woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:136/1096)

Lemoniada cytrusowa z miętą 151

pomaga w koncentracji. Składniki: 2 pomarańcze 2 cytryny 1 limonka lub dodatkowa cytryna 4 łyżki cukru (można zamienić na miód) gałązka mięty 1 litr zimnej wody kilka kostek lodu Przygotowanie : Pomarańcze, cytryny i limonkę dokładnie myjemy. 1 pomarańczę, 1 limonkę i 1 cytrynę kroimy w plasterki/półplasterki, wkładamy do dzbanka, zasypujemy cukrem i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na około godzinę(...)godzinie d o dzbanka z cytrusami, wkładamy gałązkę mięty.  Wlewamy zimną wodę, dodajemy sok wyciśnięty z drugiej pomarańczy i cytryny,  dokładnie mieszamy długą łyżką. Przed podaniem dodajemy kostki lodu

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik z żurawiną na zimno 655

tortownicy o średnicy 28 cm. Wstawić tortownicę na około 30 minut do lodówki.2. Żurawinę opłukać (można odłożyć kilka do dekoracji) przełożyć do rondelka, dolać 2 szklanki wody, sok z połowy cytryny i około 2 szklanek cukru- do smaku. Gotować aż żurawina się lekko rozgotuje, około 10 minut. Gorącą zmiksować i przetrzeć przez metalowe sito, aby pozbyć się łykowatych części

UgotujmyTo.pl
Deser i lemoniada z rabarbaru 168

serka mascarpone ksylitol do smaku suszone owoce lub trochę startej czekolady do przybrania - opcjonalnie lemoniada z rabarbaru : sok odciśnięty z rabarbaru sok z 1 cytryny ok 200 ml półsłodkiego wina lub zimna woda przygotowanie Rabarbar umyć przyciąć końcówki, nie obierać.  Pokroić w kawałki o długości około 3 cm. Umieścić w głębokiej patelni, dodać  cukier lub ksylitol i posiekaną(...)wierzchu położyć masę z mascarpone.  Przed podaniem można posypać suszonymi owocami lub startą czekoladą lemoniada: Wymieszać sok który pozostał po osączeniu rabarbaru z winem (lub wodą) i sokiem z cytryny. Schłodzić przed podaniem w lodówce, podawać z lodem. Smacznego

Stare Gary
Woda z ananasem i borówkami 103

orzeźwienie. Tym razem jest to połączenie słodkiego ananasa i borówek Woda z ananasem i borówkami świetnie sprawdzi się na grilla lub spotkanie z przyjaciółmi. Woda z ananasem i borówkami Składniki: 1/4 ananasa garść borówek cytryna świeża mięta Ananasa obieramy ze skóry i kroimy w grube plasterki. Cytrynę dokładnie myjemy. Ja najczęściej zalewam ją wrzątkiem, a później jeszcze myję pod bieżącą(...)końcówki tak aby na każdej z nich było trochę miąższu, wyciskamy go bezpośrednio do dzbanka na wodę. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a nasza woda od razu nabierze cytrynowego smaku. Pozostałą część cytryny kroimy w plasterki i wrzucamy do dzbanka. Dodajemy ananasa, borówki i miętę. Zalewamy wodą. Przed podaniem możemy dorzucić kilka kostek lodu Artykuł Woda z ananasem

PatiGotuje
Baklava 106

opakowania ciasta filo 3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 150 g masła 1/4 łyżeczki cynamonu 3 łyżki cukru 1/2 posiekanych pistacji syrop: 3/4 szklanki miodu 1 szklanka wody 1 szklanka cukru sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Orzechy miksujemy w blenderze,dodajemy cukier i  cynamon. Formę na ciasto smarujemy roztopionym masłem,następnie układamy płat ciasta,który także smarujemy masłem. Postępujemy(...)koniec pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 i pieczemy około 10 minut. Gorące ciasto polewamy wystudzonym syropem, odstawiamy na noc aby nabrało wilgoci. syrop: Cukier,miód,wodę oraz sok z cytryny podgrzewamy do rozpuszczenia składników, podgrzewamy kilka minut aż syrop zacznie gęstnieć.  Syrop zestawiamy z ognia i studzimy

Bon appetit mon amie
Limoncello, włoski likier cytrynowy 387

wódki) i do miar obowiązujących w Polsce. Składniki (na ciut ponad litr likieru): 5 cytryn (niewoskowane!, czyli w warunkach polskich tzw. ekologiczne) pół litra spirytusu pół litra wody 200 g cukru Cytryny wyszorować i dokładnie umyć. Obrać cytryny ze skórek. Skórki umieścić w słoju i zalać je wódką. Odstawić na tydzień, codziennie potrząsając słojem. Wodę zagotować z cukrem. Ostudzić. Zlać(...)zamrażarce - wtedy likier wydaje się mętny. Ja przyznaję, że nie przepadam za zimnymi napojami, więc podaję w temperaturze pokojowej. Kieliszki odwracam do góry dnem i zamaczam w soku z cytryny, następnie wkładam do cukru, który oblepia kieliszek na obwodzie. Do samego likieru dodaję kilka kropel soku z cytryny

Weekendy w domu i ogrodzie
BISZKOPT DWUKOLOROWY Z MASĄ ŚMIETANKOWĄ 183

Składniki masy śmietankowej: 500 ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 4 łyżki żelatyny  1/4 szklanki gorącej wody Składniki na poncz: 1 szklanka zimnej przegotowanej wody sok z 2 cytryn 4 łyżeczki cukru Dodatki: rodzynki decorada Sposób przygotowania biszkoptu jasnego: Białka wybić do wyższej misy. Żółtka włożyć do miseczki, rozmącić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Tłuszcz rozpuścić(...)dodać schłodzoną rozpuszczoną żelatynę.  Wszystkie składniki ubiłam blenderem Braun MQ9. Do masy dodać rodzynki wymoczone w ciepłej wodzie, delikatnie wymieszać. Sposób przygotowania ponczu: W wodzie rozpuścić cukier i wymieszać z sokiem z cytryn.  Sposób wykonania ciasta: Biszkopt jasny położyć na spodzie blachy, nasączyć ponczem, wyłożyć masę śmietankową, przykryć biszkoptem ciemnym, nasączyć go ponczem i oblać polewą. Wierzch obsypać

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Surówka z marchewki i kalarepy 150

kalarepy. 2 duże marchewki 1 duża kalarepa 2 łyżki rodzynek (sułtanki) 1 zielona cebulka 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wrzącej wody Surówka z marchewki i kalarepy Jak przygotować surówkę. Marchew i kalarepę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rodzynki zalać wrzącą wodą. Odstawić na 10 minut. Do kubka(...)wsypać sól, pieprz, 1 łyżkę rodzynek wraz z wodą. Dodać także śmiatanę oraz sok z cytryny. Całosć zblednować na jednolitą masę. Do miski włożyć tartą marchew, kalarepę, pozostałe rodzynki oraz krojoną zieloną cebulkę. Warzywa zalać przygotowanym sosem i bardzo dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Surówka z marchewki i kalarepy O czym warto pamiętać przygotowując surówkę z marchewki. Surówkę możemy przygotować

mecooks
Falafele jajeczne z oszukanym hummusem groszkowo- miętowym 136

czonku, duży, posiekany 3 łyżki pasty sezamowej tahini 1/2 łyżeczki kuminu, mielonego 1/2 łyżeczki kolendry, mielonej mała garść listków mięty + kilka do dekoracji 4 łyżki zimnej wody 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 cytryny, otarta skórka 1 łyżka oliwy + odrobina do polania sól, pieprz do smaku U gotowane na twardo jajka oraz ciecierzycę umieścić w misce i rozgnieść(...)Wrzucić groszek i blanszować przez 2 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą. Ponownie odcedzić. Groszek wrzucić do pojemnika blendera. Dodać czosnek, tahini, listki mięty, skórkę z cytryny, kumin i kolendrę. Zmiksować krótko. Dodawać po łyżce wody cały czas miksując, aż masa będzie gładka i niezbyt zbita. Dodać sok z cytryny, łyżkę oliwy, sól, pieprz i jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć na talerz

olalacooking
Woda smakowa-ogórek, cytryna, mięta 154

dodatkowo wodę oziębić dodając kostki lodu. W akcji Letnie orzeźwienie udział brały: woda gazowana/niegazowana plasterki ogórka  plasterki  cytryny listki mięty Do dzbanka przełożyć kawałki plasterki cytryny,ogórka , listki mięty.Wlać wodę i odstawić do lodówki na około 30 minut, aby smaki się połączyły

Moje domowe kucharzenie
Tort w kształcie samochodu 234

krem maślany do dekoracji 1 kostka bardzo miękkiego masła (200 g) 1 opakowanie cukru pudru (400 g) barwnik w proszku, np. czerwony/różowy dodatkowo sok z 1 cytryny + 0,5 szklanki przegotowanej wody 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego pisaki z lukrem do napisów 4 delicje *biszkopt przygotowany w tortownicy o średnicy 22-24 cm Na samym początku (lub dzień wcześniej) przygotować(...)miski, wsypać śnieżkę i całość zmiksować ze sobą. Ubijać na wysokich obrotach miksera, aż do utworzenia gęstego, sztywnego kremu.  Na deskę/talerz przełożyć spód ciasta. Nasączyć wodą z dodatkiem soku z cytryny. Następnie posmarować dżemem i wyłożyć połowę kremu śmietanowo-czekoladowego. Tak samo postąpić z drugą częścią biszkoptu (nasączyć, posmarować dżemem i kremem). Na sam wierzch położyć ostatnią warstwę

Ugotować
Pączki Ćwierczakiewiczowej 163

mało rozgrzany spowoduje, że pączki będą go chłonęły podczas smażenia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, lub jeszcze ciepłe polukrować. Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody lub soku wyciśniętego z cytryny. Cukier puder utrzeć z wodą na gładką masę i lukrować ciepłe jeszcze pączki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Gniazdka / pączki wiedeńskie / pączki hiszpańskie waniliowo-cytrynowe 223

mąki pszennej  6 jajek 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub spirytusu) szczypta soli olej do smażenia  Lukier: 200 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: W garnuszku zagotować wodę z masłem i solą. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką. Wstawić ponownie na ogień i ucierać do uzyskania jednolitej

Malinowo w kuchni
Zimowy szparag - skorzonera przepis 178

gram mąka ( dowolna) jajo sól 100 ml piwa lub gazowanej wody opcjonalnie Wyszoruj warzywo pod bieżącą wodą i nożykiem do ziemniaków obierz dokładnie. Natychmiast włóż do zimnej wody z sokiem z cytryny. Następnie pokrój na kawałki długości frytek. Obgotuj 5 minut w osolonej wodzie.  Odcedź obgotowaną skorzonerę i włóż do zimnej wody aby zahartować. Z jaja, piwa i maki

AZgotuj!
Krewetki na Ostro z Czarnym Makaronem 186

sklepu Mantini)2 cm małej papryczki chili3 ząbki czosnku2 łyżki pietruszki posiekanejsólpieprz białyskórka otarta z 1/2 cytrynysok z 1/2 cytrynyWykonanie:Wstawiamy wodę na makaron. Krewetki rozmrażamy, usuwamy jelito i pancerzyk, nacinamy do połowy. Przelewamy sokiem z cytryny, solimy i posypujemy białym pieprzem. Masło i 1 łyżkę oliwy rozpuszczamy w rozgrzanym woku. Wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, dodajemy skórkę

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania