adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki : 400 szt. kwiatów mniszka lekarskiego sok z 2 cytryn 1000 ml dobrej wody źródlanej 1000 g cukru wykonanie: Kwiatki z mniszka lekarskiego zbieramy w słoneczny poranek, na łące z dala od drogi. Zebrane kwiatki bez łodyg układamy na papierze i pozostawiamy je na ok. 60 min., aby pozbyć się owadów. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy zimną(...)wodą. Wstawiamy na ogień i gotujemy ok. 15 min. po czym odstawiamy na 24 godz. w chłodne miejsce. Po tym czasie uzyskany wywar przecedzamy przez sito do garnka z grubym dnem. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny oraz cukier. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2-3 godz. do uzyskania konsystencji płynnego miodu. Gorący syrop wlewamy do czystych
Domowy Smak Jedzeniasztuk) 1 kapusta 2 puszki fileta z makreli w sosie pomidorowym 300 g Graal 150 g ryżu 1 duża cebula 1/2 szklanki rosołu sok z połowy cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Wodę gotujemy w dużym garnku. Luźną główkę kapusty myjemy, wycinamy głąb, delikatnie oddzielamy liście i wrzucamy partiami na wrzącą wodę. Obgotowane liście odkładamy do wystudzenia. Ryż gotujemy
Symfonia smakowapołączenia się składników. Piec w temperaturze 170 stopni przez 60 godzin. Masa malinowa: 780 gram malin 24 ml żelatyny rozpuszczonej w 90 ml gorącej wody 290 ml cukru 24 ml soku z cytryny 16 ml mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 23 ml letniej wody 750 gram serka mascarpone Wykonanie: Maliny wymieszać z cukrem, podgrzewać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie
Krakowskie smaki Aniprzyjaciółką do kawki :)Składniki na sałatkę:1 melon3 bananypuszka mandarynek2 garści winogrona 1 kiwilistki świeżej miętyskładniki na sorbet:sok z cytryny 1/4 filiżanki sok z grejpfruta 1 filiżankasok z pomarańczy 1/4 filiżanki cukier 1 filiżanka woda 3/4 filiżanki białko 1 sztstarta skórka cytrynyszczypta soli sorbet: Soki wymieszać ze sobą, rozpuścić cukier w wodzie. Gotować przez
Bon Appetit Małgorzatytortownicy o średnicy 23 lub 26 cm.Masa serowa: 500 g sera dwukrotnie zmielonego (ja użyłam z wiaderka) 250 g cukru pudru sok z połowy cytryny 20 g żelatyny ok. 100 ml wody do rozpuszczenia żelatyny 450 g jogurtu greckiego Galaretka: 3 szklanki Sprite`a 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: Cytrynki z kwiatem czarnego bzu ETERNO Pomarańcze w syropie ETERNO(...)upieczeniu studzimy go, a w tym czasie zabieramy się za masę serową. Masa serowa: Na początku zmiksowałam ser z cukrem pudrem, dodałam sok z cytryny, następnie jogurt grecki. Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie, miseczkę z żelatyną wstawiłam na kilkanaście sekund do mikrofalówki, aby ją. Wymieszałam do momentu rozpuszczenia się żelatyny, przestudziłam i wlałam do masy serowej, którą ponownie zmiksowałam
Blondynka Gotujemąki pszennej 500 g bardzo zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę 1 łyżeczka soli 250 ml lodowatej wody Wykonanie kremu i syropu Trzy łyżki mąki rozrobić w małej ilości zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cynamonem i skórką z połowy cytryny(...)mleko zaczyna się gotować dodać do niego rozpuszczoną mąkę, energicznie mieszając trzepaczka ,aby nie powstały grudki. Zagotować wciąż mieszając ,aż do zgęstnienia masy. Wyjąć skórki cytryny. W rondelku zagotować syrop z wody i cukru nie mieszając ok.3-4 minuty . Gotowy syrop wlewać powoli do masy budyniowej- u mnie mikserem,lub trzepaczką cały czas mieszając . Gdy masa lekko ostygnie dodać rozbełtane żółtka
w mojej kuchnimisce, roztrzepać ze szczyptą soli. Dodać cukier i mieszać w kąpieli wodnej (ustawiamy miskę na garnku z gotującą się lekko wodą, uważając aby dno garnka nie dotykało wrzącej wody) Mieszać aż cukier się całkowicie rozpuści (łatwo sprawdzić to rozcierając trochę białka między palcami- jeśli nie wyczuwamy cukru znaczy że masa jest gotowa) Jeśli białka z miską się nagrzały(...)łyżeczki żelatyny Żelatynę zalać 50 ml wody i odstawić aby napęczniała. W garnku wymieszać żurawinę z cukrem i delikatnie podgrzewać, aż puści sporo soku. Dodać cytrynę i mąkę wymuszaną z dwoma łyżkami wody. Zagotować i zdjąć z palnika. Delikatnie wmieszać napęczniałą żelatynę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wykonanie. Pierwszy blat ciasta red velvet ułożyć na podstawce, posmarować warstwą frużeliny żurawinowej
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmisce, roztrzepać ze szczyptą soli. Dodać cukier i mieszać w kąpieli wodnej (ustawiamy miskę na garnku z gotującą się lekko wodą, uważając aby dno garnka nie dotykało wrzącej wody) Mieszać aż cukier się całkowicie rozpuści (łatwo sprawdzić to rozcierając trochę białka między palcami- jeśli nie wyczuwamy cukru znaczy że masa jest gotowa) Jeśli białka z miską się nagrzały(...)łyżeczki żelatyny Żelatynę zalać 50 ml wody i odstawić aby napęczniała. W garnku wymieszać żurawinę z cukrem i delikatnie podgrzewać, aż puści sporo soku. Dodać cytrynę i mąkę wymuszaną z dwoma łyżkami wody. Zagotować i zdjąć z palnika. Delikatnie wmieszać napęczniałą żelatynę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wykonanie. Pierwszy blat ciasta red velvet ułożyć na podstawce, posmarować warstwą frużeliny żurawinowej
Piekarz-Kucharz-Garkotłukskład wchodzą te owoce może być niesmaczne? Według mnie nie może :) I. Nalewka truskawkowa klasyczna 2 kg truskawek 1 kg cukru 1 litr spirytusu 1 szklanka przegotowanej wody sok z 1 - 2 cytryn Truskawki myjemy, szypułkujemy, warzymy i przekładamy do dużego (ok 4 - 5 litrowego) słoja. Owoce zasypujemy cukrem. Potrząsamy słojem, by cukier przedostał się w jego głąb(...)nasłonecznione miejsce by truskawki zaczęły puszczać sok. Gdy sok z owoców zacznie się pojawiać w naczyniu, dodajemy spirytus rozcieńczony wodą. Słój odstawiamy na min 2 miesiące w ciemne miejsce. Po tym czasie odcedzamy owoce, a do płynu dodajemy sok z cytryny. Całość mieszamy i pozostawiamy na kolejny miesiąc. Następnie nalewkę rozlewamy do czystych butelek, opisujemy i pozostawiamy jeszcze na kilka
Taste Of My Dayśrednie ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny Garść nasion słonecznika 0,5 litra bulionu lub wody Sól, pieprz i sok z cytryny do smaku Tarty parmezan do podania Przygotowanie: Krok 1 Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Ząbki czosnku drobno posiekaj. Brokuła umyj i podziel na różyczki. Głąb posiekaj
Niedzielny kucharzwraz z cukrem pudrem. Ubijamy razem mikserem do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę octu winnego i łyżeczkę oleju waniliowego. Składanie tortu: Sok z cytryny mieszamy pół na pół z wodą. Dolną część przekrojonego biszkoptu nasączamy połową soku z cytryny. Na biszkopt wykładamy równomiernie masę brzoskwiniową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy go drugą połową soku cytrynowego
Dieta bez mlekakoktaj z pieczonego dyniowego puree, przepis znajdziesz: tutaj . Składniki: 1/4 dynii Hokkaido 1/4 ananasa 1 banan 1 jabłko, gruszka lub pomarańcza 250 ml wody 2 cm kawałek imbiru 2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie 1 łyżeczka oleju Wykonanie: dynię przekroić na 4 części, łyżką usunąć pestki z miękką częścią, odrzucić. Razem ze skóra pokroić w dużą kostkę resztę owoców obrać(...)skóry, dowolnie rozdrobnić do kielicha blendera nalać wody, dołożyć przygotowane owoce. dodać ulubiony olej i cytrynę. Zmiksować do pożądanej konsystencji wypić najlepiej zaraz po przygotowaniu SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżek oleju rzepakowego Krem czekoladowy: 150 g kremu czekoladowo-orzechowego, np. Nutella 100 g ubitej śmietanki kremówki 30% 1 płaska łyżeczka żelatyny 3 łyżki zimnej wody Dodatkowo: dowolny poncz, np. herbata z cukrem i cytryną ok. 300 g marmolady kilka kostek białej i ciemnej czekolady Przygotowanie: Ciasto biszkoptowe: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić(...)minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu przekroić biszkopt na 2 równe blaty nasączając je, np. herbatą z cukrem i cytryną. Krem czekoladowy: Żelatynę zalać zimną wodą, po chwili umieścić w mikrofalówce na kilka sekund, by się rozpuściła. Przestudzić. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, stopniowo dodawać do Nutelli, miksować. Do przestudzonej żelatyny dodać
Nastoletnie Wypiekanieinfekcji dróg oddechowych i obok soku z owoców bzu czarnego jest obecnie naszą bronią w walce z wirusami. ok. 1 kg kwiatów mlecza 2 cytryny 2 kg. cukru 2 litry wody Kwiaty mlecza rozłożyć na gazecie na ok. godzinę, aby pozbyć się ewentualnych robaczków. Następnie włożyć kwiaty do dużego garnka, zalać wrzącą wodą i gotować na wolnym
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Galaretka arbuzowa: 500g miąższu arbuza bez pestek 2 galaretki arbuzowe lub truskawkowe Nasączenie: 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki soku z cytryny łyżka cukru pudru Ciasto kakaowe: Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy(...)Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i sok z cytryny, ubijamy. Potem dodajemy mąkę i mak, mieszamy łyżką. Przekładamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy 30 minut w 160 stopniach. Wyjmujemy z blachy u i również studzimy. Bita śmietana: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, mieszamy żeby nie było grudek i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem
Czerwona Porzeczka