Waszą internetową książką kucharską. Składniki: Na ok 12 sztuk: Ciasto: 2 małe jajka 150g cukru kryształu 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1/2 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia 300g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lody truskawkowe: 330ml śmietanki 30% 1 serek(...)zmiksowanych truskawek Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Jajka ucieramy z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Powoli dolewamy mleko, olej, a następnie wodę z sokiem z wyparzonej i otartej wcześniej skórki z cytryny. Pomiędzy dodawaniem kolejnych składników ciasto mieszamy łyżką bądź za pomocą miksera (na najniższych obrotach). Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesianą dodajemy do ciasta
Kuchnia w czekoladziespożywczą i na minimum pół godziny chowamy do lodówki. Teraz zaczynamy nagrzewać piekarnik do 180 stopni i zaczynamy obierać skorzonerę. Ale uwaga, musimy mieć przygotowaną miską z wodą i sokiem z cytryny (ja na spora miskę dałem sok z połowy cytryny), bo skorzonera bardzo szybko czernieje. Więc obieramy i od razy wkładamy do miski z wodą. Jak obierzemy całą
Marder&Marder Manufacturesera Włoszczowa) około 50-100 ml śmietanki kremówki 30 % sok z połowy cytryny cukier drobny do wypieków, do smaku 2 - 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody Ser, kremówkę, sok z cytryny i cukier zmiksowałam na jednolitą masę. Cukru wsypałam tyle, żeby masa była dosyć słodka. Żelatynę rozpuściłam w minimalnej ilości wody i przestudzoną wlałam do masy serowej, zmiksowałam
Blondynka Gotujegotowania: 20 minut Składniki pokrojone w kawałki mięso z jednego homara 50 g masła otarta skórka z jednej cytryny sok z połowy cytryny parmezan do posypania dania sól oraz pieprz do smaku koperek/natka do ozdoby 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu do sosu makaron Przepis 1 Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy(...)niego skórkę i sok z cytryny. Zestawiamy z ognia. 2 W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. 3 Kiedy makaron się ugotuje, dolewamy 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu na patelnie z masłem i cytryną oraz całość podgrzewamy. Dodajemy do sosu kawałki homara oraz delikatnie solimy. 4 Ugotowany makaron wrzucamy na patelnie i mieszamy z sosem i mięsem. 5 Wykładamy
Kuchnia Bazyliijabłek + 1/2 szklanki cukru, 3 kg marchwi + 1/2 szklanki cukru, 1/2 dużej dyni, sok z 2 cytryn. Można dodać także inne owoce do podstawowych składników ( banany, maliny, brzoskwinie) WYKONANIE : 1. Dynię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wodą i rozgotować do miękkości. 2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wodą z cukrem, rozgotować. 3. Jabłka(...)przetrzeć przez sito i zmiksować. 5. Dynię i marchew po rozgotowaniu zmiksować. 6. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przelewając przez sito do jednego garnka, dodać sok z cytryn i wymieszać. Rozcieńczyć wodą wg uznania ( czy chcemy sok gęsty, czy rzadszy ). 7. Wlać sok do buteleczek i gotować ok. pół godziny
Pysznosci Babci Basidwukrotnie przeciśnięty przez praskę lub roztarty bokiem noża na desce czosnek. Taką mieszanką smarujemy dokładnie całego kurczaka – 1/3 zużywamy na wnętrze kurczaka, 2/3 na skórkę. Cytryny myjemy najpierw w zimnej, potem w ciepłej wodzie żeby pozbyć się z nich warstwy konserwującego wosku i parzymy wrzątkiem. Kroimy jedną całą i połowę drugiej cytryny na plasterki grubości pół centymetra. Wykładamy nimi(...)kręgosłup wycięty z kurczaka, z szyją i kuperkiem 1 łyżka oliwy 1 mała cebula 1 -2 gałązki selera naciowego liść laurowy 250ml wody 40g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę skrobia ziemniaczana (ilość podana w przepisie) sok z ½ cytryny – do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz
Karo in the Kitchenjeszcze wymieszać z jogurtem sojowym, bo to jednak wciąż spora ilość tłuszczu) Składniki: ugotowana kasza jaglana (1/2 szklanki) słonecznik łuskany (2 duże łyżki) woda (1/2 szklanki) ksylitol (1 łyżka lub do smaku, albo inna substancja słodząca) cytryna (4 łyżki lub do smaku) biała gorczyca (1 łyżeczka lub wedle gustu) sól (kilka szczypt) – dla lepszego efektu warto użyć(...)soli NAMAK, która imituje smak jajka (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością) olej nierafinowany o delikatnym smaku (3/4 szklanki) np. ryżowy Wykonanie: Kaszę, słonecznik, wodę, gorczycę, sól i ksylitol oraz cytrynę zblenduj najgładziej jak tylko można. Stopniowo dolewaj olej (to ważny punkt, stopniowe dodawanie oleju powoduje że majonez zagęszcza się jak należy). Dopraw jeszcze ewentualnie do smaku. Jeśli
Powiedz dietom nietofu ~100ml mleka roślinnego (u mnie migdałowe) ~2 łyżki soku z cytryny ~cukier/stevia do posłodzenia do smaku ~średni banan, ok. 100g po obraniu ~łyżka karobu BIO + łyzka wody Tofu, mleko, sok z cytryny, banana i substancję słodzącą miksujemy na gładką masę. Dzielimy masę na pół, do jednej części dodajemy karob i wodę, mieszamy. W naczyniu w którym będziemy podawać krem
breakfast of dreamsciecierzycy (polecam Skworcu ) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej sól (płaska łyżeczka) ------------------------------ 3 ząbki czosnku 4 łyżki pasty tahini 3 łyżki soku z cytryny 10 suszonych pomidorów 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 4 łyżki wody z gotowania ciecierzycy 7 łyżek oliwy extra vergine sól do smaku (około 1 płaskiej łyżeczki) Ponadto: 2 łyżki oliwy extra vergine do polania(...)czasie ciecierzyca będzie bardzo miękka (taka ma być). Ciecierzycę odcedzamy. Wodę zostawiamy. Do blendera wkładamy ciecierzycę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini, sok z cytryny, drobno pokrojone pomidory suszone, kumin, wodę, oliwę. Wszystko miksujemy blenderem. Jeśli pasta wychodzi za gęsta, dolewamy trochę więcej wody z gotowania ciecierzycy. Podczas miksowania, hummus solimy. Gotowy hummus przekładamy do miseczki i polewamy oliwą
Smak mojego domujest domowa lemoniada z dużą ilością cytrusów, mięty, lodu i ... miodu :) Składniki: 2 cytryny 2 limonki 2 łyżki stołowe miodu naturalnego kostki lodu według uznania 1,5 wody niegazowanej Wykonanie: 1,5 cytryny i 1,5 limonki wyciskamy do dzbanka, resztę cytrusów kroimy na mniejsze kawałki. Myjemy i dodajemy miętę, miód, kostki lodu i zalewamy wodą niegazowaną. Wszystko jeszcze dokładnie
W Moim Magicznym Domusmak przechodzi w słodycz. Tarta bardzo ciekawa i pyszna. Składniki: Spód: 300 g mąki 120 g cukru 100 g masła 3 żółtka skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki bardzo zimnej wody Nadzienie: 1 kg wiśni 300 g konfitur z wiśni 100 g cukru skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, skórkę z cytryny(...)mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę wody. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny Wiśnie opłukać i wydrylować. Wiśnie przełożyć do garnka o grubym dnie lub na patelnię, dodać cukier
Mama Gotujekilka plasterków cytryny – sok z połowy cytryny – kostki lodu Syrop wlewamy na dno dzbanka, dodajemy plasterki cytryny przekrojone na pół, wyciśnięty sok z cytryny i listki mięty. Dzbanek dopełniamy wodą i mieszamy. Przed podaniem wrzucamy kilka kostek lodu. Smacznego! Artykuł Najlepsza lemoniada brzoskwiniowa pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongsmak. Ten likier to moje wspomnienia z Włoch zamknięte w jednej butelce :) Składniki na 1 litr: 8 cytryn - skórki 0,5 l spirytusu 0,5 l wody 0,5 kg cukru Przygotowanie: Cytryny włóż do garnka i zalej wrzątkiem - zaparzaj 20 minut. Obierz bardzo cieniutko skórkę, tak aby nie zostały na niej białe części. Skórki włóż do dużego słoja(...)syrop - w garnku zagotuj wodę z cukrem i mieszaj aż cukier się rozpuści. Powstały syrop studzimy. W tym czasie odsączamy i wyjmujemy ze słoika skórki i wlewamy ostudzony syrop (woda + cukier). Wstrząsamy słoikiem aby wymieszać i odstawiamy do lodówki na dobę. Następnie przelewamy likier (przez drobne sitko lub gazę) do butelki lub butelek (u mnie litrowa) i szczelnie zamykamy
Alutka-Gotujelodówki i ugotować je z pomidorami i kiszonymi ogórkami. Są też wersje tej zupy przygotowywane na wywarze rybnym lub grzybowym. Smak zupy wzbogaca się przez dodanie wody z kiszonych ogórków, plasterków cytryny, oliwek i kaparów. Słono-kwaśny smak zupy sprawia, że jest to prawdziwe lekarstwo na tzw. "syndrom dnia poprzedniego" popularnie zwanego kacem. Jeśli więc przytrafi się Wam przeszarżować(...)pomidorów 1 marchew, starta 1 łyżeczka cukru 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 3 ogórki kiszone, starte 100 ml wody z kiszonych ogórków 15 drylowanych oliwek (zielonych i czarnych), pokrojonych w plasterki 10 g kaparów Do podania: 1/2 cytryny pokrojonej w cienkie plasterki natka pietruszki Przygotowanie: *Aby przygotować wywar wołowy, należy włożyć kości wołowe do dużego garnka
Smakowity Blog Kulinarnywody mineralnej, ale też doskonale sprawdza się jako dodatek do naleśników i racuszków :) mówiąc w skrócie samo zdrowie :) Składniki: 20 baldachów kwiatów czarnego bzu 1 litr wody 1kg cukru 2 cytryny Świeże kwiatki czarnego bzu (baldachy) po zebraniu rozkładamy na papierze i pozostawiamy na około pół godziny, by wyszły z niego robaczki. Następnie odcinamy zielone gałązki. Pozostałe kwiatki wrzucamy(...)dodajemy wyciśnięty sok z cytryn, po czym gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia około 1,5 godziny, co pewien czas mieszając. Po tym czasie syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i pozostawiamy do górny dnem na około 10 – 15 minut. Dla wszelkiej pewności można jeszcze poddać syrop pasteryzacji tzn. zagotować słoje w garnku z wodą, od zagotowania wody gotujemy
Smakowy Raj