woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:236/1096)

ZDROWE ZUPY - 3 PRZEPISY 147

łyżki oleju rzepakowego płatki migdałowe (ok. 5 g na porcję) sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: Korzeń pietruszki obieramy, myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Gruszkę myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kostkę warzywną rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody.  W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną pietruszkę oraz gruszkę. Gdy składniki zmiękną, wlewamy bulion(...)kostka warzywna DIETESSE (dostępna w Naturhouse ) 1 łyżka oliwy z oliwek  sól, pieprz  1/2 łyżeczki curry  1 łyżeczka suszonego majeranku  sok z cytryny Wykonanie: Soję płuczemy pod bieżącą wodą, przenosimy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie, odcedzamy na sitku. W garnku zagotowujemy 1 litr wody i rozpuszczamy w niej

Kuchnia MagdaLeny
Dżem bananowy z wanilią bez cukru 229

jest dla Was. U nas w domu zniknął raz, dwa i przypuszczam, że u Was będzie tak samo Do roboty! Składniki: – 3 banany – 4 łyżki wody – sok z połowy cytryny – ziarenka z całej lub połowy laski wanilii Banany kroimy w plastry i umieszczamy w rondelku z pozostałymi składnikami na niewielkim ogniu. Gotujemy, aż banany się rozpadną

Be Fit Be Strong
Zupa pomidorowa zapiekana z tortellini cytrynowo-szpinakowymi 119

czuję się jak ryba w wodzie, a Wy? ;) Składniki Cytrynowo - szpinakowe tortellini: ok 1,5 szklanki mąki typ 550 1 jajko skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek woda o temperaturze 40-50°C Farsz: 125 g mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku (lub 2 jeśli są duże) 2 łyżki soku z cytryny 1 duża łyżka(...)minuty) cały czas mieszając. Pod koniec dodać łyżeczkę cukru i sok z cytryny. Odparować całkowicie płyn (można zwiększyć w tym celu ogień na krótko) i odłożyć do miseczki. Kiedy trochę przestygnie połączyć z ricottą i ewentualnie doprawić. 2. Z podanych składników zagnieść ciasto, dodając tyle wody ile wchłonie mąka tak, aby ciasto było zwarte, ale elastyczne i miękkie (nie może

Kuchnia Prezydentowej
Łosoś na sorbecie cytrynowym z kolendrą 128

Pomysł na orzeźwiającą przystawkę dla wielbicieli łososia.  Zamiast banalnie skropić łososia cytryną można go podać zdecydowanie ciekawiej bo na sorbecie cytrynowym ze świeżą kolendrą.  Składniki: Sorbet : Sok z 6 cytryn (1 filiżanka soku) 2 filiżanki wody 1/2 filiżanki ksylitolu/erytrolu/cukru 2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry + 100 g łososia wędzonego Mowi Pieprz czarny Przygotowanie : Wodę gotujemy z ksylitolem/erytrolem/cukrem do jego

Czarnawisienka
Śledziowe słoiczki , pyszna sałatka 133

żółty do posypania majonez 2 łyżki musztardy francuskiej sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka miodu cytryna dodatkowo : szczypiorek do dekoracji Płaty śledziowe płukamy pod bieżącą zimną woda . Kroimy w małe kawałki , skrapiamy cytryną , dodajemy miód , musztardę . Odstawiamy na godzinę . Jajka i buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach . Ziemniaki , cebulę , ogórka siekamy drobno . Wszystkie składniki trzymamy osobno . W małych słoiczkach

Ogrodnik w podróży
Dorsz pod marchewka z piekarnika 108

Składniki : - filet z dorsza 🐡 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 🍅 - 1 duża marchewka 🥕 - 1 łyżeczka pasty z kurkumy  Przepis tutaj - sok z 1/2 cytryny 🍋 Przygotowanie : Filet płuczemy pod zimna woda. Kładziemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia, skrapiamy sokiem z cytryny , opcjonalnie solimy. Marchew trzemy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do niej pastę z kurkumy, koncentrat pomidorowy, mieszamy i nakładamy

Szkrab Je Sam
Leśny mech z malinami 191

łyżeczki, olej 1 szklanka, Śmietankowa pianka: śmietanka 30% 500 ml, galaretka malinowa lub truskawkowa 1 szt, woda 0,5 szklanki, cukier puder 2 łyżki, do nasączenia: woda 0,5 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, dodatkowo: maliny 300 g, galaretka malinowa 2 szt, woda gorąca 3 szklanki, Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy  na sitku. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą

kulinarne odsłony pati
SZYBKA PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU I SUSZONYCH POMIDORÓW 122

pomidorów. Składniki: 3 szklanki mrożonego groszku (lub puszka groszku) 4 suszone pomidory  mały jogurt naturlany  pieprz szczypta papryczki chili   sok z połowy cytryny  Przygotowanie: Groszek ugotuj w osolonej wodzie, następnie na sitku przelej go zimną wodą. Groszek przełóż do miski, dodaj jogurt, suszone pomidory, sok z cytryny oraz przyprawy całość zblenduj na gładką masę. Podawaj

Kukuleczki
Tort śmietankowy z konfiturą wiśniową 156

biszkopt śmietanka 30% lub 36% 1 litr  cukier 3/4 lub 1 szklanka  kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki konfitura wiśniowa  sok z połówki cytryny cukier ok 1 łyżki ciepła woda ok 200 ml Zaczynam od zrobienia biszkoptu, przepis znajdziesz tutaj . Następnie do miksera wlewam śmietankę, cukier ja przeważnie daje 1 szklankę :) (jeżeli ktoś lubi mniej słodki należy zmniejszyć ilość(...)cukru), kwasek cytrynowy i włączam mikser aż do uzyskania sztywno ubitej śmietany.  Do miski wlewam wodę i mieszam ją z łyżką cukru i sokiem z połówki cytryny. Jeżeli ktoś lubi można dodać alkohol. Kiedyś dodałam wódkę o smaku marakui, tort był wspaniały :) Równie dobrze nasączyć tort można herbata owocową z cukrem-idealne rozwiązanie na dziecięcy przyjęcia :) No i zaczynamy

Kuchnia Viki
Makaron z wędzonym pstrągiem łososiowym i szpinakiem (fit) 193

użyć wędzonego łososia) Dwie małe garści szpinaku 3 łyżki serka kremowego (jeśli nie zależy nam na niskokaloryczności dania można zastąpić mascarpone) Odrobina oleju  Cytryna Przyprawy: świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przy odcedzaniu warto zostawić około ½ szklanki. W między czasie rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju. Rybę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na patelni. Szpinak(...)makaronu. Chwilkę podsmażamy. Makaron przerzucamy do garnka w którym był gotowany, dodajemy sos i nieco pieprzu. Całość mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze nieco wody. Podajemy na ciepło z cząstką cytryny. Smacznego. Post powstał przy współpracy ze sklepem frisco.pl

Kolizje Smaków
Ciasto "Tajemniczy Ogród" 164

smaku kiwi) Masa serowa: 300g serka homogenizowanego bananowego (lub waniliowego) 2 opakowania galaretki żółtej (dałam cytrynowe) Poncz (lub słaba, osłodzona herbata): ok. 3/4 szklanki ciepłej wody 2-3 łyżki soku z cytryny cukier (do smaku) Polewa: 2 spore łyżki masła 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 3 pełne łyżki kakao kakaowa posypka (do dekoracji) Wykonanie: Biszkopt jasny: Białka ubijamy

MyCookBook.pl
Truskawkolada, czyli "lemoniada" truskawkowa 104

cytryn kilka listków świeżej mięty kostki lodu Wykonanie: Tu nie ma żadnej ani trudności ani filozofii. Do dzbanka lub karafki wlewamy syrop, sokz cytryny, wrzucamy listki mięty i zalewamy wodą. Wszystko mieszamy i podajemy mocno schłodzony z kostkami lodu. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)  A to moje Kwiatowe Kostki Lodu , które pokazywałam Wam jakiś czas temu

Blondynka Gotuje
Ciasto jogurtowe 613

naturalnego 310 ml 1.3 kg owoców (truskawek i moreli) 4-5 łyżek cukru pudru 6 łyżek żelatyny 4 torebki galaretki z owoców leśnych sok z połowy cytryny Przygotowanie: Włączyć ulubioną muzykę:-)  Zagotować wodę, odmierzyć 850 ml i rozpuścić w niej galaretkę (wymieszać ją łyżką delikatnie, bo inaczej powstanie piana, której się nie można pozbyć). Odstawić do ostudzenia. Z truskawek(...)Część owoców zmiksować i połączyć z jogurtem. Dodać cukier (do smaku) i rozpuszczoną żelatynę (ja rozpuszczałam w gorącej wodzie po 2 łyżki na 1/3 wody w kubku) dodać do jogurtu - miksując (wystudzoną) i sok z cytryny. Przelać do formy (35/25), wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki. Resztę owoców pokroić na małe kawałki.  Galaretkę wstawić do lodówki (niech zgęstnieje

Gaździnka warzy
Fit Woda Cytrusowa 379

również korzyści zdrowotne – dużo witaminki C. Polecam pić mocno schłodzoną, wtedy bardziej woda pobudzi nasz metabolizm. Polecam.Składniki:1,5 – 2 l niegazowanej wody 2 pomarańcze 2 limonki 2 cytryny 0,5 dużego ogórkaWszystko kroimy w plastry i zalewamy wodą.Woda nabiera smaku po około 5-6 h  i wtedy też jest gotowa do spożycia. Przechowujemy w chłodnym

Made By Mom And Son
Wiosenny fiołkowy tort. 166

Farmio 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1l śmietany kremówki 30-36% 2 białe czekolady likier fiołkowy sok z cytryny ok 700 ml zimnej przegotowanej wody cukier  barwnik spożywczy świeże fiołki Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier stale ubijając. Następnie  dodajemy żółtka i barwnik, kiedy wszystko ładnie nam się(...)pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170 stopni przez ok 40 min, do tzw suchego patyczka.Zimny biszkopt kroimy na 3 części.Do wody dodajemy sporą ilość likieru fiołkowego doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem.Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy roztopione chłodne czekolady. Mieszamy do połączenia się składników. Tort nasączamy przygotowanym fiołkowym ponczem. Przekładamy częścią masy

Malinowe Pocałunki