każda) 3 łyżki wywaru z ugotowanej ciecierzycy 3 kostki lodu lub lodowatej wody (u mnie każda kostka lodu to odpowiednik 1 łyżki wody) 3 łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 lub 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodanej do wody, w której moczymy ciecierzycę sól i pieprz do smaku opcjonalnie około pół łyżeczki mielonego kuminu(...)wywar zachować i wystudzić, im będzie zimniejszy tym lepiej. Z ciecierzycy z puszki: Ciecierzycę odcedzić, opłukać wodą i gotować przez około 25-30 minut. Zalewę z gotowania pozostawić i dobrze wystudzić. Do ugotowanej ciecierzycy dodać czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku i miksować do czasu, aż pasta będzie aksamitna, bez żadnych grudek (czas
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamasła 3 jaja 7 g suszonych drożdży 1 łyżka cukru szczypta soli 50 g rodzynek 150 ml rumu Syrop 300 ml wody 200 g cukru 1 pomarańcza 1 cytryna **** INGREDIENTI per 10 pezzi Impasto 220 g di farina 25 g di burro 3 uova 7 g di lievito secco 1 cucchiaio di zucchero un pizzico(...)Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut. Upieczone babeczki odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowanie syropu zaczynamy od wymieszania w garnuszku wody, cukru, soku i skórki z pomarańczy oraz cytryny. Syrop gotujemy ok. 3 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy rum po namoczonych rodzynkach. Babeczki namaczamy w ciepłym syropie przez
La grande e la piccola cuocaCold brew green tea, brzmi dość tajemniczo i z angielska, ale to nic innego jak zielona herbata "parzona" na zimno. Wymaga więcej czasu niż taka, zalewana gorącą wodą, ale smakuje nieporównywalnie lepiej. Czy jest zdrowsza? Ciężko stwierdzić, choć nie ukrywam, że zdecydowanie chętniej wybieram ją, aby umilić sobie popołudnie. Jaką herbatę użyć? Najlepiej liściastą, dobrej jakości, ale również wersja(...)odrobiną miodu. COLD BREW GREEN TEA (na 1,5l napoju) 4 łyżeczki liściastej herbaty zielonej dobrej jakości (lub 4 torebki) 1,5 litr przefiltrowanej wody 1-2 łyżki miodu plastry 1/2 cytryny plastry 1/2 pomarańczy listki mięty Sposób przygotowania: Listki herbaty, pomarańczę, cytrynę oraz miętę i miód wkładam do szklanego dzbanka. Zalewam całość wodą i odstawiam
W kuchni Karmel-itkiokoło 1 szkl. wody WYKONANIE: 1. Owoce obrać, usunąć gniazda nasienne z jabłek i gruszek, owoce zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji, dodać sok z cytryny i cynamon. 2. Na samym końcu dodać wodę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji
Dziś Ja gotujedekoracji więc odkładamy go do osobnej miseczki. Resztę ogórków przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki – odrzucamy je. Pokrojone ogórki wkładamy do blendera. Jogurt grecki mieszamy z wodą i sokiem z cytryny, wlewamy do blendera. Przeciskamy w prasce obrane ząbki czosnku. Wrzucamy do blendera zioła – kilak łodyżek i listków zostawiamy do dekoracji. Zawartość blendera zamykamy i dokładnie miksujemy. Przelewamy gotowy(...)ogórków gruntowych 400g jogurtu greckiego gęstego 150ml wody 2 średnie ząbki czosnku 3-4 gałązki grubego szczypioru ½ sporego pęczka koperku, bez grubych łodyg 1/3 pęczka pietruszki, bez grubych łodyg 1 gałązka mięty, same listki 1 gałązka bazylii, same listki 3-4 łyżki dobrej, mocnej oliwy z oliwek 3-4 łyżki soku z cytryny sól pieprz zielony pieprz ziołowy orzechy włoskie
Karo in the Kitchenkaszy bulgur do łuskania ziaren ciecierzycy 4 łyżki jasnego tahini w wersji płynnej (możesz użyć jasne tahini kupne) 4 łyżki soku z cytryny 2 nieduże ząbki czosnku, przeciśnij przez praskę 100 ml zimnej przegotowanej wody - zrób z wody kostki lodu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) mielonego - ja użyłam kumin ze sklepu z żywnością arabską (ma zupełnie inny smak(...)tahini jasne. Kremowa masa po zmiksowaniu, Uwaga: Jeśli chcesz zmienić smak hummusu, następnym razem dodaj mniej lub więcej tahini, soku z cytryny i kuminu. Jeśli wolisz, aby hummus miał bardziej gęstą konsystencję, dodaj mniej zimnej wody, a jeśli bardziej płynną, to troszkę więcej. Gotowy hummus przechowuj w lodówce, w hermetycznie zamkniętym pojemniku 2 - 3 dni. Hummus
Szybko Szybkowarkaszy bulgur do łuskania ziaren ciecierzycy 4 łyżki jasnego tahini w wersji płynnej (możesz użyć jasne tahini kupne) 4 łyżki soku z cytryny 2 nieduże ząbki czosnku, przeciśnij przez praskę 100 ml zimnej przegotowanej wody - zrób z wody kostki lodu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) mielonego - ja użyłam kumin ze sklepu z żywnością arabską (ma zupełnie inny smak(...)tahini jasne. Kremowa masa po zmiksowaniu, Uwaga: Jeśli chcesz zmienić smak hummusu, następnym razem dodaj mniej lub więcej tahini, soku z cytryny i kuminu. Jeśli wolisz, aby hummus miał bardziej gęstą konsystencję, dodaj mniej zimnej wody, a jeśli bardziej płynną, to troszkę więcej. Gotowy hummus przechowuj w lodówce, w hermetycznie zamkniętym pojemniku 2 - 3 dni. Hummus
Szybko Szybkowartabliczki) 500g serka mascarpone 9 łyżek cytrynówki (lub zwykłej wódki) 300g herbatników 150g masła 500g malin świeżych lub mrożonych 1 łyżeczka cukru 1/3 szklanki wody 0,5 szklanki płatków z migdałów 1 cytryna Spód: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy na piasek. Masło rozpuszczamy, lekko przestudzone dodajemy do herbatników razem z otartą skórką z jednej cytryny(...)polecam po prostu wystawienie do chłodnego miejsca, żeby torcik nie był zbyt twardy. Sos malinowy: Maliny wrzucamy do rondelka (mrożonych nie rozmrażamy), dodajemy 1/3 szklanki wody, łyżeczkę cukru i sok z połowy cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu rozpadnięcia się malin. Kiedy sos przestygnie blendujemy go, żeby powstała jednolita masa bez grudek. Wstawiamy do lodówki na pół godziny
kuchnia do kwadratuszklanka cukru pudru (tyle ile sok z cytryny przyjmie by lukier był gęsty) dodatkowo : skórka cytrynowa HELIO dodatkowo do przygotowania formy masło bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Cytrynę myjemy w gorącej wodzie szorując szczoteczką, sparzamy we wrzątku. Ścieramy na drobnych oczkach całą skórkę i wyciskamy sok. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy do białości dodając cukier oraz masło
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidużą ilością owoców Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny szczypta soli 110g bardzo zimnego masła (można schłodzić w zamrażalniku) 3 łyżki bardzo zimnej wody (można schłodzić w zamrażalniku) 1 żółtko Nadzienie: 1/4 szklanki(...)cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 szklanki owoców jagodowych (użyłam truskawki, porzeczkę, borówki, maliny) Wierzch: 2 łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny około 1 i 1/2 szklanki owoców Dodatkowo: 1 jajko + 1 łyżka wody około 1 łyżka brązowego cukru listki melisy do ozdoby Ciasto: 1. Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać szczyptę soli, skórkę z cytryny
Mała Cukierenkajako przekąska na imprezę! Polecam – ten hummus jest idealny! SKŁADNIKI: * ciecierzyca ( sucha ) – 1 szkl * pasta tahini jasna – 1 szkl * bardzo zimna woda – 1/3 szkl * czosnek – 3 ząbki * sok z cytryny – 3 łyżki * sezam – 3 łyżki * soda oczyszczona – 2 łyżeczki * oliwa z oliwek * sól * pieprz * świeży rozmaryn SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Dzięń przed przygotowaniem hummusu(...)rozgniatać się w palcach i być w środku kremowe. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, płuczemy, wkładamy do blendera , dodajemy pastę sezamową, sól, sok z cytryny i czosnek – wszystko miksujemy na gładko. Do gęstej masy powoli wlewamy bardzo zimną wodę nie przerywając miksowania – ucieramy przez ok. 3 minuty. Tak przygotowany przekładamy do miseczki, polewamy odrobiną dobrej jakości oliwy, posypujemy podprażonym sezamem
Ostra na Słodkowystudzona) 400 ml śmietany kremówki 250 ml serka mascarpone 1 łyżka żelatyny 2 łyżki likieru amaretto 2 łyżki cukru pudru ponadto: 3 łyżki likieru amaretto kilka łyżek wody z sokiem z cytryny kilka łyżek konfitury z żurawiny (do mięs i serów) polewa: galaretka o smaku żurawiny 200 g ciemnej, gorzkiej czekolady ew. płatki migdałów i suszona żurawina do dekoracji Jaja
6niebopostanowiłam pozbyć się ich nieco później. Składniki: 2 kg jabłek 4 łyżki wody, soku jabłkowego lub cydru 6-7 łyżek cukru trzcinowego (jeżeli jabłka są bardzo słodkie można pominąć) 2 łyżeczki mielonego cynamonu po 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatałowej sok z 1 cytryny Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki(...)obierania. Usunąć ogonki i czarne końcówki na spodzie. Nie usuwać gniazd nasiennych. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka (najlepiej z grubym dnem). Dodać sok z cytryny i kilka łyżek wody. Zagotować i gotować pod przykryciem przez godzinę lub (jeżeli jabłka są bardzo twarde) nieco dłużej. Przetrzeć przez sito lub przecierak. Przełożyć do garnka. Dodać cukier i przyprawy, zamieszać. Doprowadzić
Pełny talerzpieczenia i wiórkami kokosowym. Zamieszać i odstawić. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne. Ponacinać nożykiem od strony wypukłej. W misce wymieszać pół szklanki wody z sokiem z cytryny i "wykąpać" w tym jabłka, by nie ciemniały W misie miksera umieścić miękkie masło, dodać ksylitol (cukier) oraz ksylitol z wanilią i utrzeć całość na puszystą, jasną masę
Smaczne Zdroweśmietanki 30 lub 36% (u mnie Łowicka 36%) 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy gorzka czekolada (dałam Wedel) dodatkowo: 3 banany sok z cytryny lub limonki Masło, wodę, cukier i kakao wkładamy do rondelka. Wszystko rozpuszczamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Dokładnie studzimy. Zimną masę miksujemy z żółtkami, a następnie z przesianą mąką(...)ciasta ścinamy wierzch a następnie pozostawiając ok 1 cm spodu i 1 cm po obwódki wydrążamy delikatnie środek. Wydrążone ciasto kruszymy. Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż. Skrapiamy sokiem z cytryny aby nie zciemniały. Układamy w środku ciasta przekrojoną częścią do dołu. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem. Pod koniec dodajemy cukier puder a następnie stopniowo mascarpone. Czekoladę ścieramy
Fascynacje Ani