woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:145/1096)

porady na świąteczne porządki 295

Zneutralizuje to nieprzyjemne aromaty. Soda działa także na zaschnięty tłuszcz - rozpuszczamy ją w 3 litrach wody i usuwamy zabrudzenie ściereczką. Szczoteczką do zębów zamoczoną w wodzie z sodą można także szorować fugi. 4. Cytryna Sokiem z cytryny mo żemy z łatwością usunąć resztki jedzenia w mikrofalówce, wystarczy zagotować  sok z odrobiną wody i przecierać roztworem zabrudzoną powierzchnię(...)cytryny w połączeniu z oliwą z oliwek jest doskonałym preparatem do mycia mebli , a cytryna z octem - do czyszczenia  wyrobów miedzianych . Plasterek cytryny dodany do prania wybiela ubrania. 5. Skórka od banana Zanim wyrzucisz skórk ę od banana, jej wewnętrzną część możesz wykorzystać do... czyszczenia butów skórzanych . Pielęgnuje, zbiera brud i przygotowuje obuwie do polerki. Skórką można także przecierać

w mojej kuchni
Kisiel z malinami 115

zrobiłam z dżemu z malin, pyszny był. mały słoiczek dżemu z malin 3 łyżki cukru cukier waniliowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soku z cytryny 2 szkl.wody 1 1/2 szkl. wody zagotować z cukrem i sokiem z cytryny.  Dodać dżem i gotować 5 minut.Mąkę rozprowadzić w 1/2 szkl. zimnej wody i powoli wlewać do gorącego przecieru

Moje domowe kucharzenie
Syrop miętowy 187

cukru 3-4 plasterki cytryny 15 gałązek mięty (około 40 cm)* Przygotowanie: Cytrynę umyć, sparzyć i odkroić 3-4 plasterki. Miętę umyć i obrać listki. Wodę zagotować z cukrem i plasterkami cytryny. Zdjąć z ognia dodać listki mięty. Przykryć i odstawić na minimum 24 godziny. Po tym czasie odcedzić na gęstym sitku. Powstały syrop ponownie zagotować, gorący rozlać do wyparzonych

Ala piecze i gotuje
Galaretka pigwowa 90

odrobinę kwaskowata galaretka super sprawdzi się na kanapki a także do deserów. Teraz jest na nie sezon, więc korzystajcie :) Składniki: - 2 kg pigwy - 1 kg cukru - woda - sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Owoce przekrawamy na pół i wykrawamy środki z pestkami. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tyle by je przykryła. Do garnka wyciskamy

Zainspirowana w kuchni
Węgierska zupa pieczarkowa 121

masła 1 cebula 500g pieczarek 2 płaskie łyżki mąki 1 płaska łyżka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego 250ml mleka 250ml wody sok z cytryny 1 łyżka świeżego koperku 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz Jak zrobić zupę pieczarkową: 2 łyżki masła rozgrzać w garnku i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę. Pieczarki(...)Dodać mąkę, paprykę i sos sojowy i dokładnie wymieszać.  Wlać mleko i wodę wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 10 minut lub do czasu aż pieczarki będą miękkie. Zupę zdjąć z ognia, dodać posiekany koperek i natkę pietruszki oraz sok z cytryny do smaku. Doprawić solą i pieprzem i natychmiast podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Koktajl - napój bananowo-ananasowy 102

koktajl - napój na upały. Nie za słodki dzięki wodzie mineralnej.Kostki lodu sprawiają,że idealnie chłodzi i smakuje. Ktoś chętny na wypróbowanie? Składniki : * kostki lodu * zmiksowany banan * sok ananasowy * woda mineralna lekkogazowana * cytryna Przygotowanie : Do szklanki wrzucamy kostki lodu , wyciskamy sok z ćwiartki cytryny.Wlewamy sok ananasowy oraz zmiksowanego banana.Uzupełniamy zimną wodą

Magiczne Życie Marty
Frużelina wiśniowa 130

doskonały dodatek do naleśników, gofrów lub wielu innych deserów. Zawsze robię duży zapas na zimę . Składniki: 2 kilogramy wiśni 1 kilogram cukru 0,5 litra wody 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej Sok z cytryny Sposób przygotowania: Wiśnie myjemy, usuwamy pestki(...)pomocą drylownicy. Przekładamy razem z sokiem do większego garnka, wlewamy wodę ,wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu zagotowania się owoców, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Wlewamy rozrobioną mąkę z niewielką ilością wody, zagotowujemy. Gorącą frużelinę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia

Bajeczna Kuchnia
Bezglutenowy tort urodzinowy z winogronową galaretką i kremem z quinoy i daktyli 195

szklanki ugotowanej białej quinoy 10 świeżych daktyli izraelskich 250 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 2 czubate łyżeczki żelatyny  50 ml gorącej wody duże grono ciemnych winogron rodzynkowych 250  - 300 ml soku z ciemnych winogron 2 łyżeczki żelatyny 200 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka(...)ryżowa, kukurydziana, z tapioki, owsiana BG pomieszane w równych proporcjach - na ilość podaną w tym przepisie wychodzi po około 3 łyżki każdej ** dobrze jest delikatnie skropić biszkopt wodą z sokiem z cytryny, szczególnie, że bezglutenowe wypieki szybko robią się suche. *** jeżeli nie dostaniecie małych winogron rodzynkowych i używacie większych to warto zrobić więcej galaretki, aby owoce były ładnie przykryte

Quinoa Raz!
Ciasto Jamajka 122

śmietanka 30% 600 ml, serek waniliowy homogenizowany 150 g, cukier puder 4 łyżki, żelatyna 3 łyżeczki, dodatkowo: banany 1 kg, galaretki cytrynowe 3 szt, cytryna 1 szt, dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik, woda 4,5 szklanki, czekolada mleczna 50 g, do nasączenia: woda 0,5 szklanki, cukier waniliowy 0,5 opakowania, sok z cytryny 1 łyżka, Sposób przygotowania(...)biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przekrawamy na pół i przekładamy do blaszki lub do specjalnego rantu do ciast z galaretką. Dolną część biszkopta nasączamy połową wody wymieszanej z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.  Biszkopt smarujemy dżemem. Galaretki rozpuszczamy, gdy zaczną tężeć to banany przekrawamy wzdłuż na pół, smarujemy z każdej ze stron sokiem z cytryny i układamy

kulinarne odsłony pati
Makaron z wędzonym łososiem i pistacjami 134

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy al dente. Odcedzić zostawiając minimalną ilość wody (ok.1/3) szklanki. Makaron z powrotem wrzucić do garnka. Dodać kremówkę, skórkę z cytryny oraz kilka łyżek wody w której gotował się makaron. Chwilę podgrzewać do momentu, aż śmietana ładnie oblepi cały makaron. Dodać pokrojonego w kawałeczki łososia i roszponkę. Wymieszać raz jeszcze i delikatnie doprawić

KUCHNIA POLSKA
Tort komunijny II 186

mąki ziemniaczanej Krem maślany (Swiss meringue buttercream) 230 g masła 180 g drobnego cukru 3 białka 1 łyżeczka pasty z wanilii szczypta soli Nasączenie 250 ml wody mineralnej niegazowanej 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru Wykończenie 800 g masy cukrowej białej 200 g masy cukrowej granatowej 100 g masy cukrowej zielonej klej spożywczy Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek(...)kremu. Frużelina truskawkowa Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących truskawek i dokładnie mieszamy

Wędrówki po kuchni
szybkowar-pyszny, soczysty, czosnkowy kurczak w garam masala... 122

kg/nieduży, ząbki czosnku 8 sztuk, garam masala Royal Brand 3 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, woda 1 szklanka, ziemniaki młode 1/2 kg, koperek siekany 1/2 pęczka, surówka - jaką lubisz niedużego kurczaka dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym ząbki czosnku pokroić na na cienkie plasterki, zalać(...)olejem, wsypać garam masala Royal Brand, sok z cytryny, przyprawę w płynie i dobrze marynatą natrzeć kurczaka również w środku, schować do lodówki na całą noc do rozgrzanego garnka szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć kurczaka z marynata i podsmażyć krótko z każdej strony, wlać wodę, zamknąć szybkowar od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu

W Mojej Kuchni Lubię
Rożki francuskie z jabłkami 304

łyżki rodzynków [ nie dałam] 2,5 łyżki cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.Wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, by nie ściemniały. Dodać rodzynki, cukier, cynamon,  mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na kwadraty [ mniejsze lub większe], rozłożyć(...)220ºC przez około 20 - 23 minuty, aż ciasto będzie złote i chrupiące.  Ciepłe można polukrować. 1/2 szklanki cukru pudru rozprowadzić grzbietem łyżki z 1 łyżką gorącej wody lub soku z cytryny

Moje domowe kucharzenie
Tartaletki z jabłkami i brzoskwiniową glazurą 126

pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% 4 jabłka Glazura: 1/2 szkl. dżemu brzoskwiniowego 2 łyżki wody wody 1/2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać je razem z mąką. Dodać śmietanę i jajko i zagnieść(...)foremki. Dno ponakłuwać widelcem. Na cieście układać plastry jabłek. Tartaletki piec w piekarniku przez ok 20-25 minut w temp. 170 st.C.  Glazura: Dżem zmiksować z wodą i sokiem z cytryny. Dodać cukier i zagotować, a następnie trzymać na średnim ogniu aż płyn zgęstnieje. Ciepłą glazurą posmarować jabłka w upieczonych tartaletkach.  Z podanych składników wychodzi ok. 24 tartaletek

Pasja Smaku
PRZEPISY NA WIGILIĘ: TARTA Z RYBĄ PO GRECKU 132

szklanka) 110 g zimnego masła (grubo ponad połowa kostki) Pół łyżeczki soli 3 łyżki bardzo zimnej wody Farsz: 5 marchewek 2 pietruszki Kawałek selera 1,2 kg mrożonych ryb lub kilogram świeżych Liść laurowy 2 łyżki przecieru pomidorowego Skórka otarta z jednej cytryny Sok z połowy cytry Łyżka suszonego majeranku 2 łyżki oleju Łyżka masła do smarowania formy do pieczenia(...)rozgrzej i dodaj warzywa i liść laurowy. Duś około 15 minut, podlewając delikatnie wodą jeśli zaczęłyby przywierać do dna naczynia. Na koniec dodaj przecier pomidorowy rozrobiony z odrobiną wody. Zamieszaj. Umyj cytrynę, sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę i dodaj do warzyw. Wyciśnij następnie sok z połowy cytryny i dodaj do warzyw. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Duś jeszcze 2-3 minuty

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 149

szklanka) 110 g zimnego masła (grubo ponad połowa kostki) Pół łyżeczki soli 3 łyżki bardzo zimnej wody Farsz: 5 marchewek 2 pietruszki Kawałek selera 1,2 kg mrożonych ryb lub kilogram świeżych Liść laurowy 2 łyżki przecieru pomidorowego Skórka otarta z jednej cytryny Sok z połowy cytry Łyżka suszonego majeranku 2 łyżki oleju Łyżka masła do smarowania formy do pieczenia(...)rozgrzewamy i dodajemy warzywa i liść laurowy. Dusimy około 15 minut, podlewając delikatnie wodą jeśli zaczęłyby przywierać do dna naczynia. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy rozrobiony z odrobiną wody. Mieszamy. Myjemy cytrynę, parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę do warzyw. Przekrawamy i wyciskamy sok z połowy cytryny. Dodajemy majeranek, sól i pieprz. Dusimy jeszcze 2-3 minuty. Zestawiamy z ognia. Krok

Niedzielny kucharz
Syrop z mniszka lekarskiego. Syrop z mlecza na przeziębienie. 150

łąkach. Przepis znalazłam gdzieś w internetach więc nie jest moją własnością. Dodałam więcej cytryny niż w oryginalnym przepisie. 1 litr kwiatów mniszka lekarskiego  1 litr wody 1 kg cukru 3 cytryny ( sok ) Kwiaty wyłożyć na papier i dać uciec ewentualnym owadom. Wypłukać i zagotować w litrze wody (około 15 min ). Odstawić na dobę. Po upływie 24 godzin przelać całość

Jemy Pijemy