PRZYGOTOWANIEUdka myjemy, solimy i pieprzymy, nacieramy startym imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Miód, wodę, sos sojowy i paprykę mieszamy i polewamy udka. Wstawiamy do lodówki na około godzinę/półtorej. Obkładamy udka plasterkami cytryny. Przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut
Moje Kuchenne Rewelacjepęczek rzodkiewki 1 duży zielony ogórek 150 g twarogu półtłustego 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 330 g kwaśnej śmietany 12% sól, pieprz 150 ml wody 4 łyżki żelatyny 1/2 cytryny 1 łyżka octu winnego białego do dekoracji kiełki słonecznika do podania ocet winny biały i pieczywo dodatkowo mleko do zalania ryby WYKONANIE Dzień wcześniej: Filety śledziowe zalać(...)Sałatkę wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym zostawić w temperaturze pokojowej. W garnuszku zagotować wodę, wyłączyć palnik i wsypać żelatynę. Dobrze wymieszać, tak aby żelatyna się rozpuściła i nie było grudek. Następnie dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny, łyżkę octu winnego i zostawić do ostudzenia. Spód blaszki do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć
Passions hobbies lifeSkładniki: 1 dkg cytryny (plasterek) 50 ml wermutu 50 ml wody gazowanej 2 dkg lodu konsumpcyjnego Sposób przygotowania: Do wysokiego kieliszka wlać porcję wina, włożyć plasterek cytryny ze skórką (cytryna musi być wyszorowana i sparzona), lód i uzupełnić zimną, dobrze gazowaną wodą. Podawać ze słomką. Porcja 120 ml Kaloryczność 1 porcji 43 kcal
Przepisy kulinarne babci Antoninypotrzeby dodaj więcej musztardy lub octu. Majonez wegański – idealny do sałatek Składniki: ugotowana kasza jaglana (1/2 szklanki) słonecznik łuskany (2 duże łyżki) woda (1/2 szklanki) ksylitol (1 łyżka lub do smaku, albo inna substancja słodząca) cytryna (4 łyżki lub do smaku) biała gorczyca (1 łyżeczka lub wedle gustu) sól (kilka szczypt) – dla lepszego efektu warto(...)użyć soli NAMAK, która imituje smak jajka (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością) olej nierafinowany o delikatnym smaku (3/4 szklanki) np. ryżowy Kaszę, słonecznik, wodę, gorczycę, sól i ksylitol oraz cytrynę zblenduj najgładziej jak tylko można. Stopniowo dolewaj olej (to ważny punkt, stopniowe dodawanie oleju powoduje że majonez zagęszcza się jak należy). Dopraw jeszcze ewentualnie do smaku. Jeśli
Powiedz dietom nieprzygotowaniu, nie ma prawa się nie udać. 🙂 Ciasto: (wszystkie skladniki powinny być w temperaturze pokojowej) 200g miękkiego masła 150g cukru 30g cukru wanilinowego skórka starta z całej cytryny 4 jajka 150ml wody mineralnej gazowanej 280g mąki pszennej tortowej 50g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Zaczynamy od utarcia masła z cukrem, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny. Przeczytaj cały
AleTorcikżółta papryka 1 mała cytryna Sposób przygotowania: Owoce i warzywa dokładnie myjemy, wyciskamy z nich sok, najlepiej za pomocą sokowirówki i dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny (można dodać trochę wody ). Następnie mieszamy i mamy pyszny sok gotowy do wypicia
Z notatnikaposiekanych migdałów 1 nieduże opakowanie okrągłych biszkoptów (ok. 150 g) brzoskwinie z puszki (lub inne owoce – banany, mandarynki) do nasączenia: 100 ml wody + 50 ml rumu lub amaretto lub malibu + 2 łyżki soku z cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Na początku wybieramy dwie galaretki (np. czerwoną i zieloną) i każdą rozpuszczamy w 1 szklance(...)ucieramy na puch. Dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu – ciągle miksując, aż do wykończenia. Dno tortownicy (ok. 25-26 cm) wykładamy biszkoptami. Nasączamy je mieszanką wody, rumu (amaretto/malibu) i soku z cytryny (nie musimy zużyć całego płynu). Dzielimy krem na trzy równe części: 1. część: dodajemy pokrojone w kostkę galaretki, mieszamy (wykładamy na przygotowane w tortownicy biszkopty) 2. część
Poezja smakupietruszka pieprz Przygotowanie Ciecierzycę namoczyłam przez noc.Następnie gotowałam ją przez 2 godziny. Gdy była już miękka odcedziłam i zblendowałam. Dodałam pastę tathini, 4 łyżki wody, czosnek, sok z cytryny, garść posiekanej pietruszki oraz tyle oliwy, aby masa była gładka. Całość znów zblendowałam. Tak przygotowaną pastę nakładam na kromki chleba, idealnie pasuje do herbatników. Kto z czym woli :) Pastę
Kukuleczkikolorowe sukienki z głębi szafy ;) Dziś na śniadanie zielone smoothie, które jest wezwaniem wiosny! ;) Składniki na 2 porcje : garść szpinaku garść jarmużu 1 dojrzałe awocado szklanka wody sok z połówki cytryny kilka orzeszków nerkowca Do dzieła: Zieleninę umyjcie, wrzućcie wszystko do blendera i ciach - gotowe. Jeśli wolicie śniadanie pić przez słomkę niż zajadać łyżeczką - dolejcie więcej wody
Spektrum Smakucukru1/2 szklanki wody1 konfiturexsok z połowy cytrynySposób przyrządzenia:1. Wydrylowane czereśnie wsypujemy do garnka, wlewamy pół szklanki wody i chwilę smażymy, mieszając od czasu do czasu. Wsypujemy konfiturex, dokładnie mieszamy i smażymy 1-2 mniuty od zagotowania.2. Dodajemy cukier i sok z cytryny, całość smażymy i mieszamy 5-10 minut. 3. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy wieczka
Kuchnia domowa Aniszklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka bazylii łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: 300g łososia, sól, pieprz, natka pietruszki, cytryna, Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem. Ciasto: do mąki dodaję bazylię i oregano, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu(...)odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na godzinę przykryte ściereczką. Nadzienie: łososia należy opłukać, osuszyć, długim nożem usunąć skórę i ewentualnie ości. Kroję na kawałki. Rybę skrapiam sokiem z cytryny, posypuję solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Odstawiam na trochę. Formowanie: wyrośnięte ciasto wałkuję, kroję na kwadraty trochę większe niż kawałki ryby. Zawijam łososia i natkę w ciasto i zalepiam
prawdziwe jedzenieporcje: z przepisu Olga Smile 200 g ulubionego makaronu pęczek natki pietruszki 2,5 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki orzeszków piniowych (lub nerkowca) 1/4 szklanki wody z gotowania(...)makaronu sól, pieprz do smaku Makaron ugotować zgodnie z zaleceniem producenta. W tym czasie natkę pietruszki umyć, oderwać listki. Włożyć do blendera wraz z sokiem z cytryny, orzeszkami piniowymi, oliwą, czosnkiem. Zmiksować. Dodać wodę z ugotowanego makaronu. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem. Gotowe
Moja Galeria Smakumieszam. Dodaję 1 łyżkę mąki i odstawiam zaczyn na 10- 15 minut. Masło rozpuszczam (można w mikrofalówce). Rodzynki zalewam ciepłą wodą (w miseczce) – odstawiam na kilkanaście minut. Żółtka ucieram z cukrem, dodaję zaczyn, resztę mleka, mąkę, sok z cytryny, masło. Wyrabiam ciasto aż zacznie odchodzić od ręki. Można dodać trochę mąki, jeśli okaże się nadal za luźne. Przykrywam ściereczką(...)roztrzepanym żółtkiem i ostawiam jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Lukier- 2 łyżki ciepłej wody, 1 łyżeczka soku z cytryny, cukier puder – około 5 łyżek. Mieszam, polewam po ostudzonym makowcu. Artykuł Makowiec drożdżowy pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plszkl · koperek 1/2 pęczka · sól · sok z cytryny Naszykować umyte ogórki, cytrynę, koperek i kefir Ogórki pokroić w kostkę, wrzucić do naczynia, wlac kefir, wodę mineralną i zmiksować, dodać koperek posiekany, sok z cytryny i sól. Rozlać do szklaneczek , ozdobić np ogórkiem podawać schłodzony
Camilla w kuchnirozpuszczalnej - 1/2 filiżanki gorącej wody - 2 banany - 4 łyżeczki cukru trzcinowego (użyłam cukru w kostkach) - 1 szklanka mleka - ok. 2 łyżeczki soku z cytryny - skórka z cytryny - szczypta kakao Kawę zalewam gorącą wodą, dodaję cukier. Miksuję dojrzałe banany (im ciemniejsza skórka, tym lepiej- banany są wtedy dużo słodsze), dodaję mleko, napar z kawy, wyciskam sok z cytryny. Mieszam wszystko, przelewam
Wielopokoleniowo