Pomada z cukru - lukier do dekoracji ciast i ciasteczek. Składniki : 50 dkg cukru kryształu lub cukier w kostkach ( najlepiej rafinowany ) około 3/4 szklanki czystej zimnej wody 2 łyżeczki octu kilka kropel soku z cytryny aromat migdałowy, cytrynowy lub inny Sposób wykonania : Cukier wsypujemy do czystego rondla, zalewamy wodą ( tak aby cały cukier zanurzony był w wodzie, a woda tylko odrobinę(...)drewnianą łyżką lub pałką do ucierania ciast. Pod koniec ucierania zacznie nam szybko gęstnieć, wtedy wlewami 2-3 łyżki czystej zimnej wody i dalej szybko ucieramy, aby nam nie zastygła ! Na końcu dodajemy kilka kropelek soku z cytryny, możemy też dodać aromat np. migdałowy. Tak przygotowaną pomadą oblewamy nasze słodkości. Pomadę możemy przechowywać w chłodnym miejscu nawet przez kilka tygodni
Przepisy i porady kulinarneLato, lato, lato ach to Ty...Skąd my to znamy...Na lato czekają chyba wszyscy. Dzieci i młodzież mają wakacje, dorośli zmęczeni wiosennym przesileniem nie mogą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeduże cytryny kawałek świeżego imbiru (ok. 8 cm) płynny miód (do zalania cytryny i imbiru) Jak przygotować domowy syrop na kaszel i odporność? Cytryny szorujemy pod gorącą wodą, osuszamy i kroimy w plastry. Imbir obieramy, połowę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, resztę kroimy w drobną kostkę W słoiku układamy naprzemiennie plastry cytryny, oraz rozdrobniony imbir, polewamy to płynnym miodem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcytryny 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia LUKIER: cukier puder gorąca woda odrobina soku z cytryny Do dekoracji użyłam płatków migdałowych oraz wiórek kokosowych Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy sok z cytryny oraz skórkę z cytryny i odstawiamy do przestygnięcia. Do większej miski dodajemy
Gotuj z Mąkąmój przepis,tym bardziej,ze święta tuż tuż a pomarańcze teraz coraz tańsze... Składniki: skórka z 5 pomarańczy 1 i 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody sok z połowy cytryny Owoce przed obraniem sparzyć wrzątkiem i wyszorować gąbką.Skórkę pomarańczową oczyścić z białej,grubszej części,gdyż ona nie będzie potrzebna.Tak przygotowaną skórkę zalać wrzącą wodą,pogotować
Niespełnione zdolności kulinarnesuszone, wędzone gruszki 4 figi 3 daktyle 60 g suszonych moreli (najlepiej niesiarkowanych) 80 g rodzynek (najlepiej niesiarkowanych) 80 g żurawiny (najlepiej niesiarkowanych) sok z połowy cytryny 2,5 l wody Przygotowanie: Do garnka włożyć wszystkie opłukane wcześniej suszone owoce. Zalać wodą. Zagotować. Zdjąć z ognia i zostawić na całą noc. Na drugi dzień zagotować, zmniejszyć ogień i gotować
Moja Delicjaszybko twardnieje). Ciasto powinno być wystudzone – lukier może popękać, gdy pokryjesz nim gorące ciasto. Zalety: szybki w przygotowaniu i nieskomplikowany, łatwa modyfikacja smaku poprzez dodanie soku z cytryny, mleka, śmietanki czy wody. Wady: szybko twardnieje, często pęka przy krojeniu ciasta. Lukier królewski: Składniki białko jajka rozm. M 1,5 szklanki cukru pudru kilka kropli soku z cytryny lub białego octu
Pyry na Gazjajka 120 g cukru 30 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej 40 g mielonych orzechów laskowych mus jabłkowy: 450 g jabłek sok z 1/2 cytryny 65 g cukru 2 listki żelatyny 100 ml wody mus kajmakowy: 160 g masy kajmakowej 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Po jednym(...)wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. Skropić sokiem cytryny. Przełożyć owoce do garnka, dodać wodę i cukier. Gotować przez 15-20 minut, aż większość jabłek się rozpadnie, a płyn odparuje. W tym czasie namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Zdjąć garnek
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna coś dla osób dorosłych ;-) Dzieciaczki popijają pyszny syropek , a my delektujemy się czymś nieco mocniejszym- zapraszam do wykonania. SKŁADNIKI: - 50 baldachów kwiatów czarnego bzu - 2 litry wody - 2 kg cukru - 4 cytryny - 2 litry spirytusu Zrywam ładne, rozwinięte baldachy kwiatów czarnego bzu. Rozkładam je na ok. 1 godzinę w przewiewnym miejscu, ale nie na słońcu, aby pozbyć się wszystkich(...)lokatorów. Cukier wsypuję do dużego garnka, zalewam go wrzącą wodą, dokładnie mieszam, studzę. Do dużego słoja układam kwiaty bzu na przemian z pokrojoną w plasterki cytryną. Zalewam syropem z cukru. Przykrywam gazą i odstawiam na 5 dni w słoneczne miejsce, mieszając 1 raz dziennie. Po tym czasie przecedzam przez gazę lub tetrową pieluszkę i łączę ze spirytusem. Przelewam
Wielopokoleniowołyżka po łyżce masę budyniową, nie przerywając miksowania. Krem wyłóż na kruchy spód. Karmelizowany rabarbar: ok. 500 g rabarbaru (5-6 lasek) 100 g cukru 2 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny 1/3 łyżeczki cynamonu Rabarbar potnij na kawałki o szerokości foremki . Na patelnię wsyp cukier oraz wlej wodę, wymieszaj i rozprowadź dokładnie po całym dnie. Wstaw na ogień
Food SquareDomowy syrop z cytryny to idealny dodatek do herbaty, szczególnie w okresie jesiennym, kiedy rozpoczyna się sezon na przeziębienie i grypę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy syrop z cytryny na przeziębienie powinien znaleźć się w każdym domu, ponieważ jest on naprawdę skuteczny. Do przygotowania domowego syropu z cytryny zainspirowała nas Pani Lidia i to właśnie od niej mamy ten świetny przepis(...)obecnie panującym okresie takie domowe mikstury są na wagę złota. Polecamy każdemu z Was ten domowy syrop z cytryny , który z pewnością pomoże Wam zwalczyć różnego rodzaju infekcje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 cytryn 1/2 kg cukru 1/2 l wody 4 laski cynamonu (lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku) 8 gniazd anyżowych 10 plasterków świeżego imbiru 2 łyżki miodu
Przepiski.plszklanki soku z pomarańczy • 1 szklanka soku z cytryn • 1 litr spirytusu 90% • 0,5 litra spirytusu 60% • 1 kg cukru • 1 litr wody Wykonanie: • Sok z pomarańczy i cytryn zalać spirytusem i odstawić na tydzień. • Po tygodniu zlać nalew przecedzając przez sitko. • Dodać cukier rozpuszczony w wodzie i odstawić
To co kochamjesienną słotę i mroźne zimowe wieczory polecam rozgrzewającą nalewkę. 3 litry wody 400 liści wiśni 2 kg aronii 2 kg cukru 700 ml spirytusu 95% 3 cytryny Aronię i liście umyć, następnie zalać wodą, dodać cukier i gotować 20-30 minut (od momentu zagotowania). Odstawić na 24 godziny, przecedzić , dodać sok z cytryn i spirytus. Rozlać do butelek. Można spożywać
Kolorowa kuchnia Elkimałych bez (bezów? :P) ~3/4 szklanki wody z puszki z ciecierzycą (ok. 170ml, tyle otrzymacie z puszki 420g) ~pełna szklanka cukru pudru ~łyżka soku z cytryny ~odrobina barwnika spożywczego, u mnie czerwony (opcjonalnie) Wodę z puszki odlewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Po ok. 5 minutach dodajemy łyżkę cukru, a po upływie
chili & sugar