truskawek 200 ml soku pomarańczowego 60-100 g ksylitolu lub cukru 100 ml wody 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: z ksylitolu, soku z cytryny i 100 ml wody ugotować syrop (pogotować 5 minut), ostudzić truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować z połową syropu. Foremki do lodów napełnić do połowy i wstawić na 1-3 godziny do zamrażarki. sok pomarańczowy wymieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżka suszonych kwiatów lawendy, 350 g jagód, 1 łyżeczka mąki, masło do posmarowania formy, cukier puder do posypania ciasta . Sos truskawkowy: 1/2 szklanki domowej konfitury z truskawek , woda mineralna, sok z cytryny. Do przybrania: świeże zioła i kwiaty jadalne (na zdjęciach mięta i płatki monardy) Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska Przygotowanie: Jagody umyć, przebrać, odsączyć na sicie i/lub ręczniku(...)stopniach. Wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem, przed podaniem przybrać ziołami i/lub jadalnymi kwiatami. Przygotować sos truskawkowy: konfiturę rozcieńczyć przegotowaną zimną wodą z dodatkiem soku z cytryny
SzczyptaSmaQcałości, biała i zielona część - 4 średnie marchewki - 4 ząbki czosnku - 2 cebule - 3 jaja, najlepiej wiejskie - 4 łyżki passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu - sok z połowy cytryny - 1/2 szklanki wody - 1 szklanka bułki tartej - 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki - 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki - sól wędzona lub himalajska (opcjonalnie) - pieprz - olej 1. Seler i marchewki zetrzeć(...)patelni rozgrzać olej i dać selera z cebulą, wymieszać obsmażyć kilka minut. Dołożyć marchewkę, pora i czosnek, wymieszać i razem smażyć. Podlać wodą i dusić kilka minut, dodać sok z cytryny, passatę i przyprawy, wymieszać, zdjąć z kuchenki i lekko przestudzić. 3. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka i bułkę tartą, mieszamy. Ubijamy pianę z białek i łączymy. Przekładamy do formy
Apetyczna babeczkapęczek rzodkiewki 1 ogórek 1 pęczek szczypiorku 2 duże pomidory 3 jajka 1 serek wiejski 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej 2 łyżki wody 1 łyżka miodu (u mnie lipowy) sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka wiosenna z serkiem wiejskim wg Siostry Anastazji – Wykonanie: Sałatę masłową umyć(...)pokroić w półplasterki. Ogórka również pokroić w półplasterki. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki. Szczypiorek drobno posiekać. Przygotować sos: wymieszać oliwę z oliwek z wodą, sokiem z cytryny, musztardą i miodem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki (z wyjątkiem serka i jajek) wrzucić do jednej miski, dodać sos i wymieszać. Rozłożyć sałatkę na dużym
Kulinarne Przebojełyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + 2-3 łyżki wrzącej wody dodatkowo 150-200 g masy kajmakowej do nasączenia: sok z 1/2 cytryny + 1/3 szklanki przegotowanej wody płatki migdałowe do dekoracji Etapy przygotowywania ciasta KRÓWKA - nasączanie spodu biszkoptu, przekładanie kremem i dekorowanie masą kajmakową oraz płatkami migdałowymi Na samym początku skarmelizować cukier: na suchą patelnię wsypać zwykły cukier(...)przygotowane ciasto. Piec około 25-30 minut w 180 ºC (aż do suchego patyczka). Biszkopt ostudzić, przeciąć na pół. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, ostudzić. Spód ciasta nasączyć rozcieńczonym sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Następnie wsypać do niej cukier puder i wlać przestudzoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Przygotowany krem przełożyć na spód ciasta. Na sam wierzch
Ugotowaćpachnie, ale ma też fantastyczny kolor. Smak czerwca zamknięty w butelce. Syrop truskawkowo-bzowy Składniki: (na 2 l syropu) 500 g truskawek 20 kwiatostanów czarnego bzu 1 cytryna 1 l wody 1 kg jasnego cukru trzcinowego Truskawki umyć, pozbawić szypułek i rozgnieść widelcem. Przełożyć do miski. Na owocach ułożyć kwiaty bzu pozbawione grubszych łodyżek. Cytrynę wyszorować, pokroić w cieknie
Pożeraczka, czyli raz adobrzedość ciasno ułożyć w słoiku. Dodać plasterki obranego imbiru, listki laurowe i laskę cynamonu. Zalać sokiem wyciśniętym z 2-3 cytryn. Wsypać dodatkową łyżkę soli, zalać przestudzoną, przegotowana wodą tak, by cytryny były całkowicie przykryte. Zakręcić i odstawić na 1 miesiąc. Przez pierwsze dni potrząsać słoikiem, by sól się dobrze rozpuściła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!selera z kokosem i chili - rewelacja, gorąco polecam! Składniki : 1 cebula 1 ząbek czosnku duży korzeń selera (400-500g) 2-3 ziemniaki sok z połowy cytryny 250ml mleka woda masło do smażenia sól, pieprz Przygotowanie : W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Dodać obranego i pokrojonego