woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:173/1096)

.893. czekoladowo...bo walentynki 143

porcja/ ~200g puree z buraka ~40g mąki (u mnie 20g gryczanej i 20g jaglanej) ~20g kakao ~lekko czubata łyżeczka mielonego lnu ~1/3 łyżeczki sody ~łyżka soku z cytryny ~kilka łyżek wody do rozrzedzenia ciasta - dodawałam na oko więc trudno mi powiedzieć... ~4 kostki gorzkiej czekolady ~cukier/stevia do smaku Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Wszystkie składniki oprócz czekolady mieszamy na gładką

breakfast of dreams
Napój imbirowo - cytrusowy 159

propozycja dla Was - pyszny napój rozgrzewający, który pomógł mi wyleczyć 9 dniowy kaszel i ból gardła  :) Składniki: kawałek imbiru (opcjonalnie 1/3 paczuszki sproszkowanego imbiru) 2 pomarańcze cytryna 3 szklanki wody 3 łyżki miodu Przygotowanie: Imbir kroimy drobno i wkładamy do gotującej się wody (proszek wsypujemy).  Po zagotowaniu pozostawiamy na ogniu jeszcze ok 5 minut.  W międzyczasie wyciskamy

ChilliJemy
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu 149

więc ta lemoniada będzie u mnie często gościć. W wersji dla dorosłych proponuję podawać z odrobiną rumu;) Składniki: 200 ml syropu z kwiatów czarnego bzu ( przepis ) 1 litr wody mineralnej 1 cytryna pokrojona w plastry 1 limonka pokrojona w plastry listki mięty kostki lodu Przygotowanie: W dużym dzbanku mieszamy wszystkie składniki i gotowe

Smakowity Blog Kulinarny
Młoda kapusta 169

zapach świeżej kapusty i koperku... Poniższe danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i sadzonym jajkiem.  Składniki: 1 główka młodej kapusty 1/2 pęczka koperku 1,5 szklanki wody sok z cytryny 100 g masła sól, pieprz Kapustę obrać, pozbawić głąba, umyć i poszatkować. W dużym i wysokim garnku rozpuścić masło. Następnie dodać poszatkowaną kapustę. Garnek przykryć pokrywką i dusić kilka

Ugotować
Tort jeżynowo-śmietankowy z bezami 164

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając go po łyżce pod koniec ubijania. Dodać serek i sok, zmiksować. Odłożyć 1/3 do dekoracji.  Nasączenie: sok z 2 cytryn 1/2 szklanki wody   Składniki wymieszać (uwaga na pestki). Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat ułożyć na parterze. Nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować połowa konfitury. Wyłożyć połowę masy

Chocolate Muffin Blog
Leczniczy syrop z mniszka lekarskiego 209

wiele właściwości leczniczych. Jest doskonały na przeziębienie, ma wiele cennych witamin i minerałów.  SKŁADNIKI: 300g świeżo zerwanych kwiatów mniszka lekarskiego (mlecza), 1,5 cytryny, 3 szklanki cukru, 5 szklanek wody. PRZYGOTOWANIE: 1. Kwiaty mlecza płuczę i przekładam do garnka. Wlewam wodę i dodaję pokrojoną w plasterki cytrynę. Gotuję 20 minut. Napar odstawiam na 24 godziny w chłodne miejsce

Tradycyjna kuchnia Kasi
łatwy tort biszkoptowy 285

ucieramy mikserem, dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę dzielimy na połowę: do jednej części dodajemy pokruszoną czekoladę do drugiej 2 łyżki soku z cytryny. poncz: sok z 1/2 cytryny 1/2 szkl wody ponadto: rurki waflowe na obłożenie tortu kolorowy opłatek masa maślana do przyklejenia kolorowego opłatka wstążka składniki na masę maślaną: 125 g miękkiego masła 150 g cukru pudru

Domowy Smak Jedzenia
Morele w occie 89

twardych moreli, 5 goździków na słoik, kawałek cynamonu, skórka z cytryny, 1 litr wody, 1,5 kg cukru, 0,25 l octu 10%, Morele, umyć, obrać – najlepiej obieraczką do miękkich warzyw i owoców, Przekroić na pół wyjmując pestkę. Połówki owoców ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego dodać goździki, cynamon i kawałek skórki cytrynowej. Zagotować wodę z cukrem, dolać ocet

królestwo garów
Spaghetti z cukinii z sosem tahini, płatkami chili i orzechami włoskimi 259

świeża papryczka) garść orzechów włoskich, posiekanych i podprażonych na patelni sól Sos tahini: 1 łyżka pasty tahini 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki wody duża szczypta cynamonu duża szczypta kuminu świeżo mielony czarny pieprz Umytą cukinię pokrój za pomocą noża lub spiromatu na cienkie i długie pasy . Posyp solą, dokładnie wymieszaj i odstaw

Food Square
Tarta z dynią 163

zrobić. Według mnie ta tarta jest rewelacyjna i polecam ją każdemu. Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 1 kostka masła ½ szklanki cukru 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 800 g miąższu dyni 2 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mleka 1 łyżeczka cynamonu kilka kropel aromatu pomarańczowego Wykonanie: Przygotować ciasto: do miski przesiać mąkę

Mama Gotuje
Jarmużowe smoothie 156

witaminowa dla naszego organizmu pełno w nim naturalnego błonnika  dla mnie mega :))))  Składki: 60 g jarmużu (ok. dwóch garści) 1 dojrzały banan 6 łyżek soku z cytryny 100 ml wody mineralnej (opcjonalnie) Jeśli macie całe liście jarmużu, należy wykroić grube łodygi. Następnie porwać na mniejsze kawałki Wszystkie składniki miksujemy i mamy cudowny napój. No to na zdrowie

Delicious Titbits
Na upalne dni - napój cytrynowo - miętowy / lemon mint juice 168

doskonały na upalne dni. Przepis prosty jak konstrukcja młotka, a orzeźwia i gasi pragnienie błyskawicznie Składniki  (na jeden duży kubek) sok z dwóch - trzech limonek (można zastąpić cytrynami) pół szklanki wody lód w kostkach (według uznania) 3 łyżeczki brązowego cukru pół pęczka świeżej mięty Wszystko umieścić w blenderze i zmiksować :) Żródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Napój ananasowy 171

bromelainę, ułatwiającą trawienie i tym samym wspomagają odchudzanie :) Składniki  1 duży dojrzały ananas,  1/3 szklanki cukru (najlepiej brązowego) sok z 1 limonki lub z połowy cytryny  pół litra wody mineralnej gazowanej (lub niegazowanej w zależności od upodobań) lód w kostkach opcjonalnie 1 szklanka rumu lub białego wytrawnego wina opcjonalnie sok z 1 pomarańczy, ale wtedy nie dodajemy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka wielkanocna z lukrem cytrynowym 416

wyciągamy babkę z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lukier cytrynowy: W miseczce dokładnie mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Jeśli lukier jest za gęsty dodajemy soku z cytryny (lub przegotowanej wody), a jeśli za rzadki dosypujemy trochę cukru pudru. Wystudzoną babkę wyjmujemy z foremki. Jeśli za bardzo wyrosła można ściąć spód. Polewamy babkę lukrem. Podajemy gdy lukier zastygnie. Smacznego

W kuchni Katie
Babka Wielkanocna z formy glinianej 260

szklanka oliwy 1 szklanka oranżady 2,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru Lukier 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę dosypując cukier. Następnie dodajemy żółtka ubijając dalej wlewamy na przemian olej z oranżadą. Nie przerywając ubijania wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej

kgwjanczewo