woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:130/1096)

Ziołowy serek z nerkowców (Formaggio di anacardi alle erbe) 150

sapore ben si sposerà per accompagnare un'insalata di verdure.   Buon appetito :) SKŁADNIKI 150 g nerkowców nieprażonych 2 łyżki soku z cytryny 5-6 łyżek wody 10 listków bazylii 5 gałązek natki pietruszki 1 ząbek czosnku szczypta soli **** INGREDIENTI 150 g di anacardi non tostati 2 cucchiai di succo di limone(...)odcedzamy i przekładamy do blendera. Dodajemy obrany 1 ząbek czosnku, szczyptę soli, listki bazylii, gałązki natki pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny i ok. 5-6 łyżek wody. Całość  blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. **** Scolate gli anacardi e trasferiteli  nel tritatutto. Aggiungete 1 spicchio d'aglio, un pizzico di sale, le foglie

La grande e la piccola cuoca
Tarta migdalowa z gruszkami 179

jest ;-) Tarta migdałowa z gruszkami składniki: przepis na ciasto 5 gruszek 2 jajka 50 g cukru 75 g mielonych migdałów 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza 1 cytryna 250 ml wody karmel 150 g cukru 3 łyżki wody 50 g masła do dekoracji: garść płatków migdałowych wykonanie:Ciasto przygotowujemy według przepisu. Gruszki obieramy, kroimy na pol i wycinamy gniazda nasienne.Wod(...)wlewamy do garnka, wyciskamy do niej sok z pomarańczy i z cytryny, dodajemy 100 g cukru i gotujemy. Do gotującego się syropu wkładamy gruszki i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie gruszki wyciągamy i odstawiamy na bok.Jajka ubijamy z 50 g cukru, dodajemy mielone migdały i mąkę ziemniaczaną.Przygotowanym wcześniej ciastem wykładamy foremkę do tart. Na ciasto wlewamy trochę

Przysmaki Karolki
Tort Krówka 194

wyłożone papierem do pieczenia). Piec ok. 25-30 min. w temp. 180 stopni C. Wystudzić. Nasączenie 1/2 szklanki gorącej wody 1,5 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny 3 łyżki wódki W wodzie rozpuścić cukier. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Dodać sok z cytryny i alkohol, wymieszać. Masa budyniowa 1 1/3 szklanki pełnego mleka 2 łyżki cukru z wanilią żółtko łyżka

Słodkie inspiracje
Zimowa herbata z cynamonem i cytrusową nutką. 157

wody 1 saszetka ulubionej herbaty ( u mnie czarna ) cukier do smaku 4 goździki kawałek laski cynamonu ( najlepiej cejlońskiego ) 1 dość gruby plasterek pomarańczy 1 cieniutki plasterek cytryny Wykonanie: 1. Wodę, cynamon i goździki gotujemy w garnku przez około 1 minutę, następnie przykrywamy przykrywką na kolejną minutę. Ponownie zagotowujemy i przecedzając zalewamy nią saszetkę herbaty, parzymy. 2. Następnie dodajemy cukier

Izabelawkuchni
ZUPA SZCZAWIOWA 71

jajek ugotowanych na twardo 1 liść laurowy, ziele angielskie 1 liść lubczyku sól, pieprz do smaki  1 kostka rosołowa 1 łyżka soku z cytryny 1,5 l wody 2 duże łyżki śmietany 18% 1 łyżka maki pszennej(...)blenderem. Mus ze szczawiu wlewamy do zupy, zagotowujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy.  Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.  Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody, wlewamy do zupy i ponownie zagotowujemy. Zupę podajemy ciepłą z pokrojonym jajkiem, Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto MAKOWA PANIENKA 180

smaku śmietankowym (40 g proszku) 3/4 kostki masła (150 g) 4 łyżeczki cukru waniliowego dodatkowo 1/2 słoiczka dżemu z owoców leśnych do nasączenia sok z 2 cytryn + tyle samo przegotowanej wody do dekoracji 1/2 szklanki wiórków kokosowych Na samym początku należy przygotować biszkopt : białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodawać porcjami (dosłownie(...)przywarło do dna rondelka!). Przygotowany krem ostudzić. Na sam koniec przygotować poncz do nasączenia ciasta i wiórki kokosowe do dekoracji . Wycisnąć sok z cytryny i dolać do niego tyle samo wody (w proporcji 1:1). Rozgrzać suchą patelnię i zarumienić wiórki kokosowe (trwa to dosłownie chwilę!). Ostudzić.  Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na dwie części. Spód przełożyć na blaszkę wyłożoną

Ugotować
Przeziębienie w ciąży. Co warto dodać do diety? 100

temat.  Pierwsze przeprowadzono na grupie 10 kobiet. Połowie z nich podano kapsułki zawierające olejek czosnkowy natomiast pozostałym placebo. Następnie pobrano wody płodowe i porównano ich zapach. Wody kobiet, które wcześniej spożyły czosnek miały silniejszy zapach.  Drugie badanie dotyczyło wpływu diety matki w ciąży (dokładnie spożycia czosnku) a późniejszych preferencji żywieniowych dzieci. W próbie przebadano dzieci w wieku(...)przeciwwskazań by kobiety w ciąży miałyby go nie spożywać. Pamiętać również należy, że miodu najlepiej nie podgrzewać gdyż traci swoje dobroczynne właściwości. Dlaczego by nie spróbować letniej wody z miodem i cytryną jako kuracja na przeziębienie? Pij wodę. Lekarze zawsze zalecają picie dużych ilości płynów przy przeziębieniach i grypie. Dlaczego? Kiedy mamy zatkany nos, oddychamy ustami, a śluzówki wysychają. Najbardziej

wysmienity
Pieczona karkówka w musztardzie delikatesowej 358

karkówki 6 łyżek musztardy delikatesowej, użyłam Kieleckiej 10 łyżek oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka majeranku sok z połówki cytryny 1/2 szklanki wody Przygotować marynatę do karkówki. W misce wymieszać musztardę, olej, sok z połówki cytryny oraz przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie mięso przełożyć(...)folią aluminiową i odstawić do lodówki na 24 godziny. W między czasie można mięso przekręcić ze 2-3 razy na drugi bok. Piekarnik nagrzać na 180 C. Mięso podlać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 2 godzin. Mięso piec w przykrytym naczyniu lub nakryte folią aluminiową aby musztarda się nie przypaliła. Przed krojeniem mięsko dobrze wystudzić. Polecam też

Monia miesza i gotuje
Dorsz w sosie z suszonych pomidorów i boczku z aromatyczną kaszą bulgur 114

świeże zioła, których w tym daniu zabraknąć nie powinno.  Składniki (na 2 porcje): Aromatyzowana kasza bulgur  1 szklanka kaszy bulgur + 1 i 3/4 szklanki wody  sok z 1/2 cytryny  skórka otarta z 1 cytryny  solidna szczypta soli  garść posiekanej kolendry  garść posiekanej natki pietruszki  szczypta ziołowego pieprzu Ryba w sosie(...)opakowania serka naturalnego Arla Apetina  3/4 szklanki bulionu  szczypta pieprzu i soli  sok z połowy cytryny  świeże zioła do dekoracji, cząstki cytryny, pomidorki koktajlowe  Bulgur gotuję w podanej ilości wody. Po ugotowaniu doprawiam solą oraz ziołowym pieprzem. Dodaję do kaszy posiekane zioła: kolendrę oraz natkę pietruszki. Na końcu dodaję sok z cytryny oraz skórkę otartą

Mango Papaja
Miodzik z mniszka lekarskiego 155

samego mniszka z cytryną ,a ten jasny z mniszka i melisy....widać różnice... 1000 główek kwiatu mniszka [około 1 kilograma kwiatów z zieloną koroną, bez łodygi] 2 litry wody 4-5 cytryn 2 kilogramy cukru Wykonanie Kwiaty zrywamy w słoneczny dzień, kiedy będą całkowicie rozłożone. Najlepiej zebrać je z ogrodu czy łąki – miejsca oddalonego od drogi i spalin. Rozkładamy(...)wszystkie żyjątka z nich uciekły . Kwiaty mlecza wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Następnie garnek odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Po 24 godzinach wywar odcedzamy przez sito i dodajemy do niego sok z cytryn oraz cukier. Gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu przez ok. 2 do 2,5 godziny

w mojej kuchni
Domowy Syrop z Czosnku – Naturalny Antybiotyk 92

Składniki: 1 główka czosnku polskiego sok z 1 cytryny 4 łyżki miodu 1 szklanka przegotowanej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Czosnek obieramy i rozmiażdżamy, dodajemy sok z cytryny, miód i przegotowaną, letnią wodę. Wszystko wrzucamy do brenera i rozdrabniamy. Powstały syrop przelewamy do słoika, zakręcamy i odstawiamy na 48 godzin. Po upływie czasu przecedzamy przez gazę

Przepiski.pl
Piknikowa , jogurtowo – brokułowa sałatka 162

średnie brokuły garść łuskanego słonecznika 1 kubek jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu ( można pominąć ) 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżka miodu ( lub cukru ) 1/2 cytryny Brokuła gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku wyciśniętego z 1/2 cytryny i łyżki miodu lub cukru . Ważne ,żeby wrzucić go dopiero gdy woda zacznie bulgotać , wtedy zachowa piękny kolor . Brokuł

Ogrodnik w podróży
Kokardki z łososiem i brokułami 301

sklepie sprawiła, że użyłam suszonego, ale świeży zawsze najlepszy);2 łyżki śmietany (w przepisie z gazety 180 g);sok z połowy cytryny;sól, pieprz.Brokuły dzielimy na małe różyczki i myjemy. W dużym garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i brokuły. Gotujemy ok. 9 min. (makaron musi być al dente). Odcedzamy i przekładamy ponownie(...)Rybę bez skóry kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy czosnek. Gdy się podgrzeje czosnek wyciągamy. Na oliwie podsmażamy łososia. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny i troszkę wody. Doprawiamy solą i odrobinką pieprzu. Na końcu dodajemy koperek. Mieszamy. Łososia przekładamy do garnka z makaronem i brokułami i bardzo delikatnie mieszamy.Smacznego!!!Miksturownik radzi - nowa "funkcja" na blogu

Miksturownik
Hummus z czosnkiem niedźwiedzim 107

ustach i uwalniającego się wtedy zapachu. Na wszelki wypadek dodałam jeszcze natkę pietruszki, która podobno niweluje te wady czosnku. Składniki: pół szklanki ciecierzycy 2 szklanki wody do gotowania + woda do płukania cytryna 3-4 łyżki pasty tahini (z olejem, który zbiera się na górze słoika z tahiną) spora szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego oliwa z oliwek pół łyżeczki mielonej kozieradki sól(...)szklanki wody i gotować ok. 40 minut. Po wyłączeniu palnika zostawić ciecierzycę pod przykryciem, aby "doszła". Po ostudzeniu odcedzić zbędną wodę (ale nie do ostatniej kropli, przyda Ci się ciut wilgoci). Do ciecierzycy wycisnąć sok z cytryny, dodać czosnek i zblenderować na pastę. Dodać sól i kozieradkę do smaku. Wymieszać. Posypać np. rozdrobnioną natką pietruszki lub kolendry. Przechowywać w zamkniętym

Weekendy w domu i ogrodzie
Botwinka pasteryzowana na zimę 203

liście kroimy w paski, a buraczki w kostkę lub plasterki.3. Pokrojone buraczki i botwinkę wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, by woda pokryła warzywa. Gotujemy bez przykrycia przez kwadrans.4. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny lub octem do smaku. Gorącą botwinkę przelewamy do słoików i pasteryzujemy ok 15-20 minut.Zimą taką botwinkę przelewamy do wywaru warzywnego

Kuchnia domowa Ani