cebuli w domu :) ewentualnie natka pietruszki- mały pęczek 2-3 ząbki czosnku cebula sól, pieprz mielony czarny i ziołowy kilka kropel sosu sojowego Tao Tao sok z cytryny ok. 1/3 szklanki wody ewentualnie śmietana tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Z młodych buraczków odciąć liście tak by pozostawić łodygi i buraczek, liście umyć i osuszyć, pokroić drobno Z koperkiem, szczypiorkiem i ewentualnie(...)ewentualnie natkę - smażyć dość krótko, by zioła straciły surowiznę Doprawić do smaku, solą, pieprzem, sosem Tao Tao, można dodać również sok z cytryny by podkręcić smak, a śmietanę dodać ewentualnie gdy chcemy zielony sos wzbogacić kalorycznie. Wodę dodamy gdy sos wyda się nam za gęsty. Do mojego dodałam tylko kilka łyżek wody. A ryż ugotowałam
Proste Potrawyrównież wyrzucamy. Gumki do słoików myjemy tylko w chłodnej wodzie, nie mogą być popękane sparciałe lub porozciągane. Słoiki i zakrętki myjemy w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń. Wyparzanie słoików: Słoiki zalewamy wrzątkiem do 3/4 wysokości słoika i zakręcamy. Zakładamy kuchenną rękawicę i energicznie wstrząsamy słoikiem i wylewamy wodę. II sposób: Poodkręcane słoiki wstawiamy do zimnego piekarnika nastawiamy(...)zmywarki i włączamy ją na najwyższą temperaturę, ale nie wkładamy detergentu ( kapsułki). Gumki przecieramy spirytusem ( 70 %) i odkładamy do wyschnięcia. Gdy zakrętki przechodzą zapachem poprzedniego przetworu zalewamy je wodą z dodatkiem cytryny i zostawiamy aby się zagotowały. Wyjmujemy je po 15 min. od zagotowania i wycieramy. Możemy je również przetrzeć spirytusem. Artykuł Pomagamy przygotować słoiki na przetwory pochodzi z serwisu
ProstePesto.plbudyniu waniliowego 50 g cukru wykonanie: W naczyniu przy pomocy np. widelca mieszamy wszystkie składniki. dodatkowo: mleko do posmarowania drożdżówek lukier (trochę cukru pudru mieszam z sokiem z cytryny i odrobiną wody) Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt ok. 30x 50-60 cm. Na środku rozsmarowujemy masę serową i zaginamy dłuższe brzegi ciasta, tworząc prostokąt z nadzieniem serowy. Tniemy
Domowy Smak Jedzeniadodając powoli cukier puder. 2 Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody. 3 Do ubitej smietamy dodajemy ser i żelatyne i mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Górę ciasta pokryłam dodatkowo 2 paczkami herbatników i połową puszki masy kajmakowej. Do nasączenia biszkoptu użyłam około 100ml wody z połówką cytryny. Wierzch polałam przezroczystą galaretką. Składanie ciasta – Krok po Kroku
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyposypanej mąką. Piec ok 50-60 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Babkę ostudzić i polać lukrem. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody. Przepis bierze udział w akcji
Smakołyki Asipieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy . Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w temp. 175-180 stopni. Nasączenie : 1 szklanka przegotowanej wody + sok z 1 cytryny + 4 łyżki cukru + ewentualnie kieliszek alkoholu + 2 łyżki rozpuszczonej w gorącej wodzie galaretki pomarańczowej Masa jabłkowa: 6 jabłek 4 łyżeczki miodu 2 galaretki pomarańczowe Jabłka obieramy. Ścieramy
Domowe ciastaPowstał z konieczności zużycia melona, a że wyszedł bardzo dobry to pokazuję :) Składniki : - 1/2 melona, - 1 - 2 jabłka, - garść listków mięty, - sok z cytryny, - łyżka miodu, - woda do rozcieńczenia. Wykonanie : Wszystko wrzucić do blendera i zmiksować. Wlać do szklanek, dodać kostki lodu i pić
Przepisy Mikołajaprzykryć folią spożywczą tak aby stykała się z budyniem. Odstawić do wystudzenia. Składniki na poncz; 1/4 szklanki likieru pomarańczowego lub czystej wódki 1/4 soku z pomarańczy lub cytryny 1/2 szklanki wody Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Dodatkowo; 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, miksować do rozpuszczenia. Wykonanie tortu
Radość kipiąca uśmiechem.Jedną odstawiamy do obłożenia tortu a do drugiej dodajemy kosteczki ananasa i mieszamy. składniki na nasączenia biszkoptów: 80 ml syropu z puszki ananasa ok. 2 łyżki soku z cytryny 150 ml wody wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. dekoracja: płatki migdałowe Helio perełki cukrowe w kolorze złotym kwiatki z ananasa ( przepis ) wykonanie krok po kroku wykonanie tortu: Na paterze układamy
Domowy Smak Jedzeniapieczonego kurczaka z obiadu 2 garści roszponki 1/2 pomarańczy Kilka pomidorków koktajlowych Ok. 8 orzechów pekan Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy Przygotowanie: Pierś z kurczaka obsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie przyprawą do kurczaka. Sałatę umyć i osuszyć
Fabryka pomysłówtaki czerwony koktajl dla swojej drugiej połówki ;). Samo zdrowie, same witaminy! Składniki: (na 3 porcje) 1 średniej wielkości ugotowany burak 1 banan 1 jabłko 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka wody mineralnej Przygotowanie: Ugotowany burak, banan i jabłko obrać ze skórek. Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem do gładkości. Przelać do szklanek i podawać. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieKwiat Mydlnicy lekarskiej Składniki : 2 łyżki korzenia mydlnicy lekarskiej 2 surowe żółtka 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1/2 l wody kilka kropel naturalnego olejku zapachowego np. grejpfrutowy, cytrynowy, pomarańczowy, wg gustu. Sposób wykonania : K orzeń mydlnicy lekarskiej wsyp do rondla, zalej wodą , rondel postaw na ogniu i gotuj 10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie
Przepisy i porady kulinarneHummus przepis Thermomix Składniki: 300 g ugotowanej ciecierzycy 1 ząbek czosnku 40 g pasty tahini 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wody 1 płaska łyżeczka zmielonego kuminu rzymskiego sól i pieprz do smaku przepisy Thermomix. Hummus. Wykonanie: Do naczynia Thermomix umieszczamy wszystkie składniki. Miskujemy na gładką masę. Czas 30 s/obr.4. Następnie zgarnąć ze ścianek naczynia Thermomix pastę i ponownie
Themo przepisyPalce lizać. Serdecznie polecam. SKŁADNIKI: 👌 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 👌 500 gr. ciasta kataifi 👌 150 gr.roztopionego masła 👌 400 gr. serka philadelphia 👌 100 ml. mleka Syrop: 👌 sok z 1/2 cytryny 👌 200 ml. wody 👌 300 gr. cukru WYKONANIE: Wykonanie tego deseru, krok po kroku, pokazane jest w filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania
Rita creativeziemniaczanej 15 dag masła Mleko gotujemy z cukrami. Mąki rozrabiamy w odrobinie mleka ( dokładnie). Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem na krem. Składniki na nasączenie: sok z połowy cytryny+ szklanka przegotowanej wody+ 3-4 łyżki cukru Dodatkowo: galaretka truskawkowa 300 g świeżych truskawek WYKONANIE: blat biszkoptowy+ 1/2 nasączenia 1/2 kremu blat biszkoptowy+ nasączenie 1/2 kremu truskawki pokrojone
Domowe ciastawypróbujcie przepis. Polecam! (Tortownica o średnicy 18 cm) Biszkopt: 2 jajka 60g cukru 40g mąki pszennej 1 łyżka kakao (płaska) Poncz do nasączenia: 4 łyżki soku cytryny 50 ml wody Krem: 200g mielonego twarogu (może być z wiaderka, ale koniecznie dobrej jakości) 100g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego (przepis na domowy tu - klik
Di gotujeskładniki 30 dag pieczarek surowych, oczyścić i wrzucić na ok 8 min do wrzącej wody z łyżeczką cytryny i troszeczkę soli 1 słoik ogórków kiszonych lub konserwowych 1 pęczek koperku pokrojonego 1 puszka kukurydzy 2 pęczki rzodkiewek oczyścić i zetrzeć na tarce 4 jajka ugotowane na twardo pokroić 1 słoik selera wszystkie składniki przełożyć do miski i doprawić majonezem
Moje Wyrobyfolie i schłodzić przez godzinę. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać foremką kwiatuszki. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Ostudzić. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gesty lukier. Polać ciasteczka i udekorować posiekana żurawina i pistacjami. Ciasteczka podałam w salaterce Palette Light Blue Ambition Przepis bierze udział w akcji Durszlaka "Przepis na udane święta
Smakołyki AsiSkładniki na 2 porcje: 2 bulwy topimamburu 1 marchew 1 banan 1 jabłko 1 cm kawałek imbiru 1 łyżka siemienia lnianego/oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka wody mineralnej Przygotowanie: warzywa i owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki do kielicha blendera nalać wody, dodać rozdrobnione składniki i przyprawy, następnie zmiksować do pożądanej konsystencji
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pestek słonecznika 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka olej sól i pieprz Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: 1. Roszponkę umyć i osuszyć, a granat przekroić na pół i wyłuskać ziarenka. 2. Kiwi obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżeczki oleju kokosowego (Look Food) 2 łyżeczki aminosu kokosowego Dressing: 1 łyżeczka oleju z orzecha włoskiego (Look Food) 1 łyżeczka syropu z agawy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki wody 1,5 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego Przygotowanie: Tofu dokładnie odsącz z wody za pomocą papierowego ręcznika. Pokrój w kostkę i wymieszaj
Zdrowie na języku :Pwysokości. Babeczki pieczemy w 180 st. przez ok 25-35 minut, w zależności od wielkości foremek. Lukier: w miseczce wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody. Polać ostudzone babeczki
Smakołyki Asismak owoców, na delikatność kremu i ziarnistość sorbetu to ta kawa będzie w sam raz :) Składniki: (2 porcje) sorbet: ok 250g mrożonych truskawek sok z połowy cytryny 1 łyżka wody 1/4 szklanki cukru (ok. 3 łyżki) krem: 1/2 opakowania serka mascarpone (ok. 125 g) 1/2 kubeczka śmietany kremówki (ok. 100g) 1/4 szklanki cukru pudru (ok. 3 łyżki
Nie do chrzanu!lizać. Serdecznie polecam. SKŁADNIKI: 👌 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 👌 500 gr. ciasta kataifi 👌 150 gr.roztopionego masła 👌 400 gr. serka philadelphia 👌 100 ml. mleka Na syrop: 👌 sok z 1/2 cytryny 👌 200 ml. wody 👌 300 gr. cukru WYKONANIE: Wykonanie tego deseru, krok po kroku, pokazane jest w filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania. my social media: 🎬 YouTube dla kreatywnych 🎬 YouTube Kulinarny
RITA food channelBISZKOPT UPUSZCZAMY NA PODŁOGĘ! Jeśli nie utachnie to znaczy, że jest dobrze upieczony, a do tego będzie puszysty! Na drugi dzień dzielimy go na 3 części, kropiąc mieszanką wody, cukru i cytryny. Pierwszą część Sławek posmarował dżemem brzoskwiniowym i położył drugą warstwę biszkoptu. W tym samym czasie Sebastian ubijał śmietanę z dodatkiem śmietanfixu (dzięki temu jest ona sztywniejsza i lepiej
Sprawni w smakumąki ziemniaczanej 5 łyżek oleju szczypta soli Masa: 1 puszka ananasów 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 galaretki cytrynowe 200 g masła Nasączenie: 2 łyżki soku z cytryny + kilka łyżek wody Białka razem ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku – miksujemy do połączenia po każdym dodaniu. Na koniec wlewamy
Smaki Na Talerzucukru 1 łyżka mąki pszennej 400ml mleka 1 i 1/2 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 120g masła w temperaturze pokojowej Do nasączenia: 2-3 łyżki soku z cytryny około 80ml wody 1 łyżeczka cukru pudru Wierzch: około 600g owoców jagodowych 2 galaretki w proszku (użyłam przezroczyste galaretki o smaku truskawkowo – waniliowym) 800ml gorącej wody 1. Do rondelka wlać 250ml
Mała Cukierenkapiekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 30 minut aż do zarumienia się. Wyciągamy, studzimy i gotowe! Można jeszcze ewentualnie polać je lukrem (cukier puder + ciepła woda + sok z cytryny
W Moim Magicznym DomuTrochę mnie to zniechęciło doszłam do wniosku, że zrobię nowoczesnym sposobem, mniej uciążliwym:) zapraszam do przepisu. Składniki płatki dzikiej róży w takim kolorze jak na foto 500g cukier cytryna 1/2 szklanki wody … Czytaj dalej Konfitura z płatków dzikiej róży
gotuj ze mną