studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy mąkę i wystudzone masło. Ciasto przelewamy do blaszki (24 x 24cm). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Cytrynę sparzamy gorącą wodą, suszymy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Jabłka obieramy i kroimy w małą kosteczkę, zalewamy sokiem z cytryny. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Żółtka oddzielamy
Gotowanie moimi oczamiśmietankowego Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno, następnie dodajemy cukier, wiórki i budyń, dokładnie mieszamy. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru odrobina soku z cytryny 5 łyżek wody Jabłka obieramy ze skóry, kroimy w kosteczkę i wkładamy do garnka. Dodajemy wodę i gotujemy na małym ogniu do czasu aż jabłka zmiękną, następnie dodajemy cukier
Słodka Kraina Wypiekówwodę w której się moczyły. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i blendujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy, jeśli jest bardzo gęsta możemy dolać trochę wody z daktyli. Gotową masę wykładamy dno tortownicy (22 cm) Masa jaglana: 1 szklanka kaszy jaglanej 400 ml mleka kokosowego (polecam dostępne tutaj ) 500 ml wody 3 łyżki erytrytolu 1 łyżka soku z cytryny(...)gorzkiej czekolady Kaszę przelewamy wrzątkiem. Mleko z wodą zagotowujemy, dodajemy, kaszę, sok z cytryny i słodzik. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem ok. 20 min, pod koniec dodajemy czekoladę w kosteczkach i mieszamy do jej rozpuszczenia. Jeszcze ciepły krem blendujemy na jednolitą masę, którą wylewamy na spód. Trzeba się spieszyć, bo masa błyskawicznie tężeje. Ciasto można udekorować ulubionymi owocami. Należy
Cynamonowe szczęścieskładniki: 200 g ciecierzycy, suchej 100 g pasty tahini sok z 1/4 cytryny 2 ząbki czosnku 75 ml wody sól, pieprz opcjonalnie: oliwa z oliwek kumin wykonanie: Ciecierzycę przepłukujemy, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień dolewamy wody, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy wodę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini(...)cytryny i miksujemy na gładką masę. Dodajemy stopniowo wodę i miksujemy. Jeśli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję dodajemy opcjonalnie oliwę z oliwek i miksujemy. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy podawać do chleba lub z warzywami
Domowy Smak Jedzeniakwaśny, trochę słodki. Schłodzony, podany z lodem smakuje wybornie! Składniki: 500 g rabarbaru 500 g truskawek 1,5 litra wody 3 łyżki cukru sok wyciśnięty z 1 cytryny Do garnka wlewamy wodę, dodajemy umyte truskawki i umyty i pokrojony w mniejsze kawałki rabarbar. Słodzimy. Gotujemy około 15 minut, do czasu aż truskawki i rabarbar zmiękną i zaczną się delikatnie rozpadać(...)spróbować - jeśli kompot jest za kwaśny - można go trochę dosłodzić. Polecam jednak nie dodawać dużo cukru - zawsze można sobie dosłodzić porcję w szklance :) Można podawać z wkrojonymi plastrami cytryny i świeżą miętą. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!duży pęczek botwiny z buraczkami 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewek 2-3 ogórki małosolne lub gruntowe 3 ząbki czosnku ok 200 ml wody sok z jednej cytryny 1 litr maślanki lub kefiru 1 jogurt grecki 4 jajka sól pieprz łyżeczka cukru Botwinkę, szczypiorek, koper i rzodkiewki dokładnie umyć. Liście botwiny wraz(...)buraczkami drobno ( ale nie za drobno) pokroimy i przełożyć do garnka. Zalać wodą, tak aby tylko delikatnie przykryć liście. Dolać sok z cytryny, łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Wszystko razem zagotować, tak aby botwina była chrupiąca. Zostawić do ostygnięcia. W tym czasie posiekać szczypiorek i koperek. Jajka ugotować na twardo. Ogórki i rzodkiewki zetrzeć na grubej tarce lub pokroić
Jemy Pijemypomiń pieprz i będzie pycha :) Porcja: 2 osoby Składniki: 2 jabłka 1 pomarańcza 1 cytryna 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżka miodu gryczanego 1/2 szklanki wody Wykonanie: Jabłka, pomarańczę i cytrynę obieramy . Owoce wrzucamy do blendera. Dodajemy pieprz, miód i wodę. Blendujemy około 1 minutę. Gotowe
Apetyt na ZieloneCiepłe lody znają chyba wszyscy ; to wspomnienie z dzieciństwa. Składniki: -1/2 szklanki wody -1,5 szklanki cukru -3 białka -łyżeczka octu -sok z cytryny -wafelki do lodów Z wody, cukru i octu gotujemy syrop (" do nitki "). Białka ubijamy na sztywna pianę. Do piany cienkim strumieniem wlewamy syrop, ciągle mieszając(...)pianą ustawiamy na naczyniu z gotującą wodą i miksujemy na parze do zgęstnienia. Miskę z pianą wstawiamy do garnka z zimna wodą i miksujemy do wystudzenia. Dodajemy do smaku sok z cytryny. Masę przekładamy do rękawa i szprycujemy dowolne kształty w wafelkach. Możemy ozdobić czekoladą. Smacznego
Maminek kulinarnypołowy cytryny 1/4 szklanka zimnej wody (opcjonalnie) sól pieprz Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Po tym czasie wymieniamy w niej wodę i gotujemy do miękkości – potrwa to około godziny. Po odcedzeniu i ostudzeniu ciecierzycy, wrzucamy ją do blendera razem z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, miksujemy. Jeżeli pasta wyszła za gęsta, dolewamy do niej
Kardamonovynajsmaczniejsza świeża, na drugi dzień była już średniakiem. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 2 ząbki czosnku duża garść startego parmezanu 4 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny 1/4 szklanka zimnej wody (opcjonalnie) sól pieprz Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Po tym czasie wymieniamy w niej wodę i gotujemy do miękkości - potrwa to około godziny(...)odcedzeniu i ostudzeniu ciecierzycy, wrzucamy ją do blendera razem z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, miksujemy. Jeżeli pasta wyszła za gęsta, dolewamy do niej wodę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dosypujemy do niej parmezan, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy
KardamonovyZamiast ciecierzycy z puszki spokojnie dodać można ugotowaną, pamiętając jednak o tym, że wymaga ona wcześniejszego namoczenia.Składniki: - puszka ciecierzycy - 5 łyżek sezamu- 3 łyżki oleju / oliwy- 1 cytryna- ząbek czosnku- woda- sól Przygotowanie hummusu jest naprawdę bardzo proste - na suchej patelni prażymy sezam. Nie może się on przypalić, ale powinien być lekko zarumieniony. Teraz już z górki - sezam wrzucamy(...)gładko (mamy już tahini!), następnie dodajemy ciecierzycę, czosnek, olej, sól i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Ilość soli i soku jaką dodamy jest zależna od indywidualnych upodobań, stąd polecam kosztowanie w trakcie ;) Aby nasz hummus nie był zbyt gęsty, rozcieńczamy go wodą. Jeśli mamy ochotę na nieco pikanterii, można dodać chilli. Podajemy z pitą lub dowolnym pieczywem i ulubionymi dodatkami
Kulinarne zapędy Kokosaporcje): - 1/2 dużego kalafiora - 1 opakowanie ryżu - 1 pieczarka (można pominąć) - 1,5 szklanki wody - 2 ząbki czosnku - 1/2 cebuli - 2 łyżki oleju - 2 łyżeczki soku z cytryny - przyprawy: kurkuma, curry, sól Cebulę i czosnek podsmażyć(...)patelni z olejem. Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kurkumy. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Do garnka przełożyć zeszkloną cebulę i czosnek, wrzucić kalafior i dolać wodę. Dodać sok z cytryny, łyżkę kurkumy oraz curry, szczyptę sol (ja dodałam jeszcze pieczarkę ). Dusić 10 min pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Po przygotowaniu podać z ryżem
Fit & Healthy Lifedrugi dzień gotować go ponownie. :-)Znalezione tutaj (klik).Składniki:- 2 szklanki ugotowanego, wyłuskanego bobu (gotowałam 1kg świeżego)- 1/2 szklanki jasnej, płynnej pasty tahini- 1/4 szklanki soku z cytryny- 2-4 łyżki zimnej wody (dałam więcej)- 2-3 ząbki czosnku- oliwa z oliwek- sól do smaku- skórka otarta z cytryny (nie trzeba)- świeże listki mięty (nie trzeba)Ja dodałam także(...)Potrzebujemy 2 szklanki wyłuskanych ziaren i jeszcze trochę do posypania.W misce umieścić wyłuskane ziarna, dodać pastę tahini, obrane ząbki czosnku oraz sok z cytryny i dokładnie zmiksować, używam ręcznego blendera. Do zmiksowanej gęstej masy dodajemy stopniowo wodę i cały czas blendujemy. Ja dałam kilka łyżek wody więcej niż było w przepisie. Dodałam także częściowo wodę gazowaną. Gotowa masa ma mieć
Smaczne Zdroweoliwa z oliwek rozmaryn olej rzepakowy do smażenia DUSZONA CZERWONA KAPUSTA: 1/2 małej główki kapusty czerwonej 25 g masła 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny 100 ml wina czerwonego półsłodkiego 2 łyżki cukru trzcinowego sól pieprz czarny mielony KOPYTKA KUKURYDZIANE: 1 szklanka kaszy kukurydzianej 3 szklanki wody 1 jajko 2 łyżki mąki(...)masło, wrzucić roztarty czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula stanie się szklista. Dodać drobno posiekaną, czerwoną kapustę i podsmażyć. Zalać całość wodą i dusić, aż kapusta znacznie zmięknie. Wlać wino, sok z cytryny i doprawić solą, cukrem, i pieprzem. Trzymać na ogniu, aż wszystko zmięknie i płyn odparuje. Kopytka kukurydziane . Osoloną wodę zagotować i stale mieszając wsypać
https:KKuchniaMniamLemoniada truskawkowo – pomarańczowa Składniki szklanka świeżych lub mrożonych truskawek bez szypułek 1 cytryna 2 pomarańcze 1 szklanka gazowanej wody Wykonanie Za pomocą urządzenia wycisnąć sok z truskawek, cytryny i pomarańczy. Wymieszać i przelać do dzbanka. Dolać wodę mineralną. Artykuł Lemoniada truskawkowo – pomarańczowa pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchnia