200g mąki pszennej- 100g zmielonych migdałów- 100g margaryny Palma spółki Bielmar- 50g masła- 1 laska wanilii- 80g cukru pudru- 2 łyżeczki startego cynamonu- 2 jajka- 3 łyżki wody- 3 łyżki soku z cytryny- 200g cukru pudru- rodzynki sułtańskie do dekoracji- kolorowe cukiereczki do dekoracjiSposób przygotowania:W misce mieszamy mąkę z migdałami. Dodajemy nasiona z laski wanilii, 80g cukru pudru, cynamon(...)układamy na blachę. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy przez ok. 15minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowe wyciągamy i czekamy aż ostygną. Do miseczki wlewamy 3 łyżki wody, 3 łyżki soku z cytryny oraz 200g cukru pudru. Dokładnie mieszamy i tak uzyskujemy domowy lukier, którym dekorujemy nasze ciasteczka. Do dekoracji używamy również rodzynek sułtańskich oraz kolorowych cukiereczków i gotowe. Smacznego
Mentor Smakukwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Lemoniada świetnie gasi pragnienie, nawadnia organizm, a przez dodatek chia jest bardzo energetyczna. Składniki na 2 porcje: 5000 - 600 ml wody 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu 2 łyżki nasion chia Wykonanie: do wysokiej szklanki wsyp nasiona chia, dodaj sok wyciśnięty z cytryny i syrop z agawy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki kakao Esencja herbaciano - cytrynowa 2 torebki herbaty earl grey 250 ml gorącej wody sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 olejek spirytusowy cytrynowy (4,5g) 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 1 nadzienie cukiernicze Lauretta o smaku wanilii 1/2 czekolady gorzkiej(...)kakao, za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Esencja herbaciano - cytrynowa - Herbatę zaparzyć w 250 ml wody. Wycisnąć sok z połowy cytryny. Następnie dodać do mocnej herbaty sok z cytryny, olejek spirytusowy i doprawić cukrem do smaku. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 blaty
Ciastka - domowe słodkościskładniki: 8 ząbków czosnku sok z całej cytryny 2 łyżki miodu 1 szkl ciepłej, przegotowanej wody Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, włożyć do słoika, dodać sok z cytryny i miód. Zalać ciepłą wodą, zakręcić, porządnie wstrząsnąć. Odstawić na 3 dni, co dzień pamiętając by wstrząsnąć słojem. Trzeciego dnia napój jest gotowy, należy przechowywać go w temperaturze pokojowej. Początkowo płyn jest
6niebołyżeczka miodu lub więcej 1 szklanka wody mineralnej Wykonanie: jabłko obierz, usuń gniazda nasienne. Selera umyj i pokrój na mniejsze kawałki do kielicha blendera wlej wodę mineralną. Dołóż jabłko, seler, cytrynę i miód. Zmiksuj na gładki krem. Rozlej do szklaneczek i wypij! ŻYCZĘ SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ładniki ・ 1 kg cukru ・ 50 szt. orzechów zielone ze skórką ・ 2l wody ・ sok z cytryny ・ opcjonalnie cynamonu - 20 g ・ opcjonalnie n asiona kardamonu - 14 szt. ・ opcjonalnie g o ździk - 7 g Wykonanie Widelcem , nakłuć orzechy z ,każdej strony ,zrobić dużo dziurek . Ma to zapewnić, szybkie pozbycie się goryczki. Orzechy zalać zimną wodę. Odstawić(...)dziennie . Orzechy będą robić się czarne i tak ma być .Gotowe orzechy przemyć świeżą wodą. Zrobić syrop z wody i cukru ,dodać orzechy i gotować 2,5 godziny na malutkim ogniu do zgęstnienia syropu . Na koniec dodać sok z cytryny i przyprawy opcjonalnie. Przełożyć do słoiczków ... . ja syrop dodaje do koktajli - orzechy w łoskie - źródło jodu, tak niezbędne
mojej kuchniładniki ・ 1 kg cukru ・ 50 szt. orzechów zielone ze skórką ・ 2l wody ・ sok z cytryny ・ opcjonalnie cynamonu - 20 g ・ opcjonalnie n asiona kardamonu - 14 szt. ・ opcjonalnie g o ździk - 7 g Wykonanie Widelcem , nakłuć orzechy z ,każdej strony ,zrobić dużo dziurek . Ma to zapewnić, szybkie pozbycie się goryczki. Orzechy zalać zimną wodę. Odstawić(...)dziennie . Orzechy będą robić się czarne i tak ma być .Gotowe orzechy przemyć świeżą wodą. Zrobić syrop z wody i cukru ,dodać orzechy i gotować 2,5 godziny na malutkim ogniu do zgęstnienia syropu . Na koniec dodać sok z cytryny i przyprawy opcjonalnie. Przełożyć do słoiczków ... . ja syrop dodaje do koktajli - orzechy w łoskie - źródło jodu, tak niezbędne
w mojej kuchnisłodkiego . Bohaterem tego dania jest bardzo wartościowy łubin, który jest wdzięczną rośliną strączkową do przyrządzenia tych niezwykłe smacznych pierożków! S kładniki: 2 szklanki łubinu słodkiego 5 szklanek wody sok z 1 cytryny sól do smaku Wykonanie: Łubin opłukać pod bieżącą wodą, przekładamy do dużej miski, zalewamy wodą. Odstawiamy na noc. Robotem kuchennym rozdrabniamy namoczony łubin. Wsypujemy do robota kuchennego(...)można zmielić młynkiem np. do kawy. Przecedzone mleko doprawiamy sokiem z cytryny i solą. Powstałe mleko wlewamy do garnka wstawiamy na ogniu aby zagotować. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, gotujemy około 1 godziny często mieszając. Tak powstały serek przecedzić na durszlaku wyłożonym gazą. Odstawiamy do osączeni a pozostałej wody w serku. Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki łubinowej
kgwjanczewoszkl wody)Dodatki1 puszka ananasów )ja dałam brzoskwinie)2-3 paczki herbatników szkolnych ( u mnie herbatniki pełnoziarniste) Masa cytrynowa Wycisnąć sok z cytryn i uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki. Przelać do garnka i zagotować razem z cukrem. W 1/2 szkl. wody roztrzepać budyń, żółtka,mąkę pszenną i ziemniaczaną, połączyć z wodą cytrynową i ugotować
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniałyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki szczypta kurkumy 1 opakowanie zupy Marwit Krem z pomidorów sok i skórka z 1/2 cytryny 1-1 1/2 szklanki wody 3/4 puszki ciecierzycy ciecierzycy (ok. 160g) 1/2 łyżki miodu 25 g suchej kaszy kuskus Cebulę, czosnek i seler posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dorzucić(...)podsmażyć przez 1 minutę. Dolać zupę Marwit i dorzucić skórkę z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 7 minut. Zmiksować na gładko. Dolać wodę, zagotować. Dodać ciecierzycę. Doprawić miodem i sokiem z cytryny, ewentualnie solą. Zapakować w słoiczki lub do termosu. Osobno zapakować kuskus i dodać do zupy 3 minuty przed podaniem (inaczej wypije naszą zupę). Smacznego! Przepis
Pełny talerzmąki pszennej 250 ml wody 100 g masła 4 średnie jajka szczypta soli olej do smażenia Lukier 200 g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Pączki Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie do uzyskania gładkiej masy, która odchodzi od brzegów garnka(...)smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Odstawiamy do wystudzenia. Lukier Do cukru pudru dodajemy wrzątek i sok z cytryny. Ucieramy do uzyskania gładkiego lukru. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy pączki. Notatki - papier do pieczenia można pociąć wcześniej na kwadraty o szerokości 10 cm i na tak przygotowany papier wyciskać gniazda
Wędrówki po kuchniszklanki miodu, 1/2 laski wanilii, 2 cytryny, 4 goździki. Przygotowanie: Owoce aronii i liście wiśni umyć i odsączyć na sicie. Przełożyć do rondla, dodać wodę, połowę cukru, skórkę cienko obraną z cytryn (bez albedo), doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut, odstawić na noc. Pozostałą wodą i cukier zagotować, przestudzić, dodać miód
SzczyptaSmaQskładniki: ok. 50 g igliwia sosny ok. 750 ml gorącej wody opcjonalnie: sok z cytryny, mód do smaku wykonanie: Igliwie sosny zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na ok. 1 min. a następnie odlewamy. Siekamy na mniejsze kawałki i zalewamy ok. 750 ml gorącej wody, gotujemy przez ok. 10 min. Następnie zestawiamy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem do wystudzenia. Pijemy podgrzane
Domowy Smak Jedzeniałyżki kajmaku z puszki Na masę śmietanową: 300ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Na poncz: pół szklanki ciepłej, przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru Dodatkowo: opakowanie herbatników maślanych 4-5 bananów sok z połowy cytryny puszka gotowego kajmaku kakao lub starta czekolada do dekoracji Wykonanie: Na dnie formy układamy biszkopty, biszkopty(...)nasączamy przygotowanym ponczem (woda zmieszana z cukrem i sokiem z cytryny). Banany kroimy na grubsze plasterki, skrapiamy sokiem z połowy cytryny i układamy ciasno na biszkoptach. Masa kajmakowa: serek mascarpone i kremówkę (nie ubitą!) umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do powstania gęstego, puszystego kremu. Do kremu dodajemy 3 łyżki kajmaku (wcześniej kajmak warto rozmieszać łyżką, by miał gładką
Smak mojej kuchni