woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:152/1096)

Lemoniada bazyliowa 144

wygląda i smakuje obłędnie. Pyszna zarówno dobrze schłodzona jak i na ciepło. Składniki: - 2 cytryny - pół szklanki listków świeżej bazylii - 1 litr wody - 2-3 łyżki wody - kostki lodu - opcjonalnie 1 pomarańcza Cytryny obrać i pokroić na ćwiartki, wrzucić do kielicha blendera. Dodać bazylię, cukier i odrobinę wody. Zmiksować na gładki syrop. Przetrzeć przez sitko. Do syropu dolać wodę

CookYourself
Nalewka malinowa 146

kwaskowa. Ma konsystencję delikatnej galaretki. Uwaga: bardzo uzależnia! Składniki: • 1,5 kg malin • 2,5 litra wody • 1,25 kg cukru • sok z 10 cytryn • 1 litr spirytusu Wykonanie: • Wodę z malinami gotować przez 20 minut, po czym odcedzić powstały sok, aby tylko pestki zostały na sitku. • W gorącym soku malinowym rozpuścić cukier, wystudzić. • Następnego

To co kocham
Konfitura z żurawiny - przepis 208

więc skorzystałam z przepisu z "Moje Wypieki" za co bardzo dziękuje. SKŁADNIKI : 500 g żurawiny mrożonej (lub świeżej) 1 jabłko  1 cytryna (sok, skórka z cytryny) 200 g cukru  pół szklanki wody   SPOSÓB WYKONANIA : Żurawiny mieszamy z sokiem z cytryny, otartą skórką z cytryny, cukrem. W garnku z grubym dnem dodajemy połowę owoców, starte jabłko, plus

Basia w kuchni
Salmon in herbs 'en papillote' - łosoś w ziołach w papilotach 172

pieprzem. Papier składamy jak torebkę I pieczemy ok 15 minut ale trzeba spawdzić zanim wyjmiemy łososia. W międzyczasie gotujemy brokuły przez ok 5 minut w lekko osolonej wodzie. Podajemy  pastrami cytryny, świeżą natką I skórką z cytryny. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Lemoniada cytrusowo-miętowa 176

Składniki: woda mineralna 1 cytryna 1 pomarańcza kilka gałązek świeżej mięty kilka kostek lodu troszkę  płynnego miodu do smaku  Przygotowanie: Cytrusy dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Ułożyć na dnie dzbanka  razem z miętą i miodem. Ugnieść wszystko drewnianą łyżką, zasypać lodem  i zalać wodą. M ożna również wrzucić kilka zamrożonych truskawek

The Sweet Damsel
Salmon in herbs 'en papillote' - łosoś w ziołach w papilotach 189

I love fish. But I realised that I haven't shared any fish recipes for a long time!So today I made salmon with broccoli and

Kulinarna rozmowa
Zdrowie w jednej szklance - sok Zielony Smok 209

Przez długi czas w mojej szklance królowały zielone koktajle ze szpinakiem. Tym razem gęsty koktajl zamieniłam na zdrowy sok.   Wycisnęłam co najlepsze ze szpinaku, cytryny, ogórka oraz zielonego jabłka.  Dlaczego akurat taki sok? Ponieważ oprócz potęgi witamin i mikroelementów potrzebnych zimą, ma właściwości oczyszczające i podkręcające metabolizm co na pewno przyda się po zbliżających się szybkimi krokami Świętach(...)oraz będzie tracił  wartości odżywcze SOK ZIELONY SMOK  Składniki: (na 2 porcje) 2 zielone jabł ka 200 g szpinaku 1 duży świeży ogórek 1 limonka (ewentualnie cytryna) 1/2 szklanki wody (opcjonalnie) Przygotowanie: Szpinak, jabłko oraz ogórka myjemy . Limonkę obieramy ze skóry, z jabłka wycinamy gniazdo nasienne. Wszystkie składniki wkładamy do sokowirówki lub wyciskarki i wyciskamy

Bon appetit mon amie
Cytrynówka / Limoncello 496

większą ilość cukru, ja u siebie zmniejszyłam o połowę ponieważ nie lubie bardzo słodkich alkoholi. Składniki: 5 dużych cytryn 0,5 litra spirytusu 0,5 litra wody 1/2 szklanki cukru  Przygotowanie: Cytryny szorujemy usuwając wosk i ogólnie cały brud ze skórki. Skórkę z cytryny obieramy cieniutko aby nie było pod spodem tej białej skórki. Do słoika(...)wrzucamy skórki z cytryny  i zalewamy je spirytusem. Słój zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około 2 tygodnie, mieszając skórki co 2 dni. Po tym czasie odcedzamy. W garnku zagotowujemy 0,5 litra wody z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, garnek odstawiamy  do wystygnięcia. Do zimnej wody z cukrem wlewamy nasz spirytus, całość mieszamy i zlewamy

Życie zaczyna się w kuchni
Nowa kategoria na blogu czyli pierwszy koktajl owocowo-warzywny 335

stałe włączycie je do swojego menu ;) Kremowy, zielony koktajl owocowy ze szpinakiem porcja dla dwóch osób Należy przygotować: dojrzałe awokado banana kiwi sok z 1 cytryny dużą garść szpinaku wodę do rozcieńczenia Banana oraz kiwi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Awokado przekrawamy wzdłuż, wyjmujemy pestkę i wydrążamy miąższ. Pokrojone owoce, umyty szpinak oraz wyciśnięty sok z cytryny blendujemy dokładnie

Ratunku obiad
Zielony koktajl oczyszczający 243

przejedzeniu… np. po świętach, różnego rodzaju przyjęciach itp. Zielony koktajl oczyszczający – składniki (na 2 porcje) garść szpinaku baby 1 jabłko 2 banany 2 kiwi 2 szklanki wody 3 plasterki cytryny bez skórki Zielony koktajl oczyszczający – przygotowanie Wszystkie składniki dodajemy do blendera i miksujemy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Tak przygotowany koktajl możemy przelać do specjalnych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Obłędnie pomarańczowo-migdałowe babeczki bez mąki i tłuszczu 143

Ugotuj Pomarańcze dokładnie umyj pod gorącą wodą, włóż je w całości, bez obierania do niedużego garnuszka – tak tak, całe ze skórką Wlej wodę – pomarańcze powinny być całe zakryte wodą. Wodę zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, garnuszek przykryj pokrywką. Gotuj całość przez 2 godziny. Gdy miną dwie godziny gotowania, odlej wodę i wystudź pomarańcze. Foremki na babeczki posmaruj niewielką(...)masz możesz też zrobić muffinki w papilotkach. Wstaw foremnki do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na około 40 minut. Wyjmij foremki z piekarnika i wystudź. Wymieszaj łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę wody z około 2 łyżkami mielonego ksylitolu. Polej lukrem babeczki i udekoruj je według uznania. Składniki 2 nieduże pomarańcze ok. 400 g (najlepiej pochodzące z ekologicznej uprawy) + skórka

Eat me! Fit me!
Sernik z rabarbarem - jeszcze jest czas 196

Mmm, kocham serniki. Uwielbiam rabarbar (tak, tak, wiem. Sezon już się dawno skończył, teraz czas na zupełnie inne dary natury. Ale: przepis jest sprzed dwóch tygodni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Paella z quinoną, małżami i krewetkami! 190

ząbków czosnku - natka z pietruszki - świeża bazylia - 6-7 łyżek oliwy z oliwek - 2 lampki białego wina wytrawnego np. hiszpańskiego - sól morska - sok z 1/2 cytryny - szafran - łyżka masła - 1 malutka cukinia - woda - świeże chili WYKONANIE: Na patelnię wlej oliwę z oliwek dodaj masło, dodaj posiekany czosnek, pomidorki, obrane krewetki (pancerzyki zdejmij i dodaj do sosu, aby oddały swój aromat(...)się idealny sos do paelli, o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Wyjmij pancerzyki.  Dodaj quinonę i cukinię, pokrojoną w dość spore połówki plasterków. Całość dopraw sokiem z cytryny, solą morską, podlej szklanką wody. Przykryj pokrywką i na małym ogniu gotujemy dalej potrawę, zajmuje to około 12-17 minut aby quinona była już dobra i mięciutka.  Potrawę obsyp obficie posiekanym

SMYKWKUCHNI
Lemoniada / Lemonade 169

Składniki /  Ingredients :  0,35 l soku z cytryny) / 0,35 l lemon juice 10 łyżek cukru / 10 tablespoons sugar 1 litr przegotowanej zimnej wody / 1 liter of boiled cold water(...)plasterki cytryny / 2 slices of orange Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie: ok. 30 min, chłodzenie: ok. 1 godz., ilość porcji: ok. 10 Najpierw dokładnie mieszamy cukier z wodą w naczyniu. Następnie dodajemy sok z cytryny i znowu mieszamy. Na końcu wkładamy lemoniadę do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem dodajemy plasterki pomarańczy, możemy dodać listków mięty i kostki lodu. Smacznego! ***** First

Projekty ze smakiem
Gęsia pierś confit z gruszkowym kompotem 177

czerwonego wina, wytrawnego sól i pieprz 1 łyżeczka suszonego majeranku Kompot z gruszek 350 g gruszek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 30 g masła szczypta soli 2 łyżki suszonego berberysu 3 łyżki wody natka pietruszki do posypania Wymieszaj dżem z wodą i winem. Usuń kości z mięsa ale pozostaw skórkę. Opłukaj mięso i osusz(...)folię. Przyrządź kompot. Oczyść gruszki z gniazdek, obetnij ogonki i pokrój w kostkę. Rozpuść masło na patelni i usmaż gruszki. Po minucie dodaj syrop klonowy, sok z cytryny i berberys. Podlej wodą. Smaż przez 5 minut. Kompot powinień być gęsty, gruszki miękkie ale w całości. Rozwiń mięso z folii i pokrój na plasterki. Ułóż na półmisku. Na wierzchu udekoruj kompotem

codojedzenia