woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:207/1096)

Sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką. 259

łyżki domowego cukru waniliowego 200 g śmietany 30% rodzynki skórka pomarańczowa lub aromat pomarańczowy (na kg ciasta) LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny lub przegotowanej, ostudzonej wody       Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i chwilę siekamy. Dodajemy żółtka, mleko i siekamy(...)ciasto jest już zimne (ja studziłam całą noc) wyjmujemy z blachy i lukrujemy i gotowe!      Lukier. Mieszamy przesiany cukier puder z dwoma łyżkami soku z cytryny, jeśli jest zbyt gęsty dodajemy kilka kropel soku z cytryny

Rozpustne gotowanie
Śledzie marynowane z imbirem 198

Zdrowa przekąska, bogata w wartości odżywcze, a w czasie świąt niezbędne. Polecam! Składniki: 4 filety śledziowe z zalewy 2 czerwone cebule 10 cm imbiru skórka z 1 cytryny Zalewa: 250 ml wody 3 łyżki cukru 70 ml octu 10% 5 ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy Wykonanie: śledzie wymoczone do poążdanej słoności pokroić w skośne paski obrane cebule i imbir

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto orzechowe z galaretką 192

utrzeć na puszystą masę, dodać kakao i wystudzoną masę z żółtek, utrzeć na jednolitą masę, a następnie dodawać po łyżce likieru i miksować.  Poncz: - 1/2 szklanki wody - sok z połowy cytryny - 6 łyżek likieru Dodatkowo: - galaretka czerwona i zielona - czekolada i połówki orzechów do ozdoby wierzchu ciasta. Bakalie i dobrej jakości kakao znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Każdą galaretkę

Apetyczna babeczka
domowy syrop z mniszka lekarskiego 163

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki : 400 szt. kwiatów mniszka lekarskiego sok z 2 cytryn 1000 ml dobrej wody źródlanej 1000 g cukru wykonanie: Kwiatki z mniszka lekarskiego zbieramy w słoneczny poranek, na łące z dala od drogi. Zebrane kwiatki bez łodyg układamy na papierze i pozostawiamy je na ok. 60 min., aby pozbyć się owadów. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy zimną(...)wodą. Wstawiamy na ogień i gotujemy ok. 15 min. po czym odstawiamy na 24 godz. w chłodne miejsce. Po tym czasie uzyskany wywar przecedzamy przez sito do garnka z grubym dnem. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny oraz cukier. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2-3 godz. do uzyskania konsystencji płynnego miodu. Gorący syrop wlewamy do czystych

Domowy Smak Jedzenia
Gołąbki z makrelą. 208

sztuk)   1 kapusta 2 puszki fileta z makreli w sosie pomidorowym 300 g Graal 150 g ryżu 1 duża cebula 1/2 szklanki rosołu sok z połowy cytryny sól, pieprz Przygotowanie:   Wodę gotujemy w dużym garnku. Luźną główkę kapusty myjemy, wycinamy głąb, delikatnie oddzielamy liście i wrzucamy partiami na wrzącą wodę. Obgotowane liście odkładamy do wystudzenia. Ryż gotujemy

Symfonia smakowa
Tort czekoladowo- malinowy 147

połączenia się składników. Piec w temperaturze 170 stopni przez 60 godzin.  Masa malinowa: 780 gram malin 24 ml żelatyny rozpuszczonej w 90 ml gorącej wody 290 ml cukru 24 ml soku z cytryny 16 ml mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 23 ml letniej wody 750 gram serka mascarpone Wykonanie: Maliny wymieszać z cukrem, podgrzewać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie

Krakowskie smaki Ani
Owocowa sałatka z sorbetem cytrusowym 175

przyjaciółką do kawki :)Składniki na sałatkę:1 melon3 bananypuszka mandarynek2 garści winogrona 1 kiwilistki świeżej miętyskładniki na sorbet:sok z cytryny 1/4 filiżanki sok z grejpfruta 1 filiżankasok z pomarańczy 1/4 filiżanki cukier 1 filiżanka woda 3/4 filiżanki białko 1 sztstarta skórka cytrynyszczypta soli sorbet: Soki wymieszać ze sobą, rozpuścić cukier w wodzie. Gotować przez

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik na zimno z galaretką ze Sprite`a 289

tortownicy o średnicy 23 lub 26 cm.Masa serowa: 500 g sera dwukrotnie zmielonego (ja użyłam z wiaderka) 250 g cukru pudru sok z połowy cytryny 20 g żelatyny ok. 100 ml wody do rozpuszczenia żelatyny 450 g jogurtu greckiego Galaretka: 3 szklanki Sprite`a 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: Cytrynki z kwiatem czarnego bzu ETERNO Pomarańcze w syropie ETERNO(...)upieczeniu studzimy go, a w tym czasie zabieramy się za masę serową. Masa serowa: Na początku zmiksowałam ser z cukrem pudrem, dodałam sok z cytryny, następnie jogurt grecki. Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie, miseczkę z żelatyną wstawiłam na kilkanaście sekund do mikrofalówki, aby ją. Wymieszałam do momentu rozpuszczenia się żelatyny, przestudziłam i wlałam do masy serowej, którą ponownie zmiksowałam