w kostkę selera(...)oraz ziemniaki, smażyć przez kilka minut. Zalać wodą, tak, aby zakryć warzywa, dodać sok z cytryny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 30 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę przestudzić, zmiksować, dolać mleko po czym ponownie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać i podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniecukier- 2 łyżki* ekstrakt z wanilii- 1 łyżka (lub kilka kropli aromatu)* masło klarowane- do smażenia* ricotta- opcjonalnieSos owocowy:* dowolne owoce- 150 g* woda- 1/3 szklanki* cukier- 2 łyżki* sok z cytryny- 1 łyżeczka* skrobia ziemniaczana- 1 łyżeczkaTosty:W misce rozbełtać jajko z mlekiem, cukrem oraz z ziarenkami wanilii.Moczy(...)kromki przez około 5 minut i smażyć na rozgrzanym maśle do zarumienienia.Sos owocowy:Owoce zasypać cukrem i odstawić na 15 minut, aż puszczą sok.Zagotować, wlać sok z cytryny i mieszankę wody ze skrobią ziemniaczaną.Mieszać, aż do uzyskania lekko gęstego sosu.Gorącym sosem polać tosty.Smacznego
Kraina Miodem Płynącasłodko Składniki na ciasto na 20 szt 400 g masła 400g mąki szczypta soli 1 duże żółtko około 200 ml zimnej wody Składniki na nadzienie 1kg jabłek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu cukrier puder do posypania Ponadto: mąka do podsypania blatu żółtko + mleko do smarowania wierzchu płatki migdałowe Przygotowanie: Lodówkę nastawiamy(...)grubości 1 cm. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki. Nadzienie: Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki i zagotowujemy z sokiem z cytryny, cukrem i wodą (ok 100ml ). Lekko odparowujemy i dodajemy starty cynamon do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia. Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy ciasto kluskowe na prostokąt ( 42x20 cm) i grubości
Mia Cucina Sofietapieczenia * 5 jajek * łyżka skórki kandyzowanej z pomarańczy albo cytryny * olejek cytrynowy albo kilka kropel soku z cytryny Na lukier: * 1/2 szklanki cukru pudru * sok z 1/3 cytryny * kilka kropel gorącej wody * kandyzowana skórka pomarańczowa albo cytrynowa Margarynę utarłam z cukrem mikserem. Kolejno dodawałam po jednym żółtku i pozostałe składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kisiel - wszystko przesiane przez sitko(...)stopniach. Jak babka ostygła polałam ją lukrem i udekorowałam skórką z pomarańczy - no taką miałam akurat w domu. Do cukru pudru wycisnęłam sok z cytryny i dolałam kilka kropel gorącej wody. W konsystencji lukier ma być gęstawy i ciągnący. Zabieram jutro kawałek babki koleżankom z pracy. Mam nadzieję, że im posmakuje :D Wszystkim życzę udanego wieczoru. Na pocieszenie dodam
Pieprzyć z Fantazjątruskawek (mrożone lub świeże) 2,5 łyżeczki żelatyny (ok 10 g) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 0,5 szt. cytryny Nasączenie 1 szt. cytryny 1 szt. pomarańczy 0,25 szklanki wody Sposób przygotowania Biszkopt Biszkopt przygotować wg przepisu na biszkopt (link na wstępie) Krem Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku (najlepiej z grubym dnem), do wrzenia, zestawić(...)sokiem z owców by nie była tak gęsta). Całość schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu. Nasączenie i wykonanie tortu Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy. Dodać wodę i wymieszać. Biszkopt podzielić na 3 części (blaty). Pierwszy z krążków biszkoptowych ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Na biszkopcie rozsmarować 1/4 kremu z białej czekolady. Wyłożyć połowę
Wypieki i Rumieńceporcja słodyczy i drugie śniadanie zarazem. Wszystkie składniki mojego koktajlu do siebie pasują. Gruszka i awokado mają zbliżony kształt, szpinak podbija kolor mdłego awokado w intensywną zieleń, cytryna zapobiega ciemnieniu awokado, a woda nadaje odpowiedniej konsystencji. Lubię tak komponować jedzenie, żeby wszystko się uzupełniało. Mój zielony koktajl nie jest niczym dosładzany, co prawda można użyć niewielkiej ilości jakiegoś zdrowego słodzidła(...)Składniki na 1 porcję : 1/2 niewielkiego dojrzałego awokado 1 gruszka (100g) garść szpinaku 1/2 szklanki wody (lub więcej dla uzyskania odpowiedniej konsystencji) kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie) Szpinak umyć pod bieżącą wodą i przełożyć do pojemnika blendera razem z miąższem awokado i pokrojoną w kostkę gruszką (bez gniazda nasiennego, ze skórką). Dolać wodę i zmiksować wszystkie składniki na aksamitny
Dietologmasła 2 łyżki cukru szczypta soli i pieprzu sok z ćwiartki cytryny Miętowo - cytrynowy ryż 1 szklanka ryżu 1 i 1/2 szklanki wody skórka otarta z jednej cytryny sól garść posiekanej mięty Dodatkowo kilka fioletowych fig i mięta do dekoracji Ryż gotuję w podanej ilości wody. Na koniec gotowania dodaję skórkę oraz
Mango Papaja