Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji :) DOMOWE TOFU przepis z książki Naturalna kuchnia wegetariańska // ok. 150g tofu ~szklanka (170g) suchej soi ~4 łyżki soku z cytryny ~płaska łyżeczka soli ~woda Namoczyć soję przez noc, rano odcedzić wodę i przemyć soję. Zmiksować ją w mikserze z 3 1/2 szklanki wody i przecedzić przez lnianą/bawełnianą ścierkę. Otrzymaną "papkę(...)zmiksować powtórnie z 1 1/2 szklanki wody, ponownie przecedzić. Otrzymane "mleko" zagotować i gotować jeszcze ok. 3 minuty od zagotowania, dodać sok z cytryny i sól, mieszać przez chwilę i zestawić z palnika. Ostawić wywar na ok. 20 minut, następnie przecedzić. To co zostanie w ściereczce to tofu. Ściereczkę zawijamy, odkładamy na durszlak zawieszony na misce (aby woda mogła ściekać
chili & sugarosłodzenia możemy użyć miodu ale i syropu cukrowego - u mnie z cukru trzcinowego. Zapraszam po przepis, bo lato tuż, tuż... Składniki : * 3 dojrzałe owoce kiwi * 1 cytryna * kostki lodu * litr lekko gazowanej wody mineralnej * pół szklanki cukru trzcinowego * pół szklanki wody Przygotowanie : Cukier zagotować z wodą, wystudzić. Kiwi zmiksować na gładką masę, dodać sok z cytryny oraz zimny syrop
Magiczne Życie Martyusmażenia dżemu KLIK Smażona skórka cytrynowa Składniki: 30 dag skórki z cytryny (razem z białym albedo) 30 dag + 30 dag + 2 łyżki cukru 600 ml wody Smażona skórka cytrynowa Wykonanie: Cytryny bardzo dokładnie wyszorowałam, sparzyłam, obrałam ze skórki. Skórkę włożyłam do miski i zalałam zimną wodą. Odstawiłam na trzy dni, zmieniając wodę co kilka godzin. Po tym czasie przepłukałam
Kuchenne zapiski Edytywyjąć gotowe bułeczki. Ciasto bardzo dobrze się wyrabia i formuje. Mnie także wyszło 18 bułeczek:) MARMOLADA Z MANDARYNEK 2 kg mandarynek 1,2 kg cukru 6 szklanek wody sok z 1 cytryny Istnieją dwa rodzaje marmolady - gotowana z dużymi kawałkami skórki, tzw. coarse cut ; oraz fine cut , z drobno krojonymi. Znając niechęć części domowników do skórek, ja gotową marmoladę potraktowałam(...)dokładnie zawinąć w nie pestki i białe błonki (można związać sznurkiem lub zrobić węzełek). Połówki mandarynek, skórki, cukier, sok z cytryny i zawiniątko z pestkami i błonkami przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i wstawić na średni ogień mieszając aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, zaraz potem zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu minimum godzinę
KUCHARNIApuszki mleka kokosowego (2 x 400 ml)1,25 szklanki wiórków kokosowych2-3 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)0,5 szklanki cukru pudru (lub więcej/mniej według uznania)PONCZ:woda kokosowa (pozostałość po mleku kokosowym z puszki)3 łyżeczki cukru pudru2 łyżeczki soku z cytrynyDO DEKORACJI:wiórki kokosowe do obsypania tortuświeże truskawki (opcjonalnie)listki świeżej mięty (opcjonalnie)WYKONANIE:BISZKOPT:Wszystkie składniki(...)całkowitym ostudzeniu.FRUŻELINA TRUSKWKOWA:Truskawki przełoż do garnka (nie rozmrażaj ich wcześniej), zasyp cukrem i podgrzej do rozpuszczenia się cukru. Dodaj sok i skórkę z cytryny, wanilię oraz wymieszaną mąkę ziemniaczaną z wodą, zagotuj całość, nie doprowadzając do wrzenia.Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do truskawek. Zdejmij garnek z ognia i dobrze zamieszaj całość, aż masa osiągnie
Słodko-Słony Świat Ilonyżeby nie dodawać cały czas tłuszczu, bo soja strasznie go wciąga i potem jedzenie jest po prostu ciężkie, lepiej pozwolić kawałkom trochę przypiec się na patelni a potem podlewać wodą. Uff... To jedna z niewielu potraw u mnie, które wymagają wyjątkowo więcej czasu ale za to efekt jest wart przygotowań na pewno i okazyjnie można się poświęcić ;) Jeśli chodzi(...)dodałam czosnkowego dipu słonecznikowego, który został mi w lodówce z poprzedniego dnia ale może to być śmietana owsiana, sojowa czy nawet bez śmietany całkiem), wyciskam sok z połówki cytryny, dolewam szklankę wody , sprawdzam, czy nie trzeba dodać pieprzu albo soli, mieszam wszystko bardzo dokładnie i całość podgrzewam DOPIERO PRZED PODANIEM. Dzięki temu ogórki nie zmieniają się w miękkie flaki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpominęłam)Sposób przygotowania:1. Obrane mandarynki należy dokładnie oczyścić z białych błonek, inaczej konfitura może być gorzkawa.2. Wodę zagotowujemy z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy do syropu owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną.3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików
Kuchnia domowa Anibrązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Frużelina jagodowa: 200 g jagód 1 płaska łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru 3/4 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody Żółtka oddzielić od białek, delikatnie je zmiksować, dodać jogurt, ekstrakt waniliowy i proszek budyniowy, zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)wodą. Piec w temperaturze 170 stopniach przez około 70 minut. . Wystudzić w wyłączonym piekarniku. Jagody przebrać i umyć. Włożyć je do garnuszka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i zalać 100 ml wody. Podgrzewać na średnim ogniu. W szklance wymieszać mąkę ziemniaczaną z 25 ml wody, odłożyć. Do masy jagodowej wlać dobrze rozpuszczoną mąkę, mieszać energicznie. Zmniejszyć ogień i podgrzewać
Domowa cukiernia Ewyłyżeczki soli pieprz do smaku Nasiona słonecznika zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na noc. Rano słonecznika odsączamy z wody i przekładamy do blendera. Dodajemy 3 łyżki wody, 3 łyżki soku z cytryny, sól oraz pieprz do smaku. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W zależności od upodobań do masy można dodać odrobinę przegotowanej wody. Gotowe
Dieta bez mlekaMamy teraz sezon truskawkowy a do tego na zewnątrz jest ciepło więc ten sorbet na pewno każdego orzeźwi Składniki: - 1 l wody - 3 łyżki cukru - sok z połowy wyciśniętej cytryny - szczypta kardamonu - truskawki - mięta - cukier - wino białe musujące Do wody wrzucamy cukier, kardamon i wlewamy sok z wyciśniętej cytryny, gotujemy do uzyskania syropu i po wystygnięciu przelewamy do pudełka
Kuchenne Wariacjeowsianych 1 łyżka miodu spadziowego Huzar 1 szkl wody Przygotowanie: Myjemy owoce, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy do kielicha blendera i dodajemy sok z cytryny, płatki owsiane, miód i wodę. Blendujemy na gładki koktajl. Gotowy przelewamy do szklanek i podajemy od razu. Smacznego Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnecukier do smaku majonez Wykonanie: Kapustę oczyścić, poszatkować, wrzucić do garnka z małą ilością osolonej wody i gotować około 10 minut. Pod koniec gotowania skropić sokiem z cytryny i bez przykrycia odparować wodę z kapusty. Następnie wymieszać z drobno posiekaną cebulą, przyprawić do smaku i po ostudzeniu wymieszać z majonezem. Wyłożyć na półmisek, posypać posiekanym ogórkiem i szczypiorem
Tradycyjna Kuchniacoś orzeźwiającego mam dzisiaj dla Was przepis na lemoniadę porzeczkową. Składniki: 400 g czerwonej porzeczki 1,5 l wody 2 gałązki mięty 3 łyżki cukru cytryna Porzeczkę dokładnie opłukujemy w zimnej wodzie ( nie obieramy),wrzucamy do garnka i zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy miętę (ja użyłam ogrodową , ponieważ ma bardziej intensywny zapach i smak) oraz 3 łyżki cukru. Gotujemy
noteskulinarnyfigazrobić swój,własny,domowy ekstrakt cytrynowy.Nie jest to trudne a ekonomiczne i wiemy co w środku siedzi.Polecam,bo naprawdę warto. Składniki: skórka otarta z 7 cytryn (wyszorowanych najpierw pod ciepłą wodą) 2 szklanki wody 2 szklanki wódki Sposób przygotowania: Gdy już wyszorujemy nasze cytryny,wysuszymy i zetrzemy skórkę (musimy uważać,żeby nie zcierać zbyt mocno-bez białej
Wielki apetytmasła• 1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach• 1 łyżeczka skórki startej z cytryny• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (lub kolendry)• sok z cytryny Mrożone krewetki rozmrażamy w ciepłej wodzie. Z połowy odrywamy ogonki i siekamy, drugą połowę pozostawiamy w całości z ogonkami. Całe krewetki nacinamy po wewnętrznej stronie, tak aby się otworzyły podczas smażenia. Makaron(...)sekund podsmażamy na małym ogniu. Zestawiamy z ognia i mieszamy z natką pietruszki. Odcedzony makaron wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy odłożona wodę i podgrzany sos z patelni. Po wymieszaniu podajemy skrapiając danie sokiem z cytryny. SMACZNEGO
Blondynka Gotuje