tortownica 24 cm ) * ser bialy 3 x mielony ( lub wiaderkowy ) – 900 g * mleko kokosowe – 350 ml * cukier puder – 100 g * sok z cytryny – 3 łyżki * żelatyna – 3 łyżki * wrząca woda – 1/4 szkl * truskawki, wiśnie – ok. 250 g * galaretka wiśniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy. Ser miksujemy(...)mlekiem koksowym, dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Wlewamy lekko przestudzoną żelatynę i wszystko razem bardzo dokładnie miksujemy. Masę serową wylewamy do tortownicy, przykrywamy owocami. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody, odstawiamy do stężenia, a następnie wylewamy na sernik pokryty owocami. Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny ( najlepiej na noc ). Smacznego
Ostra na Słodkocytryny, cukier, sól, 1/2 puszki groszku konserwowego, Jajka ugotować na twardo – włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować 8 minut od zagotowania. Ugotowane wyjąć i przelać zimna wodą. Dymkę pokroić w kostkę i sparzyć wrzącą wodą. Ostudzone jajka przeciąć w poprzek na pół. Wyjąć żółtka. Szynkę, żółtka i dymkę zemleć. Dodać majonez. Doprawić do smaku solą. Miejsca(...)Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać. Gdy galaretka się rozpuści, wlać żelatynę do pozostałego ciepłego bulionu. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku cytryną, solą i cukrem. Naczynie do galarety wypłukać w zimnej wodzie. Wlać na dno trochę galaretki (bulionu z żelatyną) i zostawić do zastygnięcia. Ułożyć jajko, farszem do dołu. Wlać trochę galaretki. Gdy zastygnie wsypać trochę groszku
królestwo garówkoleżanki- rewelacja! Składniki: 1 kg cukru 1 kg obranej dyni 1 kg marchewki 1 kg jabłek 1 kg brzoskwiń ( zimą z puszki) sok z dwóch cytryn Wykonanie: Marchew obrać, pokroić, zalać wodą i gotować. Po 15 minutach wrzucić dynię, obrane pokrojone jabłka, wszystko rozgotować i pod koniec dodać brzoskwinie z sokiem. Następnie wszystko zmiksować, wsypać cukier, wlać sok z cytryny
Tradycyjna Kuchniakawałków (forma 20 cm x 30 cm) Składniki: Ciemna i jasna pianka: 8 białek 200 g cukru 200 g masła 30 g żelatyny 125 ml wody sok z 1/2 cytryny tabliczka mlecznej czekolady tabliczka białej czekolady Polewa: 4 łyżki kakao 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 7 łyżek śmietanki 30% płaska łyżka żelatyny 50 ml wrzątku Przygotowanie: Polewa(...)polewy wylać na spód blaszki (forma 20 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić formę do lodówki. Bezowe pianki: Żelatynę rozpuścić w wodzie z sokiem cytrynowym i pozostawić, aby napęczniała. W garnku rozpuścić 100 g masła. W między czasie ubić na sztywno białka (ważne, aby były one ciepłe
KuchniaWeDwoje.plKrem cytrynowy: 2 cytryny (małe) 15 dag cukru 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 25 dag serka mascarpone ½ litra śmietany kremówki 30% Poncz: ¾ szklanki przegotowanej wody 1 czubata łyżka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki rumu Dekoracja: 300 ml bitej(...)śmietany z cukrem pudrem Wiórki kokosowe Roztopiona czekolada Dowolne ozdoby Plasterki cytryny Tort zaczynamy od przygotowania dzień wcześniej kisielu cytrynowego: Z dobrze wyszorowanych cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok, połączyć razem, dopełnić zimną wodą tak aby było 150 ml soku, wsypać cukier i zagotować , do gotującego wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 3 łyżkach zimnej wody, ugotować kisiel. Zestawić
Wanilia i Kardamonpomidory 1 papryka Sos vinegret 3 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki ciepłej wody sól, pieprz, cukier, cytryna do smaku Dodatkowo 5 plastrów karkówki usmażonej na grillu Ciasto na tortille wałkujemy na okrągłe placki, ja to robiłam na bieżąco, żeby ciasto za bardzo nie schło(...)piekarnika pieczemy ok. 10-15 minut, pierwszą tortillę sprawdź zdejmując ją z miski delikatnie ( odwracasz miskę tortilla spada w postaci foremki czyli gotowej miski ). Składniki na sos ( oprócz wody ) wkładamy do słoiczka, zakręcamy i porządnie potrząsamy słoiczkiem do połączenia składników, jeśli sos jest za gęsty dodajemy wodę po łyżeczce i mieszamy. Dodajemy tyle wody, jaką chcemy żeby sos miał
Kuchnia na wzgórzuorganizmu grzybem Candida albicans."Składniki :1 duża główka lub 2 małe główki czosnku25 dag kwaszonej kapusty *1 cytryna3 łyżki oleju z siemienia lnianego1/2 litra wody niskomineralizowanejPrzygotowanie:Czosnek obrać i użyć tylko zdrowych ząbków, dobrze umytą cytrynę obrać tylko z żółtej skórkiWszystkie składniki wkładamy do świeżo umytego miksera, dolewamy tyle wody, by tworzyła warstwę 3 cm nad pozostałymi składnikami i miksujemy
Proste Potrawycóreczce, która często walczy z kaszlem.składniki:500 szt kwiatków mniszka lekarskiego1 litr wody1 kg cukru2 cytryny Kwiaty mniszka zerwać w okolicach południa, kiedy będa dobrze rozwinięte i rozłożyć na ręczniku żeby wyszły wszystkie robaczki. Do garnka wlać wodę i dodać kwiaty. Jedni usuwają zieloną część i używają samych płatków a inni używają całych kwiatów razem(...)ogniu. Odstawić na minimum 24 godziny. Po tym czasie przecedzić wywar, kwiaty dobrze wycisnąć lub też można przecisnąć przez gazę. Do wywaru dodać cukier oraz sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. Płyn powinien mieć konsystencję syropu, im dłużej gotujemy tym będzie gęściejszy podobnie jak miód. Gorący syrop przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić
Monia miesza i gotujełyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa bananowo chałwowa: 250 gram twarogu 1 cukier waniliowy sok z 1/2 cytryny 2 banany 125 gram serka Philadelphia 100 ml. śmietany kremówki 200 gram chałwy 4 łyżeczki żelatyny 50 ml. wody zimnej Poncz: sok wyciśnięty z 1/2 pomarańcza 2 łyżki wody 1 łyżeczka cukru Dekoracja: 200 ml. śmietany kremówki 1 łyżeczka(...)śmietaną kremówką, serkiem i cukrem waniliowym. Dokładnie zmiksować blenderem. Dodać pokrojone banany i zmiksować blenderem, aż masa powstanie gładka bez grudek. Dodać resztę sok z cytryny. Żelatynę rozrobić w zimnej wodzie. Odstawić do napęcznienia i chwilę podgrzać w mikrofalówce ( ok. 7-10 sekund, aż się roztopi, ale nie może dojść do wrzenia). Dodać do masy i dokładnie wymieszać
Kuchnia PaulettesPomarańczowo- marchewkowy 1 spora marchewka (ok 150 g)1 pomarańcza1szklanka soku typu "Kubuś" pomarańczowo- marchewkowegowodaew cukier i sok z cytryny do smaku1 łyżka mąki ziemniaczanejMarchewkę zetrzeć , pomarańcze obrać, miąższ pokroić drobniej Wrzucić to na patelnię , dodać wodę aby delikatnie przykryła marchewkę i pomarańczę . Dusić do miękkości , podlewając wodą jeśli wyparuje.Zmiksować .Wlać znów na patelnię i dodać sok wymieszany
Malinowa Kawiarenkaskorzystać z nich np. w domowych wypiekach dlatego też proponujemy gruszki w syropie waniliowym Składniki: - 1 kg twardych gruszek - 0,25 kg cukru - 0,40 l wody - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1/2 cytryny - 3 lub 4 gwiazdki anyżu - 2 laski wanilii Składniki na 3 lub 4 słoiki o pojemności 0,7 l. Zaczynamy od gruszek. Najpierw je myjemy, obieramy, wydrążamy(...)każdą kroimy na pół. Następnie gotujemy syrop z cukru, cukru waniliowego i wody. Syrop mamy gotowy kiedy cukier się rozpuści i zagotuje. W czasie gdy czekamy aż syrop będzie gotowy kroimy cytrynę w plasterki i w każdym słoiku na dnie układamy po jednym. Następnie wkładamy gruszki, wrzucamy gwiazdkę anyżu, połówkę laski wanilii i zalewamy gotowym syropem. Na koniec wrzucamy drugi
Kuchenne Wariacjemarchewka -1 szt seler -1 szt pietruszka -1 szt groszek konserwowy kukurydza konserwowa papryka czerwona kurczak - 1 kg liść laurowy sól i pieprz sałata liście cytryna żelatyna - 15 g woda -2 l natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić na kawałki. Kurczaka umyć, włożyć do garnka zalać wodą, gotować. Warzywa obrać, opłukać, dodać do kurczaka, razem z przyprawami(...)wywaru, odstawić do lodówki. Gdy już dobrze galareta zastygnie, wyłożyć resztę składników, zalać galaretą, schłodzić. Gotowe tymbaliki ułożyć na talerzu, wyłożonym karbowaną sałatą, udekorować, natką pietruszki i plastrami cytryny
Kuchnia Danusiprzypalić. Część z nich proponuję dodać w połowie pieczenia. Kaczka w pomarańczach z imbirem udka i skrzydełka kacze 2-3 pomarańcze 2 jabłka 2 cytryny spory kawałek świeżego korzenia imbiru 3 cebule 500 ml wody 2 łyżki miodu 100 g rodzynek sól, olej, tymianek Mięso z kaczki doprawić solą, pieprzem i podsmażyć na rumiano. Na dnie formy do pieczenia ułożyć(...)pokrojoną w piórka cebulę, plasterki imbiru i plastry jednej sparzonej pomarańczy i cytryny. Na wierzchu ułożyć podsmażone udka i skrzydełka. Podlać całość wodą wymieszaną z miodem, rodzynkami i tymiankiem. Posolić, przykryć folią do pieczenia i piec około jednej godziny w piekarniku nagrzanym do 200 st. Po upływie danego czasu, dołożyć resztę cytryny i jabłka pokrojone w ćwiartki oraz pomarańcze pokrojone
Pieguskowa Kuchniałyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody Warstwa śmietanowa: 400 ml śmietany 30 % 1 galaretka cytrynowa 250 ml gorącej wody Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa 300 ml gorącej wody kilka herbatników Z dwóch cytryn ocieramy skórkę (wcześniej sparzamy je wrzątkiem - po pierwsze względy higieniczne, a po drugie uzyskamy więcej soku), a ze wszystkich trzech wyciskamy sok. Skórkę i sok mieszamy z kefirem(...)odstawiamy całość aż wystygnie. Następnie przelewamy na bardzo gęste sitko lub podwójnie złożoną gazę i zostawiamy na całą noc, by cytrynowy twarożek dobrze się odsączył. Żelatynę zalewamy zimną wodą, a gdy napęcznieje łączymy ją z mlekiem i odstawiamy aż całość wystygnie (możecie poczekać, aż zacznie lekko tężeć). Masło (musi być miękkie, więc wyjmijcie je wcześniej z lodówki) miksujemy
Czary - gary w kuchni