Blondynka Gotuje
ciastka-babeczki nadziewane 161

mąki pszennej 500 g bardzo zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę 1 łyżeczka soli 250 ml lodowatej wody Wykonanie kremu i syropu Trzy łyżki mąki rozrobić w małej ilości zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cynamonem i skórką z połowy cytryny(...)mleko zaczyna się gotować dodać do niego rozpuszczoną mąkę, energicznie mieszając trzepaczka ,aby nie powstały grudki. Zagotować wciąż mieszając ,aż do zgęstnienia masy. Wyjąć skórki cytryny. W rondelku zagotować syrop z wody i cukru nie mieszając ok.3-4 minuty . Gotowy syrop wlewać powoli do masy budyniowej- u mnie mikserem,lub trzepaczką cały czas mieszając . Gdy masa lekko ostygnie dodać rozbełtane żółtka

w mojej kuchni
Tort koszula 172

misce, roztrzepać ze szczyptą soli.  Dodać cukier i mieszać w kąpieli wodnej (ustawiamy miskę na garnku z gotującą się lekko wodą, uważając aby dno garnka nie dotykało wrzącej wody)  Mieszać aż cukier się całkowicie rozpuści (łatwo sprawdzić to rozcierając trochę białka między palcami- jeśli nie wyczuwamy cukru znaczy że masa jest gotowa) Jeśli białka z miską się nagrzały(...)łyżeczki żelatyny Żelatynę zalać 50 ml wody i odstawić aby napęczniała. W garnku wymieszać żurawinę z cukrem i delikatnie podgrzewać, aż puści sporo soku. Dodać cytrynę i mąkę wymuszaną z dwoma łyżkami wody. Zagotować i zdjąć z palnika. Delikatnie wmieszać napęczniałą żelatynę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wykonanie. Pierwszy blat ciasta red velvet ułożyć na podstawce, posmarować warstwą frużeliny żurawinowej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort koszula 199

misce, roztrzepać ze szczyptą soli.  Dodać cukier i mieszać w kąpieli wodnej (ustawiamy miskę na garnku z gotującą się lekko wodą, uważając aby dno garnka nie dotykało wrzącej wody)  Mieszać aż cukier się całkowicie rozpuści (łatwo sprawdzić to rozcierając trochę białka między palcami- jeśli nie wyczuwamy cukru znaczy że masa jest gotowa) Jeśli białka z miską się nagrzały(...)łyżeczki żelatyny Żelatynę zalać 50 ml wody i odstawić aby napęczniała. W garnku wymieszać żurawinę z cukrem i delikatnie podgrzewać, aż puści sporo soku. Dodać cytrynę i mąkę wymuszaną z dwoma łyżkami wody. Zagotować i zdjąć z palnika. Delikatnie wmieszać napęczniałą żelatynę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wykonanie. Pierwszy blat ciasta red velvet ułożyć na podstawce, posmarować warstwą frużeliny żurawinowej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Nalewki z truskawek 493

skład wchodzą te owoce może być niesmaczne? Według mnie nie może :) I. Nalewka truskawkowa klasyczna 2 kg truskawek 1 kg cukru 1 litr spirytusu 1 szklanka przegotowanej wody sok z 1 - 2 cytryn Truskawki myjemy, szypułkujemy, warzymy i przekładamy do dużego (ok 4 - 5 litrowego) słoja.  Owoce zasypujemy cukrem. Potrząsamy słojem, by cukier przedostał się w jego głąb(...)nasłonecznione miejsce by truskawki zaczęły puszczać sok. Gdy sok z owoców zacznie się pojawiać w naczyniu, dodajemy spirytus rozcieńczony wodą. Słój odstawiamy na min 2 miesiące w ciemne miejsce. Po tym czasie odcedzamy owoce, a do płynu dodajemy sok z cytryny. Całość mieszamy i pozostawiamy na kolejny miesiąc. Następnie nalewkę rozlewamy do czystych butelek, opisujemy i pozostawiamy jeszcze na kilka

Taste Of My Day
Środa: Krem ze smażonych brokułów 147

średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny Garść nasion słonecznika 0,5 litra bulionu lub wody Sól, pieprz i sok z cytryny do smaku Tarty parmezan do podania Przygotowanie: Krok 1 Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Ząbki czosnku drobno posiekaj. Brokuła umyj i podziel na różyczki. Głąb posiekaj

Niedzielny kucharz
Tort brzoskwiniowy (bez mleka i śmietany) 284

wraz z cukrem pudrem. Ubijamy razem mikserem do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę octu winnego i łyżeczkę oleju waniliowego. Składanie tortu: Sok z cytryny mieszamy pół na pół z wodą. Dolną część przekrojonego biszkoptu nasączamy połową soku z cytryny. Na biszkopt wykładamy równomiernie masę brzoskwiniową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy go drugą połową soku cytrynowego

Dieta bez mleka
Jesienny koktajl z dynią 211

koktaj z pieczonego dyniowego puree, przepis znajdziesz:  tutaj . Składniki: 1/4 dynii Hokkaido 1/4 ananasa 1 banan 1 jabłko, gruszka lub pomarańcza 250 ml wody 2 cm kawałek imbiru 2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie 1 łyżeczka oleju Wykonanie: dynię przekroić na 4 części, łyżką usunąć pestki z miękką częścią, odrzucić. Razem ze skóra pokroić w dużą kostkę resztę owoców obrać(...)skóry, dowolnie rozdrobnić do kielicha blendera nalać wody, dołożyć przygotowane owoce. dodać ulubiony olej i cytrynę. Zmiksować do pożądanej konsystencji wypić najlepiej zaraz po przygotowaniu        SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Miód z mlecza (mniszka) 99

infekcji dróg oddechowych i obok  soku z owoców bzu czarnego  jest obecnie naszą bronią w walce z wirusami. ok. 1 kg kwiatów mlecza 2 cytryny 2 kg. cukru 2 litry wody Kwiaty mlecza rozłożyć na gazecie na ok. godzinę, aby pozbyć się ewentualnych  robaczków. Następnie włożyć kwiaty do dużego garnka, zalać wrzącą wodą i gotować na wolnym

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Arbuzowiec 466

kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Galaretka arbuzowa: 500g miąższu arbuza bez pestek 2 galaretki arbuzowe lub truskawkowe Nasączenie: 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki soku z cytryny łyżka cukru pudru   Ciasto kakaowe: Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy(...)Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i sok z cytryny, ubijamy. Potem dodajemy mąkę i mak, mieszamy łyżką. Przekładamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy 30 minut w 160 stopniach.  Wyjmujemy z blachy u i również studzimy. Bita śmietana: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, mieszamy żeby nie było grudek i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem

Czerwona Porzeczka
Karkade - egipska herbata z hibiskusa w dwóch wariantach 159

kropli aromatu waniliowego lub 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy lub  1/4 szklanki soku z cytryny lub limonki lub 1/2 łyżeczki wody różanej lub   szczypta kardamonu (nadaje karkade korzenny smak) lub szczypta cynamonu jeśli podajemy gorące karkade i ma nas rozgrzać   Przygotowanie Wodą doprowadzić do wrzenia, kiedy zacznie się gotować dodać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zielony koktajl - szpinak, banan, pomarańcza 204

smaczny. I zapewne też zdrowy. Polecam na początek dnia! składniki ok 100 g świeżego szpinaku baby 100 g banana ( lub cały) 1 średnia pomarańcza sok z cytryny do smaku 200- 250 ml wody niegazowanej przygotowanie Szpinak opłukać, pomarańczę obrać, pokroić w kawałki i usunąć pestki. Jeżeli używamy ręcznego blendera, tak jak ja, warto szpinak pokroić na drobne kawałki. Szpinak wkładamy(...)pojemnika, dodajemy nieco wody i blendujemy. Dokładamy kawałki banana, pomarańczy, resztę wody i przecieramy na gładki koktajl. Doprawić sokiem z cytryny. Smacznego

Stare Gary
Sernik na zimno z białą czekoladą i sosem truskawkowym 355

kremówka- 200 ml* biała czekolada- 300 g* żelatyna- 1 płaska łyżka + 1/3 szklanki wodySos truskawkowy:* truskawki- pół szklanki* skrobia kukurydziana- 1 lekko czubata łyżeczka + 1/3 szklanki wody* cukier- 1 łyżka* sok z cytryny- 1 łyżeczkaSos truskawkowy:Zacząć od zasypania cukrem truskawek i odstawić na 10 minut.Kiedy już truskawki puszczą sok, zmiksować je, dodać sok z cytryny, wstawić na palnik

Kraina Miodem Płynąca
Biała rzodkiew z czarnym sezamem 205

agawy lub mioduWykonanie:białą rzodkiew obrać i za pomocą obieraka do warzyw pociąć w cienkie,długie paski.Posolić i odstawić na 10-15 minut.Puści sporo wody,wodę odlaćsok z cytryny połączyć z octem ryżowym i syropem z agawyodsączoną rzepę polać przygotowanym sosem i posypać uprzednio uprażonym,bądż nieuprażonym czarnym sezamem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!