woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:226/1096)

cukinia w musie śliwkowym 110

śliwek 250 g cukru 1-2 łyżki soku z cytryny 1-2 plasterki imbiru na czubku noża cynamonu Cukinia 1,5 szkl. cukru 1,5 szkl. wody 2 łyżki soku z cytryny 1 zapach ananasowy lub brzoskwiniowy 3kg cukini obranej i pokrojonej w kostkę Wykonanie: Cukinie,pokroić w dowolne wielkosci kawalki. .Ugotowac z podanych skladnikow syrop i zalać pokrojoną cukinie(...)pestek.Pokrojona cukinie wkladamy do słoików i zalewamy gorącym musem :) Zakręcamy słoik i go góry dnem pozostawiamy pod kocem do ostygniecia.Dla większego bezpieczenstwa możemy zapasteryzowac 5-6 minut od zagotowania wody

w mojej kuchni
Pieczona dorada w aromatycznej soli (Orata aromatizzata in crosta di sale) 124

oliva timo, salvia, rosmarino PRZYGOTOWANIE 4 gałązki rozmarynu i tymianku drobno siekamy. Zioła mieszamy z solą. Dodajemy otart ą  skórkę z 2 cytryn oraz 2 łyżki wody. **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate il sale grosso, le erbe tritate (4 rametti di rosmarino e timo), la scorza grattugiata di 2 limoni e 2 cucchiai d'acqua

La grande e la piccola cuoca
Szybki dżem pomarańczowy z tymiankiem 140

zachciało dżemu pomarańczowego, poszłam więc do kuchni, wyparzyłam pomarańcze i zrobiłam z nich 0,5 l słoik dżemu z tymiankiem. Składniki:  - 4 nieduże pomarańcze, - sok z1/2 cytryny, - ok 1/2 szklanki wody, - cukier do smaku (dałam 3 łyżki), - 1 płaska łyżeczka agar-agar, - 1/2 łyżeczki tymianku suszonego. Wykonanie: Wyparzyć pomarańcze, obrać je ze skórki, pozbywając się jak najwięcej białej skórki(...)garnka z wodą. Skórkę z połowy pomarańczy obkroić z albedo, zostawiając tylko pomarańczową część (najlepiej robi się to na desce rozkładając skórkę na płasko i wycinać ostrym nożem). Skórkę pokroić w drobną kostkę, dodać ją do gotujących się pomarańczy, dodać również tymianek. Gdy pomarańcze się rozgotują dodajemy do smaku cukier, czekamy aż się rozpuści. Do soku z cytryny dodać agar

Co na wege obiad?
Ciasto Ponczowy Pląs 126

delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blaszki i pieczemy ok. 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty. Składniki na nasączenie: 1 szklanka gorącej wody sok z 1 cytryny 4 łyżki cukru pół szklanki alkoholu Składniki na krem ajerkoniakowy: 250-300 ml likieru Adwokat 300-400 g masła Masło ubić mikserem na puch. Cienkim strumieniem bardzo powoli

Domowe ciasta
Sorbet - ananas, marchewka, mango 147

Składniki: 1/2 ananasa 3 marchewki 1 mango 100 ml przegotowanej zimnej wody 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Marchewki obieramy, gotujemy w wodzie i studzimy. Ananasa obieram, wykrawamy twardy środek i kroimy w kostkę. Mango obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sorbetu wrzucamy do dzbanka blendera i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do pojemnika

Qchnia po prostu
Śledzie po tatarsku 196

cebula, 4 ogórki kiszone, 20 szt pieczarek marynowanych, 2 łyżki groszku konserwowego, 2 łyżki majonezu, 1,5 łyżki śmietany 18 %, sól, pieprz, sok z połowy cytryny. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Następnie osuszam i skrapiam obficie sokiem z cytryny. Śledzie kroję na ukos na mniejsze kawałki. 2. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Ogórki kiszone oraz pieczarki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sorbet różano - rabarbarowy 102

szybkie kubeczkowe a ja dzielę się z Wami przepisem na sorbet różano - rabarbarowy. Składniki: 5-8 łodyg rabarbaru  3/4 szklanki cukru 400 ml gorącej wody  2 torebki różanej herbaty sok z cytryny Przygotowanie: Rabarbar obieramy i kroimy na około 1 cm kawałki, przekładamy do rondla, zasypujemy połową cukru, skrapiamy sokiem z cytryny. Podgrzewamy 10 minut, ciągle mieszając

Życie zaczyna się w kuchni
LAWENDOWA LEMONIADA DLA DOROSŁYCH 176

cukru - 200 ml schłodzonego szampana lub wytrawnego wina musującego - kilka kostek lodu z owocami (owoce nie są konieczne, ale ładnie wyglądają :)) - 50 ml gazowanej wody mineralnej - kilka liści mięty - kilka plasterków cytryny OCZYSZCZONE KWIATY LAWENDY włóż do rondelka, zalej wodą, dodaj sok z limonki i liście kafiru, wstaw na gaz i gotuj do momentu aż lawenda straci kolor, a syrop

Kuchnia bezglutenowa Loli
Cytrynowe pałeczki z kurczaka i sałatką z rukoli 116

mamy ochoty na ciężkie potrawy. Mięso zostało zamarynowane w cytrynowej marynacie, do której użyliśmy sparzonej skórki z cytryny. Skórkę parzy się trzykrotnie w świeżej, gorącej wodzie, co pozwala uniknąć goryczki. Tak przygotowana cytryna jest gotowa do użycia. Ciekawego aromatu dodał również rozmaryn. Jego listki zostały dodane zarówno do marynaty jak i do pieczenia. Pałeczki w trakcie pieczenia powinny być polewane

Ciasna Kuchnia
Apple curd 128

masła ew. 1/4 szklanki wody Przygotowanie: Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Umieścić w rondelku, ewentualnie podlać wodą (ja miałam bardzo soczyste jabłka, nie musiałam podlewać wodą). Wlać sok i dodać skórkę z cytryny. Gotować aż jabłka całkiem się rozpadną. Odstawić do wystudzenia. Żółtka zmiksować z cukrem i masłem. Dodać do zimnych jabłek. Podgrzać, aż całość dokładnie się połączy

Cakes By Kejt
sernik z borówkami i czarną porzeczką bez pieczenia 376

szkl gorącej wody ok. 200 – 250 g owoców czarnej porzeczki wymieszanych z borówkami dodatkowo: ok. 80 g cukru do owoców wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ser miksujemy ze śmietanką, sokiem z cytryny oraz cukrem. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy. Owoce blendujemy z cukrem (cukru wg smaku). Masę serową dzielimy na 2 części. Jedną część wylewamy na przygotowany

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka śledziowa z marynowanymi pieczarkami, papryką i porem 463

papryki marynowanej żółtej i czerwonej, 1 por, 1 czerwona cebula, 4 łyżki majonezu, 1 cytryna, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Następnie wyjmuję z wody, osuszam i skrapiam obficie sokiem z cytryny. Pora kroję w plasterki. Zaparzam około 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzam. Paprykę kroję w kostkę. Pieczarki wyjmuję z zalewy, większe sztuki przekrawam na pół. Cebulę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Woda ogórkowo - cytrynowa 134

Składniki:  1 litr wody mineralnej, niegazowanej  1 ogórek zielony  1 cytryny  Przygotowanie: Umytego ogórka i cytrynę kroimy w plasterki, przekładamy do dzbanka, zalewamy wodą, podajemy w szklaneczkach

Moja smaczna kuchnia
Kasza orkiszowa z pesto z natki pietruszki 112

brokuł, pomidorki koktajlowe, ulubione pestki Kaszę gotuję w wodzie według przepisu na opakowaniu. W malakserze umieszczam umytą natkę pietruszki z łodygami, olej, 3 łyżki wody, orzeszki pinii, sól i pieprz, parmezan i sok z cytryny. Całość miksuję na pastę. Jeśli jest taka konieczność dodaję więcej wody lub oleju lnianego. Ugotowaną kaszę mieszam z gotowym pesto. Podaję z kiełkami, pomidorkami

Mango Papaja
Sok z aronii z liśćmi wiśni bez pasteryzowania, Kraków 151

zrobienia soku używa się tylko liści wiśni, autentycznie czuć smak owoców. Sprawdzony przepis od mojej mamy. Składniki: 1 kg aronii 200 liści wiśni 1,5 l wody 0,5 kg cukru kilka cytryn (lub 1 płaska łyżka kwasku cytrynowego) W dużym garnku umieść: aronię, liście wiśni i 1,5 l wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 30 minut

Qlinarnie i Qlinarnie