woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:230/1096)

Kremowy budyń jaglany z malinami 228

budyń jest pyszny, kremowy i niezwykle sycący. puszka mleczka kokosowego (może być o obniżonej zawartości tłuszczu) pół szklanki kaszy jaglanej (około 150 g) 1/3 szklanki wody 2 banany łyżka soku z cytryny (opcjonalnie) łyżka syropu klonowego lub miodu Do garnka wlewamy pół puszki mleczka kokosowego (200 ml) i 1/3 szklanki wody (ok. 80 ml). Zagotowujemy. Kaszę wsypujemy na sito(...)porządnie płuczemy. Do gotującej się wody wsypujemy kaszę i gotujemy około 10 minut, aż wchłonie całą wodę i zrobi się miękka. Do blendera wrzucamy ugotowaną kaszę, dwa banany, dolewamy resztę mleczka kokosowego (200 ml) oraz łyżkę soku z cytryny dla przełamania smaku. Opcjonalnie możemy dodać też łyżkę syropu klonowego lub miodu, jeśli mamy mało słodkie banany. Blendujemy wszystkie składniki

Dieta bez mleka
Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem 145

szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka   domowej esencji waniliowej mleko do pomalowania bułeczek Nadzienie:  4 łyżki masła orzechowego Karmelizowany rabarbar: 150 g cukru 2 łyżki wody lub soku z cytryny 5 łodyżek rabarbaru 1 łyżeczka kardamonu Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i  łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy(...)wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Rabarbar kroimy w plastry. Na suchą patelnie wsypujemy 150 g cukru i dodajemy wodę lub sok. Podgrzewamy nie mieszając na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a potem zacznie karmelizować i będzie miał złotawy kolor. Pod koniec trzeba pilnować, żeby karmel się nie przypalił

Kulinarne przygody Gatity
Nagi tort oreo 1109

wanilię przełożyć do misy miksera. Miksując na średnich obrotach wlewać mleko skondensowane. Miksować do uzyskania porządnej konsystencji ( Ma być stabilny krem) Poncz do nasączenia 1/2 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 2 łyżki cukru lub więcej jak lubicie 2 kieliszki wódki  Pierwszy blat biszkoptu nasączyć troszkę nie za dużo. Posmarować częścią kremu i z następnymi blatami biszkoptowymi zrobić(...)ciasto i rozsmarować dookoła krem który wyciekł. Wyrównać. Schłodzić 1 godzinę w lodowce. polewa czekoladowa 100 ml mleka skondensowanego słodkiego 180 g czekolady deserowej 130 g cukru 75 ml wody 10 g żelatyny Żelatynę zalać łyżką wody i odstawić . Cukier z wodą zagotować w garnku tylko do chwili aż cukier całkowicie się rozpuści.  Odstawić z ognia. Dodać skondensowane

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bezglutenowa śniadaniowa pizza z dżemem, "serem" z nerkowców i owocami 154

minut. Składniki: 3 łyżki mąki z quinoy 2 łyżki mąki kasztanowej 1 łyżeczka inuliny 1 jajko 40 ml wody 1 łyżka roztopionego, klarowanego masła 3 łyżki dżemu Łowicz z dzikiej róży 75 gram orzechów nerkowca 2 łyżki soku z cytryny ulubione owoce (ja użyłam malin, borówek, kiwi, pomarańczy, świeżej figi, winogron i pitai) 1 łyżka ekspandowanej quinoy świeże listki młodej(...)stopni na około 8 minut, aby nabrało delikatnej chrupkości.  W tym czasie przygotowujemy ser z nerkowców - namoczone przez noc orzechy odsączamy z wody, przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i miksujemy na gładką masę, jeśli wyjdzie zbyt sucha, można dodać odrobinę wody (ważne, żeby "ser" był delikatny i łatwo się rozsmarowywał).  Wyjmujemy spód pizzy

Quinoa Raz!
C - Naleśniki z bananami i kokosową posypką 146

łyżi masła 3 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka szczypta soli nadzienie: 4 banany 2 łyżki masła 4 łyżki cukru pudru 1 cytryna polewa: 1 gorzka czekolada 1.4 szklanki wody 3 łyżki wiórków kokosowych Podane składniki na ciasto wymieszać razem (zmiksować) i smażyć na małej patelni.Banany obrać, pokroić w grubsze platsry, wrzucić na rozgrzane masło(...)patelnię, dodać cukier, sok z cytryny i mieszając smażyć aż zaczną lekko brązowieć.Do rondelka wlać wodę,włożyć połamaną na kawałki czekoladę, wstawić na bardzo mały ogień  i mieszając podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady.Na usmażone naleśniki wyłożyć bananowe nadzienie, zwinąć w rulony, polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Barszcz czerwony na zakwasie 161

buraki 1 marchewka 1 cebula 4 ząbki czosnku  kilka listków laurowych kilka kulek pieprzu opcjonalnie kilka suszonych grzybków* do smaku: sól, pieprz, cukier, sok z cytryny Suszone grzyby zalać wrzącą wodą. Buraki umyć, odciąć końcówki, dokładnie obrać i przekroić na 4 części. Marchewkę umyć, obrać i przeciąć na 2 części. Cebulę i czosnek obrać. Do garnka przełożyć warzywa, odsączone(...)grzyby, listki laurowe i kulki pieprzu. Całość zalać wodą. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Barszcz powinien lekko bulgotać. Gdy warzywa będą miękkie to do barszczu wlać zakwas buraczany. Garnek zdjąć z ognia. Wymieszać i całość doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz ewentualnie sokiem z cytryny

Ugotować
CIASTO SZPINAKOWE BEZ JAJEK 141

łyżka cukru z wanilią 1 szklanka wiórków kokosowych 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka rozdrobnionego, rozmrożonego szpinaku (odciśniętego z nadmiaru wody)   ⅓ szklanki oleju np. rzepakowy 1 łyżeczka soku z cytryny ½ szklanki mleka   Wykonanie: suche składniki czyli mąkę, cukier, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia mieszamy, następnie dodajemy do nich szklankę rozdrobnionego, odmrożonego i odsączonego z nadmiaru(...)wody szpinaku oraz pozostałe płynne składniki czyli olej, sok z cytryny oraz mleko, całość mieszamy, ciasto przekładamy do formy ( użyłam tortownicy 18cm)wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 40minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C ( sugestia autorki przepisu aby pierwsze 10 minut piec ciasto z włączonym termo obiegiem, ja natomiast piekłam od razu w funkcji góra dół

Słodkie zapomnienie
Krem z kalafiora i soczewicy 152

kremowa, bardzo dobra. Smacznego! Kremowa zupa z kalafiora i soczewicy. składniki: 400 g kalafiora 200 g czerwonej soczewicy 50 g mascarpone 1 łyżka curry kolendra cytryna sól wykonanie: Kalafiora wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy do niego soczewicę oraz curry i gotujemy kolejne 20 minut. Po tym czasie(...)ściągamy garnek z ognia i wszystko dokładnie miksujemy. Do zupy dokładamy serek mascarpone, podgrzewamy ją aż mascarpone się rozpuści. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy wodę. Doprawiamy do smaku sola i sokiem z cytryny. Możemy posypać posiekaną kolendrą

Przysmaki Karolki
Pizza z hummusem, karmelizowaną cebulką i chutney z pomidorków (Pizza con hummus, cipolle caramellate e chutney di pomodorini) 124

cynamonu szczypta czarnego pieprzu Karmelizowana cebula 2 cebule Hummus z ciecierzycy 400 g ugotowanej ciecierzycy 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 2-3 łyżki wody 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 1-2 łyżki soku z cytryny otarta sk ó rka z cytryny   s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI Pizza 300 g di farina 00 200 g di farina(...)acqua. Cuocetele a fuoco dolce, mescolando di tanto in tanto, fino a quando saranno ben colorite. Hummus Do blendera wrzucamy ciecierzycę z dodatkiem 2-3 łyżek wody, 1-2 łyżek soku z cytryny, 2 łyżkami musztardy i 2 ząbkami  czosnku. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy . Doprawiamy do smaku sol ą,  pieprzem i kurkum ą .  **** Hummus Inserite

La grande e la piccola cuoca
Duszona młoda kapusta 161

Składniki na 3 porcje. Składniki: 1 średnia główka kapusty 1/2 pęczka koperku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka wody 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny Szczypta mielonego kminku Sól morska, świeżo mielony pieprz Przepis: Kapustę myjemy i szatkujemy (niezbyt drobno). Na dno garnka dodajemy oliwę z oliwek, poszatkowaną kapustę i zalewamy ją wodą. Na średnim ogniu(...)dusimy kapustę pod przykryciem przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pokrojony koperek, sok z cytryny, kminek, sól i pieprz. Całość mieszamy i gotujemy do momentu aż cała woda wyparuje. Następnie ściągamy garnek z ognia i pozostawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie łączymy kapustkę z jogurtem. Podajemy

Emcia Pichci
Hummus 133

terakoty. Zatem bogatsi o tę wiedzę możemy już przystąpić do robienia tej potrawy. Potrzebujemy: 1 szklankę ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 łyżkę pasty tahini 1 cytrynę ok. 50 ml oliwy z oliwek 200 ml wody z gotowania ciecierzycy sól, pieprz Wykonanie: Ciecierzycę płuczemy i zalewany wodą na noc. Następnego dnia gotujemy ją około 1 godziny do miękkości. Przekładamy do melaksera(...)dodajemy czosnek, sok z cytryny, tahini i oliwę. Ucieramy na gładka masę. Stopniowo dodajemy wodę do uzyskania pożądanej konsystencji i przyprawiamy solą i pieprzem. Zajadamy ze smakiem :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Mazurek pomarańczowy 101

Składniki na kruchy spód: 200 g mąki 125 g masła 65 g ksylitolu/cukru 2 ugotowane żółtka Składniki na nałożenie: 4 pomarańcze 1/2 szklanki ksylitolu/cukru 3/4 szklanki wody sok z 1/2 cytryny dodatkowo: płatki migdałów, rodzynki do dekoracji Przygotowanie: wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misie robota i przy pomocy płaskiego mieszadła zagnieść ciasto. Gdy składniki połączą się w kulę(...)ściąć piętki, następnie ostrym nożem skroić skórkę z białym albedo. Pomarańcze pokroić na ćwiartki i wyciąć ze środka widoczne białe części. Pokroić na mniejsze kawałki. W płaskim rondlu zagotować wodę z ksylitolem/cukrem, dodać przygotowane kawałki pomarańczy i rozpocząć smażenie. Poczatkowo na dużym ogniu, potem zmniejszyć płomień i mieszać od czasu do czasu, by nie przypalić dżemu. Gdy masa stanie się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jabłkowo - cynamonowe róże 129

mąki pszennej 150g masła extra 60g cukru 1 całe jajko 1 żółtko 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3-4 jabłka sok z 1/4 cytryny 1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta) masło do wysmarowania foremek Cukier cynamonowy: 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki cukru Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło(...)uzyskania jednolitej konsystencji. 2. Jabłka umyć, przekroić na pół wzdłuż gniazda nasiennego, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Następnie przełożyć do rondelka, zalać wodą i sokiem z cytryny tak aby zakrywała plasterki jabłka. Gotować do lekkiego zmiękczenia jabłek, odcedzić i wystudzić. 3. Cukier cynamonowy: Cukier wymieszać z cynamonem. 4. Ciasto rozwałkować na szerokość 45 cm i podzielić

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto cytrynowe z borówkami 217

Dodajemy po jednym jajku na zmianę z mąką (ostatnią porcję mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia) – cały czas miskując. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny (wyszorowanej w ciepłej wodzie i przelanej wrzątkiem). Przelewamy do przygotowanej wcześniej do formy. Pieczemy ok. 35-40 minut w 170°C. Przygotowujemy krem. Mascarpone ucieramy mikserem z kremowym serkiem dodając cukier puder(...)zależności od firmy różnią się rodzajem słoności i czasem trzeba dodać dodatkową łyżkę-dwie cukru pudru). Smarujemy wierzch ostudzonego ciasta. Na wierzch wtykamy borówki. Ozdabiamy miętą i skórką z cytryny (pięknie wygląda przystrojone także jadalnymi kwiatami, miechunką, truskawkami z szypułką, porzeczkami, malinami czy granatem). Post Ciasto cytrynowe z borówkami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Strogonow z kurczaka i pora 92

boczniaków 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duży por (biała część) 1 łyżka masła 1 kieliszek białego wina pęczek natki pietruszki 250ml śmietanki do sosów 1 cytryna S&P Nastawiamy wodę na ryż, solimy. Myjemy pora, a następnie kroimy w plasterki. Grzyby również kroimy w plasterki a kurczaka w kostkę (nic nie musi być pokrojone idealnie). Na dużej(...)przykryciem 5 min. Dodajemy kurczaka i większą część posiekanej pietruszki, śmietanę i grzyby. Mieszamy i dusimy 10 min. Odcedzamy ryż. Przed podaniem posiłku doprawiamy jeszcze sokiem z cytryny, a na talerzu posypujemy resztką natki pietruszki. Ps. Przepis pochodzi z książki "Każdy może gotować" - Jamie Oliver Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/