woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:223/1096)

Kompot z rabarbaru 137

Kompociku? Składniki: 1 jabłko 2-3 łodygi rabarbaru otarta skórka z cytryny mięta 1 litr wody 2-3 łyżki cukru Wykonanie: 1. W garnku zagotuj wodę z cukrem. 2. Dodaj pokrojone na kawałki (3-5cm) łodygi rabarbaru. (Jeśli łodygi są grube - ściągnij z nich skórkę) i obrane, pokrojone na ćwiartki, pozbawione pestek jabłko. 4. Gotuj kompot wolno przez

U Fiolki
Kompot z rabarbaru 153

Kompociku? Składniki: 1 jabłko 2-3 łodygi rabarbaru otarta skórka z cytryny mięta 1 litr wody 2-3 łyżki cukru Wykonanie: 1. W garnku zagotuj wodę z cukrem. 2. Dodaj pokrojone na kawałki (3-5cm) łodygi rabarbaru. (Jeśli łodygi są grube - ściągnij z nich skórkę) i obrane, pokrojone na ćwiartki, pozbawione pestek jabłko. 4. Gotuj kompot wolno przez

Fiolka w kuchni
Ciasto WIŚNIOWIEC z kremem cytrynowym i galaretką 559

nasączenia: 150ml ostygniętej kawy 2 łyżeczki cukru Masa wiśniowa: 500g mrożonych, wypestkowanych wiśni 2 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 2 galaretki wiśniowe + 1 szklanka gorącej wody Krem cytrynowy: skórka otarta z 2 cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn 100g cukru 30g mąki ziemniaczanej + 4 łyżki wody 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany 100ml likieru cytrynowego

Mała Cukierenka
CYTRYNOWO- TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO 181

sera białego śmietankowego ( już zmielonego) 4 żółtka 3/4 szklanki cukru sok z 1 cytryny 250 ml śmietanki 1 łyżka żelatyny 1 galaretka cytrynowa 2 galaretki truskawkowe truskawki do dekoracji płatki kokosowe do dekoracji mięta Galaretki rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż(...)opakowaniu, studzimy. Żółtą galaretkę pokroiłam w kostkę.Ser wrzucamy do miski i dodajemy do niego ubite z cukrem żółtka, mieszamy mikserem na małych obrotach, wlewamy sok z cytryny. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie ( ok 1/4 szklanki ) śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy do sera, mieszamy, troszkę zostawiamy do dekoracji. Na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, wlewamy do formy, wrzucamy kostki

harrisa
Jaglane naleśniki z dżemem z dyni i pigwowców 145

wody 5 jajek 2 łyżki oleju syrop klonowy Dżem (można wykorzystać gotowy ze słoika ) 300 g obranej dyni 300 g obranej pigwowców cukier sok z połowy cytryny Dynię i pigwę rozgotować w wodzie (powinna wypełniać garnek do połowy owoców). Zmiksować. Doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Składniki naleśników (poza olejem) wymieszać ze sobą trzepaczką. Połączenie składników następuje szybciej

Weekendy w domu i ogrodzie
Jubileuszowy tort z kremem kawowo-śmietankowym 167

łyżeczka ekstraktu waniliowego ¼ łyżeczki spirytusu     Składniki na krem śmietankowy: 500 ml zimnej śmietany kremówki   (30%) 2 łyżki cukru pudru sok z cytryny 1 łyżka żelatyny     Składniki na poncz: ¾ szklanki wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka spirytusu sok z połowy cytryny   Wykonanie biszkoptu: Do misy miksera wsypałam cukier i cukier waniliowy. Wbiłam całe jajka(...)dodałam spirytus. Wymieszałam i ... krem kawowy gotowy.   Czas na   masę śmietankową: Żelatynę rozpuściłam w zimnej wodzie, kiedy napęczniała rozgrzałam ją w mikrofalówce, żeby nabrała płynnej konsystencji. Wystudziłam. Śmietanę ubiłam na puch dodając pod koniec cukier puder i stopniowo sok z cytryny. Żelatynę wymieszałam z   łyżką ubitej śmietany i przelałam do pozostałej śmietany. Delikatnie wymieszałam, żeby się dobrze

Kuchnia u Krysi
Filmowy hummus, czyli "Seks w wielkim mieście 2" 183

bohaterki filmu jedzą śniadanie w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. SKŁADNIKI 1 szklanka suchej ciecierzycy 2 łyżeczki sody 1 szklanka jasnej pasty tahini 3 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku sól do smaku lodowata woda opcjonalnie do podania: oliwa, słodka papryka WYKONANIE Dzień wcześniej ciecierzycę wsypać do dużego garnka, zalać zimną wodą i dodać łyżeczkę sody. Zostawić na noc. Na następny(...)sody i gotować do momentu, aż ciecierzyca będzie miękka i maślana w środku (u mnie trwało to około 50 minut). Ugotowaną ciecierzycę odcedzić z wody i umieścić w misie blendera. Dodać pastę tahini, sok z cytryny, obrane ząbki czosnku i nieco soli. Zmiksować całość na jednolitą pastę, po czym stopniowo miksować dodając lodowatą wodę. Dodać jej tyle by pasta pojaśniała

Passions hobbies life
Hummus 125

Rozsmarowując pastę na pieczywie nie żałuję sobie :-)  SKŁADNIKI 1 szklanka suchej ciecierzycy 2 łyżeczki sody 1 szklanka jasnej pasty tahini 3 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku sól do smaku lodowata woda opcjonalnie do podania: oliwa, słodka papryka WYKONANIE Dzień wcześniej ciecierzycę wsypać do dużego garnka, zalać zimną wodą i dodać łyżeczkę sody. Zostawić na noc. Na następny(...)sody i gotować do momentu, aż ciecierzyca będzie miękka i maślana w środku (u mnie trwało to około 50 minut). Ugotowaną ciecierzycę odcedzić z wody i umieścić w misie blendera. Dodać pastę tahini, sok z cytryny, obrane ząbki czosnku i nieco soli. Zmiksować całość na jednolitą pastę, po czym stopniowo miksować dodając lodowatą wodę. Dodać jej tyle by pasta pojaśniała

Passions hobbies life
SZARLOTKA DYNIOWA 159

łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki na nadzienie:  1 mała dynia  ok. 1,20 kg  2 kwaśne jabłka  sok z połówki cytryny  2 łyżki cukru pudru  woda oraz: 2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem  Sposób wykonania:  Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem solą, żółtkami i masłem, szybko zagnieść ciasto(...)samej skórce, którą kroimy w kostkę ( bez skóry oczywiście). Jabłka obrać również pokroić w kostkę i razem z dynią prażyć z odrobiną wody ok. 15 min . Kiedy składniki na mus będą już miękkie, dodać sok z cytryny, cukier puder, wymieszać i zblenderować na jednolity mus.  Białka roztrzepać ( nie ubija) dodać 2 łyżki budyniu .  Na podpieczone ciasto położyć

pieprzny smaczek
POTRAWKA Z JAJEK 117

jajek 30 dag.pieczarek 2 łyżki oleju lnianego lub kokosowego 1 jogurt naturalny 2 szklanki bulionu Sól i pieprz 2 łyżki rzeżuchy 1-2 łyżki soku z cytryny ********************************* Jajka włożyć do zimnej wody, posolić, gotować 8 minut, wystudzić.Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Olej rozgrzać na patelni, zrumienić pieczarki , odłożyć na talerzyk.Bulion zagotować wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Hummus z masłem orzechowym i pieczonym czosnkiem 125

stałe wkroczy do naszego hummusowego repertuaru.  Składniki: ¾ szklanki ciecierzycy  1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 główka czosnku ½ szklanki masła z orzeszków ziemnych (najlepiej ekologicznego) ½ szklanki zimnej wody 1/3 szklanki soku z cytryny skórka starta z ½ cytryny ½ łyżeczki słodkiej papryki sól oraz pieprz do smaku Ciecierzycę przełóż do naczynia, zalej wodą z i pozostaw do namoczenia na kilka godzin. Odcedź

Roślinna - blog wegański
Świąteczne ciasto z karmelizowanymi jabłkami 274

masę. Formę o wymiarach 35 x 24 cm (lub okrągłą o średnicy 30 cm) posmarować niewielką ilością rozpuszczonej margaryny i obsypać pokruszonymi biszkoptami. Do rondelka przełożyć masło i wlać wodę. Podgrzewać na bardzo małym ogniu do momentu, aż masło całkowicie się rozpuści. Do ubitych jaj dodać stopniowo rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami włoskimi, proszkiem do pieczenia oraz(...)upływie tego czasu piekarnik wyłączyć i otworzyć. Nie wyciągamy sernika z piekarnika! Należy poczekać, aż równomiernie opadnie.Ostatnia warstwa - to warstwa jabłkowa. Jabłka pokroić na mniejsze części, skropić sokiem z cytryny. W dużym garnku skarmelizować miód z cukrem (fot.3) (do momentu uzyskania ciemnozłotego koloru), cały czas mieszać. Następnie dodać pierwszą połowę przygotowanych jabłek, mieszać do momentu, aż jabłka się rozpadną

Świat Ciasta
Lemoniada cytrusowa 109

cytryny spora garść liści świeżej melisy łyżka miodu do smaku 1,5l wody mineralnej zwykłej lub gazowanej duża ilość kostek lodu Z jednej limonki i cytryny wycisnąć sok, pozostałe pokroić w półplasterki. Sok i wodę wymieszać z miodem, przelać do dzbanka. Dodać plasterki owoców, kostki lodu i liście melisy

Smakołyki Asi
Galaretka cytrusowa według Gordona Ramsay’a 288

cukru. Pachnie wspaniale, a smakuje wybornie. Mniam! Składniki: 1 sweetie 1 grejpfrut 2 pomarańcze 1 mandarynka 2 łyżeczki żelatyny Syrop z cukru: 125g cukru pudru 250ml wody Skórkę z 1/4 cytryny startej na grubej tarce (Przygotowanie: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i powoli gotujemy by cukier się rozpuścił. Zostawiamy syrop na jakieś 5 minut na małym ogniu, a następnie odstawiamy

Kolizje Smaków