cytryny * skórka starta z tejże połówki * 1/2 łyżeczki sody * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki ziemniaczanej * duże opakowanie cukru waniliowego Na lukier: * sok z cytryny ok. 1 łyżki * kilka kropel gorącej wody * 1/2 szklanki cukru pudru Białka ubiłam z odrobią soli. Kolejno dodawałam cukier waniliowy, cukier i na końcu żółtka. Wsypałam mąkę ziemniaczaną i nie przestałam miksować. Dodałam sodę, skórkę(...)minut w 160 stopniach a przez następne pół godzinki w 170. Jak już ciasto się upiekło, ostudzone polałam lukrem. Do cukru pudru dodałam kilka kropel wody gorącej i sok z cytryny. Pięknie wszystko się utarło i polałam nim ciasto cytrynowe. Górę przyozdobiłam skórką pomarańczową kandyzowaną. Takie ciasto będzie gościło u mnie na stole w święta :D Jest naprawdę przepyszne
Pieprzyć z Fantazjąspróbowałam to myślami przeniosłam się na rozgrzaną plażę. Smacznego! Inspiracja: Pora coś zjeść! Składniki: 500 g rabarbaru (jak najbardziej czerwonego) 1 szklanka cukru 1 cytryna 1 limonka 500 ml wody ok. 1-1,5 l wody gazowanej (zależy od pojemności dzbanka) kostki lodu Wykonanie: Rabarbar umyć, odciąć końcówki, pokroić w kawałki i przełożyć do garnka. Dodać cukier, skórkę(...)wyparzonej cytryny i zalać to 500 ml wody. Gotować na średnim ogniu do czasu rozpadnięcia się rabarbaru (ok. 10 minut). Następnie powstałą masę odsączyć na sicie, a pozostały sok schłodzić. Sok przelać do dzbanka i dopełnić wodą gazowaną. Dodać kostki lodu i plasterki limonki. Podawać mocno schłodzoną
Pasja Smakuubitymi białkami. Połączone składniki można przełożyć na formę i włożyć do piekarnika na 20 minut.Po upieczeniu wyciągnąć biszkopt i pozostawić do ostygnięcia.Przygotowanie ponczu - do gorącej wody dodać cukier i sok z cytryny, wszystko razem wymieszać. Kiedy biszkopt będzie zimny to rozprowadzamy poncz na cieście. Gdy mus wiśniowy zaczyna się ścinać możemy go przełożyć na biszkopt - następnie wstawiamy
Serce zamknięte w formie pysznościłyżki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki) • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Poncz: • sok z 1 cytryny • 2 łyżki przegotowanej wody • 2 łyżeczki cukru • 2 łyżki amaretto Przełożenie: • frużelina wiśniowa w puszce 350 g Masa kawowa: • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej + 60 ml wody • 1 łyżka żelatyny • 6 łyżek likieru amaretto(...)pieczenia. Wlać masę. Wyrównać. 6. Biszkopt piec 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C (dół +termoobieg). Ostudzić. 7. Przygotować poncz. Gorącą wodę osłodzić, przestudzić. Dodać amaretto i sok z cytryny. Wymieszać. 8. Ostudzony biszkopt nasączyć. Ja, przed nasączeniem, nożem wyrównałam brzegi, które były za wysokie w stosunku do reszty powierzchni. 9. Przygotować masę: kawę i żelatynę wsypać
W mojej kuchniSpód: 270 g ciemnych markiz typu oreo 70 g roztopionego masła Masa żurawinowa: 3 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny (pół kg) 1/3 szklanki wody 2,5 szklanki cukru sok z połowy cytryny 750 g mielonego twarogu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek Masa waniliowa * : 250 g mielonego twarogu 400 g serka waniliowego homogenizowanego (polecam ten ) 3 jajka 2 łyżki(...)tortownicy o śr. 22 cm. Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania puree żurawinowego : Żurawinę umyć, przełożyć do rondla (kilka sztuk można odłożyć do dekoracji), zasypać cukrem, dodać wodę i sok z cytryny. Gotować na niedużym ogniu ok. 10 min., aż owoce się rozpadną (uwaga: owoce strzelają, więc lepiej rondel przykryć). Następnie całość zblendować, przetrzeć przez sito, by pozbyć się skórek
Domowa Cookierenka Agiresztę śmietany, wymieszać. Krem wstawić do lodówki na czas przygotowywania truskawek. Poncz: 1/4 szklanki rumu lub wódki 1/4 szklanki soku z cytryny (u mnie sok z jednej cytryny) 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody Wszystkie składniki wymieszać. Wykonanie: Truskawki około 700 gr odszypułkować, przekroić na pół, najlepiej jak byłyby podobnych rozmiarów, nie wyższe niż 1,5 – 2 cm. Na środek(...)schłodzonej 50 gr cukru pudru około 1 kg umytych i osuszonych truskawek 1/4 szklanki rumu lub wódki 1/4 szklanki soku z cytryny (u mnie sok z jednej cytryny) 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody'; document.write
moj przepis nakoktajl na pewno Ci posmakuje, ponieważ jego smak jest tu kompletnie niewyczuwalny. Składniki: 1 awokado 1 banan 1 mała pomarańcza 1 jabłko natka pietruszki około 1 szklanki wody sok z cytryny - 1 łyżka Wykonanie: owoce obrać i rozdrobnić. Miąższ z awokado skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniał zblendować do pożądanej konsystencji i wypić zaraz po przygotowaniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!polania naleśniczków czy placuszków dla chcących wykonać domową frużelinę Składniki: 500 g owoców (świeżych lub mrożonych) 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone(...)łyżce wody Wykonanie: Owoce umyj, wysusz i usuń pestki (ewentualne skórki). W garnuszku wymieszaj owoce wraz z cukrem. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj wodę z mąką i sok z cytryny, zagotuj i zdejmuj z palnika. Jeśli owoce, których używasz mają pestki (np. maliny, porzeczka, agrest) wtedy połowę z nich przetrzyj przez sitko, przetarte owoce dodaj do reszty owocowego
Mania Wypiekaniaorzeźwiające pyszne letnie napoje można zrobić z niemal każdego owocu. A nawet warzywa :) Dziś pomysł na lemoniadę ogórkową. Składniki (na dzbanek około 1,5 litra): 1 litr wody (może być gazowana) 2 cytryny 1 limonka 2 ogórki 2 łyżki brązowego cukru świeża bazylia lód Wyciskamy sok z cytryn i limonki zostawiając kilka cząstek do dekoracji. Do dzbanka wkładamy świeżą(...)sokowniku. Jeśli nie mamy sokownika można też je zmiksować, lemoniada będzie wtedy nieco gęstsza. Do dzbanka wsypujemy pokruszony lód, wlewamy resztę soku z cytryny i sok z ogórka. Uzupełniamy wodą. Dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyniewiele. Idealny do przekładania świątecznych tortów i innych wypieków, a i na kromce chrupiącej bułeczki smakuje wspaniale. Składniki : około 6 pomarańczy 3/4 szklanki ksylitolu/cukru 1,5 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 10 cm imbiru Wykonanie: pomarańcze obrać ze skórki, ściąć widoczne, pozostałe białe albedo. Pomarańcze pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w rondlu, zasypać ksylitolem/cukrem, wymieszać i odstawić(...)rozpocząć wysmażanie. Dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki imbir. Smażyć około 30-45 minut. Zrobić przerwę, najlepiej przez noc i na drugi dzień smażyć następne 45 minut. Gdy woda odparuje, a dżem nabierze koloru i zgęstnieje jest gotowy. Przełożyć do wyparzonego słoiczka. Przechowywać w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szpinaku 100 ml wody Wykonanie: Kolor zielony: Do blendera wrzuć umyty szpinak, 2 kiwi obrane i pokrojone w kostkę, łyżkę jogurtu naturalnego, łyżkę soku z cytryny, łyżkę miodu i 50 ml wody. Zmiksuj na gładką masę, wlej do dzbanka lub szklanek. Kolor jasny: Następnie obierz melona i pokrój w kostkę. Jeśli nie miałeś do czynienia z melonem zajrzyj tutaj(...)zobacz jak obrać melona: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/06/Jak-obrac-melona-krok-po-kroku.html Wrzuć melona do blendera, łyżkę soku z cytryny, łyżkę miodu, 2 łyżki jogurtu naturalnego i 50 ml wody, zmiksuj na gładką masę. Wlej do dzbanka lub rozlej bezpośrednio do szklanek. Dodaj według uznania kilka kostek lodu. Na zdrowie! Miłego ochłodzenia
Zasmakuj Kuchnijedna średnia sztuka) ~15g maki kokosowej ~łyżka wody różanej ~cukier/stevia do smaku ~2 łyżki soku z cytryny Tofu rozgniatamy widelcem, następnie wraz z mango posiekanym w kostkę, wodą różaną i sokiem z cytryny blendujemy na gładko. Dodajemy mąkę kokosową i słodzimy do smaku. Schładzamy w lodówce przez noc. Rano podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreamspomaga w koncentracji. Składniki: 2 pomarańcze 2 cytryny 1 limonka lub dodatkowa cytryna 4 łyżki cukru (można zamienić na miód) gałązka mięty 1 litr zimnej wody kilka kostek lodu Przygotowanie : Pomarańcze, cytryny i limonkę dokładnie myjemy. 1 pomarańczę, 1 limonkę i 1 cytrynę kroimy w plasterki/półplasterki, wkładamy do dzbanka, zasypujemy cukrem i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na około godzinę(...)godzinie d o dzbanka z cytrusami, wkładamy gałązkę mięty. Wlewamy zimną wodę, dodajemy sok wyciśnięty z drugiej pomarańczy i cytryny, dokładnie mieszamy długą łyżką. Przed podaniem dodajemy kostki lodu
Smakowity Blog Kulinarnytortownicy o średnicy 28 cm. Wstawić tortownicę na około 30 minut do lodówki.2. Żurawinę opłukać (można odłożyć kilka do dekoracji) przełożyć do rondelka, dolać 2 szklanki wody, sok z połowy cytryny i około 2 szklanek cukru- do smaku. Gotować aż żurawina się lekko rozgotuje, około 10 minut. Gorącą zmiksować i przetrzeć przez metalowe sito, aby pozbyć się łykowatych części
UgotujmyTo.pl