wymienione powyżej! Kapusta jest lekko zakwaszona sokiem z cytryny, aby jej kolor był bardziej intensywny i nie zblakł podczas obróbki cieplnej. Jej słodycz pochodzi z rodzynek i niewielkiej ilości cukru, polecam! Smacznego. Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana: Składniki: mała główka czerwonej kapusty 2 łyżki rodzynek ok. 250 ml wody 2 łyżki cukru sól i pieprz(...)smaku sok z 1/2 cytryny 3 łyżki masła Przygotowanie: Posiekane rodzynki przesmażamy na 1 łyżce masła. Czerwoną kapustę myjemy, wycinamy głąb i drobno szatkujemy, wlewamy wodę, dodajemy duszone rodzynki, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy do miękkości kapusty, rodzynki się rozgotują i nie będzie ich widać, ale spowodują że kapusta będzie pełna słodyczy. Możemy dosłodzić dodatkowo odrobiną cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzekładamy do garnuszka, wsypujemy cukier i trzymamy na ogniu do chwili aż cukier się całkowicie rozpuści (wiśnie puszczą sporo soku). Dodać wymieszaną w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz żelatynę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.Większą bezę układamy na paterze, wykładamy większą część śmietanki, kładziemy mniejszą bezę, na to wykładamy pozostałą śmietanę
charlotte gotujeowoce (np. ananasa), lukry, płatki migdałowe i tym podobne. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 225 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 6 łyżek wody Masa cytrynowa: 3 cytryny 3 jajka pół szklanki cukru pudru 75 g masła Przygotowanie: Do przesianej mąki dodajemy sól i cukier. Następnie kroimy zimne masło na małe kawałeczki i łączymy z mąką(...)piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy 20-25 minut. W niedużym garnku wlewamy trochę wody i zagotowujemy - przygotowujemy w ten sposób kąpiel wodną do stworzenia masy. Na garnku stawiamy metalową miseczkę i wkładamy do niej masło, sok wyciśnięty z 3 cytryn, otartą skórkę z 3 cytryn, jajka i cukier puder. Wszystko mieszamy do momentu aż masa zgęstnieje
Taste Therapyroślinnego (u mnie kokosowe) nasiona z 1 laski wanilii lub sproszkowana wanilia 2 łyżki syropu z agawy lub miodu szczypta soli opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 100 g daktyli 70 ml wody 2 łyżki masła orzechowego ½ łyżeczki soli wiórki gorzkiej czekolady do posypania Przygotowanie: Spód tortownicy o wymiarach około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Migdały mielimy(...)tortownicy. Kaszę jaglaną miksujemy razem z wymoczonymi orzechami nerkowca (bez wody) i syropem z agawy lub miodem. Można dodać 1 łyżkę soku z cytryny. Masę wykładamy na spód orzechowo-daktylowy. Drugą porcję daktyli (razem z wodą) miksujemy z masłem orzechowym i solą. Gotową polewę wylewamy na masę jaglaną i równomiernie rozprowadzamy. Dekorujemy wiórkami czekolady i wkładamy do lodówki. Najlepiej
Moja Mama Gotujedużych ilościach. Sól uzupełnia poziom elektrolitów, a miód to doskonałe źródło węglowodanów prostych. Reszta składników wpływa na smak oraz dostarczanie witamin. 500 ml niegazowanej wody mineralnej 2 łyżki miodu 1 cytryna 6 plasterków ogórka 6 listków mięty 1/4 łyżeczki soli (u mnie morska drobnoziarnista o'Sole) Cytrynę porządnie wyszorować, z połowy wycisnąć sok, a resztę pokroić na plasterki(...)naczyniu umieścić kawałki i sok z cytryny, ogórka oraz listki mięty. Całość zalać wodą, dokładnie wymieszać z miodem i solą
Di gotujełyżki sosu sojowego Soczewice płuczemy pod bieżącą wodą, na sicie. Wsadzamy do gara w którym będziemy gotować. Zalewamy wodą. Na szklankę soczewicy 2-3 szklanki wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i plaster cytryny. Co ważne, nie solimy. Soczewica potrzebuje około 20 minut, miękkość sprawdzamy „na ząb”. W trakcie gotowania można dolać wody, gdyby za bardzo odparowała. W międzyczasie kroimy(...)jednej łyżeczce cukru i soli na garnek z wodą. Gdy zaczną mięknąć dodajemy 2 łyżki octu jabłkowego. Ugotowane studzimy i kroimy na dowolne kawałki. U mnie to były słupki. W misce buraki mieszamy z miodem, octem balsamicznym, solą, pieprzem i tymianek. Próbujemy. Jeśli za słodkie dodajemy sok z cytryny. Jeśli za mało wyraźne pieprz i ocet pokręcą smak. Tak wymieszane
ladykitchenładniki 2 szkl.suszu kwiatów czarnego bzu 6-7 cytryn sok 3 litry wody 1 kg cukru Wykonanie: Susz zala ć gorącą woda z cukrem( woda przegotowana z cukrem do rozpuszczenia cukru) Odstawić na noc . Przecedzić , dodać sok z cytryny, wymieszać . Doprowadzić syrop do wrzenia i szybko przelać do słoiczków
w mojej kuchnifolii SKŁADNIKI: 2 pstrągi - oczyszczone i wypatroszone sól pieprz cytrynowy 1 cytryna natka pietruszki 2 łyżeczki masła + do natłuszczenia folii PRZYGOTOWANIE: Pstrągi opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem. Cytrynę dokładnie wyszorować, opłukać, osuszyć, a następnie pokroić na cienkie plasterki - 10 plasterków. Z pozostałej części cytryny wycisnąć sok. Pstrągi oprószyć w środku solą i pieprzem cytrynowym, z wierzchu
WSZYSTKO SMACZNEpapryka pęczek natki pietruszki marynata do mięsa: 1/3 szkl oliwy łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku kilka gałązek świeżego rozmarynu sos: 1/3 szkl oliwy łyżka wody łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu sól, pieprz do smaku Najpierw należy zamarynować mięso: igiełki rozmarynu oddzielić od łodyżek, wymieszać z oliwą i przyprawami. Pierś kurczaka przeciąć na trzy długie paski, dokładnie
6niebosiak ;-) ten owoc to kopalnia witamin. A czy tak rzeczywiście jest sprawdźcie sami. Składniki; 2 kg owoców czarnego bzu 1 kg cukru sok z 2 cytryn ok. pół szkl. wody Przygotowanie; Owoce należy oderwać z kiści a następnie dokładnie umyć. Wsypać do garnka, wlac ok pół szkl. wody i gotować około 10 min. Do momentu aż owoce zaczną pękać(...)ilość cukru dla kogoś będzie mało wystarczająca. Dla mnie była to dobra proporcja. Na samym końcu wlewamy sok z cytryny. Mieszamy i gotowe. Ja do słoików wlewam lekko przestudzony a następnie pasteryzuje około 10 min. (Pasteryzowac czyli gotować słoiki w wodzie która sięga do 3/4 wysokości słoika. Dodatkowo dno garnka wykładam scierczką aby słoiki nie stykały się bezpośrednio z dnem
Radość kipiąca uśmiechem.zimne) 100 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 1 kg jabłek 1/3 szkl. cukru (lub więcej, jeśli ktoś jabłka są kwaśniejsze) sok z jednej cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki wody 2 łyżki skrobi ziemniaczanej ziarna z jednej laski wanilii Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść, a następnie chłodzić w lodówce przez godzinę. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne(...)pokroić na ósemki. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Na patelni rozpuścić masło, dodać wodę i cukier. Lekko podgrzewać, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać jabłka wraz z sokiem i smażyć do momentu aż owoce lekko zaczną się rozpadać. Pod koniec smażenia dodać ziarna wanilii i delikatnie wymieszać. Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach wody, następnie dodać do gorących owoców
zadanie-gotowaniewpływem wysokiej temperatury z wypieków. Jest przepyszna, bardzo polecam! Składniki: 1 kg obranej dynii (u mnie Hokkaido) 2 pomarańcze sok z 2 cytryn 4 goździki 1 laska cynamonu 300 g ksylitolu/cukru 20 g imbiru 700 ml wody Wykonanie: dynię umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć pestki z całym miękkim środkiem. Pokroić w 1,5 cm kostkę. Włożyć do szerokiego rondla(...)około 1 godziny bez przykrycia, aż dynia się rozpadnie. Gdy woda odparuje, a dynia nadal pozostaje w kawałkach można pomóc sobie blenderem lub dolac wody i przedłużyć gotowanie dosypać cukier/ksylitol, wcisnąć sok z cytryn i gotować następną godzinę. Pod koniec gdy masa będzie gęstnieć, zamieszać od czasu do czasu z dżemu usunąć laskę cynamonu. Gorącą masą napełnić wyparzone, suche
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lepszego niż domowa lemoniada! Jedyna uwaga to taka, aby nie trzymać jej zbyt długo z plasterkami cytryny, ponieważ gorycz ze skórki zepsuje smak. Składniki: cytryna 2-3 gałązki rozmarynu 1l wody (używam źródlanej) 2 łyżki cukru kostki lodu Na patelni z cukru robimy karmel. Uważamy, by się nie przypalił! Gdy będzie miał złoty kolor, wrzucamy pokrojoną w plasterki cytrynę(...)dzbanka, uzupełniamy wodą. W razie potrzeby lemoniadę można dosłodzić cukrem lub miodem albo przeciwnie- rozcieńczyć ją wodą. Metodą prób i błędów doszłam do podanych proporcji- dla mnie są idealne. Można podawać z kostkami lodu, ja podaję ją schłodzoną z plasterkiem cytryny i małą gałązką rozmarynu dla ozdoby
Wrzosowa PolanaSkładniki: filet z dorsza 3 sztuki/większe, woda 2 litry, sok z cytryny 1 łyżka, por 1 mały, kucharek 1 łyżka, żelatyna 2 opakowania na 1 litr, marchewka ugotowana 2 sztuki, jajka 3 sztuki, ogórki konserwowe 3 sztuki, natka pietruszki - ile potrzeba, pieprz czarny mielony - ile potrzeba filety dorsza podzielić na porcje, jeden filet na 4 porcje, zalać w garnku(...)wodą, dodać por umyty i zagotować, dodać kucharka, sok z cytryny i doprowadzić do zagotowania, na bardzo małym ogniu gotować z 10 minut, duży ogień może rozwalić rybę, garnek z rybą wynieść najlepiej na balkon albo w chłodne miejsce, zimną rybę można łatwo wyjąć z garnka, usunąć skórę i położyć w naczyniu zimny wywar przelać przez drobne sitko do garnka
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka proszku do pieczenia KREM: 400 g białej czekolady 740 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 340 g żurawiny suszonej DO NASĄCZENIA BISZKOPTU: 1 szklanka wody 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki soku malinowego 2 łyżki wódki POLEWA: 100 g masła 50 g kakao 120 g cukru pudru 2 łyżki mleka DEKORACJA: starta czekolada posypka CIASTO: Masło ubijamy(...)składników. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 45 min w 180 st. C. Po wystudzeniu wycinamy mini okręgi, które nasączamy wodą wymieszaną z wódką, sokiem malinowym i sokiem z cytryny. KREM: Żurawinę miksujemy na mniejsze części. Białą czekoladę rozpuszczamy z 3 łyżkami śmietanki. Dodajemy żurawinę. Mieszamy i zostawiamy do ostudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem
Kuchnia w oparach