Kurczak ziołowy na warzywach z pęczakiem 200garście jak najmniejszych brukselek, 250 g jak najmniejszych pieczarek, 1 czerwona papryka, ½ główki cebuli, ponadto: świeży tymianek, świeży rozmaryn, sól do smaku, 1 szt. trawy cytrynowej, ½ cytryny, 1 łyżka masła klarowanego, 100 ml wody, pieprz czarny do smaku, 200 g kaszy jęczmiennej pęczak. Przygotowanie: Kurczaka płuczemy i wkładamy do zimnej wody z 2 kopiastymi łyżkami soli(...)pieprz z solą i zielem angielskim. Dodajemy rozkruszone liście laurowe, papryczkę chili, cząber, miętę, paprykę wędzoną i słodką, całość rozcieramy w moździerzu. Kurczaka wyciągamy z wody, suszymy papierowym ręcznikiem i dokładnie nacieramy cytryną. Następnie wklepujemy przygotowaną mieszankę przypraw. Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy końce i wkładamy do lodówki na ok. 4 godz., można na całą noc. Kurczaka
Moniki Smakołyki
Ciastka cytrynowo -kokosowe bez glutenu, bez cukru, wegańskie 210włoskich 1/4 szklanki wiórków kokosowych 80g suszonych daktyli szczypta soli 1 płaska łyżka startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny Wierzch: 2/3 szklanki oleju kokosowego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki gęstego mleczka kokosowego bez wody kokosowej (puszkę z mleczkiem wstawiamy do lodówki na co najmniej noc, wytrąci się wtedy mleczko na wierzchu, a pod spodem będzie woda(...)bardzo gęsty wierzch bez wody) 1/4 szklanki syropu z agawy lub klonowego, daktylowego lub miodu 5 łyżek soku z cytryny 2 łyżki startej skórki z cytryny Spód: 1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 15 minut. 2. Daktyle osączyć i wszystkie składniki na spód przełożyć do blendera, zmiksować. 3. Blaszkę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem. Masę
Mała Cukierenka
Cytrynowiec 200tartą i wylewamy masę. Biszkopt pieczemy w temp. 180st. C przez ok 20 min - w zależności od piekarnika.Masa cytrynowa:Budynie rozpuścić w 1 szklance wody. Drugą wlać do garnuszka, wycisnąć sok z 2 cytryn, dodać cukier, rozpuszczone budynie i ugotować tak jak tradycyjnie robimy budyń.Zdjąć z ognia, dodać margarynę pociętą na mniejsze kawałki i wymieszać dokładnie mikserem
charlotte gotuje
Cytrynowe szparagi z pomarańczowo- balsamicznym sosem holenderskim podane z jajkiem w koszulce 217stawiam na zielone, bo są szybsze w przygotowaniu i nie trzeba ich obierać :) Przez to trochę zapomniałam o ich białej odmianie, która jest równie pyszna. Gotowane w słodkiej wodzie cytrynowej i polane moją wariacją na temat sosu holenderskiego smakują naprawdę wyśmienicie. Warto zatrzymać się na chwilę przy sosie, bo jest naprawdę pyszny. Jest to twór, który ma w sobie(...)zdrewniałych części szparagów, odłamując je delikatnie. Obrać ze skórki do wysokości główki, którą pozostawiamy taką jaka jest. W jak najwęższym i wysokim naczyniu zagotować 2 szklanki wody z sokiem z połowy cytryny, dwoma łyżkami cukru oraz dużą szczyptą soli. Szparagi związać nitką i wstawić do wody. Woda nie musi zakrywać szparagów w całości, wręcz wskazane jest aby główki wystawały
DefinicjaSmaku
Sorbet z kiwi z nutką mięty 228wody1 białko1 łyżka soku z cytrynykilka listków suszonej lub świeżej mięty (wedle uznania jak kto lubi bardziej czy mniej miętowy)Przygotować miętowy syrop. Wodę zagotować z dodatkiem cukru, listków mięty i soku z cytryny. Wyjąć listki mięty i wystudzić.Kiwi obrać ze skórki i zmiksować, można przetrzeć przez sito aby usunąć pestki. Połączyć z wystudzonym syropem. Dodać
Monia miesza i gotuje
Poncz 143lodówce przed podaniem, w chłodniejsze można go pogrzać i serwować na rozgrzanie. Polecam! Poncz Składniki: 1l czerwonego, półsłodkiego wina 2 cytryny 2 pomarańcze 1l wody 4 goździki 2 ziarenka ziela angielskiego 2cm świeżego imbiru 90g cukru 20g czarnej herbaty kieliszek rumu (opcjonalnie) Wykonanie: Wodę zagotowujemy z cukrem, zielem i goździkami. Imbir kroimy(...)cienkie plasterki. Herbatę z imbirem umieszczamy w dzbanku do zaparzania herbaty, zalewamy gorącą wodą z przyprawami. Napar odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie odcedzamy przez sitko. W dużej wazie umieszczamy pokrojone w plastry pomarańcze i cytryny, wlewamy napar, wino i rum, mieszamy. SMACZNEGO
Smak mojej kuchni
Kruchy placek z gruszkami, aronią i bezową pianką 253jajko 2 żółtka 125 g margaryny 2 łyżki kwaśnej śmietany czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa owocowa: 6 małych gruszek 2 szklanki aronii sok z jednej cytryny 1,5 szklanki wody 4 łyżki cukru budyń waniliowy bezowa pianka: 2 białka pół szklanki cukru pół szklanki wiórek kokosowych szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę(...)minut w 170 stopniach. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę. Do rondla wlać szklankę wody, wsypać gruszki, aronię, cukier i chwilkę pogotować. Nie za długo, gruszki nie mogą się rozgotować, tylko lekko zmięknąć. Dodać sok z cytryny i budyń rozrobiony w połowie szklanki. Zagotować. Masę przełożyć na podpieczony spód. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać
na moim stole...
Tarta cytrynowa. 288swojemu, troszkę słodszą. Wyszła taka jaką sobie wyobraziłam. Składniki: Spód: 190g mąki tortowej, 2 łyżki cukru pudru, 110g zimnego masła, 1 żółtko, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka zimnej wody. Masa cytrynowa: 1 białko + 4 jaja, 300ml śmietany kremówki ( 30% ), 140g cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, starta skórka z dwóch cytryn, 70ml soku z cytryn. Przygotowanie: Spód
W kuchni u Moniki
Sos korzenny, Heniek 210marchew 1 cebula 1 mały por 1 mały seler ½ kromki chleba na zakwasie 1 filiżanka bulionu warzywnego (woda+kostka) kilka kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe kilka goździków kilka łyżek wina czerwonego (lub więcej) 1 łyżka startej skórki z cytryny sól, pieprz sok z cytryny do smaku 1 mała paczka rodzynek Pokrój pora w plasterki. Pozostałe warzywa drobno posiekaj(...)podsmaż. Następnie zalej bulionem, dodaj chleb, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, wino, skórkę z cytryny i duś do miękkości. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. (Jeśli potrzeba, dodaj wody). Gdy warzywa już trochę zmiękły, dodaj rodzynki i duś jeszcze chwilę. Troje sprzedawców samochodów zostaje wystawionych na próbę uczciwości i lojalności. Czy ich kolega po fachu, Heniek
Qlinarnie i Qlinarnie
Syrop truskawkowo rabarbarowy 163brzuszki moich dzieci. Przepis cytuję: Składniki: - 1,5 kg mocno dojrzałych truskawek; - 1,5-2 kg dojrzałego rabarbaru (najlepiej odmiana malinówka); - 1 kg cukru; - 600 ml wody; - 2 łyżeczki soku z cytryny Truskawki kroimy na ćwiartki a rabarbar drobno siekamy. Wsypujemy je do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Następnie(...)garnka dolewamy wodę i ustawiamy go na małym ogniu. Owoce gotujemy około 30-40 minut. Na koniec dolewamy sok z cytryny. Po tym czasie sok zlewamy dwukrotnie przelewając go przez drobne sito (odcedzając sok po raz pierwszy mieszajcie zawartość sitka i odkładajcie owoce do innego naczynia – powstanie z nich pyszny dżem). Jeśli chcecie, aby sok służył Wam zimą przelejcie
dom-agi.pl
Morszczuk zapiekany z marchewką, pietruszką, selerem i porem 430mnie lżejsze w smaku i szybsze do przygotowania :) Zachęcam do spróbowania! Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg filetów z morszczuka sok z połowy cytryny 0,5 szklanki wody 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1/4 selera 1 mała cebula kawałek pora (biała część) sól, pieprz masło klarowane/olej do smażenia Filety umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem(...)koniec skropić sokiem z cytryny. Przygotowane filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Por pokroić w cienkie talarki. Rozgrzać patelnię wraz z dodatkiem odrobiny masła klarowanego lub oleju. Następnie dodać cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodać por. Całość chwilę smażyć. Na sam koniec dodać starte
Ugotować
Papryka w zalewie z czosnkiem 161przystawkę, zakąskę. Może być też podawana do obiadu zamiast surówki albo jako dodatek do kanapek. Składniki: 9 papryk, 5 sporych ząbków czosnku, 1 szklanka przegotowanej wody, ½ szklanki oliwy, sok z 2 cytryn, wegeta, pieprz, cukier. Przygotowanie: Całe umyte papryki włożyć do piekarnika i opiec ze wszystkich stron. Zdjąć skórę, wyciągnąć ogonek i pestki i pokroić na ćwiartki(robiąc to staraj(...)się „łapać sos który z nich wycieka). Sos: czosnek drobno posiekać (nie wycisnąć!!), dodać oliwę, wodę, sok z papryk (który poprzednio zebrałeś), sporo wegety, pieprz, sok z cytryn, cukier. Sosu ma być tyle, aby przykrył całą paprykę. Wstawić do lodówki podawać na drugi dzień. To są proporcje sosu, które ja sobie ustaliłam i uważam, że są ok. Jeżeli ktoś chce
Państwo Wojtczuk gotują
Lemoniada truskawkowa 216tradycyjną lub lemoniadę arbuzową . Dla kogo: dla fanów truskawek dla szukających letniego orzeźwienia dla lubiących domowe napoje bez zbędnych dodatków Składniki: 400g truskawek sok z jednej cytryny 2 łyżki miodu (ok. 30g) 375g wody (1,5 szklanki) kostki lodu listki mięty (garść do dekoracji) Wykonanie tradycyjne: Do miski wrzucić truskawki wraz z miodem i sokiem cytrynowym i zmiksować je blenderem(...)góry listkami mięty. Z podanej porcji otrzymamy ok. 3 szklanek napoju. Wykonanie w Thermomixie: Do naczynia miksującego wrzucić: truskawki, dodać miód i sok z cytryny i zmiksować 1 minutę, obr. 10. Dodać wodę i wymieszać 10s, obr. 4. Na dno szklanek nałożyć kilka kostek lodu, nalać lemoniady i udekorować z góry listkami mięty. Z podanej porcji otrzymamy ok. 3 szklanek
Mania Wypiekania
Nalewka cytrynowa ( Classic ). 120Składniki : 8 cytryn 1 l spirytusu 95 % 3 szklanki cukru 3 szklanki wody Sposób wykonania : W odę zagotuj z cukrem, wystudź. Cytryny umyj, sparz wrzątkiem, osusz. Zetrzyj z nich skórkę na tarce o małych oczkach. Wyciśnij sok z cytryn, usuń pestki. Do czystego słoja wsyp otartą skórkę , wlej wyciśnięty sok, wodę z cukrem i spirytus, wymieszaj. Słój zamknij
Przepisy i porady kulinarne