Ciastka ponczowe Składniki: Ciasto: - 250 g mąki - 1 łyżeczka suszonych drożdży - 80 g cukru - sól - 80 g masła - 1 szklanka mleka - 2 jajka Syrop: - 1 szklanka wody - 100 g cukru - skórka z cytryny - 6 łyżek rumu Dekoracja: - 200 ml kremówki - 1 łyżka cukru pudru - sezonowe owoce np. truskawki Przygotowanie: Masło podgrzewamy z mlekiem do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Mąką(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do natłuszczonych foremek i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia. Wodę z cukrem i skórką z cytryny gotujemy 5 minut, odstawiamy do ostygnięcia i dolewamy rum. Polewamy wystudzone ciastka syropem. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dekorujemy nią ciastka wraz z owocami. Życzę smacznego
Kulinarne życiesmaczny napój, pełny witamin i minerałów. Szpinak mrożony możemy zastąpić świeżym. Składniki: 2 brykiety mrożonego szpinaku 2 liście kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 jabłko 1 plasterek cytryny 1/2 szkl. przegotowanej wody 1/2 szkl. soku pomarańczowego 100% Sposób przygotowania: Do kielicha blendera wrzucamy rozmrożone brykiety szpinaku, połamane liście kapusty pekińskiej, plasterek cytryny i kawałki pomidora (wcześniej sparzamy i pozbawiamy skórki). Dodajemy
Kolorowy Przepisownikmarcowe pasowały bo smakami się uzupełniały. Składniki : marynata : 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka sosu sojowego, starta skórka z jednej cytryny, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta papryki czerwonej ostrej, pieprz czarny świeżo mielony, 2 łyżki wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, rolada : 2 filety z kurczaka, 1 mała podłużna cukinia, 80 g serka koziego do smarowania, ok. 20 całych(...)pestek) zielonych oliwek, ponadto : małe pieczarki, bagietka, pesto bazyliowe (domowej roboty), olej rzepakowy, pomidorki koktajlowe, kiełki słonecznika, świeże listki bazylii. Przygotowanie : Marynata : Sos sojowy mieszamy z wodą, olejem, skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem i papryczką chili. Rolada : Filety z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczki i rozbijamy jaka najcieniej. (Pomocna tu będzie folia
Moniki Smakołykioleju 500 ml (2 szklanki) bulionu lub wody 1/2 szklanki suszonych grzybów 30 g masła 1 cebula 250 g pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki brandy 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki DO PODANIA: puree z ziemniaków wymieszane z 2 łyżkami chrzanu ze słoiczka WYKONANIE Wołowinę(...)godziny lub dłużej, do miękkości mięsa. W międzyczasie, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki oczyszczamy i kroimy w grube plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. W miseczce rozcieramy mąkę ze śmietaną, musztardą i wodą. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy cebulę i smażymy 5 minut, na średnim ogniu, często mieszając. Nie rumienimy. Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy pieczarki
cool and mintykolację. Placuszki są przepyszne... najlepiej zrobić j z podwójnej porcji... Składniki; 30 dag twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru 10 dag mąki pszennej 3 nektarynki sok z połowy cytryny 2 łyżeczki cukru olej do smażenia przygotowanie; Ser przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajko, cukier oraz mąkę. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Ciasto omączonymi dłońmi formujemy(...)rozgrzanym oleju na rumiano. Nektarynki sparzamy wrzątkiem a następnie obieramy ze skóry. Wyjmujemy pestkę i kroimy w półplasterki. Wrzucamy je na patelnie, wlewamy 2 łyżki wody , sok z cytryny oraz dodajemy cukier. Smażymy przez kilka minut aż owoce zmiękną a sos zgęstnieje. Podajemy z placuszkami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.stężenia. Krem śmietankowy - 330 ml śmietanki 30 % - 1 serek mascarpone Śmietankę miksujemy na sztywno, powoli dodajemy serek mascarpone cały czas miksując i odstawiamy. Poncz – proporcja wg. uznania - woda - sok z cytryny - cukier Dodatkowo: - 1 galaretka cytrynowa - owoce (najlepiej gdyby jedne z nich były borówkami amerykańskimi) Ciasto po wystygnięciu odwracamy, góra będzie spodem a spód górą. Przecinamy na trzy części. Dolną(...)część biszkoptu, nasączamy i smarujemy przygotowanym kremem, zostawiając część na boki tortu. Kładziemy ostatnią część biszkoptu i delikatnie nasączamy. W między czasie przygotowujemy galaretkę cytrynową w 400 ml wody. Borówki układamy na około tortu i w dwóch liniach po środku, bo po przecięciu środek będzie bokiem motyla. Pozostałe owoce układamy według uznania i delikatnie wykładamy tężejącą galaretkę. Całość wstawiamy
Kulinarne życieświetna jest Maldon Sea salt ) Dressing: 1 łyżka pasty tahini, 2-3 łyżki oleju sezamowego (można kupić m.in. w sklepie Kuchnie Świata), 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki wody, świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku. Opcjonalnie można dodać także łyżkę świeżo uprażonego sezamu. Przygotowanie Ogórki kroję w drobną kostkę. Pomidory przekrawam na pół, usuwam miąższ(...)także kroję w drobną kostkę. Z owocu granatu wyłuskuję ziarenka, a liście sałaty rozrywam na małe kawałki. Wszystkie składniki mieszam w dużej misce, dodaję natkę, skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam do smaku solą. Odstawiam do lodówki na 10-15 minut, aby smaki się połączyły. Podaję ze świeżym białym chlebem, chlebem naan albo pitą i dressingiem z oleju sezamowego. #s3gt
Cztery Fajerymorskiej (świetna jest Maldon Sea salt ) Dressing: 1 łyżka pasty tahini, 2-3 łyżki oleju sezamowego (można kupić m.in. w sklepie Kuchnie Świata ), 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki wody, świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku. Opcjonalnie można dodać także łyżkę świeżo uprażonego sezamu. Przygotowanie Ogórki kroję w drobną kostkę. Pomidory przekrawam na pół, usuwam miąższ(...)także kroję w drobną kostkę. Z owocu granatu wyłuskuję ziarenka, a liście sałaty rozrywam na małe kawałki. Wszystkie składniki mieszam w dużej misce, dodaję natkę, skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam do smaku solą. Odstawiam do lodówki na 10-15 minut, aby smaki się połączyły. Podaję ze świeżym białym chlebem, chlebem naan albo pitą i dressingiem z oleju sezamowego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataposiekanych orzechów ziemnych lub laskowych Rozgnieciony ząbek czosnku Olej do smażenia Łyżka masła Sól i pieprz Dresing 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka słodkiego sosu chili Woda(...)rozrzedzenia sosu Przygotowanie: Krok 1 W dużej misie wymieszaj mango z marchewką, kapustą, papryką i kolendrą. Krok 2 Zrób sos. Wymieszaj masło orzechowe z sokiem z cytryny, miodem i chili, dolewając wodę, tak żeby sos był płynny. Krok 3 Usmaż steka. Posól i popierz mięso. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Kiedy tłuszcz będzie mocno rozgrzany, wyłóż na patelnię mięso
