woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:119/1096)

Ciasto czekoladowe z gruszkami i amaretto 240

właściwe tory i nie będę musiała wymieniać garderoby ;)Gwiazdą tego wpisu jest ciasto czekoladowe z gruszkami, pyszne, piękne, aromatyczne i efektowne ;)Składniki: ok 8 małych gruszek woda laska cynamonu sok wyciśnięty z połowy cytryny 1,5 szklanki cukru 250 g gorzkiej czekolady 100 ml likieru migdałowego amaretto pół kostki masła (120 g) szklanka mąki 4 jajka 2 łyżki kakao pół(...)nożem tak, by stabilnie stał. Usuwamy gniazdo nasienne. Jeśli gruszki są twarde, musimy je zmiękczyć gotując w litrze wody, ze szklanką cukru, cynamonem i sokiem z cytryny. Gdy cukier się rozpuści, a woda zacznie się gotować wkładamy owoce. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 10 minut. Gruszki powinny być miękkie na tyle, by bez trudu wchodził w nie widelec, jednak

Taste Of My Day
Ciasto bounty 143

jajek 120 g mąki pszennej 100 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 40 g kakao 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego NASĄCZENIE 110 -120 ml wody 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru KREM 3 szklanki mleka budyń waniliowy 100 g cukru 16 g cukru waniliowego 300 g wiórków kokosowych 200 g masła POLEWA 150 g gorzkiej(...)upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Ostygnięty biszkopt wyjmij z blaszki, zdejmij z niego papier do pieczenia i ponownie przełóż go na blachę. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, cukier puder oraz wodę. Następnie polej niż biszkopt, tak aby nasączenie pokryło całe ciasto. KREM Do rondelka wlej 600 ml mleka, dodaj cukier, cukier waniliowy i wiórki kokosowe, całość wymieszaj. Gotuj do czasu

365 dni dookoła kuchni
Kompot czereśniowy 1930 109

Przepis z książki z przepisami z dawnych lat. Czereśnie w kompocie jak kandyzowane. Składniki 3 kg czereśni 1 kg cukru 1/2 l wody sok z 1/2 cytryny Przygotowanie Zagotowałem cukier z wodą, dodałem sok cytrynowy, wsypałem przebrane, umyte i osuszone czereśnie. Zagotowałem, przeniosłem w zimne miejsce. Następnego dnia czereśnie wylałem na sito, zagotowałem sok i do gotującego włożyłem czereśnie, ponownie

R'n'G Kitchen
CYTRYNOWA BABKA NA MĄCE KUKURYDZIANEJ 133

kukurydzianej*  3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia* skórka i sok z cytryny LUKIER: 2-3 łyżki cukru pudru kilka kropli soku z cytryny 2-3 łyżeczki ciepłej wody WYKONANIE: Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką kukurydzianą. Całe jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę ok. 5 minut(...)ustawienie góra - dół. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 40-50 minut do suchego patyczka. Po przestudzeniu wyciągamy z formy.   LUKIER: Cukier mieszamy z wodą i sokiem z cytryny, ma być gęsty, ale nadal płynny. Polewamy po babce. Dowolnie dekorujemy. Smacznego :) WAŻNE* Osoby na diecie bezglutenowej powinny zaopatrzyć się w bezglutenowy proszek do pieczenia. Należy zwrócić uwagę

Pani na deser
składanka jabłkowa z musem czekoladowym 145

pszennej 50 g cukru 90 ml oleju łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na warstwę jabłkową: 6 dużych jabłek 2 zielone galaretki (np. agrestowe) łyżka cukru szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny  na mus czekoladowy: 350 ml śmietanki 30% 130 g czekolady deserowej (lub pół na pół z mleczną)  na piankę: 300 ml śmietanki 30% galaretka truskawkowa(...)Przełożyć do blaszki wyścielonej papierem i piec ok. 25 minut w 180*C. Wystudzić.  Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem, zalać wodą i gotować kilka minut. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, przestudzić.  Blaszkę, w której piekło się ciasto wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Herbata żurawinowa 93

kwaskowa i z nutką słodyczy. Idealna na zimne wieczory. Składniki: - 0,5 kg żurawiny - sok z 1/2 cytryny - 1-2 łyżki cukru - woda Żurawinę umyć i zalać wodą. Dodać sok z cytryny i cukier. Zagotować. Gotować ok 10 minut. Smacznego

CookYourself
delikatne ciasto a la raffaello 296

takie biszkopty) 45 g mąki orkiszowej lub pszennej 15 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) dodatkowo: ok 125 ml np. wody z sokiem z cytryny do nasączenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki(...)wolnych obrotach do połączenia się składników. Odkładamy ok. 3 łyżki kremu na posmarowanie wierzchu ciasta. dodatkowo: ok. 125 ml ponczu (np. likier kokosowy lub sok z cytryny+troszkę cukru wymieszany z wodą – proporcje wg uznania) ok. 3 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki ok. 50 g wiórek kokosowych do posypanie ciasta wykonanie ciasta: Pierwszy blat nasączamy ponczem, rozsmarowujemy

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z zielonej soczewicy i selera 168

łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku 1. Jabłko i seler korzeniowy kroimy w cieniutkie paski i skrapiamy sokiem z cytryny. Można zamoczyć w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny. 2. olej, ocet oraz wyciśnięty ząbek czosnku mieszamy na sos i wrzucamy do niego rodzynki. Odstawiamy na min 30 min. 3. Soczewicę mieszamy z jabłkiem i selerem. 4. Polewamy

ladykitchen
Szybka pasta z nerkowcow i pomidorow 172

nerkowców i pomidorów 100 g nerkowców 10 suszonych pomidorów w zalewie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki mały ząbek czosnku sól, kolorowy pieprz, mielona papryka woda kilka kropli soku z cytryny Namaczamy 80 g orzechów w wodzie przegotowanej, źródlanej lub innej dobrej jakości. Do malaksera wkładamy odsączone orzeszki, pomidory z zalewy, pietruszkę i czosnek. Miksujemy na pastę. Jeśli jest(...)zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody z moczenia orzeszków. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką oraz sokiem z cytryny. Dorzucamy posiekane 20 g orzeszków by coś nam miło chrupało. Pastę trzymamy w lodówce. Powinna się przegryźć kilka godzin

Dzieje kuchennej Wiewióry
Galaretka z papierówek i aronii 158

Papierówki myjemy, kroimy na ćwiartki, nie obieramy jabłek, nie usuwamy gniazdek nasiennych, wszystko przekładamy do szerokiego, wysokiego garnka o grubym dnie, zalewamy wodą z sokiem z 1 cytryny w takiej ilości wody, że jak naciśniemy jabłka ręką woda ma sięgać ciut nad powierzchnią jabłek. Zagotowujemy jabłka i gotujemy ok. 60 minut, zostawiamy pod przykryciem do następnego dnia. Rano rozgotowane jabłka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort z kremem malinowym ze świeżymi malinami i borówkami 174

borówek do dekoracji 150 ml śmietany kremówki na wierzch i boki tortu niepełna łyżka cukru pudru pół opakowania śmietan fixu lub łyżeczka żelatyny rozpuszczona w małej ilości wody sok z połowy cytryny wymieszana z 1/4 szklanki wody i z połową łyżki cukru do nasączenia biszkoptu wiórki kokosowe na boki Przygotowanie: Biszkopt przygotować  z tego przepisu  i przekroić

Wołowina od rekina
Szprycer arbuzowy 132

pół butelki białego wina 200 ml schłodzonej wody gazowanej sok z połowy cytryny lód do podania Arbuza pozbawiamy skórki i pestek. Miksujemy z winem i sokiem z cytryny. Przed podaniem dodajemy wodę gazowaną i kilka kostek lodu na każdą porcję. Ponieważ arbuz jest słodki, nie trzeba nic dodatkowo dosładzać. Artykuł Szprycer arbuzowy pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Surówka na zielono 126

surówka gotowa. A jak wiadomo surówek nigdy nie jest za dużo. Składniki: Sałata ½ młodej zielonej cukinii 2 ogórki małosolne Pęczek szczypiorku ½ zielonej papryki Sos: Oliwa Sok z cytryny Cukier Sól Koperek Pieprz woda Wykonanie: Sałatę myjemy(...)odsączamy i rwiemy na małe kawałki. Szczypiorek siekamy a pozostałe składniki kroimy w paseczki przy pomocy obieraczki do warzyw. Do filiżanki wlewamy po 3 łyżki oliwy i wody, dodajemy sok z cytryny do smaku. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Intensywnie mieszamy. Na koniec dodajemy koperek. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Dla zapracowanych zamiast samodzielnie przygotowanego proponuję gotowy sos do surówek, oczywiście

Smaki Ewy
Torcik truskawkowo-kokosowy 455

mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 80g drobnego cukru (pół na pół z waniliowym) 40g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia PONCZ 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody MASA TRUSKAWKOWA 300g truskawek 300g naturalnego serka homogenizowanego 150ml śmietanki 30% 3 łyżki domowego cukru waniliowego 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody FROSTING 100ml śmietanki(...)się ściąć!), zimną śmietankę przelać do naczynia, ubić na sztywno - bitą śmietanę przełożyć w kilku partiach do masy serowej, delikatnie, ale dokładnie wymieszać PONCZ - do zimnej przegotowanej wody dodać sok z cytryny, wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie umieścić jeden z blatów biszkoptowych - blat dokładnie nasączyć połową ponczu - drugi blat nasączyć ponczem, zanim przykryjemy nim masę truskawkową PRZYGOTOWANIE

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania