szklanki gorącego mleka (125 ml) 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki cukru waniliowego na warstwę truskawkową: 300 g truskawek 2 łyżki cukru kryształ 1 łyżka soku z cytryny 50 ml gorącej wody 1 łyżka żelatyny oraz truskawki do dekoracji czas przygotowania składników – około 40 minut czas schładzania – od 2 do 3 godzin Link do filmu z przygotowania: Sernik na zimno(...)umyte truskawki rozdrabniam blenderem (jeżeli nie mamy blendera możemy rozgnieść je widelcem). Rozdrobnione truskawki przekładam do rondelka dodaję sok z cytryny, cukier i dokładnie mieszam. Rondelek stawiam na gazie i gotuję około 5 minut. Następnie do żelatyny dodaję gorącą wodę dokładnie mieszam, wlewam do truskawek (zdjętych już z gazu) i bardzo dokładnie mieszam. Rondelek z tak przygotowanymi truskawkami odstawiam
Uwaga Babcia Gotujeziemniaków, który miał być swego czasu hitem na białoruskim rynku. Postanowiłem spróbować i muszę przyznać, że jestem zadowolony. Tutaj zachęcam do eksperymentów. Składniki: - obierki po ziemniakach - woda po gotujących się ziemniakach - cytryna (opcjonalnie) - mąka - groszek konserwowy (opcjonalnie) Wykonanie: Jeśli nie umyliśmy ziemniaków przed obraniem to teraz musimy umyć obierki. Dosypujemy trochę mąki i dolewamy małą ilość wody tak, aby powstał(...)groszku. Mieszamy wszystko i wkładamy do formy na placek. Umieszczamy ją w nagrzanym do 150 stopni piekarniku i pieczemy 30 - 45 min. Wodę po gotujących się ziemniakach chłodzimy. Doprawiamy solą i ulubionymi przyprawami Ja dodałem soku z cytryny. Polecam
Kryzysowa Książka KucharskaSkładniki: 600g karkówki 500g łopatki 3 łyżki śmietany 30% 200 ml wody 50ml oleju rzepakowego Marynata do mięsa: 1 łyżeczka kolendry 2 ząbki czosnku ½ cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka wody Sól ziołowa, świeżo mielony pieprz kolorowy Przygotowujemy marynatę: kolendrę ucieramy w moździerzu, dodajemy zgnieciony czosnek oraz sok z ½ cytryny. Następnie dodajemy 2 łyżki miodu
Kolizje Smakówsoku z cytryny • sól, pieprz Puree ziemniaczano-marchwiowe: • 50 dkg ziemniaków • 50 dkg marchewki • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 1 łyżka soku z cytryny • sól, pieprz, gałka muszkatałowa Wykonanie: • Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, drobno pokroić. • Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła. • Do mięsa dodać bułkę, cebulę, jajko, skórkę z cytryny(...)Masło stopić, wsypać mąkę, wlać bulion, doprawić i gotować przez 10 minut. • Do powstałego sosu dodać śmietanę i sok z cytryny, doprawić. • Pokrojoną na małe kawałki marchew gotować w posolonej wodzie, po 10 minutach dodać ziemniaki i gotować do miękkości. • Odcedzić i zmiksować gorące ze śmietaną, doprawić przyprawami
To co kochamilość węglowodanów (7,5 g w 100 g produktu) to jednak są to w większości cukry proste (indeks glikemiczny powyżej 75). SKŁADNIKI: ½ arbuza 3 cytryny garść listków mięty 1 - 2 łyżki miodu (opcjonalnie) 1 litr wody mineralnej (może być gazowana) kostki lodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Wydrążamy(...)miąższ z arbuza, przekładamy do kielicha blendera i miksujemy. Odcedzamy przez sitko pozostawiając sok z arbuza (pestki i resztki miąższu wyrzucamy). 2. Do soku z arbuza dodajemy wodę mineralną, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy listki mięty, a jeśli trzeba to dosładzamy. 3. Odstawiamy lemoniadę do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodziła. Podajemy w wysokich szklankach wypełnionych lodem, plasterkami
W kuchni Katieprzygotowania 20 minut Składniki na 2 porcje Składniki na sos 3 duże łyżki masła orzechowego Łyżka sosu sojowego Łyżeczka miodu Sok z połowy cytryny Dodatkowo Makaron pełnoziarnisty Groszek mrożony Fasolka szparagowa Pół czerwonej papryki Wstawić wodę w dwóch garnkach - w jednym na makaron, w drugim do zblanszowania mrożonych warzyw Gdy woda się zagotuje wrzucić makaron, a do drugiego garnka(...)okazać, że z tych proporcji dla Was sos jest za kwaśny, dodajcie wtedy troche więcej miodu i na odwrót - jesli wyjdzie zbyt słodki dodajcie więcej soku z cytryny) W razie konieczności dodać wody, żeby sos nie był zbyt gęsty Czerwoną paprykę pokroić w kostkę Kiedy makaron będzie gotowy odlać wodę, a do garnka z makaronem wrzucić warzywa i przygotowany
HealthyCreationsszklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 200 ml oleju rzepakowego Syrop cukrowy: (opis tu - klik ) 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru kilka kropli soku z cytryny W pierwszej misce należy wymieszać kaszę, wiórki kokosowe, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - mleko z olejem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i przełożyć(...)ciasto będzie zarumienione. W międzyczasie przygotować syrop cukrowy. Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Całość gotować około 10 minut na małym ogniu. (Część wody powinna odparować, a syrop odrobinę zgęstnieć. Po ostudzeniu będzie bardziej gęstszy.) Upieczone i gorące ciasto pokroić (w formie) na niewielkie kawałki, polać lekko gęstym
Di gotujełyżeczki żelatyny- laska wanilii- 3 łyżki cukru z wanilią- 2 łyżki zimnej wodyDodatkowo:- 1 owoc granatu- 2 łyżki syropu (dałam z wiśni)- 1/2 łyżeczki soku z cytryny- ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (odrobina wody do rozrobienia) Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody (aby napęczniała). W rondelku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z kuchni i dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny(...)ziarenek, dodajemy 2 łyżki syropu, ½ łyżeczki soku z cytryny, stawiamy na gaz. Rozgniatamy tłuczkiem ziarenka, aby puściły sok. Gdy zacznie wrzeć, chwilę gotujemy do połączenia smaków. Przecedzamy przez sito, aby pozbyć się pestek i ponownie wlewamy do umytego rondelka, stawiamy na gaz. Rozpuszczamy ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej w odrobinie wody, wlewamy do soku z granatów. Chwilę gotujemy, aż lekko zgęstnieje. Dodajemy
mojewypiekiinietylkohummus po prostu musi być idealnie gładki i kropka. SKŁADNIKI: 1 szklanka suchej ciecierzycy kilka łyżek jasnej pasty tahini (gotowej lub z przepisu poniżej) 1/3 szklanki lodowatej wody 3 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól do posypania: dobra oliwa, posiekania pietruszka, słodka papryka, orzeszki piniowe albo zatar PRZYGOTOWANIE: Tahini : 1/2 szklanki sezamu oliwa sezamowa(...)hummusu-musisz uzbroić się w cierpliwość.Ugotowaną cieciorkę odcedzić i dokładnie opłukać. Przełożyć do naczynia blendera, dodać pastę tahini, sól, sok z cytryny, czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Nie może być żadnej grudki.Czas na wodę, która sprawi,że nasz hummus stanie się IDEALNY!. Do naszej masy, dolewamy powoli zimną wodę, cały czas miksując. Hummus zmienia kolor
Kopystką po garachprzysmak według wskazówek Dorotus. No I polecam Wam oczywiście. Składniki (na 2 słoiczki): • 500 g mrożonej żurawiny • 1 jabłko • sok i skórka otarta z jednej cytryny • 200 g cukru • pół szklanki wody Sposób przygotowania: 1. Żurawinę umyć, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny oraz z cukrem. 2. Do garnka z grubym dnem włożyć połowę owoców, dodać starte jabłko, pół
W mojej kuchnigwiazdka anyżu 5 goździków sok 1 cytryny * PRZYGOTOWANIE Gruszki w syropie Gruszki obierz, zostawiając ogonki i przecinając spody, aby równo stały. W rondelku zagotuj wodę wraz z cukrem, sokiem z cytryny i przyprawami. Umieść gruszki i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie delikatnie odcedź. W tym czasie przygotuj ciasto. Ciasto Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej
Food Squarejabłkiem ) 3/4 szkl mleka lub np. napoju sojowego, migdałowego itp. 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki roztopionego masła olej do smażenia np. Wielkopolski Nadzienie: 4 jabłka 2 łyżki wody ewentualnie sok z cytryny lub cukier jeśli jabłka były by bardzo słodkie albo bardzo kwaśne 1. Herbatę zaparzamy w 1/3 szkl wody i odstawiamy do przestygnięcia. 2. Jabłka obieramy i ścieramy
Gotowanie...to proste !margaryny) Sk ł adniki masy jab łkowej: 1 kg jab łek 1 galaretka cytrynowa 4 łyżeczki cukru Składniki na poncz: 1 szklanka zimnej przegotowanej wody sok z 2 cytryn 4 łyżeczki cukru Składniki polewy: 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny Dodatek: posypka owocowa Sposób przygotowania biszkoptu
Przepisy kulinarne babci Antoninypudru ale uważam, że nie jest to konieczne. Część masy zostawić na dekoracje. Mus truskawkowy 300 g truskawek 2-3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny Niewielka ilość zimnej wody - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Owoce umyć zmiksować na gładko, dodać cukier oraz 2 łyżki soku z cytryny co pozwoli na zachowanie ładnego koloru. Zagotować, do gotujących się
W garach u Gosidyni i bananów. Lekko mdły smak przełamałam sokiem z cytryny i wyostrzyłam dodatkiem imbiru. Składniki 500 g obranej dyni 300 g bananów 1/2 szkl cukru 1/4 szkl wody sok z połówki cytryny imbir do smaku 1. Dynię kroimy … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty