woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:148/1096)

Tort z masą budyniową i bezami. 245

cukru dać 1 szklankę), 0,65ml mleka, kostka masła w temperaturze pokojowej. owoce do dekoracji: borówki i maliny, woda do nasączenia biszkoptu: pół szklanki ciepłej wody, dwie łyżeczki cukru i sok wyciśnięty z połówki cytryny, 6 kostek czekolady. Przygotowanie: Zrobić budyń z dwóch paczek z 0.65ml mleka - tak by był sztywny. Ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce ostudzonego(...)się kożuch, wyciągnąć go, nie dodawać do masy gdyż zrobią się grudki).  Przygotować biszkopt i bezy.  Biszkopt przekroić na pół. Obie połówki dość mocno nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem. Jedną warstwę posmarować masą budyniową. Położyć bezy i spróbować je wcisnąć w masę. Puste miejsca lekko uzupełnić masą. Położyć drugą połowę biszkoptu. Górę i boki posmarować

W kuchni u Moniki
Ciasto na Walentynki 160

kształcie serca:) Upieczone ciasto w prodiżu. Składniki do przełożenia  ciasta: połowa opakowania 500 dag śmietany tortowej 36 % cukier puder według uznania dżem z czarnej porzeczki woda z cukrem i sokiem z cytryny - do nasączenia ciasta. Do tego ciasta starczy niepełna szklanka wody, około 2 łyżeczek cukru i sok z połowy cytryny Przygotowanie; Przestudzone ciasto kroimy  na 2 części

Proste Potrawy
112. Rozgrzewający napój czyli: lemoniadka imbirowo-cynamonowa na gorąco. 202

obranego, świeżego imbiru, kilka plastrów jabłka(opcjonalnie),100ml naparu z czarnej herbaty zaparzonej z jednej torebki, 1 mandarynka, pół cytryny, 2 łyżki miodu, szczypta cynamonu, nasionka z jednej wanilii, szczypta gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Wodę zagotowujemy, sporządzamy napar(...)Obrany imbir kroimy na średnie cząstki i blendujemy (lub siekamy nożem) go do uzyskania bardzo rozdrobnionej konsystencji pasty. Do dzbanuszka wyciskamy sok z jednej mandarynki oraz połowy cytryny. Wlewamy do niego wrzącą wodę, dodajemy rozdrobniony imbir, plasterki jabłka, miód oraz napar herbaciany. Całość przyprawiamy nasionkami wanilii, cynamonem i gałką muszkatołową, finalnie mieszamy i rozgrzewamy się (: Prawda, że proste? Spróbujcie

Symfonia Smaków
Czerwony koktajl oczyszczający 101

cytryny pół szklanki soku z buraka pół szklanki wody + lód Do wysokiego naczynia przełóż umyje i pokrojone na mniejsze części truskawki oraz ogórek. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny, sok z buraka i wodę. Całość dokładnie zmiksuj za pomocą blendera. Gotowy koktajl przelej do wysokiej szklanki, dodaj lód. Smacznego Artykuł Czerwony koktajl oczyszczający pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
HUMMUS IDEALNY 114

kolendrę, ja postawiłam dziś na klasyczny hummus, bez dodatków. SKŁADNIKI: - szklanka ciecierzycy - płaska łyżeczka sody oczyszczonej - sól do smaku - lodowata woda - 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) - pół łyżeczki mielonego kuminu - 1/4 szklanki pasty tahini - 4 łyżki soku z cytryny - na wierzch: oliwa z oliwek, suszona papryka, kolendra, pietruszka, zatar (dowolność) CIECIERZYCĘ NAMOCZ na noc, może to być nawet kilkanaście(...)kilka razy zmień wodę). Po tym czasie dodaj sodę oczyszczoną i ugotuj ciecierzycę do miękkości. ODCEDZONĄ CIECIERZYCĘ POŁĄCZ z pastą tahini, odrobiną soli, czosnkiem, kuminem, sokiem z cytryny oraz odrobiną zimnej wody. Zblenduj na gładką masę, jeśli lubisz hummus bardziej lejący dodaj wody, jeśli jest mało słony posól. BLENDOWANIE ZAJMIE CI około 5 minut. Hummus musi być idealnie gładki, grudki

Kuchnia bezglutenowa Loli
Szczęście w nieszczęściu i duńskie ciasteczka z kardamonem 191

mąki ryżowej 1/4 łyżeczki amoniaku 80 g cukru 80 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka mielonego kardamonu glazura: 150 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki wrzącej wody 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu Masło, mąki pszenną i ryżowa, amoniak, cukier, wiórki kokosowe i kardamon zmiksować w malakserze do połączenia. Zagnieść z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą(...)dłonią. Piec w 190 st. C. przez 12-15 minut, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Przestudzić. Cukier puder przesiać, wymieszać z kardamonem. Dodać sok z cytryny, a następnie po trochu wlewać wodę. Lukier powinien być średnio gęsty. Posmarować lukrem paski ciasta, a następnie - jeszcze ciepłe - pokroić ostrym nożem po skosie na ciasteczka.7 Gdy lukier całkowicie zastygnie, przełożyć do szczelnej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kompot z suszu 114

Składniki 500 g suszonych owoców (mieszanka jabłka, gruszki, śliwki - śliwki nie za dużo, aby kompot nie był gorzki) 3 laski cynamonu 10 goździków 5 łyżek miodu połowa cytryny około 5 litrów wody Przepis 1 Owoce dokładnie płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy 2,5 l wody. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. 2 Po tym czasie oddzielamy owoce(...)wody, w której się moczyły. Wodę przelewamy do garnuszka, dodajemy miód, goździki, cynamon oraz skórkę i sok z połowy cytryny. Kiedy się zagotuje, przelewamy do owoców. 3 Następnie dodajemy do całości około 2,5 -3,5 przegotowanej wody, w zależności od tego, jaki smak chcemy uzyskać. Najlepiej wodę dodawać stopniowo, do uzyskania pożądanego aromatu. 4 Według mnie najlepiej smakuje kompot

Kuchnia Bazylii
Pączki 165

ciepłego mleka 550g mąki tortowej 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 100g rozpuszczonego masła Szczypta soli 1 kieliszek wódki lub spirytusu Marmolada z róży Na lukier: Szklanka cukru pudru Woda Skórka z cytryny 1 litr oleju do smażenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody na 10minut. Mąkę wymieszać

Smaki Przyprawy i Kolory
Pączki 116

ciepłego mleka 550g mąki tortowej 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 100g rozpuszczonego masła Szczypta soli 1 kieliszek wódki lub spirytusu Marmolada z róży Na lukier: Szklanka cukru pudru Woda Skórka z cytryny 1 litr oleju do smażenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody na 10minut. Mąkę wymieszać

Smaki Przyprawy i Kolory
Pączki 115

Jak co roku przed Tłustym Czwartkiem po głowie chodzą mi pączki. Nigdy jednak ich nie robiłam. To był pierwszy raz, ale wyszły puszyste i lekkie, więc

Kulinarna rozmowa
Lemoniada bez cukru pomarańczowo-cytrynowa 164

lemoniada zawiera świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, który jest słodki. Do lemoniady dodaję gazowaną wodę mineralną, aby miała bąbelki, można dodać też wodę niegazowaną. Wszystko zależy od upodobań. Dodaje również do lemoniady kilka listków mięty, oraz plasterki cytryny. Jeśli wlejemy lemoniadę do szklanki można też do niej dodać kostki(...)lodu. Lemoniada bez cukru pomarańczowo-cytrynowa: Składniki: 2 cytryny 750 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańy lub kupny sok pomarańczowy listki mięty 750 ml gazowanej wody mineralnej kostki lodu Przygotowanie: Do butelki kroimy plasterki cytryny, wrzucamy też listki mięty, wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, oraz sok z pomarańczy (ja stosuje wyciskarkę do cytrusów FP 270 Kenwood) można wlać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka Waldorf 271

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z połową soku z cytryny, aby nie zbrązowiały. Selera obrać pokroić w kostkę i włożyć na minutę do wrzącej wody, wymieszać z resztą soku z cytryny i dodać do jabłka. Do wrzącej wody włożyć rodzynki i odstawić na 3 minuty. Rodzynki odcedzić i dodać do sałatki oraz majonez i grubo posiekane

Jadło i czytadło
Syrop z mięty 171

Zimna woda z dodatkiem tego syropu smakuje rewelacyjnie! Dodajmy jeszcze kostkę lodu, plasterek cytryny - i wspaniałe orzeźwienie na letnie dni gotowe!   Miętę w ogrodzie mam w dużej ilości, część postanowiłam zatem przerobić na syrop miętowy. Podczas jesiennych i zimowych dni dobrze smakuje(...)dodawany do herbaty, ale także sprawdza się jako dodatek do kawy, do nasączania biszkoptu czy też polewania lodów. SKŁADNIKI: - 60 długich gałązek mięty - 3 litry wody - ok.1 kg cukru (może być troszkę mniej) - 2 cytryny Zrywam miętę i dokładnie ją myję. Cukier wsypuję do wrzącej wody, dobrze mieszam, starając się wszystko rozpuścić. Gorącym syropem zalewam miętę, mieszam przez chwilę, dodaję

Wielopokoleniowo
Jamajka- ciasto z bananami 334

proszku do pieczenia,  2 łyżki kakao,  2 łyżki oleju rzepakowego,  4 łyżki przegotowanej, zimnej wody. Całe jajka ubijać z cukrem przez około 5-7 minut. Dodać wodę oraz olej, krótko zmiksować. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia(...)dodawać po łyżce serka mascarpone. Miksować tylko chwilę, do momentu połączenia się składników. Poncz:  3 czubate łyżki dżemu z czarnej porzeczki,  2 łyżki soku z cytryny,  8 łyżek wody,  łyżka cukru. Wszystkie składniki wymieszać i naponczować obydwa blaty ciasta. Jeden blat ułożyć z powrotem w blasze i posmarować dżemem. Dodatkowo:   4 duże banany

Z miłości do słodkości
Ptysie tradycyjne z cytrynową nutą. 183

szklanka mąki (170g) 4 jajka (u mnie rozmiar M) szczypta soli Krem bezowy: 3 białka z dużych jaj (L) sok z jednej cytryny  1 szklanka cukru kryształu (220g) ok 1/3 szklanki cukru pudru (50g) woda. Wykonanie: Cisto parzone: Wodę wlać do garnka , dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. doprowadzić do wrzenia . W tym czasie masło się rozpuści.Dodać szczyptę(...)wolnego miejsca (ptysie rosną) Jeśli nie mamy rękawa cukierniczego możemy nakładać porcje ciasta łyżką. Pieczemy ok 30 min do zrumienienia. Studzimy. Krem bezowy : Z cytryny wycisnąć sok , dopełnić wodą tak abyśmy mieli 100 ml płynu. Wlewamy do garnka , wsypujemy szklankę cukru i gotujemy syrop. Od momentu zagotowania gotowałam 7 min.Jeśli posiadamy termometr cukierniczy to gotujemy do temp

Malinowa Kawiarenka