zaprzeczycie?!), to naprawdę w smaku mi bardzo smakował. Taki "składak" :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 250g herbatników maślanych 250g herbatników kakaowych 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny 500g twarogu sernikowego (z wiaderka) 1 galaretka cytrynowa 300ml śmietanki słodkiej 30% 1 galaretka jabłkowo- miętowa (Wodzisław) 3 łyżki cukru pudru do sernika 3 łyżki cukru pudru do śmietanki(...)galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy jak na opakowaniu. 3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy sok z cytryny, 1/3 szklanki wody i stawiamy na małym ogniu. Do gotujących się jabłek wsypujemy galaretkę jabłkowo- miętową. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Wylewamy na przygotowane herbatniki i pokrywamy warstwą kakaowych. Wstawiamy
Kuchnia w czekoladzie750g :) KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY źródło przepisu: KUCHNIA (palce lizac!) podaję z moimi modyfikacjami // 2-3 słoiki konfitury ~150g płatków wonnej róży ~550g cukru ~400g wody ~sok z 1 cytryny Płatki róży przebrać i usunąć z nich białe końcówki, które mogą nadać konfiturze goryczy. Następnie przemyć zimną wodą i osuszyć. Lekko pogniecione w rękach płatki układać warstwami w szklanej(...)misie każdą zasypując 1-2 łyżką / łyżkami cukru. Zakryć szczelnie i pozostawić na noc. Następnego dnia w garnku o grubym dnie zagotować wodę z pozostałym cukrem powoli doprowadzając do wrzenia. Dodać sok z cytryny i gotować jeszcze ok. 5 minut nie mieszając. Zdjąć garnek z palnika i ostudzić syrop. Gdy będzie letni włożyć do niego płatki róż i całość powoli
chili & sugarPrzygotowanie Podgrzałem mleko. Bułki pokroiłem w cienkie plasterki, przełożyłem do miski i zalałem mlekiem. Odstawiłem na ok. 1 godzinę do zmięknięcia. Masło utarłem na puszysty krem. Cytrynę umyłem gorącą wodą, starłem z połowy skórkę. Oddzieliłem żółtka jajek i utarłem je z miodem, cynamonem i skórką cytryny. Dodałem do masła, wymieszałem i dodałem namoczone bułki. Wszystko delikatnie wymieszałem. Czereśnie
R'n'G Kitchenwydarzenie Ciasto na niedzielę , tym razem usmażyłam pączki hiszpańskie. Składniki: - 500ml wody - 300g mąki tortowej - 120g masła - 6 średnich jaj - szczypta soli Lukier: - cukier puder - sok z cytryny - trochę wrzątku - woda różana (opcjonalnie) Dodatkowo: - olej do smażenia - papier do pieczenia - ręczniki papierowe Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego, błyszczącego
mojewypiekiinietylkożółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Masa bananowa: 5 bananów 3 galaretki pomarańczowe 2 łyżki masła 0,5 szklanki wody sok z cytryny 1 galaretkę rozpuszczamy zgonie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do lekkiego stężenia. 4 banany kroimy, polewamy sokiem z cytryny i blendujemy na gładką masę (ja z powodu
Cynamonowe szczęściewody, 300 g truskawek, 20 baldachów kwiatów czarnego bzu, 1 cytryna, 4 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie), likier goryczkowy (opcjonalnie), lód w kostkach, kwiaty do przybrania. Przygotowanie: Wodę zagotować z cukrem i cytryną, wcześniej wyszorowaną, sparzoną i pokrojoną w plastry. Zdjąć z ognia, dodać kwiaty bzu, ugnieść i odstawić do wystudzenia. Zimny napar przecedzić przez sito, dodać truskawki pokrojone w plastry
SzczyptaSmaQlodów waniliowych. Zapraszam do spróbowania :) Składniki: Szklanka świeżych jagód (można zastąpić mrożonymi) 3 łyżki cukru (lub więcej, jeżeli ma być bardziej słodki) 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cynamonu woda 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie (7 min): Jagody wrzucamy razem z cukrem do małego garnka, dolewamy łyżkę stołową wody i stawiamy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu(...)Mąkę rozrabiamy z 2-3 łyżkami zimnej wody. Jak jagody i powstały sok zaczną się gotować, dolewamy mieszankę wody i mąki. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Na koniec, po ponownym zagotowaniu doprawiamy sokiem z cytryny i cynamonem. Mieszamy i wykładamy do miseczki lub na potrawę. Voila! Sos gotowy! Smacznego
PastelFoodPrzepis wart zapamiętania, albo zapisania w swoim sekretnym zeszyciku. Śmiało, korzystajcie :) Zapraszam na Lemoniadę Ogórkową!"Składniki:1,5 l wody gazowanej2,5 cytryny1/3 zielonego ogórka10 kostek lodu80 g cukru białegoSposób przygotowania:Za pomocą wyciskacza do cytrusów, wyciskamy sok z 2 cytryn. Ostatnią połówkę cytryny obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Odstawiamy.Sok przelewamy do blendera, ogórka obieramy(...)blendera pozostawiając około 5 plasterków do dekoracji napoju.Do soku dolewamy cukier, wrzucamy kostki lodu i blendujemy. Po około minucie blender wyłączamy i zalewamy całość schłodzoną wodą gazowaną.Do przygotowanych szklanek wrzucamy po plasterku cytryny i ogórka i zalewamy lemoniadą.Podajemy schłodzone.Na zdrowie
Słodkie Przyjemnoścismarowania formy Dekoracja : 7-8 dojrzałych gruszek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 375 ml mleka 3 łyżeczki miodu 4 dkg mąki pszennej 15 dkg śmietany 3 łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania : Ciasto : Żółtka ubić na pienistą masę z 4 4 łyżkami wody,miodem,kakao i cynamonem. Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)obrać ze skórki,podzielić na połówki i wykroić gniazda nasienne. Następnie dusić na miękko około 4-5 minut w 1/4 l wody z miodem i sokiem z cytryny. Następnie gruszki wyjąć z wody i odsączyć. Kakao wymieszać z niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować,dodać przygotowane kakao i miód. Mieszając wsypać do mleka mąkę pszenną i gotować około 2 minut
Przepisy i porady kulinarnekwas cytrynowy, substancja zagęszczająca: guma guar, barwniki: karoteny, karminy, substancja konserwująca: sorbinian potasu albo coś takiego: syrop glukozowo-fruktozowy, sok pomidorowy, fruktoza, natka pietruszki, koncentrat soku z cytryny, sos worcestershire [woda, syrop glukozowy, ocet słodowy ( jęczmień ), cukier, sól, aromaty, ekstrakt z cebuli, anchois ( ryba ), oliwa z oliwek, ocet, koncentrat soku z cytryny, kolendra, goździki, ziele angielskie, papryka chili, majeranek(...)czyli sos słodko - ostry 18 papryczek chili 1 szklanka octu winnego 3/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu (u mnie spadziowy) 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli 2 szklanki wody Do zagęszczenia sosu: szklanka wody 3 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego jak bardzo gęsty chcemy uzyskać sos) Papryczki płuczemy, odcinamy zielone ogonki, lekko oczyszczamy z pestek (im więcej
Kuchnia moimi oczamiupieczonej lub ugotowanej na parze dyni 2 łyżki pasty tahini 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki papryki w proszku 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 łyżki wody przegotowanej (w razie, gdy pasta jest za sucha, można użyć więcej w zależności od preferowanej konsystencji i zawartości wody w dyni) sól do smaku Wykonanie: Do przygotowania humusu(...)szklankę. Odcedzoną ciecierzycę i upieczoną dynię wrzucamy do blendera. Dodajemy tahini, czosnek, kmin rzymski, paprykę w proszku, sok z cytryny i miksujemy. Co jakiś czas szpatułką zbieramy humus ze ścianek naczynia i miksujemy doprawiając solą do smaku. Dodajemy taką ilość wody, żeby uzyskać preferowaną konsystencję. Humus podajemy z chrupiącymi owsianymi krakersamiLINK lub ulubionym pieczywem, warzywami lub chipsami. Moi synowie bardzo
Lamarida.plkostkę cukinię, solimy, odstawiamy na 5 minut, wyciskamy w dłoniach masę, odciskając nadmiar wody. Masę z cukinii mieszamy z zmiksowanym za pomocą blendera jajkiem i filetami z mintaja. Płatki owsiane mielimy w młynku, dodajemy do masy, jak i łyżkę mąki pszennej. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Wyrabiamy masę w dłoniach. Tworzymy małe pulpeciki. Mi wyszło 16 sztuk(...)stopni. Na porcję obiadową gotujemy w osolonej wodzie 300 g brukselki (105kcal) Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego typu light (15kcal) 1 łyżka pełna serka twarogowego chudego (12kcal) 1/2 wody sok z cytryny sól pieprz składniki mieszamy używamy jako sos do pulpecików Porcja: 4 pulpeciki, brukselka i sos to tylko około 270 kcal. Smacznego! Przykładowy jadłospis dzienny ( 5 posiłków
SMYKWKUCHNImąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 150 g masła sok i skórka z 1 cytryny Masa cytrynowa: 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody sok i skórka z 2 cytryn 3 żółtka 1 łyżka masła Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mąką połączyć z cukrem, dodać miękkie masło oraz sok i skórkę(...)formę przykryć papierem, piec 20 minut w temperaturze 200 stopni, zdjąć papier i piec kolejne 10 minut. W międzyczasie przygotować masę cytrynową - w rondelku wymieszać wodę z cukrem, mąką, sokiem i skórką z cytryny, ciągle mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, dodać żółtka i łyżkę masła. Wymieszać i ostudzić. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Wsypać mąkę
Domowa cukiernia Ewydaktyle. Wymieszaj całość i odstaw na pół godziny w temperaturze pokojowej lub w lodówce na całą noc. Krok 2 Pokrój cytrynę w półplastry. Zagotuj w garnku odrobinę wody, wrzuć do niej cytryny i gotuj 2 minuty. Odcedź i ostudź. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przełóż kurczaka z marynatą i warzywami na tacę do pieczenia i piecz w piekarniku
Niedzielny kucharzgotowane w wodzie, ale bez skorupki. Świeże jajko (o temperaturze pokojowej) należy wbić delikatnie do niewielkiej miseczki. W garnku zagotować wodę z octem winnym lub sokiem z cytryny - na 1 litr wody około 2 łyżki. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień na minimalny, woda powinna tylko delikatnie wrzeć. Mieszając energicznie łyżka, zrobić wir. W jego środek wlać delikatnie jajko z miseczki. Gotować
Codzienna kuchnia niecodzienna