woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:191/1096)

Pierniczki najeżone bakaliami 119

orzechów włoskich, 2 łyżki posiekanych suszonych moreli, 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny, 2 łyżki posiekanych rodzynek) Lukier: 120 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody kilka kropli soku z cytryny Do małego rondelka wsypać cukier, zalać 60 ml wody. Gotować na średnim ogniu (nie mieszając), aż woda odparuje a cukier zmieni kolor karmelowy (należy uważać, żeby

Świat Ciasta
Płatki Jaglane na Mleku z Frużeliną Wiśniową 259

łyżki u mnie ksylitol ale może być zwykły biały cukier 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach zimnej wody 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w dwóch łyżkach wody 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: PŁATKI: Do rondelka wlałam mleko i wsypałam płatki jaglane,doprowadziłam do zagotowania i na średnim płomieniu cały czas mieszając gotowałam dosłownie kilka minut(...)rondelka na małym płomieniu podgrzewałam zawartość aby wiśnie puściły więcej soku, którego zrobiło się dosyć sporo. Wsypałam ksylitol i po jego rozpuszczeniu wlałam sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z dwoma łyżkami zimnej wody i wymieszałam z wiśniami nadal podgrzewając. W tym momencie konsystencja przypominała rzadki kisiel. W tym momencie rondelek zestawiłam z ognia i wlałam wcześniej namoczoną

Blondynka Gotuje
Lody sorbetowe z melona 189

sposób na domową produkcję lodów. Składniki na 8 foremek: 500 g melona cantalupa lub miodowego 250 ml wody 125 g ksylitolu lub cukru sok z 1/2 cytryny 3 łodyżki mięty Wykonanie: cukier, wodę i miętę umieścić w garnuszku i gotować około 10 minut, aż powstanie syrop. Gałązki mięty usunąć, a syrop ostudzić miąższ z melona zblendować na gładkie puree, następnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pączki hiszpańskie 228

Z racji tego, że tydzień temu był tłusty czwartek, pokażę Wam jakie słodkości przygotowałam właśnie na ten dzień. Niestety coś się stało z moim laptopem i

charlotte gotuje
Sałatka z cykorią ,krewetką tygrysią i jajkiem w koszulce 165

tygrysich krewetek 1 łyżka grzanek ziołowych 1 garść pokrojonych czarnych oliwek 1 -2 jajka w koszulce Sos Grecki firmy Knor ( na ta porcję połowa sosu jest wystarczająca) sok z połowy cytryny(...)kilka listków zaparzonej cykorii Sposób: Cykorię ucinamy od strony korzenia , delikatnie strzepujemy by listki się rozwarstwiły. Następnie myjemy i delikatnie osuszamy. W małym garnuszku gotujemy wodę dodając sok z cytryny i umieszczamy cykorię, tylko na chwilkę dosłownie 2 minutki. Cykorię wyciągamy i osuszamy. Wszystkie warzywa pokrojone w kostkę mieszamy delikatnie łącząc z sosem Greckim (zostawiamy troszkę sosu by polać listki

Viola cooks with passion
Mazurek z kremem malinowo-porzeczkowym z bezikami 157

miks malin i porzeczki czarnej 0,5 łyżeczki żelatyny + 1 łyżka wody 1,5 łyżki cukru 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej +3,4 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny  Beziki ( na około 35-40 małych sztuk): 2 białka 120 g cukru pudru szczypta soli odrobina soku z cytryny opcjonalnie czerwony barwnik Dekoracja: garstka suszonych-liofilizowanych malin/wiśni(...)malinowo-porzeczkowy: 1.Najpierw przygotować frużelinę: 2. Owoce podgrzewać w małym garnuszku, na wolnym ogniu z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewamy aż owoce puszczą sok, maliny się rozpadną a syrop owocowy znacznie zgęstnieje. 3. Dodajemy do owoców rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy od czasu do czasu. 3. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i czekamy aż napęcznieje- zajmie to kilka

KreatywnePiny
Owoce w żelu 129

żelu Uwielbiam owoce w żelu, dodaje je do naleśników, gofrów i deserów. Idealne w słoiki na zimę. Składniki : truskawki - 500 g sok z cytryny - 2 łyżki cukier - 6 łyżek żelatyna - 2 łyżeczki mąka ziemniaczana 2 łyżeczki woda zimna do mąki - 2 łyżki woda zimna do żelatyny - 4 łyżki Przygotowanie: Truskawki opłukać, osączyć na sicie, pozbawić szypułek. Następnie przełożyć(...)truskawki do rondla, zasypać cukrem, dokładnie wymieszać, postawić rondel na ogniu i tylko lekko podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i puszczenia soku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą, wlać do truskawek, dodać sok z cytryny, mieszając doprowadzić do  zagotowania. Żelatynę wsypać do szklanki, zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Zdjąć z ognia rondel z owocami, dodać napęczniałą żelatynę, mieszając

Kuchnia Danusi
Mazurek pomarańczowy 154

migdałowe 1 słoiczek dżemu pomarańczowego lub bez dżemu można przybrać  przybrać także gotową masę marcepanową Masa marcepanowa: 25 dag migdałów 250 g cukru sok z 1 cytryny ½ łyżki octu ½ szklanki wody Sposób wykonania: Przygotować ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto a następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na placek(...)obrać ze skórki, lekko zarumienić na suchej patelni i dwukrotnie zemleć. Z cukru, ½ szklanki wody i octu ugotować syrop do chwili aż będzie się lekko ciągnął. Gotowy syrop nieco ostudzić i ucierać drewnianą łyżką i w trakcie ucierania dodać migdały i sok z cytryny. Z gotowej masy można wykrawać, listki, jajka , kurczaczki oraz inne ozdoby. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Faszerowany kurczak pieczony w szampanie 159

czosnku i doprawić papryką i chili. Nadziać kurczaka gorącym farszem, żeby farsz nie wyleciał zatykamy otwór połówką cytryny (miąższem do środka). Jeżeli otwór jest nadal za duży i farsz wypada najlepiej zaszyć go wykałaczkami. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 1/2 l wody i 1/2 l szampana i wkładamy do niego nafaszerowanego kurczaka (piersiami do dołu). Naczynie przykrywany i wkładamy całość(...)przed końcem pieczenia i obracamy piersiami do góry tak aby ładnie się przyrumieniły. Po upieczeniu wyjmujemy farsz z kurczaka do osobnego naczynia i wyciskamy do niego cytrynę. Sosem powstałym z wody, szampana i tłuszczu polewamy farsz (ok. 5-8 łyżkami sosu). Dzielimy kurczaka na części i podajemy z farszem. Smacznego Kurczak po wyjęciu z piekarnika

IMPRESJA SMAKU
BABKA CYTRYNOWA 173

masłakilka kropel ekstraktu waniliowegoskórka starta z 1 cytryny200 g mąki2 jajka0,7 szkl.cukruszczypta soli moskiej Kamis1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 szkl joguru naturalnego2 łyzki soku z cytryny(świezo wycisnięty)lukier:woda i cukier puder2 łyżki oleju rzepakowegoWykonanie:Masło ucieramy z cukrem,skórka cytrynową i ekstraktem z wanilii na puszysta masę.Stopniowo dodajemy jajka,cały czasucierając.Zmniejszamy obroty dodajemy przesiana(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.Następnie dodahjemy jogurt,sok cytryny i olej, mikujsemy do połaczenia się składników.Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną,pobsypanej mąką formy o poj.2 litry ,pieczemyw 160 st.ok.50 minut.Z cukru pudru i wody robimy lukier,polewamy nim babkę,posypujemy pokrojoną skorką cytrynową

Z Majeczką w kuchni
szybkowar-śliwkowa marmolada... 140

Składniki: śliwki 3 kg, sok z cytryny 2 sztuki, cukier 1 kg, woda 3 szklanki, żelfix 2 opakowania/2:1 śliwki umyć i wypestkować, wkładać do szybkowara, wsypać cukier sok z 2 cytryn wycisnąć na wyciskarce i bez pestek wlać do śliwek wlać wodę i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 15 minut na średnim ogniu spuścić ciśnienie z szybkowara

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone buraczki z sosem chrzanowym 165

dodatkiem do mięs, ryb i wszelkich dań obiadowych.    Składniki: -czerwone buraczki -200 ml śmietany słodkiej 30% -2 łyżki tartego chrzanu -sól -pieprz -sok z cytryny -cukier -łyżeczka mąki pszennej -100 ml wody    Buraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 90 minut.    Zdejmujemy skórkę, kroimy(...)plasterki, słupki lub kostkę. Polewamy przygotowanym sosem chrzanowym: -śmietanę zagotowujemy -dodajemy chrzan -przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ewentualnie cukrem -mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie -stopniowo dolewamy do sosu, ciągle mieszając aż do uzyskania   wymaganej konsystencji Sos można wykorzystać zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego

Maminek kulinarny
pstrąg duszony w śmietanie 195

gustu. składniki  1-1,2 kg pstrąga 1 cebula 1 marchew kawałek korzenia selera 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki masła 2 cytryny 0,6 l wody 200 ml słodkiej śmietany 30 % 1/2 pęczka koperku sól, pieprz sposób wykonania Rybę myjemy ( ja nabyłem jednego sporego pstrąga) i filetujemy, więcej o sposobie filetowania i wyborze(...)oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z jednej cytryny i odkładamy na 1,5-2 godziny w chłodne miejsce. Do garnka wkładamy rybi łeb i inne kawałki  pozostałe z filetowania, obraną  i przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, przekrojoną na pół marchewkę, liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy niewielką ilością zimnej wody, lekko solimy i pieprzymy i   gotujemy

Miód i pieprz
Czy warto kupić dzbanek filtrujący do wody? 104

tylko kawy lub herbaty, ale na jej bazie powstają wody smakowe. Zimą do wody najczęściej dodaję owoce cytrusowe i imbir, latem zaś truskawki.  Jak zrobić wodę smakową z cytrusami?  Limonki lub cytryny i pomarańcze dokładnie umyć w ciepłej wodzie i opłukać w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego albo kwasku cytrynowego, aby pozbyć się bakterii. Następnie opłukać wodą

Kuchcik gotuje
ŚMIETANOWIEC Z OREO 173

śmietany 30 % pół dużego opakowania ciastek oreo pół tabliczki mlecznej czekolady ew. cukier puder do smaku sok z cytryny- kilka łyżek poncz: 3 szklanki przegotowanej wody cukier do smaku sok z cytryny- wedle uznania masa śmietanowa na wierzch: 250 ml śmietany 30% cukier puder sok z cytryny dodatkowo: 1 opakowanie dużego oreo- na boki i wierzch Wykonanie: *Biszkopt: Białka

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania