woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:207/1096)

Romantyzm do jedzenia, czyli przecier różany 144

czystym romantyzmem. Nie można się w nim nie zakochać. Przecier różany Składniki: (na 2 małe słoiczki) 150 g płatków róży 300 g cukru 2 łyżki soku z cytryny Płatki przepłukać zimną wodą, osuszyć, odciąć białe końcówki. Włożyć do makutry razem z cukrem, ucierać, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie gładka. Dodać sok z cytryny, ucierać jeszcze chwilę. Przełożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Limoncello-nalewka cytrynowa 122

kwaśna cytrynowa nalewka na bazie spirytusu, którą serwuje się pod koniec posiłku, na deser, w małych kieliszkach. SKŁADNIKI : 400 g cukru 1 kg plus 2 sztuki cytryn 1/2 l spirytusu 750 ml wody PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od pozbycie się konserwantów z cytryn. W związku z tym zalewamy je wrzątkiem-co najmniej 2 razy. Następnie kilogram cytryn obieramy ze skórki,dokładnie pozbywając

Kopystką po garach
Cytrynowiec 117

kostka masła ¾ szklanki cukru 3 żółtka 3 cytryny 1 i ½ łyżki mąki pszennej 1łyżka mąki ziemniaczanej   1 cukier waniliowy Masa cytrynowa Wykonanie: Wycisnąć sok z cytryn i i uzupełnić wodą do   2 i ½ szklanki. Przelać do garnka, zagotować razem z cukrem. W ½ szklanki wody rozprowadzić budyń, żółtka, obie mąki połączyć z zagotowaną wodą cytrynową i ugotować budyń. Przestudzony(...)łyżkami cukru pudru. W między czasie rozpuścić 3 płaskie łyżki żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić i dodać do śmietany. Masę śmietanową wyłożyć na masę cytrynową. Na górze najczęściej układam jeszcze warstwę herbatników petit beurre   maczanych w soku cytryny i robię lukier. Tym razem tego nie zrobiłam wierzch ciasta posypałam tartą czekoladą. Warstwy:   biszkopt - masa cytrynowa - masa

W garach u Gosi
Surówka z topinambura i marchewki 216

cytryny szczypta soli cukier do smaku lub miód orzechy włoskie lub pistacjowe zielenina do przybrania Wykonanie: obrać topinambur, marchewkę i jabłko. Topinambur zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny lub octem, by nie ściemniał. Zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Posiekać orzeszki pistacjowe doprawić olejem, szczyptą soli i cukrem, bądź miodem i sokiem z cytryny. Posypać orzeszkami i zieleniną. Podawać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PIECHOTĄ DO LATA CZYLI TRUSKAWKOWY SORBET 198

truskawek 0.5 szklanki cukru odrobina wody(2-3 łyżki) 1/2 łyżeczki soku z cytryny.  Wykonanie:Truskawki zmiksować blenderem wraz z sokiem z cytryny. Z cukru i 2 łyżek wody zagotować syrop. Wystudzić go i wymieszać z truskawkami. Wstawić do zamrażalnika na ok 3h, co pół godziny wyjąć i dobrze przemieszać

Walijskie Pichcenie
Wegański snickers – bez pieczenia, bez nabiału 308

syropu z agawy (ok. pół szklanki, ja dałam ciut mniej) 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego (4 łyżki odkładamy do karmelu) 1 szklanka orzechów nerkowca 1 litr wody sok z połowy cytryny Wegański snickers – karmel daktylowy: 200 g suszonych daktyli bez pestek 4 lekko czubate łyżki śmietanki kokosowej zebranej z mleka kokosowego 1 łyżka masła orzechowego (najlepiej 100%) 1 szklanka(...)będziemy gotować kaszę. Do mleka w garnku dodajemy litr wody i zagotowujemy. W tym czasie kaszę wsypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem z czajnika, aby pozbyć się goryczki. Gdy woda z mlekiem zacznie się gotować, wsypujemy przelaną kaszę i gotujemy przez 20 minut – kasza powinna “wypić” cały płyn. Zestawiamy ją wtedy z ognia. Namoczone nerkowce odlewamy

Poezja smaku
Orzeźwiająca lemoniada ! 123

plasterków. Kolejnym etapem jest wyciśnięcie soku z 1 cytryny a połowę kroimy w plasterki i dodajemy. Przy użyciu łyżki dociskamy plasterki cytryn i limonki aby puściły soki. Dodajemy listki mięty i 7 kostek lodu. Następnie całość zalewy wodą gazowaną. Nasze lemoniada gotowa! Można odstawić na 1h do lodówki będzie jeszcze(...)lepsza! Do dzbanka wlewamy ciepłą wodę i dodajemy cukier lub miód. Dokładnie mieszamy aby się rozpuściło. Pół limonki kroimy w plasterki. 1 cytrynę wyciskamy oraz pół kroimy w plasterki. Dodajemy listki mięty oraz lód. Całość zalewy wodą gazowaną i gotowe

Sprawdzone przepisy kulinarne
Lemoniada pomarańczowo-cytrynowa 115

grilla, dla dzieci lub dla kierowców. Jeśli lubicie na słodko, można dodać więcej cukru lub dosłodzić miodem. Składniki: • 2 pomarańcze • 4 cytryny • 2 kiwi • 1 jabłko zielone • 1 litr soku pomarańczowego • 2 litry wody mineralnej • kilka gałązek mięty • 5 łyżek cukru Wykonnanie: • 2 pomarańcze i 2 cytryny pokroić na półplasterki, zasypać cukrem i odstawić(...)zostawiłam na noc. • Kiwi obrać, pokroić na ćwiećplasterki, jabłka również pokroić na ćwierćplasterki. • Owoce zalać sokiem pomarańczowym i wodą. Dodać owoce zasypane cukrem i sok wyciśnięty z 2 cytryn. • Schłodzić w lodówce

To co kocham
Curry z kalafiora 188

pomidorów 1/2 kg piersi z kurczaka (do wersji mięsnej, w bez mięsnej pominąć) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego (opcjonalnie) lub 1/2 szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 -2 gwiazdki anyżu gwiazdkowego (rozetrzeć lub zmielić) 1 łyżeczka mielonej kolendry 4 goździki (rozetrzeć lub zmielić) 1/2 łyżeczki(...)uwolnienia cudownego zapachu przypraw.  Następnie dodać cebulę i czosnek, a po chwili dodać ziemniaki, pokrojonego w kostkę kurczaka i mleczko kokosowe lub wodę. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Dodać pomidory i sok z cytryny, dusić jeszcze z 5 minut. Dodać kalafior i dusić pod przykryciem 5 - 10 minut, do miękkości kalafiora (ma być miękki, ale nie rozpadający się

Kuchcik gotuje
Syrop z pokrzywy 177

Wami ;) Składniki: 5 l liści pokrzywy 500 g ksylitolu lub cukru 400 ml wody 10 listków mięty lub 5 cm imbiru w plastrach sok z 1 cytryny Przygotowanie: Z pokrzywy wyciśnij sok, wodę zagotuj z ksylitolem i miętą i/lub imbirem. Dodaj sok z pokrzywy, gotuj na małym ogniu 5 minut, dodaj sok z cytryny, rozlej do wyparzonych słoiczków, wystudź

SzczyptaSmaQ
Tradycyjne pikle z arbuza 153

arbuza 1/3 szklanki soli 2 litry zimnej wody Składniki zalewy do tradycyjnych pikli z arbuza 300 ml wody 300 ml octu jabłkowego 1,5 szklanki cukru 3-4 cm kory cynamonowej 2 cm kawałek imbiru 5 goździków 1 mała cytryna 1 papryczka chili 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu Jak zrobić tradycyjne pikle z arbuza Arbuza kroję na kilka części. Odcinam(...)lodówki. Następnego dnia skórki odcedzam, opłukuję zimną wodą. Ponownie zalewam skórki zimną wodą, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam płomień i gotuję na niewielkim ogniu około 10 minut. Wodę wylewam, a skórki odsączam na sicie. Cytrynę myję, obieram, kroję na cienkie plasterki i usuwam pestki. Obrany ze skórki imbir kroję w plasterki. Przygotowuję zalewę z wody, cukru, octu jabłkowego i przypraw

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Barszcz czerwony 138

duża marchew 1 duża pietruszka (korzeń) 2 liście laurowe kilka sztuk suszonych grzybów (około 6 grzybków) 1 duże kwaskowe jabłko 1 łyżka cukru kryształu 1,8 litra wody sok z 1/2 cytryny 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,5 łyżki soli Jak przygotować barszcz z buraków ćwikłowych . Buraczki obrać ze skórki, pokroić w plastry i włożyć do dużego garnka. Marchew(...)warzyw wlać wodę, dodać liście laurowe i grzyby. Wstawić na ogień, zagotować po czym zmniejszyć ogień na mały i gotować przez 1,5 godziny. Po 1,5 godziny dodać pokrojone w plastry jabłko (wraz ze skórką), sól, pieprz, cukier oraz kwas z buraków. Kontynuować gotowanie przez kolejną godzinę. Pod koniec gotowania dodać sok z połowy cytryny. Barszcz wystudzić. Kiedy zimy

mecooks
gruszki w syropie II 112

wody 1 laska cynamonu 4 – 5 goździków sok z 1 cytryny wykonanie: Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Wodę zagotowujemy z cukrem, goździkami i cynamonem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone gruszki i gotujemy przez ok. 15 min. Następnie podgotowane gruszki przekładamy go słoików. Syropem zalewamy gruszki. Zakręcamy i pasteryzujemy przez

Domowy Smak Jedzenia
WIELKANOCNE BABECZKI MARMURKOWE (wegańskie, bezglutenowe) 165

mleka roślinnego (1/2 szklanki) u mnie mleko ryżowe 50 ml oleju (1/4 szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowy 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kakao 100 g gorzkiej czekolady + 1 łyżka oleju kokosowego rodzynki Sposób przygotowania: Do miski daj mąkę, cukier, mleko, olej, proszek do pieczenia i sok z cytryny

Via Gusto
Pączki hiszpańskie, gniazdka z ciasta parzonego 168

language:EN-US;}   Składniki: 100 g masła 200 g mąki 4 jajka 1 szklanka wody odrobina   soli olej do smażenia Lukier: cukier puder sok z cytryny Wykonanie: W garneczku zagotować wodę z masłem oraz odrobiną soli. Do gotującej się wody z masłem wsypać mąkę i mieszać aż ciasto zrobi się gładkie, bez grudek. Następnie wystudzić i dodawać kolejno

W garach u Gosi