żelu Uwielbiam owoce w żelu, dodaje je do naleśników, gofrów i deserów. Idealne w słoiki na zimę. Składniki : truskawki - 500 g sok z cytryny - 2 łyżki cukier - 6 łyżek żelatyna - 2 łyżeczki mąka ziemniaczana 2 łyżeczki woda zimna do mąki - 2 łyżki woda zimna do żelatyny - 4 łyżki Przygotowanie: Truskawki opłukać, osączyć na sicie, pozbawić szypułek. Następnie przełożyć(...)truskawki do rondla, zasypać cukrem, dokładnie wymieszać, postawić rondel na ogniu i tylko lekko podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i puszczenia soku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą, wlać do truskawek, dodać sok z cytryny, mieszając doprowadzić do zagotowania. Żelatynę wsypać do szklanki, zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Zdjąć z ognia rondel z owocami, dodać napęczniałą żelatynę, mieszając
Kuchnia Danusimigdałowe 1 słoiczek dżemu pomarańczowego lub bez dżemu można przybrać przybrać także gotową masę marcepanową Masa marcepanowa: 25 dag migdałów 250 g cukru sok z 1 cytryny ½ łyżki octu ½ szklanki wody Sposób wykonania: Przygotować ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto a następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na placek(...)obrać ze skórki, lekko zarumienić na suchej patelni i dwukrotnie zemleć. Z cukru, ½ szklanki wody i octu ugotować syrop do chwili aż będzie się lekko ciągnął. Gotowy syrop nieco ostudzić i ucierać drewnianą łyżką i w trakcie ucierania dodać migdały i sok z cytryny. Z gotowej masy można wykrawać, listki, jajka , kurczaczki oraz inne ozdoby. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieczosnku i doprawić papryką i chili. Nadziać kurczaka gorącym farszem, żeby farsz nie wyleciał zatykamy otwór połówką cytryny (miąższem do środka). Jeżeli otwór jest nadal za duży i farsz wypada najlepiej zaszyć go wykałaczkami. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 1/2 l wody i 1/2 l szampana i wkładamy do niego nafaszerowanego kurczaka (piersiami do dołu). Naczynie przykrywany i wkładamy całość(...)przed końcem pieczenia i obracamy piersiami do góry tak aby ładnie się przyrumieniły. Po upieczeniu wyjmujemy farsz z kurczaka do osobnego naczynia i wyciskamy do niego cytrynę. Sosem powstałym z wody, szampana i tłuszczu polewamy farsz (ok. 5-8 łyżkami sosu). Dzielimy kurczaka na części i podajemy z farszem. Smacznego Kurczak po wyjęciu z piekarnika
IMPRESJA SMAKUmasłakilka kropel ekstraktu waniliowegoskórka starta z 1 cytryny200 g mąki2 jajka0,7 szkl.cukruszczypta soli moskiej Kamis1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 szkl joguru naturalnego2 łyzki soku z cytryny(świezo wycisnięty)lukier:woda i cukier puder2 łyżki oleju rzepakowegoWykonanie:Masło ucieramy z cukrem,skórka cytrynową i ekstraktem z wanilii na puszysta masę.Stopniowo dodajemy jajka,cały czasucierając.Zmniejszamy obroty dodajemy przesiana(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.Następnie dodahjemy jogurt,sok cytryny i olej, mikujsemy do połaczenia się składników.Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną,pobsypanej mąką formy o poj.2 litry ,pieczemyw 160 st.ok.50 minut.Z cukru pudru i wody robimy lukier,polewamy nim babkę,posypujemy pokrojoną skorką cytrynową
Z Majeczką w kuchniSkładniki: śliwki 3 kg, sok z cytryny 2 sztuki, cukier 1 kg, woda 3 szklanki, żelfix 2 opakowania/2:1 śliwki umyć i wypestkować, wkładać do szybkowara, wsypać cukier sok z 2 cytryn wycisnąć na wyciskarce i bez pestek wlać do śliwek wlać wodę i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 15 minut na średnim ogniu spuścić ciśnienie z szybkowara
W Mojej Kuchni Lubiędodatkiem do mięs, ryb i wszelkich dań obiadowych. Składniki: -czerwone buraczki -200 ml śmietany słodkiej 30% -2 łyżki tartego chrzanu -sól -pieprz -sok z cytryny -cukier -łyżeczka mąki pszennej -100 ml wody Buraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 90 minut. Zdejmujemy skórkę, kroimy(...)plasterki, słupki lub kostkę. Polewamy przygotowanym sosem chrzanowym: -śmietanę zagotowujemy -dodajemy chrzan -przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ewentualnie cukrem -mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie -stopniowo dolewamy do sosu, ciągle mieszając aż do uzyskania wymaganej konsystencji Sos można wykorzystać zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego
Maminek kulinarnygustu. składniki 1-1,2 kg pstrąga 1 cebula 1 marchew kawałek korzenia selera 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki masła 2 cytryny 0,6 l wody 200 ml słodkiej śmietany 30 % 1/2 pęczka koperku sól, pieprz sposób wykonania Rybę myjemy ( ja nabyłem jednego sporego pstrąga) i filetujemy, więcej o sposobie filetowania i wyborze(...)oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z jednej cytryny i odkładamy na 1,5-2 godziny w chłodne miejsce. Do garnka wkładamy rybi łeb i inne kawałki pozostałe z filetowania, obraną i przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, przekrojoną na pół marchewkę, liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy niewielką ilością zimnej wody, lekko solimy i pieprzymy i gotujemy
Miód i pieprztylko kawy lub herbaty, ale na jej bazie powstają wody smakowe. Zimą do wody najczęściej dodaję owoce cytrusowe i imbir, latem zaś truskawki. Jak zrobić wodę smakową z cytrusami? Limonki lub cytryny i pomarańcze dokładnie umyć w ciepłej wodzie i opłukać w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego albo kwasku cytrynowego, aby pozbyć się bakterii. Następnie opłukać wodą
Kuchcik gotujeśmietany 30 % pół dużego opakowania ciastek oreo pół tabliczki mlecznej czekolady ew. cukier puder do smaku sok z cytryny- kilka łyżek poncz: 3 szklanki przegotowanej wody cukier do smaku sok z cytryny- wedle uznania masa śmietanowa na wierzch: 250 ml śmietany 30% cukier puder sok z cytryny dodatkowo: 1 opakowanie dużego oreo- na boki i wierzch Wykonanie: *Biszkopt: Białka
Z Majeczką w kuchnimąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Bita śmietana: 600 ml śmietany kremówki 36% 250 g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru Poncz: sok z 1 cytryny 3 łyżki miodu 100 ml ciepłej wody Dodatki: 300 g borówek amerykańskich 300 g jeżyn 300 g malin 200 g czerwonych porzeczek 4 bezy kilka listków świeżej mięty * PRZYGOTOWANIE Biszkopt Białka oddziel od żółtek(...)Więcej rad jak upiec perfekcyjny biszkopt znajdziesz tutaj ). Bita śmietana Kremówkę ubij na sztywno, dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier puder i serek mascarpone. Poncz W wodzie rozpuść miód, wlej sok z cytryny i wymieszaj. Tort Ułóż pierwszy blat na paterze lub talerzyku. Nasącz go częścią ponczu, a następnie posmaruj jedną czwartą bitej śmietany. Równomiernie rozłóż wszystkie owoce i pokrusz
Food Squaresól Wykonanie: Skorzonerę obieramy (pamiętajcie o rękawiczkach) przekrawamy w poprzek na pół i od razu wrzucamy do garnka z wodą z dodatkiem octu, lub soku z cytryny, aby nie ściemniała. Następnie zmieniamy wodę na czystą, dodajemy sól i gotujemy, aż skorzonera zmięknie. Odcedzamy ją, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki, lub dość grube plasterki. Fasolę odcedzamy i przepłukujemy na sicie
Quinoa Raz!przez 30 minut. Farsz Orzechy pokroić na drobniejsze kawałki. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i polać sokiem z połowy cytryny. Na suchą patelnią wlać 2 łyżki wody, pokrojone jabłka z sokiem z cytryny, orzechy, rodzynki. Całość oprószyć cynamonem i cukrem. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Ciastka Schłodzone ciasto należy rozwałkować i wyciąć z niego jabłuszka
La grande e la piccola cuocaJajka w koszulce to dla mnie zawsze spore wyzwanie. A to woda z octem lub sokiem z cytryny za kwaśna, a to wir w wodzie zbyt mocny, a to garnek za duży... Metoda, którą zapożyczyłam z nowej książki Jamiego Olivera, jest genialna, choć pewnie mniej efektowna. Śniadanie wyszło bardzo smaczne, polecam :) SKŁADNIKI: 1/2 świeżej żółtej papryczki chili 2 jajka
Kuchnia w opałachcukru (ja dałam domowy cukier waniliowy) 2 małe jajka 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 4 gruszki (około 400-500g przed obraniem) sok z 1/2 cytryny sos karmelowy 50g cukru 30ml wody 30ml śmietanki 30% 10g masła Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać, dodać posiekane zimne masło, cukier puder, żółtko i ekstrakt z wanilii, składniki(...)pół, pozbawić gniazd nasiennych, ale tak, by zachowały swój kształt, każdą połówkę ponacinać z wierzchu nożem - gruszki od razu po pokrojeniu przełożyć do naczynia z zimną wodą z dodatkiem soku wyciśniętego z 1/2 cytryny, zapobiegnie to ciemnieniu owoców - mascarpone, jajka, cukier oraz przesianą mąkę ziemniaczaną krótko zmiksować TARTA Z GRUSZKAMI - na ostudzone ciasto wyłożyć część nadzienia - na cieście z nadzieniem
Smakołyki Berenikilitrowy) 1 litr ciepłej wody 1 łyżka kwasku cytrynowego 2 kg gruszek pozbawionych gniazd nasiennych (według naszego gustu- obranych bądź nie) ZALEWA: 1 litr wody 200 g cukru sok z 1/2 cytryny ziarna kolendry goździki W ciepłej wodzie rozpuszczamy kwasek cytrynowy i wrzucamy weń przygotowane gruszki (od razu po wydrążeniu- dzięki temu nie ściemnieją). W drugim garnku
Rozpustne gotowanie