woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:152/1096)

Mus z tuńczyka 162

kostkę i podsmażyć na oleju, ma się dobrze zeszklić. Zupę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, żelatynę też rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Do malaksera włożyć cebulę , tuńczyka (odsączonego), czosnek, dokładnie wszystko zmielić ,dodać sok z cytryny, rozpuszczoną zupę i żelatynę . Można masę rozdrobnić blenderem. Wymieszać , doprawić solą i pieprzem. Przelać do foremek dobrze nasmarowanych oliwą lub olejem. Wstawić do lodówki

Stare Gary
Domowy majonez 189

temperaturze pokojowej: 2 żółtka 250 ml oleju rzepakowego łyżeczka ostrej musztardy szczypta soli (dodałam 1/3 łyżeczki) szczypta świeżo mielonego kolorowego pieprzu szczypta granulowanego czosnku łyżeczka soku z cytryny łyżeczka ciepłej przegotowanej wody Przygotowanie: Żółtka delikatnie zmiksować z solą, pieprzem, czosnkiem i musztardą. Cały czas miksując dodawać do żółtek po kropelce oleju, po każdej dokładnie mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać(...)cytryny i dalej miksować. Nie przerywając miksowania wlewać olej cieniutkim strumieniem. Gdy majonez zrobi się bardzo gęsty (po dodaniu mniej więcej połowy oleju) dolać wodę, wmiksować ją w masę i dodać powoli resztę oleju. Gotowy majonez należy przechowywać w słoiczku w lodówce, nie dłużej niż tydzień

Kulinarny Pamiętnik
Lemoniada bazyliowa 121

wygląda i smakuje obłędnie. Pyszna zarówno dobrze schłodzona jak i na ciepło. Składniki: - 2 cytryny - pół szklanki listków świeżej bazylii - 1 litr wody - 2-3 łyżki wody - kostki lodu - opcjonalnie 1 pomarańcza Cytryny obrać i pokroić na ćwiartki, wrzucić do kielicha blendera. Dodać bazylię, cukier i odrobinę wody. Zmiksować na gładki syrop. Przetrzeć przez sitko. Do syropu dolać wodę

CookYourself
Nalewka malinowa 126

kwaskowa. Ma konsystencję delikatnej galaretki. Uwaga: bardzo uzależnia! Składniki: • 1,5 kg malin • 2,5 litra wody • 1,25 kg cukru • sok z 10 cytryn • 1 litr spirytusu Wykonanie: • Wodę z malinami gotować przez 20 minut, po czym odcedzić powstały sok, aby tylko pestki zostały na sitku. • W gorącym soku malinowym rozpuścić cukier, wystudzić. • Następnego

To co kocham
Konfitura z żurawiny - przepis 190

więc skorzystałam z przepisu z "Moje Wypieki" za co bardzo dziękuje. SKŁADNIKI : 500 g żurawiny mrożonej (lub świeżej) 1 jabłko  1 cytryna (sok, skórka z cytryny) 200 g cukru  pół szklanki wody   SPOSÓB WYKONANIA : Żurawiny mieszamy z sokiem z cytryny, otartą skórką z cytryny, cukrem. W garnku z grubym dnem dodajemy połowę owoców, starte jabłko, plus

Basia w kuchni
Salmon in herbs 'en papillote' - łosoś w ziołach w papilotach 151

pieprzem. Papier składamy jak torebkę I pieczemy ok 15 minut ale trzeba spawdzić zanim wyjmiemy łososia. W międzyczasie gotujemy brokuły przez ok 5 minut w lekko osolonej wodzie. Podajemy  pastrami cytryny, świeżą natką I skórką z cytryny. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Lemoniada cytrusowo-miętowa 155

Składniki: woda mineralna 1 cytryna 1 pomarańcza kilka gałązek świeżej mięty kilka kostek lodu troszkę  płynnego miodu do smaku  Przygotowanie: Cytrusy dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Ułożyć na dnie dzbanka  razem z miętą i miodem. Ugnieść wszystko drewnianą łyżką, zasypać lodem  i zalać wodą. M ożna również wrzucić kilka zamrożonych truskawek

The Sweet Damsel
Salmon in herbs 'en papillote' - łosoś w ziołach w papilotach 170

I love fish. But I realised that I haven't shared any fish recipes for a long time!So today I made salmon with broccoli and

Kulinarna rozmowa
Zdrowie w jednej szklance - sok Zielony Smok 192

Przez długi czas w mojej szklance królowały zielone koktajle ze szpinakiem. Tym razem gęsty koktajl zamieniłam na zdrowy sok.   Wycisnęłam co najlepsze ze szpinaku, cytryny, ogórka oraz zielonego jabłka.  Dlaczego akurat taki sok? Ponieważ oprócz potęgi witamin i mikroelementów potrzebnych zimą, ma właściwości oczyszczające i podkręcające metabolizm co na pewno przyda się po zbliżających się szybkimi krokami Świętach(...)oraz będzie tracił  wartości odżywcze SOK ZIELONY SMOK  Składniki: (na 2 porcje) 2 zielone jabł ka 200 g szpinaku 1 duży świeży ogórek 1 limonka (ewentualnie cytryna) 1/2 szklanki wody (opcjonalnie) Przygotowanie: Szpinak, jabłko oraz ogórka myjemy . Limonkę obieramy ze skóry, z jabłka wycinamy gniazdo nasienne. Wszystkie składniki wkładamy do sokowirówki lub wyciskarki i wyciskamy

Bon appetit mon amie
Cytrynówka / Limoncello 475

większą ilość cukru, ja u siebie zmniejszyłam o połowę ponieważ nie lubie bardzo słodkich alkoholi. Składniki: 5 dużych cytryn 0,5 litra spirytusu 0,5 litra wody 1/2 szklanki cukru  Przygotowanie: Cytryny szorujemy usuwając wosk i ogólnie cały brud ze skórki. Skórkę z cytryny obieramy cieniutko aby nie było pod spodem tej białej skórki. Do słoika(...)wrzucamy skórki z cytryny  i zalewamy je spirytusem. Słój zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około 2 tygodnie, mieszając skórki co 2 dni. Po tym czasie odcedzamy. W garnku zagotowujemy 0,5 litra wody z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, garnek odstawiamy  do wystygnięcia. Do zimnej wody z cukrem wlewamy nasz spirytus, całość mieszamy i zlewamy

Życie zaczyna się w kuchni
Nowa kategoria na blogu czyli pierwszy koktajl owocowo-warzywny 314

stałe włączycie je do swojego menu ;) Kremowy, zielony koktajl owocowy ze szpinakiem porcja dla dwóch osób Należy przygotować: dojrzałe awokado banana kiwi sok z 1 cytryny dużą garść szpinaku wodę do rozcieńczenia Banana oraz kiwi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Awokado przekrawamy wzdłuż, wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ. Pokrojone owoce, umyty szpinak oraz wyciśnięty sok z cytryny blendujemy dokładnie

Ratunku obiad
Zielony koktajl oczyszczający 222

przejedzeniu… np. po świętach, różnego rodzaju przyjęciach itp. Zielony koktajl oczyszczający – składniki (na 2 porcje) garść szpinaku baby 1 jabłko 2 banany 2 kiwi 2 szklanki wody 3 plasterki cytryny bez skórki Zielony koktajl oczyszczający – przygotowanie Wszystkie składniki dodajemy do blendera i miksujemy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Tak przygotowany koktajl możemy przelać do specjalnych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Obłędnie pomarańczowo-migdałowe babeczki bez mąki i tłuszczu 111

Ugotuj Pomarańcze dokładnie umyj pod gorącą wodą, włóż je w całości, bez obierania do niedużego garnuszka – tak tak, całe ze skórką Wlej wodę – pomarańcze powinny być całe zakryte wodą. Wodę zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, garnuszek przykryj pokrywką. Gotuj całość przez 2 godziny. Gdy miną dwie godziny gotowania, odlej wodę i wystudź pomarańcze. Foremki na babeczki posmaruj niewielką(...)masz możesz też zrobić muffinki w papilotkach. Wstaw foremnki do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na około 40 minut. Wyjmij foremki z piekarnika i wystudź. Wymieszaj łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę wody z około 2 łyżkami mielonego ksylitolu. Polej lukrem babeczki i udekoruj je według uznania. Składniki 2 nieduże pomarańcze ok. 400 g (najlepiej pochodzące z ekologicznej uprawy) + skórka

Eat me! Fit me!
Sernik z rabarbarem - jeszcze jest czas 180

Mmm, kocham serniki. Uwielbiam rabarbar (tak, tak, wiem. Sezon już się dawno skończył, teraz czas na zupełnie inne dary natury. Ale: przepis jest sprzed dwóch tygodni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Paella z quinoną, małżami i krewetkami! 171

ząbków czosnku - natka z pietruszki - świeża bazylia - 6-7 łyżek oliwy z oliwek - 2 lampki białego wina wytrawnego np. hiszpańskiego - sól morska - sok z 1/2 cytryny - szafran - łyżka masła - 1 malutka cukinia - woda - świeże chili WYKONANIE: Na patelnię wlej oliwę z oliwek dodaj masło, dodaj posiekany czosnek, pomidorki, obrane krewetki (pancerzyki zdejmij i dodaj do sosu, aby oddały swój aromat(...)się idealny sos do paelli, o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Wyjmij pancerzyki.  Dodaj quinonę i cukinię, pokrojoną w dość spore połówki plasterków. Całość dopraw sokiem z cytryny, solą morską, podlej szklanką wody. Przykryj pokrywką i na małym ogniu gotujemy dalej potrawę, zajmuje to około 12-17 minut aby quinona była już dobra i mięciutka.  Potrawę obsyp obficie posiekanym

SMYKWKUCHNI