woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:128/1096)

Strudel z białym makiem 108

białego 1 l mleka  40 g orzechów pekan 40 g suszonych daktyli 150 g cukru 50 ml słodkiej śmietany 30 g skórki cytryny 1 łyżka masła do smarowania blachy   Przygotowanie   Mak zalałem wrzącą wodą, a następnie ją zlałem i wlałem mleko. Na małym ogniu gotowałem 30 minut, a potem zdjąłem z ognia i zostawiłem na 4 godziny(...)połączyłem ze śmietaną, cukrem, opłukanymi orzechami pekan, opłukanymi daktylami oraz skórką z cytryny. W mące zrobiłem wgłębienie , wbiłem w nie jajka, wsypałem szczyptę soli, wlałem 150 ml wody, łyżkę soku z cytryny. Zagniotłem ciasto i odstawiłem na pół godziny do lodówki. Następie rozwałkowałem ciasto na grubość 2 mm na oprószonej mąką stolnicy i polałem stopionym masłem (zostawiłem 2 łyżki

R'n'G Kitchen
Strudel z białym makiem 151

białego 1 l mleka  40 g orzechów pekan 40 g suszonych daktyli 150 g cukru 50 ml słodkiej śmietany 30 g skórki cytryny 1 łyżka masła do smarowania blachy   Przygotowanie   Mak zalałem wrzącą wodą, a następnie ją zlałem i wlałem mleko. Na małym ogniu gotowałem 30 minut, a potem zdjąłem z ognia i zostawiłem na 4 godziny(...)połączyłem ze śmietaną, cukrem, opłukanymi orzechami pekan, opłukanymi daktylami oraz skórką z cytryny. W mące zrobiłem wgłębienie , wbiłem w nie jajka, wsypałem szczyptę soli, wlałem 150 ml wody, łyżkę soku z cytryny. Zagniotłem ciasto i odstawiłem na pół godziny do lodówki. Następie rozwałkowałem ciasto na grubość 2 mm na oprószonej mąką stolnicy i polałem stopionym masłem (zostawiłem 2 łyżki

R'n'G Kitchen
Tort śmietankowy z frużeliną truskawkową 495

proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 660 ml śmietany kremówki 30% 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1  śmietan fix Dr. Oetker Poncz: ¾ szklanki przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru Frużelina truskawkowa: 20 dag truskawek- świeże lub mrożone ½ szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1  listek żelatyny Dr.Oetker 1 płaska łyżeczka(...)ostygnie. Zimny kroimy na 3 blaty. Frużelina: Truskawki umieszczamy w rondelku, zasypujemy cukrem, podgrzewamy na wolnym ogniu aż puszczą sok, gotujemy chwilę, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, oraz mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w łyżce wody, gdy masa lekko zgęstnieje, zestawiamy z ognia, dodajemy listek żelatyny namoczony wcześniej w zimnej wodzie i odciśnięty (tak jak w przepisie na opakowaniu), mieszamy do rozpuszczenia

Wanilia i Kardamon
Hummus 137

pastę z czosnkiem: szklanka suchej ciecierzycy polecamy ymt24 2 łyżki pasty Tahini polecamy Primavika 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek szczypta chilli łyżka soku z cytryny Wykonanie: Dzień wcześniej namocz szklankę ciecierzycy w wodzie. Na drugi dzień w tej samej wodzie gotuj do miękkości. Po ugotowaniu dodaj pastę, czosnek, sok z cytryny. Blenduj do uzyskania jednolitej masy. Na koniec polej(...)łyżki pasty Tahini polecamy  Primavika 3 ząbki czosnku 4 suszone pomidory w zalewie z oliwą świeża bazylia (wg uznania) mała garść łyżka soku z cytryny Wykonanie: Dzień wcześniej namocz szklankę ciecierzycy w wodzie. Na drugi dzień w tej samej wodzie gotuj do miękkości. Po ugotowaniu dodaj pastę, czosnek, sok z cytryny, pokrojone pomidory oraz bazylię. Blenduj do uzyskania jednolitej

Bike By Life
Zimowe herbaty energetyczne pachnące świętami 126

pomarańczy. Napar gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut.  Gor ą cy  napar przelewamy do szklanek, dosładzamy  miodem. HERBATA Z GOŹDZIKAMI I CYTRYNĄ    Do 1/2 litra wrzącej wody wrzucamy  2   łyżki czarnej liściastej herbaty, oraz 5 goździków. Herbatę przykrywamy i zaparzamy ok. 5 minut. Gor ą cy napar przelewamy(...)szklanek, wkładamy kilka kawałków cytryny, dosładzamy miodem.  HERBATA Z GOŹDZIKAMI I POMARAŃCZĄ  Do 1/2 litra wrzącej wody wrzucamy 2 łyżki czarnej liściastej herbaty, szczyptę gałki muszkata ł owej, 5 goździków oraz laskę cynamonu. Herbat ę  przykrywamy i zaparzamy ok. 5 minut. Gor ą cy napar przelewamy do szklanek, wkładamy  kilka

La grande e la piccola cuoca
JEŻYNOWY SORBET 182

pyszny sorbet znalazłam kiedyś na stronie Uroda i Zdrowie  ... Wersja z jogurtem zaciekawiła mnie. Musiałam go jak najszybciej przyrządzić :)) Składniki:  400 ml wody  250 g jeżyn  1 cytryna  125 g naturalnego jogurtu bez cukru  200 g cukru Przygotowanie:  Przygotować syrop z wody i cukru. Odstawić i ostudzić. Do ostudzonego syropu dodać(...)dwóch cytryn, zamieszać. Owoce zmiksować na pure, wymieszać z jogurtem. Dodać  syrop z wody, cukru i sok cytrynowy. Włożyć do zamrażalnika i po około 2 godzinach zmiksować mikserem, czynność powtórzyć jeszcze 2-3 razy. Wyciągnąć z zamrażalki na pół godziny przed podaniem i raz jeszcze zmiksować

Walijskie Pichcenie
Najprostszy dal z soczewicy 127

łyżeczkę kurkumy 1 łyżkę ziaren kolendry 1 łyżkę ziaren gorczycy 2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli 1/2 łyżeczki cynamonu olej lub oliwa 2 szklanki wody sok z cytryny natkę kolendry/pietruszki pieprz i sól Przygotowanie:  Na początku soczewicę przepłukujemy zimną wodą. Cebulę, czosnek i imbir obieramy ze skórki. Pomidory sparzamy i również pozbywamy się skórki. Jeśli chcemy(...)wersji.  Gdy cebula się zeszkli, a przyprawy się zmieszają, wrzucamy pomidory i kotlety sojowe. Całość smażymy od 3-5 minut. Teraz wrzucamy soczewicę i zalewamy całość 2 szklankami wody. Zmniejszamy ogień i gotujemy całość pod przykryciem, do momentu aż czerwona soczewica się rozpadnie.  Po tym czasie połowę zawartości garnka miksujemy lub blendujemy, a następnie łączymy ze sobą

Bananowe Pole
Powidła z głogu z cynamonem 150

obniżają ciśnienie, są też źródłem witaminy C, A i witamin z grupy B. Składniki: 2 kg owoców głogu, 300 - 600 g brązowego cukru, 3 jabłka, 1 szklanka wody, sok z jednej cytryny, sok z jednej pomarańczy, 2 kawałki po 10 cm kory z cynamonu, 4 goździki. Przygotowanie: Owoce głogu umyć, osuszyć, włożyć do zamrażarki na min. jeden dzień. Rozmrozić, ostrym(...)mikserem. Przyprawy wyłożyć na kawałek gazy, rozdrobnić tłuczkiem do mięsa, zawiązać w saszetkę żeby można było łatwiej je usunąć z rondla. Owoce włożyć do rondla zalać wodą, dodać sok z pomarańczy i cytryn, paczuszkę z przyprawami i cukier, gotować 30-40 minut.  Usunąć przyprawy, owoce zmiksować blenderem (ewentualnie przetrzeć przez sito) . Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić

SzczyptaSmaQ
Tureckie pączki nasączone słodkim syropem 155

jeżeli ciasto będzie za rzadkie 60 g semoliny 2 jajka olej o neutralnym smaku do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy) na syrop 450 g cukru 300 ml wody sok z 1 cytryny i opcjonalnie skórka obrana obieraczką Przygotowanie: Przygotuj syrop - do rondelka wsyp cukier, wlej wodę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, dodaj(...)cytryny i ewentualnie skórkę i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odstaw do wystygnięcia (możesz zrobić syrop dzień wcześniej). W garnku umieść masło, 250 ml wody oraz sól. Gdy mieszanina zawrze, zdejmij ją z ognia i dodaj do niej mąkę oraz semolinę. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od brzegów. Odstaw do przestygnięcia

Chilli Czosnek i Oliwa
Lemoniada cytrynowo-pomarańczowa 132

skwar! Polecam! Składniki na 3 l lemoniady: 1 pomarańcza; 1 cytryna; 1 szklanka (250 ml) cukru pudru; 1 łyżeczka kwasku cytrynowego; 3 l zimnej, przegotowanej wody; Pomarańczę i cytrynę należy zamrozić w zamrażalniku przynajmniej 1 dzień przed przygotowaniem lemoniady. Dzięki zamrożeniu cytrusów pozbędziemy się gorzkiego smaku skórki tych owoców. Zamrożone cytrusy wyłożyć z zamrażalnika i odstawić na 10 minut(...)lekko odtajały. Po tym czasie cytrynę i pomarańczę kroimy na cząstki, wkładamy do blendera, wsypujemy cukier i miksujemy na papkę. Miksujemy około 1-2 minut (czas miksowania zależy od mocy blendera). Zmiksowaną papkę cytrusową zalewamy przegotowaną zimną wodą i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy kwasek cytrynowy i dokładnie mieszamy. Przygotowaną lemoniadę przecedzamy przez gęstą gazę, dobrze wyciskamy z powstałej

In my kitchen
Koktajl z burakiem, jabłkami i malinami 80

publikować. Mam głównie do wykańczania mrożonki i jabłka. Jak wyjdzie coś wybitnego, na pewno napiszę. Składniki: 1 burak 2 jabłka garść mrożonych malin sok z połowy cytryny sok z 2 pomarańczy szklanka wody (przepis na 2-3 porcje) Buraka myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, dokładnie go zamykamy i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Najlepiej jednak upieczcie go przy(...)myślą o barszczu. Bezsensowne jest pieczenie jednej sztuki tego warzywa. Do blendera wrzucamy obranego, pokrojonego w mniejsze kawałki buraka, obrane jabłka bez gniazd nasiennych, maliny, sok z cytryny i pomarańczy i wodę. Wszystko dokładnie miksujemy, aż do uzyskania gładkiego koktajlu. Artykuł Koktajl z burakiem, jabłkami i malinami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
CIASTO CYTRYNOWE Z PIANĄ BEZOWĄ 486

łyżki* masło – 150 g* cytryna – 1 szt ( wyciskamy sok , ścieramy skórkę )MASA CYTRYNOWA:* mąka kukurydziana – 3 łyżki* cukier – 0,5 szkl* woda – 0,5 szkl* cytryna – 2 szt ( wyciskamy sok i ścieramy skórkę )* żółtko – 3 szt* masło – 1 łyżkaPIANA BEZOWA:* białko – 3 szt* cukier – 3/4 szkl* mąka kukurydziana(...)papierem do pieczenia, wsypujemy groch, który obciąży papier i pieczemy 20 min. w 200C.Po tym czasie usuwamy papier i dopiekamy jeszcze ok. 6-7 minut.MASA CYTRYNOWA:W garnku mieszamy wodę z cukrem.Dodajemy mąkę , skórkę i sok z cytryny.Zagotowujmy cały czas mieszając, a następnie zdejmujemy z ognia.Dodajemy żółtka i masło , mieszamy, studzimy.PIANA BEZOWA:Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier.Wsypujemy

Ostra na Słodko
Nalewka z czerwonej porzeczki ( mleczna ). 95

jest dla pań.  Składniki : 1 l rozgniecionych dojrzałych czerwonych porzeczek 1 l spirytusu 95 % 75 dkg cukru 1 l świeżego mleka ( 3,2 % tłuszczu ) 250 ml wody sok z 2 cytryn  Sposób wykonania :   O woce opłucz pod bieżącą wodą na sitku lub cedzaku, osusz, usuń ogonki i inne zanieczyszczenia. Lekko rozgnieć, zmierz objętość, wsyp do słoja. Wodę

Przepisy i porady kulinarne
Filet z kurczaka z figami i... 154

dwie z nich kroimy w kostkę.Plastry cytryny i szalotkę również kroimy w kostkę.Na oliwie smażymy szalotkę, aż stanie się szklista, dodajemy miód, kawałki fig ,cytrynę i imbir. Wlewamy wodę, posypujemy pieprzem i solą i dusimy na małym ogniu, mieszając 5-7min.W małym naczyniu żaroodpornym układamy całe figi oblewamy oliwką i podlewamy 2 łyżkami wody. Pieczemy w temp.180stop

Kulinarny karnet Christophera
Kakaowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną 295

pieczenia Masa śmietankowa: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 1/3 łyżeczki żelatyny 1/5 szklanki gorącej wody Poncz:  1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo:2 galaretki truskawkowe truskawkiGalaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W upalne dni dodajemy mniej wody( na 2 galaretki użyłam 850 ml gorącej wody). Białka(...)Lekko studzimy.  Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Na końcu dodajemy cukier puder i lekko ostudzoną żelatynę. Do masy dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy. Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do wystygnięcia. Biszkopt nasączamy ponczem. Umieszczamy w obręczy do tortów. Wykładamy ubitą kremówkę z truskawkami, wyrównujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Na dobrze zastygnietej

Mia Cucina Sofieta