woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:140/1096)

Szwajcarska szarlotka 120

studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puch.  Stopniowo dodajemy mąkę i wystudzone masło. Ciasto przelewamy do blaszki (24 x 24cm). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Cytrynę sparzamy gorącą wodą, suszymy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Jabłka obieramy i kroimy w małą kosteczkę, zalewamy sokiem z cytryny. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Żółtka oddzielamy

Gotowanie moimi oczami
Kruche kakaowe ciasto z jabłkami i kokosem 181

śmietankowego Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno, następnie dodajemy cukier, wiórki i budyń, dokładnie mieszamy. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru odrobina soku z cytryny 5 łyżek wody Jabłka obieramy ze skóry, kroimy w kosteczkę i wkładamy do garnka. Dodajemy wodę i gotujemy na małym ogniu do czasu aż jabłka zmiękną, następnie dodajemy cukier

Słodka Kraina Wypieków
Czekoladowy jagielnik 134

wodę w której się moczyły. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i blendujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy, jeśli jest bardzo gęsta możemy dolać trochę wody z daktyli. Gotową masę wykładamy dno tortownicy (22 cm) Masa jaglana: 1 szklanka kaszy jaglanej 400 ml mleka kokosowego (polecam dostępne tutaj ) 500 ml wody 3 łyżki erytrytolu 1 łyżka soku z cytryny(...)gorzkiej czekolady Kaszę przelewamy wrzątkiem. Mleko z wodą zagotowujemy, dodajemy, kaszę, sok z cytryny i słodzik. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem ok. 20 min, pod koniec dodajemy czekoladę w kosteczkach i mieszamy do jej rozpuszczenia. Jeszcze ciepły krem blendujemy na jednolitą masę, którą wylewamy na spód. Trzeba się spieszyć, bo masa błyskawicznie tężeje. Ciasto można udekorować ulubionymi owocami. Należy

Cynamonowe szczęście
domowy humus 128

składniki: 200 g ciecierzycy, suchej 100 g pasty tahini sok z 1/4 cytryny 2 ząbki czosnku 75 ml wody sól, pieprz opcjonalnie: oliwa z oliwek kumin wykonanie: Ciecierzycę przepłukujemy, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień dolewamy wody, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy wodę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini(...)cytryny i miksujemy na gładką masę. Dodajemy stopniowo wodę i miksujemy. Jeśli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję dodajemy opcjonalnie oliwę z oliwek i miksujemy. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy podawać do chleba lub z warzywami

Domowy Smak Jedzenia
Kompot truskawkowo-rabarbarowy 132

kwaśny, trochę słodki. Schłodzony, podany z lodem smakuje wybornie! Składniki: 500 g rabarbaru 500 g truskawek 1,5 litra wody 3 łyżki cukru sok wyciśnięty z 1 cytryny Do garnka wlewamy wodę, dodajemy umyte truskawki i umyty i pokrojony w mniejsze kawałki rabarbar. Słodzimy. Gotujemy około 15 minut, do czasu aż truskawki i rabarbar zmiękną i zaczną się delikatnie rozpadać(...)spróbować - jeśli kompot jest za kwaśny - można go trochę dosłodzić. Polecam jednak nie dodawać dużo cukru - zawsze można sobie dosłodzić porcję w szklance :) Można podawać z wkrojonymi plastrami cytryny i świeżą miętą. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Chłodnik z botwiny 149

duży pęczek botwiny z buraczkami 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewek  2-3 ogórki małosolne lub gruntowe 3 ząbki czosnku ok 200 ml wody sok z jednej cytryny 1 litr maślanki lub kefiru  1 jogurt grecki 4 jajka  sól  pieprz łyżeczka cukru Botwinkę, szczypiorek, koper i rzodkiewki dokładnie umyć. Liście botwiny wraz(...)buraczkami drobno ( ale nie za drobno) pokroimy i przełożyć do garnka. Zalać wodą, tak aby tylko delikatnie przykryć liście. Dolać sok z cytryny, łyżeczkę cukru i szczyptę soli.  Wszystko razem zagotować, tak aby botwina była chrupiąca. Zostawić do ostygnięcia. W tym czasie posiekać szczypiorek i koperek. Jajka ugotować na twardo. Ogórki i rzodkiewki zetrzeć na grubej tarce lub pokroić

Jemy Pijemy
Koktajl wzmacniający odporność. Jabłka+cytryna+pomarańcza. 214

pomiń pieprz  i będzie pycha :) Porcja: 2 osoby Składniki: 2 jabłka 1 pomarańcza 1 cytryna 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżka miodu gryczanego 1/2 szklanki wody Wykonanie:  Jabłka, pomarańczę i cytrynę obieramy .  Owoce wrzucamy do blendera. Dodajemy pieprz, miód i wodę. Blendujemy około 1 minutę. Gotowe

Apetyt na Zielone
Ciepłe lody 191

Ciepłe lody znają chyba wszyscy ; to wspomnienie z dzieciństwa.     Składniki: -1/2 szklanki wody -1,5 szklanki cukru -3 białka -łyżeczka octu -sok z cytryny -wafelki do lodów    Z wody, cukru i octu gotujemy syrop (" do nitki ").    Białka ubijamy na sztywna pianę.    Do piany cienkim strumieniem wlewamy syrop, ciągle mieszając(...)pianą ustawiamy na naczyniu z gotującą wodą i miksujemy na parze do zgęstnienia.    Miskę z pianą wstawiamy do garnka z zimna wodą i miksujemy do wystudzenia. Dodajemy do smaku sok z cytryny.    Masę przekładamy do rękawa i szprycujemy dowolne kształty w wafelkach. Możemy ozdobić czekoladą. Smacznego

Maminek kulinarny
Pasta z ciecierzycy i parmezanu 51

połowy cytryny 1/4 szklanka zimnej wody (opcjonalnie) sól pieprz Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Po tym czasie wymieniamy w niej wodę i gotujemy do miękkości – potrwa to około godziny. Po odcedzeniu i ostudzeniu ciecierzycy, wrzucamy ją do blendera razem z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, miksujemy. Jeżeli pasta wyszła za gęsta, dolewamy do niej

Kardamonovy
Pasta z ciecierzycy i parmezanu 115

najsmaczniejsza świeża, na drugi dzień była już średniakiem. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 2 ząbki czosnku duża garść startego parmezanu 4 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny 1/4 szklanka zimnej wody (opcjonalnie) sól pieprz Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc. Po tym czasie wymieniamy w niej wodę i gotujemy do miękkości - potrwa to około godziny(...)odcedzeniu i ostudzeniu ciecierzycy, wrzucamy ją do blendera razem z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, miksujemy. Jeżeli pasta wyszła za gęsta, dolewamy do niej wodę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dosypujemy do niej parmezan, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy

Kardamonovy
Hummus 168

Zamiast ciecierzycy z puszki spokojnie dodać można ugotowaną, pamiętając jednak o tym, że wymaga ona wcześniejszego namoczenia.Składniki: - puszka ciecierzycy - 5 łyżek sezamu- 3 łyżki oleju / oliwy- 1 cytryna- ząbek czosnku- woda- sól Przygotowanie hummusu jest naprawdę bardzo proste - na suchej patelni prażymy sezam. Nie może się on przypalić, ale powinien być lekko zarumieniony. Teraz już z górki - sezam wrzucamy(...)gładko (mamy już tahini!), następnie dodajemy ciecierzycę, czosnek, olej, sól i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Ilość soli i soku jaką dodamy jest zależna od indywidualnych upodobań, stąd polecam kosztowanie w trakcie ;) Aby nasz hummus nie był zbyt gęsty, rozcieńczamy go wodą. Jeśli mamy ochotę na nieco pikanterii, można dodać chilli. Podajemy z pitą lub dowolnym pieczywem i ulubionymi dodatkami

Kulinarne zapędy Kokosa
Kalfior i ryż w żółtej odsłonie 174

porcje):  - 1/2 dużego kalafiora  - 1 opakowanie ryżu  - 1 pieczarka (można pominąć)  - 1,5 szklanki wody  - 2 ząbki czosnku  - 1/2 cebuli   - 2 łyżki oleju   - 2 łyżeczki soku z cytryny  - przyprawy: kurkuma, curry, sól Cebulę i czosnek podsmażyć(...)patelni z olejem. Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kurkumy. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Do garnka przełożyć zeszkloną cebulę i czosnek, wrzucić kalafior i dolać wodę. Dodać sok z cytryny, łyżkę kurkumy oraz curry, szczyptę sol (ja dodałam jeszcze pieczarkę ). Dusić 10 min pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Po przygotowaniu podać z ryżem

Fit & Healthy Life
HUMMUS Z BOBU - PYCHOTKA ! 195

drugi dzień gotować go ponownie. :-)Znalezione tutaj (klik).Składniki:- 2 szklanki ugotowanego, wyłuskanego bobu (gotowałam 1kg świeżego)- 1/2 szklanki jasnej, płynnej pasty tahini- 1/4 szklanki soku z cytryny- 2-4 łyżki zimnej wody (dałam więcej)- 2-3  ząbki czosnku- oliwa z oliwek- sól do smaku- skórka otarta z cytryny (nie trzeba)- świeże listki mięty (nie trzeba)Ja dodałam także(...)Potrzebujemy 2 szklanki wyłuskanych ziaren i jeszcze trochę do posypania.W misce umieścić wyłuskane ziarna, dodać pastę tahini, obrane ząbki czosnku oraz sok z cytryny i dokładnie zmiksować, używam ręcznego blendera. Do zmiksowanej gęstej masy dodajemy stopniowo wodę i cały czas blendujemy. Ja dałam kilka łyżek wody więcej niż było w przepisie. Dodałam także częściowo wodę gazowaną. Gotowa masa ma mieć

Smaczne Zdrowe
Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami 232

oliwa z oliwek rozmaryn olej rzepakowy do smażenia DUSZONA CZERWONA KAPUSTA: 1/2 małej główki kapusty czerwonej 25 g masła 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny 100 ml wina czerwonego półsłodkiego 2 łyżki cukru trzcinowego sól pieprz czarny mielony KOPYTKA KUKURYDZIANE: 1 szklanka kaszy kukurydzianej 3 szklanki wody 1 jajko 2 łyżki mąki(...)masło, wrzucić roztarty czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula stanie się szklista. Dodać drobno posiekaną, czerwoną kapustę i podsmażyć. Zalać całość wodą i dusić, aż kapusta znacznie zmięknie. Wlać wino, sok z cytryny i doprawić solą, cukrem, i pieprzem. Trzymać na ogniu, aż wszystko zmięknie i płyn odparuje. Kopytka kukurydziane . Osoloną wodę zagotować i stale mieszając wsypać

https:KKuchniaMniam
Lemoniada truskawkowo – pomarańczowa 126

Lemoniada truskawkowo – pomarańczowa Składniki szklanka świeżych lub mrożonych truskawek bez szypułek 1 cytryna 2 pomarańcze 1 szklanka gazowanej wody Wykonanie Za pomocą urządzenia wycisnąć sok z truskawek, cytryny i pomarańczy. Wymieszać i przelać do dzbanka. Dolać wodę mineralną. Artykuł Lemoniada truskawkowo – pomarańczowa pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania