szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki kakao 2 szklanki wody przegotowanej (ale zimnej!) szklanka oleju rzepakowego 2 łyżki octu 1/2 łyżeczki soli sok wyciśnięty z 1/2 cytryny(...)skórka otarta z 1 cytryny Suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól oraz kakao przesiewam do miski i mieszam dokładnie. Następnie dodaję składniki mokre: wodę, ocet, olej, sok z cytryny, a także otartą skórkę. Wszystko mieszam ze sobą dokładnie, ale ręcznie, drewnianą łyżką, dopóki masa nie będzie jednolita, gładka. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni Celsjusza
W kuchni Karmel-itkicytryna - bio 1 ząbek czosnku 1 cebula 200 g ajwaru 1 łyżeczka kolendry/kuminu sól, pieprz 50 g czarnych oliwek bez pestek 10 pomidorków koktajlowych 250 g jogurtu greckiego kilka łodyżek melisy, mięty Wykonanie: olej, mąkę, jajko i 1/2 łyżeczki soli zagnieść do połączenia składników i uformować kulę. Jeśli jest taka potrzeba dodać łyżkę zimnej wody. Ciastem wyłożyć(...)lodówki piekarnik nastawić na pieczenie góra-dół na 200`C dynię obrać, przekroić wzdłuż, pozbawić pestek i miękkich części, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cytrynę umyć, sparzyć gorącą wodą, wysuszyć i zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć sok. Część skórki cytrynowej odłożyć do dipu jogurtowego, resztę wmieszać do masy dyniowej. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, następnie wymieszać ze startą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodatek do wielu koktajli. Można kupić gotową mieszankę lub przygotować ją w domu. Serdecznie do tego namawiam, gdyż jest to banalnie proste. Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 1 szklanka soku z cytryny 1/2 szklanki soku z limonki (opcjonalnie) W rondelku zagotować wodę. Wsypać cukier i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Chwilę pogotować. Dodać sok z cytryny i ewentualnie
olalacookingpieczenia. Przekładamy masę ciasteczkową i ugniatamy dobrze. Tortownicę wstawiamy do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Ser miksujemy z jogurtem, cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy ją do całkowitego rozpuszczenia (nie zagotowujemy!). Gdy lekko przestygnie dodajemy do masy serowej i miksujemy. Masę wylewamy na schłodzony spód herbatnikowy i wstawiamy(...)Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Po wystudzeniu morele przecieramy przez sitko, dodajemy cukier, sok z cytryny. Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy ją do całkowitego rozpuszczenia (nie zagotowujemy!). Żelatynę dodajemy do musu, mieszamy dokładnie. Mus wylewamy na stężałą masę serową i ponownie schładzamy
Smak mojej kuchniporcji/ Na cytrynowy śnieg 7 g żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 1 szklanka wrzątku 3/4 szklanki cukru 1 łyżka skórki cytrnowej 1/3 szklanki soku z cytryny 3 białka Żelatyną zalać zimną wodą i odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie zalać wrzątkiem, dodać skórkę i sok z cytryny oraz cukier i mieszać dokładnie do momentu, aż cukier się roztopi. Odstawić(...)łyżki. Schłodzić w lodówce. Schłodzony sos przelać do misek lub pucharków, nakładać na niego porcje cytrynowego śniegu i ozdobić karmelem (cukier rozpuścić w rondelku z niewielką ilością wody i gotować do uzyskania ciemnego, gęstego karmelu - nie mieszać, inaczej zrobią się grudki; polać jeszcze ciepłym karmelem). Karmel cudownie chrupie i stanowi wspaniały kontrast dla lekkiej, piankowej struktury deseru. Smacznego
KUCHARNIAzawekować. Używać jako składnik do ciast, deserów, naleśników. Składniki: 3 kg jabłek 2-3 łyżki cukru 1 laska cynamonu ziarenka z 1 laski wanilii 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Jabłka obrać, pokroić w ósemki a następnie w kostkę. Wrzucić do szerokiego, dużego rondla. Wsypać cukier, dodać ziarenka z laski waniliowej i wymieszać. Włożyć laskę cynamonu(...)Zalać wodą. Zagotować. Następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok 40 minut. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Jeśli chcemy uzyskać gładki mus, jabłka zmiksować blenderem. Jeśli nasz mus ma zawierać cząstki owoców, ugnieść jabłka widelcem lub ugniataczem do ziemniaków. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i ustawić do góry dnem, aby się zawekowały. Mus jabłkowy używać jako składnik
Moja Delicjakilka rzodkiewek kawałek ogórka garść kiełków groszku garść pestek granatu kilka listków mięty Sos z tahini: 3 łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu z agawy 6 łyżek zimnej wody szczypta soli * PRZYGOTOWANIE Sałatka Sałaty ułóż na talerzu. Awokado obierz i pokrój w pasy. Ogórka(...)rzodkiewki pokrój w plastry. Ułóż na sałacie wraz z kiełkami groszku, pestkami granatu i listkami mięty. Sos z tahini Do naczynia wlej tahini i sok z cytryny. Zmiksuj powoli blenderem, dodając powoli wodę, aż uzyskasz gęsty sos o konsystencji śmietany. Następnie dodaj syrop z agawy i dopraw solą. Sos z tahini spróbuj również wykorzystać do buddha bowl z tego przepisu
Food Squarecukru łyżka wódki sok z cytryny ok. 3 łyżek powidła śliwkowe, różane lub dowolny dżem olej lub smalec do smażenia cukier puder, sok z cytryny Rozczyn z drożdży: Do miseczki wlewamy ciepłą wodę (250ml), dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy(...)pączki nabijamy dżemem a następnie lukrujemy albo już przestudzone posypujemy cukrem pudrem. Lukrowanie: szklankę cukru pudru zalewamy kilkoma łyżkami bardzo gorącej wody i ucieramy aż do rozpuszczenia cukru. Dla lepszego smaku dodajemy łyżkę soku z cytryny. Pączki polewamy od wierzchu lub turlamy w lukrze całe
prawdziwe jedzenieśmietankowy 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% 1/2 tabliczki białej czekolady olejek śmietankowy 2 łyżki masła Warstwa malinowa: 30 dag malin świeżych lub mrożonych 200 ml wody 4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 galaretki malinowe Sposób przygotowania: Ciasto: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka, śmietanę oraz posiekane masło Zagnieść kruche ciasto. Wylepić(...)kruche ciasto.Piec około 45 minut w temp 175*c.Studzić przy uchylonych drzwiczkach do momentu aż będzie całkowicie zimny. Warstwa malinowa: Maliny wsypać do rondelka wlać wodę wsypać cukier dodać sok z cytryny, gotować na wolnym ogniu 3-5 minut, zestawić z ognia wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Tężejącą masę wylać na zimny sernik, zostawić na całą
Wanilia i Kardamonszkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu poncz: 1 szkl wody 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki ciemnego rumu krem: 1,5 szkl mleka 1/3 szkl śmietany 30% 3/4 szkl cukru 1/3 szkl mąki pszennej (+1/2 szkl wody) 1 łyżeczka(...)formy oprószonej mąką. Pieczemy w 175 stopniach przez 20-25 minut. Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty. poncz: Wodę gotujemy z cukrem. Kiedy lekko zacznie gęstnieć zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny i rum. Studzimy. krem: Mleko gotujemy ze śmietaną i cukrem. Mąkę rozrabiamy w 1/2 szkl wody i dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy
Bon appetit mon amiemarchewkami jest świetną przekąską i może być zamiennikiem niezdrowych snacków, często zajadanych przed telewizorem. Przepis: Puszka ciecierzycy konserwowej 3 łyżki stołowe oleju sezamowego Sok z połowy cytryny ząbek czosnku 100 ml przegotowanej wody Sól himalajska do smaku Przygotowanie (ok 10 minut): Ciecierzyce miksuję blenderem, dodaję: olej, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i ponownie miksuje. Na koniec spowalniając obroty
Pause Gotowanie!boczniaków - pokrojone w paski 1 cebula - drobno posiekana 2 ząbki czosnku - drobno pokrojone 2 łyżeczki oleju 1 łyżeczka papryki ostrej sól, pieprz 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki sosu sojowego 1. Ugotuj ryż. 2. Podsmaż tofu, pieczarki i cebulę na oleju, aż woda z grzybów odparuje,a cebula będzie miękka. 3. Dodaj ryż, boczniaki, jarmuż(...)czosnek oraz paprykę, sól i pieprz. Zalej wodą, wymieszaj, przykryj i duś przez około 2-3 minuty. 4. Sprawdź czy jarmuż jest miękki, wtedy zdejmij z ognia. Wymieszaj z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 351 kcal
Powiedz dietom nietortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Mus truskawkowy: 1 kg truskawek (świeżych lub mrożonych) 330 ml śmietanki 30% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 8 łyżeczek żelatyny 8 łyżek zimnej wody Galaretka: 2 szklanki truskawek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze(...)piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy będzie wystudzone odcinamy jego brzegi od ścianek formy za pomocą noża. Mus truskawkowy: Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy na parę minut do napęcznienia. Truskawki miksujemy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem (3 łyżki cukru zostawiamy). Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej parę łyżek zmiksowanych truskawek i energicznie mieszamy
Qchnia po prostuzawiera witaminę C, B6, kwas foliowy, żelazo, mangan, białko, błonnik pokarmowy i kwasy tłuszczowe). Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 szklanka jasnej pasty tahini 1/3 szklanki zimnej wody 3 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki sody oczyszczonej sól Do podania: dobrej jakości oliwa posiekana natka pietruszki uprażone orzeszki piniowe za'atar Przygotowanie: Dzień przed przygotowywaniem hummusu ciecierzycę(...)Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Przekładamy do naczynia w którym będziemy ją miksować. Dodajemy pastę tahini, sól, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej pasty. Do gęstej sezamowo-ciecierzycowej pasty dolewamy powoli zimną wodę, cały czas miksujemy. Teraz hummus zmienia kolor i nabiera aksamitnej konsystencji. Miksujemy hummus do momentu, aż woda idealnie połączy
Smakowity Blog Kulinarnyłyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao 3 łyżki oleju Poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody 3 łyżki cukru pudru 1/2 cytryny Krem: 500 ml śmietany 30% 300 g sera na serniki z wiaderka 200 g mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowa(...)chwile przestudzamy, obracamy biszkopt na drugą stronę ściągając papier do pieczenia, przekrawamy go wzdłuż na pół. Przygotowujemy poncz: Z cytryny wyciskamy sok – uważamy by nie było pestek, dodajemy cukier puder oraz ciepłą wodę i dokładnie mieszamy. Powstałym ponczem nasączamy biszkopt. Przygotowujemy krem: W wodzie namaczamy żelatynę, kiedy napęcznieje podgrzewamy ją w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki