woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:142/1096)

BISZKOPTOWE Z MASĄ TRUSKAWKOWO SMIETANOWĄ 128

Składniki: 4 jajka 8 łyżek mąki 8 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 330 ml śmietany 30 % 400 g truskawek poncz: woda cukier sok z cytryny dodatkowo: 3 łyżki żelatyny 3 łyżki wody dekoracja: czekoladowe rollsy  CUKIETERIA Wykonanie: *Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksujemy, dodajemy cukier, następnie mąkę

Z Majeczką w kuchni
Fasolka szparagowa z czosnkowo cytrynową nutą 172

czosnkowo cytrynową nutą. Składniki: - ok. 800 g żółtej fasolki szparagowej - 2 duże ząbki czosnku - olej lub oliwa - różowa sól himalajska - po 1 łyżeczce soli i cukru (do wody) - skórka starta z cytryny Fasolkę myjemy i odcinamy końce. Zagotowujemy wodę z dodatkiem cukru i soli. Wrzucamy fasolkę i gotujemy ok. 5 minut od ponownego zawrzenia wody (żółta, młoda fasolka gotuje się

mojewypiekiinietylko
Torcik biszkoptowo-serowy z truskawkami 109

szklanki cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa • 200 g masła • 1/2 szklanki cukru pudru • 200 g serka śmietankowego • 2 łyżki soku z cytryny Poncz • 1/2 szklanki wody • 3 łyżki rumu • sok z 1/2 cytryny Dekoracja • 500 g truskawek • kilka kostek czekolady gorzkiej • 100 g płatków migdałowych Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę

To co kocham
Szpajza cytrynowa 102

się z różnymi owocami lub kakao. Dla mnie osobiście to takie sztywne kogel-mogel.  Smakuje rewelacyjnie. 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wody sok z 1/2 cytryny skórka z 1/2 cytryny szczypta soli Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Żółtka z cukrem zmiksować do białości. Dodać sok i startą skórkę cytrynową. Białka (ze szczyptą soli) ubić

Di gotuje
Sałatka z sałatą lodową z warzywami 299

Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 ogórek wężowy 2 pomidory 1 czerwona cebula przyprawa do sałatek + woda + olej + sok z cytryny szczypta cukru cebula dymka siekany koperek Sposób wykonania: 1. Sałatę pokroić wedle uznania. 2. Umytego ogórka pokroić w cienkie plasterki, a cebulę i pomidory posiekać w kostkę. 3. Cebulę dymkę posiekać. 4. Przyprawę do sałatek wymieszać z odrobiną soku(...)cytryny, 2 łyżkami oleju i 1 łyżką wody. Dodać szczyptę cukru. 5. Do warzyw dodać sos oraz posiekaną cebulę dymkę i koperek. Wszystko wymieszać. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Oponki wiedeńskie 1678

oponki wiedeńskie nie tylko na tłusty czwartekOponki wiedeńskieSKŁADNIKI: CIASTOjajka -6 szt mąka -240 gsól-szczyptamasło-100 gmleko -0,5 lcukier -1 łyżeczkatłuszcz roślinny do smażeniaLUKIER3 łyżki woda,300 g cukier puder,sok z cytryny,2 łyżki rum,olejek cytrynowyPRZYGOTOWANIE:Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier,zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę,dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę(...)głębokim i wysokiej temperaturze tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową oponki na ręcznik papierowy,aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. LUKIER Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, rumu i tyle wody, aby utworzyła się gęsta masa do lukrowania pączków. Przyprawić olejkiem. Oponki zanurzać w lukrze

Kuchnia Danusi
Półwysep Iberyjski kusi muszelkami 156

malutkim stopniu zbliżyć do piątkowych rarytasów. Czy mi się uda? 1 kilogram małży 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki papryka mielona pieprz cytrynowy sok z cytryny 3-4 łyżki masła 2 szklanki wody (powinno być białe wino, ale...) Małże oczyściłam, opłukałam(...)otwarte, pęknięte od razu wyrzuciłam) i przez 1h moczyłam w zimnej wodzie. Na patelni podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę z rozgniecionym czosnkiem, dodałam natkę pietruszki, masło. Wszystko podlałam wodą i sokiem z cytryny i zagotowałam. Następnie zmniejszyłam ogień, wrzuciłam małże i pod przykryciem gotowałam, aż małże się otworzą, czyli jakieś 5 min. Gotowe wyjęłam na talerz, polałam sosem i podałam

bastalena
Tarta cytrynowa 318

jest mocno wyczuwalny. Można ją przygotować w formie o średnicy 21cm . Tarta cytrynowa Składniki: CIASTO KRUCHE 180g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 2 łyżki zimnej wody skórka otarta z jednej cytryny MASA CYTRYNOWA 200g mascarpone 200g śmietany 18% 40g cukru pudru 40-50ml soku z cytryny skórka otarta z dwóch cytryn 2 żółtka 1 płaska łyżka mąki(...)Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być z lodówki - mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem, dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne masło oraz skórkę z cytryny - zagnieść ciasto, dodając 2 łyżki zimnej wody (lub nieco mniej/więcej, jeśli ciasto tego wymaga), aby uzyskać odpowiednią konsystencję - ciasto zafoliować i schłodzić - schłodzonym ciastem wylepić formę na tartę, nakłuć widelcem, ponownie schłodzić

Smakołyki Bereniki
Ciasto Ambasador 144

łyżka kawy rozpuszczalnej rozrobionej w 50 ml rumu Kawę rozpuszczoną w rumie dodajemy stopniowo do II  części kremu, delikatnie mieszając. Nasączenie : 100 ml wódki + 100 ml przegotowanej wody+ sok z cytryny+ 4 łyżki cukru Dodatkowo: 1 pomarańcza 1 galaretka o smaku pomarańczowym rozrobiona na 1 ½ szklanki gorącej wody WYKONANIE: blat biszkoptowy+ ½ nasączenia   krem I   blat biszkoptowy+ ½ nasączenia

Domowe ciasta
Lemoniada brzoskwiniowa 81

Składniki (na 5 porcji) - 4 brzoskwinie (ok. 386 g), - 3 szklanki wody gazowanej (ok. 750 ml), - pół cytryny (ok. 70 g), - świeże liście mięty. Sposób przygotowania 1. Brzoskwinie miksujemy na gładki mus. 2. Do wody dodajemy mus brzoskwiniowy, sok z cytryny i miętę. Lemoniada brzoskwiniowa jest bogata w: - β - karoten (pochodzący z brzoskwiń), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Domowy sok a'la Kubuś 122

gości, smaczna, pyszna i mega zdrowa! Składniki na 1 dużą szklankę: 2 marchewki 1 banan 2 jabłka 1 łyżka miodu lub suszonych daktyli 1 łyżka soku cytryny 1 szklanka gorącej wody Przygotowanie: Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Obieramy jabłka, ścieramy na tarce, drobno kroimy banana, sok z cytryny, miód

Życie zaczyna się w kuchni
Nalewka z kwiatów czarnego bzu 135

dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. pół słoika (3 litrowego) kwiatów czarnego bzu 750 ml spirytusu 95% 2 cytryny 1 litr wody 1 kg cukru Kwiaty bzu należy zrywać z dala od drogi, żeby nie były niczym zanieczyszczone. Takie przydrożne to ani smaku nie dadzą, ani właściwości zdrowotnych mieć(...)obcinamy tyle łodyżek ile damy radę. Zależy nam na samych kwiatach. Im mniej łodyg, tym lepiej, dają one gorzki posmak. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier. Tylko nieco podgrzewamy, po prostu w ciepłej łatwiej rozpuścić cukier. Cytrynę parzymy wrzątkiem, szorujemy i tniemy na plasterki. Wszystko razem łączymy w dużym słoju i zakręcamy. Zostawiamy na 6 tygodni wstrząsając słoikiem

Marder&Marder Manufacture
Szwajcarska szarlotka 108

studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puch.  Stopniowo dodajemy mąkę i wystudzone masło. Ciasto przelewamy do blaszki (24 x 24cm). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Cytrynę sparzamy gorącą wodą, suszymy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Jabłka obieramy i kroimy w małą kosteczkę, zalewamy sokiem z cytryny. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Żółtka oddzielamy

Gotowanie moimi oczami
Kruche kakaowe ciasto z jabłkami i kokosem 168

śmietankowego Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno, następnie dodajemy cukier, wiórki i budyń, dokładnie mieszamy. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru odrobina soku z cytryny 5 łyżek wody Jabłka obieramy ze skóry, kroimy w kosteczkę i wkładamy do garnka. Dodajemy wodę i gotujemy na małym ogniu do czasu aż jabłka zmiękną, następnie dodajemy cukier

Słodka Kraina Wypieków