woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:141/1096)

Piątek: Krem z groszku Nigelli Lawson 148

niej rozgnieciony ząbek czosnku. Smaż około 2 minut. Wyjmij z rondla czosnek a na oliwę wysyp groszek, przesmaż aż lekko się rozmrozi a następnie dodaj stratą skórkę z cytryny, zamieszaj, zalej wodą (2 szklanki, ale jeśli chcesz żeby zupa była bardziej gęsta lub rzadsza, dodawaj wody według uznania). Gotuj 5 minut. Krok 2 Dodaj do groszku parmezan i posiekaną miętę

Niedzielny kucharz
Domowy hummus 133

przepis Porcji: duża miska Czas gotowania: 1 godzina + moczenie ciecierzycy Składniki 350 gram suchej ciecierzycy 180 g tahini (inaczej masło sezamowe) 2 łyżeczki sody sok z 1 cytryny 150-200 ml wody 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek do podania kolendra do podania sól i pieprz Przepis 1 Ciecierzycę namaczamy przez około 24 godziny w misce z wodą. Wody powinno(...)dokładnie przepłuczcie ją pod zimną wodą i pozbądźcie się ewentualnych łusek, które odeszły. 4 Następnie przekładamy ciecierzycę o miski, dodajemy tahini, sok z cytryny, czosnek i rozdrabniamy całość blenderem ręcznym. W trakcie blendowania stale dolewamy wodę, aby stworzyć kremową konsystencję. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. 5 Hummus podajemy polany oliwą z oliwek i posypany kolendrą, opcjonalnie można ozdobić ugotowanymi

Kuchnia Bazylii
Czwartek: Krem z groszku Nigeli Lawson 161

niej rozgnieciony ząbek czosnku. Smaż około 2 minut. Wyjmij z rondla czosnek a na oliwę wysyp groszek, przesmaż aż lekko się rozmrozi a następnie dodaj stratą skórkę z cytryny, zamieszaj, zalej wodą (2 szklanki, ale jeśli chcesz żeby zupa była bardziej gęsta lub rzadsza, dodawaj wody według uznania). Gotuj 5 minut. Krok 2 Dodaj do groszku parmezan i posiekaną miętę

Niedzielny kucharz
Super łatwa zupa krem z groszku Nigeli Lawson z miętą! 126

niej rozgnieciony ząbek czosnku. Smaż około 2 minut. Wyjmij z rondla czosnek a na oliwę wysyp groszek, przesmaż aż lekko się rozmrozi a następnie dodaj stratą skórkę z cytryny, zamieszaj, zalej wodą (2 szklanki, ale jeśli chcesz żeby zupa była bardziej gęsta lub rzadsza, dodawaj wody według uznania). Gotuj 5 minut. Krok 2 Dodaj do groszku parmezan i posiekaną miętę

Niedzielny kucharz
Ryba smażona w cieście 209

SKŁADNIKI:             1 kg filetów z białej ryby ( dorsz, mintaj, morszczuk, miruna itp. ) sok z cytryny 250 ml zimnej wody jajko 2 łyżeczki musztardy saperskiej 200 g mąki olej rzepakowy WYKONANIE: 1. Rybę skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.  2. Do miski wlewamy wodę, dodajemy żółtko

Atlas Smaków
Jesienny deser jaglany z jabłkami duszonymi w miodzie 142

cytryny oraz ciemne winogrona . Deser wyrazisty i doskonale wpasowujący się w jesienną tematykę. Zapraszam.   Składniki :  50 g kaszy jaglanej  2 łyżki soku z cytryny  350 ml wody  2 jabłka  100 g mielonych orzechów włoskich  0,5 łyżeczki cynamonu  1/4 łyżeczki imbiru  sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu rzepakowego kilka

vaniliowoczekoladowa
SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO 172

oraz świetnie walczy z uporczywym kaszlem, bólem i obrzękiem gardła. Korzystałam z przepisu Agnieszki Maciąg. -->KLIK<-- SKŁADNIKI 400 dobrze rozwiniętych kwiatów mlecza (same główki) 1 cytryna 1 litr wody 1 kg cukru WYKONANIE Kwiaty zrywamy w słoneczny dzień, najlepiej przed południem, kiedy będą całkowicie rozłożone. Najlepiej zebrać je z ogrodu czy łąki – miejsca oddalonego od drogi(...)wszystkie żyjątka z nich uciekły – dodatkowo przed wrzuceniem do wody warto je przejrzeć.  Wkładamy kwiatki do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 15-20 min. na wolnym ogniu.Pod koniec gotowania dodajemy wyszorowana i pokrojona na plasterki cytrynę.Przykrywamy i odstawiamy na 24 godz.Ja odstawilam na cała noc. Po tym czasie kwiaty i cytrynę przecedzamy, odciskamy w tetrowej pieluszce

Mała w garnku miesza
WIOSENNA PANNA COTTA 118

mrożonych truskawek bez szypułek HORTEX ● 150 g mrożonych malin HORTEX ● 50 g mrożonych jagód HORTEX ● 60 g cukru* ● 1 łyżka soku z cytryny   Wykonanie: Listki żelatyny namocz w miseczce z zimną wodą (całkowicie je zanurzając) przez około 10 minut, aż zrobi się bardzo miękka. Śmietanę podgrzej w rondelku z rozciętą wzdłuż laską wanilii, ostrzem noża wyskrobując z niej(...)godzin.   Odłóż kilka owoców do dekoracji, z reszty owoców przygotuj sos coulis. Owoce, najlepiej lekko rozmrożone,  zagotuj w rondelku z 60 g cukru, sokiem z cytryny, dodając ewentualnie odrobinę wody, podgrzewaj przez około 5- 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu. Zmiksuj uzyskaną masę owocową, po czym przetrzyj uzyskany

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Jeżynowa konfitura z goździkami 148

uwielbiamy je jako dodatek do gofrów czy deserów, zresztą gromadzenie zapasów leży w naturze człowieka. Smak poezja! Składniki: 3 kg dojrzałych jeżyn 1,5kg cukru 4 goździki 1/2 cytryny 1 szklanka wody 2   żelfixy 2:1 Dr.Oetker Sposób przygotowania: Wodę zagotować z cukrem aż powstanie syrop, włożyć czyte jeżyny doprowadzić do wrzenia, dodać goździki oraz wyciśnięty z cytryny

Wanilia i Kardamon
Ciasto cytrynek 2251

wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.   Składniki na warstwę śmietanową: 500 ml śmietany kremówki 36% 6 łyżeczek cukru pudru 1 kopiata łyżka żelatyny Sok z 1 cytryny 70 ml wody   Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Żelatynę podgrzać w kąpieli

Jadło i czytadło
ENGİNAR DOLMASI, czyli faszerowane karczochy 131

świeżego 1 mała cebula 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka mąki ½ cytryny 1 łyżeczka cukru sól koperek 1 szklanka wrzącej wody Przygotowanie Karczochy wrzucić do miski z wodą i sokiem z cytryny. Obrać i umyć marchewkę, ziemniak i cebulę. Pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę i marchewkę. Zeszklić i dodać groszek. Mieszać chwilę i włożyć karczochy i ziemniaka. Dodać

Tureckie Przepisy
Cytrynowy biszkopt. 206

Lemon sponge cake. Delikatny, wilgotny ,aromatyczny, dla dorosłych i dla dzieci.   Składniki. Foremka 20X15 cm 2 cytryny 100g mąki tortowej 125ml jogurtu 80g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka szczypta soli 100g cukru na syrop 200ml wody Wykonanie. Jogurt wlać do miski, dodać cukier puder i ubijać 2 min. Dodawać stopniowo po 1 żółtku, miksować. Wsypać(...)Ciasto powinno pozostać jasne. W trakcie pieczenia biszkoptu gotujemy syrop. Obieraczką do warzyw obrać skórkę z drugiej cytryny, nie wyrzucać skórki. Wycisnąć sok z obu cytryn ,wlać do małego rondelka, dolać wodę, wsypać cukier krystaliczny i skórki z cytryny. Gotować kilka minut. Upieczony biszkopt ponakłuwać i polać syropem. Odwrócić spodem do góry ,ponakłuwać i polewać syropem. Na końcu można syrop

Kulinarny karnet Christophera
Wegański TORT Z KREMEM w kilku wersjach + mały poradnik JAK W OGÓLE ZROBIĆ TORT + tzw. biszkopt Matki Weganki + bezglutenowy TOR 333

mokrego gniota. Do nasączania blatów tradycyjnie używa się wody z cukrem i kieliszkiem wódki, jednak ze względu na jedzące je zazwyczaj dzieci lepiej użyć np. wody z cukrem i sokiem z pomarańczy albo cytryny. Ważne naprawdę, żeby nie zalać biszkoptu, dolny blat najlepiej nasączyć nieco mniej, niż pozostałe, ponieważ wilgoć z całego tortu i tak będzie ciągnąć w dół(...)plasterki "Mieszanką Krakowską". Dzięki lekko kwaskowej galaretce tort nie był mdły, no a zachwyt dzieci taką niespodzianką w cieście - bezcenny! Blaty jak najbardziej nasączone, "ponczem" bezalkoholowym czyli wodą z cukrem i cytryną, tort wykończony opłatkiem z nadrukiem, boki obsypane wiórkami kokosowymi. Nerkowców już nie używam ale kolorowa galaretka pokrojona w plasterki i lekko powciskana w krem to patent mojej Babci

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Curry z pomidorkami koktajlowymi z dorszem i aromatycznym bulgurem 129

cytryny do dekoracji, kolendra lub inne świeże zioła  Aromatyzowana kasza bulgur (lub ryż, kasza jaglana, komosa ryżowa): 1 szklanka kaszy bulgur + 1 i 3/4 szklanki wody  sok z 1/2 cytryny  skórka otarta z 1 cytryny  solidna szczypta soli  garść posiekanej kolendry  garść posiekanej natki pietruszki  szczypta ziołowego pieprzu Bulgur gotuję w podanej(...)ilości wody. Po ugotowaniu doprawiam solą oraz ziołowym pieprzem. Dodaję do kaszy posiekane zioła: kolendrę oraz natkę pietruszki. Na końcu dodaję sok z cytryny oraz skórkę otartą z cytryny. Dokładnie mieszam. Odstawiam. Dorsza kroję w kostkę i marynuję w przyprawach: curry, pieprzu ziołowym, papryce słodkiej i czosnku w proszku oraz szczypcie soli. Odstawiam na 30 minut do lodówki

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania