pokroić w drobną kostkę. W garnuszku najlepiej z teflonem wsypać cukier, postawić na ogniu, nie mieszać, ruszać rondlem aż cukier zbrązowieje. Zestawić z ognia, wlać szklankę wody, i sok z cytryny. Postawić z powrotem na ogniu i rozpuścić. Wrzucić pokrojone gruszki. Gotować tak długo aż staną się miękkie. W szklance rozpuścić 3 łyżki budyniu ( ja rozpuściłam w 6 łyżkach wody
Darcia w kuchniklarowanego 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki płatków migdałowych 1 puszka groszku konserwowego 3 ząbki czosnku 2 cebule 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka imbiru sok z 1/2 cytryny sól 1/2 szklanki wody Wykonanie: Z kurczaka zdjąć skórę i podzielić go na cztery części. Oprószyć go solą. Masło rozgrzać w rondlu i zrumienić porcje kurczaka z każdej strony, a następnie wyłożyć(...)kolor cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodać drobno posiekany czosnek, paprykę ostrą, imbir i sok z cytryny. Smażyć 1 minutę, a następnie dodać kurczaka. Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę masła, wsypać rodzynki i migdały i podsmażać około 2 minuty ciągle mieszając. Dodać do kurczaka, wlać wodę i dusić na wolnym ogniu aż kurczak będzie bardzo miękki. Na sam koniec wsypać groszek
O kuchni z uczuciemOprócz tego, że jest bardzo smaczny to również zdrowy💪💪 Życzę miłych świątecznych przygotowań😗 Składniki: fasola Jaś 1 szklanka, chrzan starty 3-4 łyżki, woda 3/4 szklanki, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, Sposób przygotowania: Fasole dzień wcześniej moczymy w wodzie. Następnego dnia odlewamy wodę, nalewamy nową i nastawiamy na palnik. Dodajemy sól i gotujemy do miękkości(...)Następnie odcedzamy. Do fasoli dodajemy 3/4 szklanki wody i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy do smaku sok z cytryny oraz sól i pieprz. Do fasoli dodajemy również chrzan według swoich upodobań. W przepisie podałam 3-4 łyżki, ale to już zależy od naszych kubków smakowych. Jeżeli lubicie bardziej ostre to dodajcie więcej, a jeżeli lubicie łagodne to mniej. Konsystencje
kulinarne odsłony patiteż tak gorąco?Najlepszy sposób na žar z nieba , to zimny , miętowy NAPÓJ na bazie miodu z mniszka , cytryny i MIĘTY.Arabowie od wieków wiedzą ,że mięta jest świetnym specyfikiem na upały.Jednak o dziwo ,NAPÓJ musi być gorący , ponieważ zimny NAPÓJ MIĘTOWY powoduje , że organizm nasz się nie chłodzi i gorączka , która jest w ciele nie spadnie ( mimo(...)płaskie łyżki suszonej mięty pieprzowej 2 cytryny 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu z mniszka lub innego ********************************************** Miętę zaparzyć wraz z cukrem , skórka zdjętą z cytryny jednej , dokładnie wyszorowanej w gorącej wodzie,zalač wszystko jednym litrem wody wrzątku, przykryć i trzymać w cieple na najmniejszym gazie ( nie dopuścić aby nam się zagotowało!) 15 minut.Napój odcedzič przez
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizagęszczenia sosu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pulpety w sosie pomidorowym- Przygotowanie Czerstwą bułkę włóż na chwilę do miseczki z wodą, jak bułka zrobi się miękka to wyjmij ją i następnie odsącz nadmiar nagromadzonej w niej wody. Do dużej miski włóż mięso mielone, surową kaszę jęczmienną i startą marchewkę. Następnie wbij do środka jedno jajko, bułkę tartą, rozdrobnioną(...)miodu- Sposób na piękną cerę. przez Paulina 2021-03-04 Kawa z cynamonem na odchudzanie- Sprawdź ile schudniesz przez Paulina 2021-03-03 Pij codziennie szklankę wody z miodem i cytryną- Efekty cię zaskoczą! przez Paulina 2021-03-02 Co niepotrzebnie robimy w kuchni przez Paulina 2021-03-01 Woda z cynamonem- Najnowszy hit w odchudzaniu przez Paulina
To Musisz Wiedziećdodawać do herbaty, a nawet jadam go z pieczywem i masłem. Pyyycha! Kwiaty należy zbierać w słoneczny dzień przed południem. Składniki: kwiaty mniszka lekarskiego 200 szt, woda 3/4 litra, cukier 1 kg, cytryna 1 szt, miód 1 łyżka, Sposób przygotowania: Kwiaty (bez łodyżek) zalewamy wodą, stawiamy na palnik i gotujemy 5 min. Odcedzamy, dodajemy cukier i gotujemy do lekkiego zagęszczenia
kulinarne odsłony patiskórka otarta z dwóch cytryn sok z połowy cytryny 0,5 łyżki rozmarynu (świeżego lub suszonego) Składniki na lukier i dodatki: szklanka cukru pudru 3 łyżki wrzącej wody lub soku z cytryny 1/3 szklanki soku z cytryny do nasączania rozmaryn do dekoracji Wykonanie: Mąkę, skrobię, proszek i sodę przesiać. Odstawić. Masło i cukier utrzeć na jasną masę. Dodawać po jednym
Mania Wypiekaniamarchew będzie miękka. Ugotowane warzywa odcedzamy, a wodę zachowujemy! Użyjemy jej w kolejnym kroku. Wrzucamy warzywa do blendera, dodajemy pokrojoną w niewielkie kawałki pomarańczę, sok z cytryny i dolewając powoli wody z ugotowanych warzyw miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy sok pomarańczowy i miksujemy przez 5 sekund. Gotowe Praktyczne rady: Zamiast pomarańczy można użyć dowolnych owoców. W sezonie bardzo smakowita
Lamarida.plmleka/kefiru/jogurtu naturalnego 4 jajka 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Botwinkę umyć, buraczki obrać i pokroić drobno. Pokrojone buraczki zalać małą ilością wody, wlać sok z cytryny i szczyptę cukru i gotować do miękkości. Gdy buraczki będą miękkie dodać pokrojone drobno łodygi i liście i gotować przez ok. 2 minuty. Następnie zdjąć z ognia
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki cukru lub ksylitolu 100 g zimnego masła 1 jajko, roztrzepane 1 łyżeczka soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżki lodowatej wody. nadzienie 500 g nektarynek 3 - 4 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu 2 łyżki mąki kukurydzianej sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny przygotowanie Przygotować kruche ciasto: wymieszać
Stare Garyjajka ugotowane na twardo sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy sok z cytryny, żeby buraki nie straciły koloru i gotujemy przez 3 minuty. Liście i łodyżki botwinki porządnie płuczemy i kroimy w paseczki, dorzucamy do gotujących się buraczków, przykrywamy
Kulinarne przygody GatitySkładniki (4 porcje): 2 kg buraków 3 garście suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe cytryna 2 ząbki czosnku sól i pieprz 2 l wrzątku Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy do zmięknięcia, następnie zagotowujemy je razem z liśćmi laurowymi(...)zielem angielskim (ma powstać wywar który później wlejemy do barszczu). Buraki obieramy, opłukujemy i ścieramy na tarce , wkładamy do garnka i dodajemy do nich sok z cytryny, następnie wszystko zalewamy wrzącą wodą, dodajemy czosnek i zagotowujemy. Do barszczu dodajemy wywar z ugotowanych grzybów, całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze około 10 minut. Następnie barszcz
Moje-pitraszenietahini: sok z 1-2 cytryn 3 łyżki tahini 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie) zimna woda do podania: chlebki pita cząstki cytryny Przygotowanie: Przygotuj sos tahini: w robocie kuchennym połącz pastę tahini, sok cytrynowy i czosnek. Dodaj tyle zimnej wody, aby uzyskać konsystencję sosu sałatkowego. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie
Chilli Czosnek i Oliwapodana z sosem czekoladowym, stanowi świetny deser na upalne popołudnie. Kokosowa granita - potrzebne składniki: 2 małe puszki pełnotłustego mleka kokosowego 1/4 szklanki cukru (lub miodu) 1/4 szklanki wody 1/2 limonki lub 1/4 cytryny (sok i skórka) sos czekoladowy lub świeże owoce do serwowania Sposób przygotowania Mleko kokosowe wlać do plastikowego naczynia, w którym będzie zamrażana granita. W niewielkim rondlu połączyć(...)cukier z wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 2 do 3 minut. Następnie lekko przestudzić. Połączyć syrop cukrowy z mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszać. Granitę doprawić starta skórką z cytryny lub limonki oraz wyciśniętym sokiem. Umieścić naczynie w zamrażarce i co ok. 30 minut mieszać zamarzającą granitę. Deser zamrażać przez ok. 2 godziny. Podawać z sosem czekoladowym, świeżymi owocami
Korniszonkiefekty. Ryż na słodko, ja uwielbiam - a Wy?! Składniki; 1 torebka ryżu basmati Uncle Bens odrobina kurkumy pół łyżeczki soli 2 jabłka pół szkl. wody pół szkl. miodu pół łyżeczki cynamonu sok z połowy cytryny skórka otarta z połowy cytryny Przygotowanie(...)Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu z odrobiną kurkumy i solą. Jabłka obrać, przekroić na pół, łyżką do melona wydrążyć gniazdo nasienne, opłukać. Do garnka wlewamy wodę, miód, sok i skórkę z cytryny a także cynamon. Do gotującego syropu wkładamy jabłka, gotujemy na małym ogniu około 10 min, uważając aby się nie rozpadły. Ryż wysypujemy z woreczka, mieszamy
Radość kipiąca uśmiechem.