Niedzielny kucharzgodzinach przedpołudniowych) po dojrzałe, w pełni rozwinięte kwiaty, bo niedługo zaczną opadać i będzie po... kwiatach :) Składniki: ok. 40-50 kwiatostanów czarnego bzu 1 litr wody 1 kg cukru pół cytryny pokrojonej na plasterki sok z 1 cytryny * zamiast dwóch ostatnich składników można użyć 40 g kwasku cytrynowego Przygotowanie: Zebranych kwiatów nie myjemy (żeby zachować cenny pyłek), tylko delikatnie(...)rozsypujemy na wcześniej rozłożonych gazetach/ prześcieradle i pozostawiamy na ok. pół godziny, w ten sposób pozbędziemy się robaczków. Oczyszczone kwiaty przekładamy do dużego słoja. Wodę zagotować z cukrem, dodać sok i plasterki cytryny (lub kwasek cytrynowy). Kwiaty od razu zalać wrzącym syropem, odstawić na 2-4 dni (codziennie mieszać). Po tym czasie przecedzić wywar przez gazę, kwiaty wyrzucić
Domowa Cookierenka Agiinternetu, zmodyfikowany lekko przeze mnie, ponieważ ten znaleziony był strasznie zawiły, niezrozumiały, wkurzający i niesłodki. ;) 1 litr (dość ciasno napakowany) kwiatów mleczy (mniszka lekarskiego) 1 duża cytryna 400 ml spirytusu 600ml wody ok. 250-300g miodu lipowego Łebki mleczy najlepiej zbierać za dnia, a jeszcze lepiej rankiem, ponieważ wtedy są otwarte i dadzą lepszy aromat. Warto je lekko(...)miodu sporządzamy syrop, który pozostawiamy następnie do całkowitego wystudzenia. Gdy będzie już przynajmniej w temperaturze pokojowej, dolewamy go do kwiatów i spirytusu. Cytrynę parzymy we wrzątku przez kilka minut lub szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Następnie kroimy ją w grubsze plastry i wrzucamy do słoika. Lekko potrząsamy naczyniem, by składniki się przemieszały. Tak przygotowana nalewka, powinna stać dwa tygodnie
Kuchenna Kontrrewolucyapyszną lemoniade truskawkową. Oczywiście proporcje można sobie dowolnie zmieniać. Ja podaję proporcje jakie nam odpowiadają najbardziej :) 500 g truskawek 0,5 szkl ( 120 g ) cukru 3 l wody 2 – 3 cytryny
Polska Zupaskórki 6-8 polnych jabłek kwaśnych 500 ml zimnej wody cukier Wykonanie galaretki oregano Do dużego rondla o grubym dnie,włożyć umytą lebiodkę ,dodać starte skórki z cytryn,jabłka.Zalać to wszystką wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 20-25 minut, ,ostudzić .Używając blendera,miksera ,co kto ma ,zmiksować mieszankę .I teraz zaczyna się zabawa ....Zmiksowaną mieszankę odcedzić przez
w mojej kuchniPrzepis funkcjonujący od wielu, wielu lat. 4 płaty solonych śledzi*, 1 cebula, 30 - 40 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki), 4 – 5 łyżek oleju do smażenia, cytryna, sól, cukier Grzyby włożyć do garnuszka, zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie ugotować je do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby odcedzić. Nie wylewać płynu z gotowania grzybów!!! Będzie(...)cienkie półplasterki. Poddusić na oleju ze szczyptą soli. Gdy będzie miękka dodać grzyby i razem poddusić. Doprawić do smaku solą, cukrem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Odstawić do ostudzenia. Śledzie wyjąć z wody, osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić w dzwonka. Na półmisku ułożyć śledzie i cebulę z grzybami. Obok śledzi ułożyć cząstki cytryny. Śledź będzie lepszy
królestwo garówsamo! :) Razem z nami gotowały wczoraj: Pyza , Ola , Asia , Magda no i ja! ;) Składniki: 2 kg kurczaka sól morska i świeżo zmielony pieprz 2 kg ziemniaków, obranych 1 duża cytryna, najlepiej niewoskowana 1 cała główka czosnku, podzielona na ząbki (dałam dwie - jedną obrałam, drugą pozostawiłam w łupinach) garść świeżego tymianku oliwa garść świeżego rozmarynu Dodatkowo można przy okazji upiec warzywa(...)zewnątrz dużą ilością soli i pieprzu - odstawić na kilka godzin ale minimum ze dwie. 2. Zagotować garnek osolonej wody. Pokroić ziemniaki na kawałki, włożyć do wody z całą cytryną i ząbkami czosnku, gotować przez 10 minut. 3. Odcedzić i odparować, wyjąć cytrynę i czosnek. 4. Gorącą cytrynę nakłuć delikatnie ok. 10 razy. Kurczaka nafaszerować ząbkami czosnku, cytryną
Kuchnia Prezydentowej