czym jest bardzo prosty w zrobieniu, potrzebujemy tylko kwiaty, cukier, cytrynę. SKŁADNIKI : 400 szt kwiatków(same główki) dobrze rozwiniętych (zbierać najlepiej w słoneczny dzień) 1 cytryna 1 kg cukru 1litr wody witaminy: A, C i D - niezbędne m.in. do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego i kostnego; witaminy z grupy B (np. B4, czyli cholina) korzystnie wpływają na układ(...)słoneczny dzień, rozkładamy na gazetę na ok. 30 minut, aby robaczki sobie wyszły. Po tym czasie kwiaty wkładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą, lekko ugniatamy gotujemy tak ok 15 minut. Pod koniec dodajemy wyparzona, pokrojoną w plastry cytrynę. Przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie całość przelewamy przez gazę, do wywaru dodajmy cukier, zamieszamy i gotujemy na wolnym
Basia w kuchnibardzo sycąca. Składniki: 1 puszka białej fasoli 2-3 ogórki kiszone, drobno pokrojone 2-3 łyżki sezamu 1 łyżka oliwy z oliwek opcjonalnie: sok z cytryny Wykonanie: Odcedź fasolę i przelej wodą. Zmiksuj dokładnie blenderem z sezamem i oliwą, (sokiem z cytryny). Na koniec dodaj drobno pokrojone ogórki kiszone i dokładnie wymieszaj łyżką. Przepis dodaję do akcji: Organizator: galazka 800x600
Qlinarnie i Qlinarnieprzypadnie do gustu nie jednemu małemu łakomczuszkowi a dzięki nucie cynamonu mimo upałów wracają wspomnienia o świątecznych piernikach babci.Składniki- 3 jabłka- 3 łyżki cukru- 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżeczki cynamonuDrogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął(...)zamieszczoną poniżej. Dla Ciebie to będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję.WykonanieDo garnka wlać ½ szklanki wody, dodać sok z cytryny, cukier oraz cynamon. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w dużą kostkę i wrzucić do wrzącego syropu. Gotować ok.10 minut pod przykryciem
Świat Smakuprzypadnie do gustu nie jednemu małemu łakomczuszkowi a dzięki nucie cynamonu mimo upałów wracają wspomnienia o świątecznych piernikach babci.Składniki- 3 jabłka- 3 łyżki cukru- 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżeczki cynamonuDrogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął(...)zamieszczoną poniżej. Dla Ciebie to będzie dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję.WykonanieDo garnka wlać ½ szklanki wody, dodać sok z cytryny, cukier oraz cynamon. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w dużą kostkę i wrzucić do wrzącego syropu. Gotować ok.10 minut pod przykryciem
Świat Smakuzimę. W smaku bardzo przypominają brzoskwinie z puszki. Wykorzystuję je do wypieku ciast i jako dodatek do deserów. Składniki: brzoskwinie świeże dowolna ilość 1 l wody 0,5 kg cukru 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Brzoskwinie obrać z skórki, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Połówki brzoskwiń powkładać dosyć ciasno do słoików. Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z pieca
Ala piecze i gotujecebule 1/2 łyżeczki świeżo krojonej natki pietruszki 1 łyżeczka mielonego kminku 10 dkg mąki pszennej olej słonecznikowy do smażenia Sos: 45 dkg śliwek 50 ml wody szczypta cynamonu szczypta cukru 1/2 łyżeczka soku z cytryny Jak przygotować cebulowe bhaji . Cebulę obrać, pokroić w średniej wielkości piórka. Włożyć do miski. Do cebuli dodać jajka, mąkę, mleko, kminek, natkę pietruszki oraz sól(...)usmażeniu wyjmować placuszki na papierowy ręcznik kuchenny aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Sos: ze śliwek usunąć pestki, pokroić na drobne kawałki i włożyć do garnka. Wlać wodę, dodać cynamon, cukier oraz sok z cytryny. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po 15-u minutach zdjąć z ognia, wystudzić i zmiksować. Usmażone cebulowe bhaji podawać na ciepło
mecooksidealny na upalne dni, ktore towarzyszly nam w minionym tygodniu. Kompot z papierowek z aromatem wanilii skladniki: 1 laska wanilii 10 sporych papierowek brazowy cukier sok z cytryny 1,5 litra wody wykonanie: Jablka myjemy, kroimy na cwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Do garnka wlewamy wode, wkladamy jablka i doprowadzamy do wrzenia. Dorzucamy cukier, ilosc w zaleznosci(...)przecieta na pol. Przed wlozeniem jej do garnka za pomoca noza wyskrobujemy z niej pesteczki, ktore dokladamy do jablek. Gotujemy jeszcze okolo 5 minut. Na koncu dodajemy sok z cytryny. Uwazamy zeby nie bylo go zbyt duzo, bo kompot stanie sie za kwasny. Kompot nalezy schlodzic i przecedzic. Polecam tez jablka z kompotu. Smacznego
Przysmaki Karolkipołączeniu z otrębami i jogurtem stanowi doskonały koktajl na śniadanie. • Czas przygotowania: 4 minuty • Smak: przewaga awokado • Kiedy pić: z rana Składniki : • pół awokado • cytryna • jogurt naturalny (ok 200 ml) • garść otrębów • kilka listków pietruszki • woda ( według uznania ) Przygotowanie : Obierz(...)awokado ze skóry, usuń pestkę i pokrój na małe kawałki. Zmiksuj w blenderze razem z jogurtem, otrębami i pietruszką do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do mieszanki razem z wodą. Całość zmiksuj ponownie
KUCHNIA POLSKAłyżeczka soli Nadzienie 250 g twarogu półtłustego 250 g serka mascarpone 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka miodu Lukier 1 szkl. cukru 1/2 szkl. wody (trochę mniej) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu (trochę mniej) PRZYGOTOWANIE Ciasto Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z cukrem, łyżką mąki i 1/6 szkl. ciepłego mleka (nie gorącego!). Przykryć ściereczką i odstawić(...)włożeniem do piekarnika posmarować bułki roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20 min., do zarumienienia. Lukier Do garnka wsypać cukier i wlać gorącą wodę. Zagotować, często mieszając. Na wolnym ogniu gotować ok. 5 min, pod koniec wlać sok z cytryny i ocet. Delikatnie przestudzić i miksować do uzyskania białej masy. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodać łyżkę wody, jeśli za rzadki, troszkę
zabawa smakiemScroll down for recipe in English. Składniki: (12-13 sztuk) Karmelizowana cebula 300 g obranej białej cebuli 5 łyżek cukru 1 łyżka masła sok z 1/4 cytryny 1/2 szklanki wrzącej wody Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki maku 1 jajko 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka Wierzch 1 łyżka maku(...)pokrój w grubą kostkę. Do garnka o grubym dnie wsyp cukier i podgrzewaj, aż się skarmelizuje i będzie całkiem płynny. Nie mieszaj podczas karmelizacji. Dodaj masło, sok z cytryny i wrzątek, mieszaj kołysząc i potrząsając garnkiem. Dorzuć cebulę i mieszaj drewnianą łyżką. Gotuj, aż płyn całkiem odparuje, a cebula zrobi się złota. Zdejmij z ognia i ostudź. Piekarnik
Delicious Placesłodki kisiel – zastąpcie sok z cytryny, sokiem z mandarynki – będzie równie pysznie. Domowy kisiel pomarańczowy ok. 3 duże pomarańcze 1 cytryna 2 łyżki cukru lub ksylitolu 2 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej pół szklanki zimnej wody (125 ml) szczypta cynamonu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 cytryna 2 łyżki cukru lub ksylitolu 2 łyżki mąki (skrobi(...)tego wyciskamy sok z cytryny. Przelewamy sok przez sitko (aby uniknąć cząstek) do rondelka. Dodajemy do niego cukier i szczyptę cynamonu. Włączamy ogień (gdy cukier się rozpuści – możemy spróbować czy smak jest dla nas wystarczająco słodki). W szklance rozpuszczamy mąkę (skrobię) ziemniaczaną w zimnej wodzie. Gdy sok się gotuje, wlewamy rozmieszaną zawartość szklanki i jednocześnie intensywnie mieszamy. Gotujemy
Poezja smakunajlepiej też czerwona) 2 czubate łyżki smalcu (ze skwarkami) 1 łyżeczka Vegety 1 łyżka masła sól, pieprz, przyprawa maggi Kapustę poszatkowałam i obgotowałam 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Odcedziłam. Dodałam pokrojoną cebulę i smalec, doprawiłam do smaku maggi, solą i vegetą. Wymieszałam i dusiłam na małym ogniu do miękkości. Kiedy kapusta będzie za sucha dodać
W kuchni Karmel-itkiziarenkach, może być mielony) sól i pieprz do smaku 250ml bulionu drobiowego (przygotowanego z połowy kostki rosołowej) ok 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki kukurydzianej kilka kropli wody różanej łyżka oliwy z oliwek 4 przepiórki (wypatroszone) 150g kuskusu Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Kasztany, płatki róż (bez robaczków) i miąższ pitayi miksujemy na gładkie puree. Czosnek(...)podsmażamy czosnek na złoto. Dodajemy miód. Następnie dorzucamy puree oraz anyż i chwilę gotujemy. Solimy i pieprzymy. Dolewamy bulion i sok z cytryny. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu. Mąkę kukurydzianą rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do sosu. Próbujemy- jeśli chcemy więcej różanego aromatu dodajemy wodę różaną. Ważne jest, żeby sos nie był zbyt kwiatowy. Według Tity
les mirabelleswkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na 30-35minut. Upieczony biszkopt studzimySyrop do nasączenia biszkoptu:1/2 szklanki przegotowanej wody,sok z jednej cytryny,2 łyżeczkami cukru. Masa zielona: 900 ml soku zielonego (np.: Pysio, Kubuś), 3 budynie (moje bez cukru), 1 łyżka cukru, 1,5 paczki delicji. Szklankę soku odlewamy, wsypujemy budynie z cukrem i dokładnie mieszamy. Resztę(...)soku zagotowujemy, wlewamy do niego mieszankę budyniowo-kubusiową :) ...i chwilę gotujemy. Pianka: 400 ml śmietanki 30%, 1 śmietan fix, 1 galaretka (rozpuszczona w szklance wody). Śmietankę ubijamy ze śmietan fixem. Do ubitej masy wlewamy tężejące galaretki i delikatnie mieszamy. Wierzch: 2 galaretki rozpuszczone w 800 ml wody. Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową tak, żeby wystawała. Wkładamy biszkopt i nasączony
Delicious Titbitsminut), po czym wymieszać z sosem. Cytrusowa sałatka z kuskusem na letnie upały przepis na 6-8 porcjiSkładniki: 250 g kuskusu 300 ml zimnej wody sok i skórka z 1 cytryny 6 łyżek oliwy 3 pomidory pokrojone w kostkę 1 ogórek pokrojony w kostkę 8 cebulek dymek, drobno pokrojonych 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej 1/2 pęczka świeżej mięty, posiekanej(...)pestek, pokrojonych sól, pieprz Przygotowanie: Do miski wsyp kuskus i dolej wodę. Zmieszaj i pozostaw na 20 minut, aż kasza wchłonie wodę. Następnie rozdziel bryłki kuskusu palcami. Przygotuj sos - wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Całość wlej do kuskusu i pozostaw na 30 minut, aż kasza wchłonie sos. Do kuskusu dodaj warzywa i zioła
Chilli Czosnek i Oliwa