Składniki : ok. 2 kg dyni drobno pokrojonej około 3/4 szklanki cukru, ale można mniej, zależy od słodkości dyni sok z 1 cytryny ok. 1/3 szklanki wody Przygotowanie : Dynię obrać ze skóry, pokroić w dość drobną kostkę Do garnka z grubym dnem wsypać dynię, wlać około 1/3 szklanki wody, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu prawie do rozgotowania owoców, często mieszać drewnianą łyżką ( u mnie trwało to ok. 20 min.) Gdy dynia prawie się rozleci dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy i gotujemy teraz bez ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula