gorzkie (3 łyżki) Krem: - śmietanka kremówka 35% (500 ml.) - serek mascarpone (500 g.) - cukier puder (4 łyżki) - żelatyna (1 łyżka) + gorąca woda (1/4 szkl.) Poncz: - woda (8 łyżek) - cukier (2 łyżki) - sok z cytryny (3 łyżki) Dodatkowo: - dżem brzoskwiniowy (6 łyżek) - gorzka czekolada starta (do posypania) - persymona lub inaczej kaki (3 szt. duże, dojrzałe) - galaretka pomarańczowa (200 g.) + gorąca woda(...)pozostawiamy 5 min. Po tym czasie odwracamy biszkopt do góry dnem, ściągamy foremkę oraz papier i pozostawiamy do wystudzenia. - Do miseczki wlewamy 8 łyżek wody, dodajemy cukier,3 łyżki soku z cytryny i dobrze mieszamy aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na bok. - Do naczynia wlewamy 4 szkl. gorącej wody i rozpuszczamy w niej 200 g. pomarańczowej galaretki. Zostawiamy
RITA food channelgorzkie (3 łyżki) Krem: - śmietanka kremówka 35% (500 ml.) - serek mascarpone (500 g.) - cukier puder (4 łyżki) - żelatyna (1 łyżka) + gorąca woda (1/4 szkl.) Poncz: - woda (8 łyżek) - cukier (2 łyżki) - sok z cytryny (3 łyżki) Dodatkowo: - dżem brzoskwiniowy (6 łyżek) - gorzka czekolada starta (do posypania) - persymona lub inaczej kaki (3 szt. duże, dojrzałe) - galaretka pomarańczowa (200 g.) + gorąca woda(...)pozostawiamy 5 min. Po tym czasie odwracamy biszkopt do góry dnem, ściągamy foremkę oraz papier i pozostawiamy do wystudzenia. - Do miseczki wlewamy 8 łyżek wody, dodajemy cukier,3 łyżki soku z cytryny i dobrze mieszamy aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na bok. - Do naczynia wlewamy 4 szkl. gorącej wody i rozpuszczamy w niej 200 g. pomarańczowej galaretki. Zostawiamy
RITA food channelSpróbujcie! Składniki: - 1,5 l wody - 3 łyżki nasion chia - sok z 1-2 cytryn - ulubiony syrop malinowy/grenadina - świeża mięta - kostki lodu Do wody wsypać nasiona chia, wlać sok z cytryny, wsadzić świeżą miętę, zakręcić i dokładnie wymieszać. Wsadzić do lodówki na min 2h, żeby nasiona napęczniały. Do szklanki, w której będziemy podawać lemoniadę, włożyć kostki lodu, wlać
CookYourselfszynką. Składniki: - 1 brokuł - 6 jaj ugotowanych na twardo - ok. 300g szynki - chleb żytni z ziarnami - majonez ( przepis ) - czarnuszka - sól morska - 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: - kostki lodu W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i 1 łyżki soku z cytryny. Brokuła dzielimy na różyczki, płuczemy pod zimną, bieżącą wodą i wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy
mojewypiekiinietylkozachwycającą smakiem i wyglądem : Gruszkowo-waniliowa latte Składniki: Kawa: 150 ml mleka espresso cukier (opcjonalnie) Mus gruszkowo-waniliowy: dojrzała gruszka pół szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Pół laski wanilii odrobina wody Do dekoracji: bita śmietana starta czekolada Tak duża ilość składników może nieco przerażać, ale naprawdę kawa jest prosta w przygotowaniu! Należy zacząć od przygotowania musu gruszkowo-waniliowego(...)Dokładnie obieramy gruszkę, wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy owoc dość drobno i wrzucamy do garnuszka. Dodajemy sok z cytryny, cukier i laskę wanilii , zalewamy odrobiną wody (mniej niż pół szklanki). Gotujemy na małym ogniu przez co najmniej pół godziny – cały czas pilnujemy, aby gruszka się nie przypaliła. Gruszka powinna być bardzo miękka . Jeśli chcemy uzyskać idealnie gładki mus, wyciągamy laskę wanilii
Moja smaczna kuchniaprzepisów w Internecie i opacowałysmy z mama własną proporcję na mini próbkę - z 200 kwiatków: Składniki: 200 rozwiniętych dużych kwiatów mlecza ok 1/2 kg cukru sok z 1/2 cytryny 1/2 litra wody Przygotowanie: Kwiaty (zrywane najlepiej w maju ano, gdy jest słonecznie i sucho) rozkładamy na jakiś czas na gazecie by wszelkie robactwo miało czas na ucieczkę. następnie płuczemy(...)bieżąca wodą. Wrzucamy do garnka z wodą. Od zagotowania gotujemy jeszcze ok 15 minut na wolnym ogniu. Odstawiamy pod przykryciem na ok24 godz. Następnie odcedzamy dokładnie (przez gazę lub bardzo drobne sitko) i odciskamy kwiaty. Dodajemy sok z cytryny i cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu mieszając. Od zagotowania gotujemy ok 2 godziny aż syrop zgęstnieje. Przelewamy do małych, wyparzonych
Kuchnia po mojemudrewnianą łyżkę. Czosnek można szybko obrać rozgniatając go naczyniem lub bokiem noża, wtedy wystarczy wytrząsnąć łupinki np. w szklance. Aby ryż po ugotowaniu był śnieżnobiały, wystarczy wycisnąć do wody sok z cytryny. Aby zapobiec nieprzyjemnemu zapachowi gotującej się zupy kalafiorowej, do garnka wystarczy wrzucić skórkę suchego chleba i zaraz ją wyjąć. Aby kostki lodu były przejrzyste, należy zrobić
Bon Ton Italiapłatki dzikiej róży cukier sok z jednej cytryny 0,5 l wody Różę oczyszczamy z białych końców ( w nich zawarta jest gorycz ). Myjemy i osuszamy. Polewamy różę sokiem z cytryny, mniemy palcami aż puści sok. Przekładamy do szklanki i zostawiamy pod przykryciem na noc. Następnie zagotowujemy wodę z cukrem ( dodajemy objętościowo tyle samo cukru co róży ). Dodajemy różę ( możemy zostawić
Atlas Smakówtalerzem i smak, który zostaje w pamięci na długo. Soczyste mięso ryby podkręcone kaparami i skórką z cytryny, szybki serowy sos. To jak, macie te 15 minut? Cytrynę myjemy pod bieżącą wodą, parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy zesterem lub na drobnej tarce skórkę. Potrzebna nam jej tylko łyżeczka. Pietruszkę siekamy na mgiełkę. Cheddar i parmezan ścieramy osobno na drobnych oczkach(...)tłuszczo posiekany czosnek i smażymy mieszając przez 2-3 minuty, do czasu aż lekko zmięknie. Dodajemy do rondla płatki chili, skórkę startą z cytryny i kapary, smażymy mieszając kolejne 2 minutki. Wrzucamy odcedzony makaron, wlewamy wodę z gotowania makaronu, dodajemy starty ser, posiekaną pietruszkę, pieprzymy. Całość bardzo dokładnie mieszamy i gotujemy aż część wody odparuje a część połączy się
Karo in the KitchenSkładniki: woda 1 szklanka, mleko 2 szklanki, kasza manna 1 szklanka, cukier 1 łyżka, sól - szczypta, woda 2,5 ltra, truskawki 3/4 kg, sok z cytryny 1 łyżka, jabłka 2 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mięta liście - ile potrzeba, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, śmietana gęsta - ile potrzeba wodę zagotować z mlekiem, wsypać kaszkę manną mieszając, wsypać cukier i sól, gotować(...)się nie przypaliła, można od razu przelać porcje do misek czy innych naczyń, kaszę manną wystudzić umyte truskawki pokrojone w kostkę jabłka bez skórki zalać wodą i zagotować z sokiem z cytryny, owoce będą jędrne wsypać cukier, włożyć z dwie gałązki mięty z liśćmi, gotować na średnim ogniu z 10 minut kisiel wymieszać w 1/2 litrze zimnej wody, wlać
W Mojej Kuchni Lubięświeżej bazylii, ponadto: 200 g małych świeżych kurek, 1 łyżka masła, sok z cytryny do smaku, 1 mały kalafior kolorowy, pieprz czarny grubo mielony do smaku, sól do smaku, mielone płatki chili. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Rada: wody dodajemy stopniowo, jej ilość zależy od wielkości jajka. Jeśli ciasto jest za rzadkie(...)Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20-25 min. Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy pozostałe składniki. Oczyszczone i osuszone kurki podsmażamy na maśle, aż odparuje z nich woda. Na końcu skrapiamy cytryną, oprószamy solą i pieprzem. Kalafior dzielimy na średniej wielkości różyczki. Wrzucamy do gorącej lekko osolonej wody i gotujemy 3 min. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Masa: Jajka łączymy z rozkruszonym serem
Moniki Smakołykimodną. Garść świeżej mięty 1 cytryna 10 łyżeczek nasion szałwii hiszpańskiej syrop z agawy Woda Do litrowego dzbanka wrzucamy nasiona chia, mięte, sparzoną gorącą wodą i pokrojoną w plasterki cytrynę oraz kilka kropli syropu z agawy dla smaku. Nie musimy wcale, ale ostatnio polubiłam słodkie :) Zalewamy wszystko zimną wodą i wstawiamy jeszcze do lodówki na minimum godzinę
Pora na poramodną. Garść świeżej mięty 1 cytryna 10 łyżeczek nasion szałwii hiszpańskiej syrop z agawy Woda Do litrowego dzbanka wrzucamy nasiona chia, mięte, sparzoną gorącą wodą i pokrojoną w plasterki cytrynę oraz kilka kropli syropu z agawy dla smaku. Nie musimy wcale, ale ostatnio polubiłam słodkie :) Zalewamy wszystko zimną wodą i wstawiamy jeszcze do lodówki na minimum godzinę
Pora na poraświetnie komponuje się z owsiankami i białym serem. Składniki -2 kg kwaśnych jabłek -1 kg dojrzałych bananów -3 łyżeczki mielonego cynamonu -600 g cukru -sok z 1 cytryny -1 szkl. wody Przygotowanie Jabłka umyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dusić na małym ogniu do rozpadnięcia się jabłek (ok. 30-40 minut). Banany obrać, pokroić
Zielona Kuchniasklepie. *na 15 sztuk Składniki: 15 wafelków do lodów (najlepiej tych z płaską nóżką) 3 duże białka (lub 4 mniejsze) 1 i 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wody łyżka soku z cytryny 2 tabliczki czekolady deserowej 4-5 łyżek śmietanki kremówki kolorowa posypka Do dużej metalowej miski wsypać cukier, wlać wodę i wbić białka. Ustawić miskę nad garnkiem(...)gotująca się powoli wodą (wody ma być niewiele, żeby nie dotykała miski). Ubijać nad parą przez 12 minut (nie krócej i nie dłużej), masa będzie stopniowo gęstnieć. Pod koniec ubijania dolać sok z cytryny. Gotową pianę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać do wafelków. Uwaga: jeśli pianka będzie przywierała do boków miski i będzie się robiła twarda, to znaczy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia