woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:111/1096)

Bezglutenowy biszkopt z kremem kokosowym - zdrowe pyszności :) 161

Krem: 400 g gęstego jogurtu naturalnego  120 g musu kokosowego (Look Food) 6 łyżek syropu klonowego (Look Food) 30 g agaru 1/2 szklanki wody  Dodatkowo: woda z sokiem z cytryny i syropem klonowym do nasączania biszkoptu gorzka kuwertura/czekolada  świeże maliny  Przygotowanie: KREM: Do miksera przełóż jogurt, mus kokosowy i syrop klonowy. Miksuj na najwyższych obrotach przez(...)piecz 35 minut. Po wyciągnięciu upuść na podłogę z 1/2 metra wysokości. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia. CIASTO: Ostygnięty biszkopt przekrój na dwie części. Każdą nasącz wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i syropem klonowym. 2/3 masy wyłóż jako środek ciasta, a pozostałą częścią wysmaruj zewnętrzną część biszkoptu. Na wierzchu ułóż maliny, a następnie całość oblej gorzką kuwerturą lub czekoladą

Zdrowie na języku :P
DOMOWY KISIEL JAGODOWY 96

jagód * półtora szklanki wody * 2 płaskie łyżki cukru * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny Wykonanie: Do garnka wsypać jagody, cukier, wlać szklankę wody i wycisnąć sok z cytryny. Gotować około 5 minut od momentu zagotowania. Pół szklanki wody wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlewać do gotujących się jagód, ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Doprowadzić

Zrób to smacznie
Lemoniada truskawkowa 148

Zapraszam wszystkich na lemoniadę... Składniki; 1/2 kg truskawek, 1 cytryna, miód, 1 szklanka ciepłej wody, 1 l wody niegazowanej, Wykonanie; Truskawki miksujemy na mus.Dodajemy sok z cytryny. Miód rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Dodajemy do truskawek. zalewamy wodą. Możemy również dodać miętę i kostki lodu

Anioły w kuchni
Świąteczny kompot jabłkowy z cynamonem 162

Jabłka, cynamon i miód to zdecydowanie idealne połączenie, tym bardziej, że na zewnątrz już się ochłodziło. Składniki:  1,5 kg jabłek umytych 1 cytryna 4 laski cynamonu miód do osłodzenia  3 l wody Ciekawe rozwiązania(...)znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Jabłka myjemy i odcinamy ogonki i dupki, kroimy w plastry jak na zdjęciu, wrzucamy do dużego garnka, dodajemy cynamon i pociętą w plastry umytą cytrynę. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok 1,5 h. Jak kompot lekko przestygnie ok 30 C dopiero dodajemy miód, którym osładzamy do smaku. Należ pamiętać aby miodu

Niezły Młynek
Lemoniada truskawkowa 161

Zapraszam wszystkich na lemoniadę...Składniki; 1/2 kg truskawek, 1 cytryna, miód, 1 szklanka ciepłej wody, 1 l wody niegazowanej, Wykonanie;Truskawki miksujemy na mus.Dodajemy sok z cytryny. Miód rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Dodajemy do truskawek. zalewamy wodą. Możemy również dodać miętę i kostki lodu

Anioły w kuchni
Frużelina wiśniowa 148

Frużelina jagodowa Frużelina truskawkowo-arbuzowa Domowa frużelina na 3 słoiczki: 400 g drylowanych wiśni 1,5 łyżeczki żelatyny 5 łyżek cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 4 łyżkach wody Umyte wiśnie do frużeliny drylujemy. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, odstawiamy(...)napęcznienia. W małym rondelku mieszamy wydrylowane wiśnie z cukrem, zostawiamy aż puszczą sok. Podgrzewamy wiśnie na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy do wiśni sok z cytryny, rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, mieszamy i zagotowujemy, ściągamy z palnika. Napęczniałą żelatynę dodajemy do gorących wiśni, mieszamy. Ponownie rondelek ustawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszamy cały czas aż do rozpuszczenia się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lemoniada arbuzowa 154

arbuzową a przy okazji pokażę jak w prosty sposób usunąć pestki z arbuza. Składniki :  połowa z 5kg arbuza  3 łyżki miodu  sok z 1 cytryny  ok 300ml wody gazowanej  lód Przygotowanie : Arbuza przecinamy w pół i jedną z połów kroimy na ok 3 cm plastry. Każdy z osobna odkrojony plaster dzielimy na 4 części(...)każdą z części łamiemy w miejscu pestek i teraz zobaczycie jak łatwo je usunąć. Do przygotowanego arbuza dodajemy miód oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny Całość blendujemy. Na koniec dolewamy ok szklanki wody mineralnej, mieszamy i przelewamy do dzbana. Lemoniadę możemy schłodzić w lodówce lub po prostu dołożyć do niej kostki  lodu i podawać od razu. Ps.: zdjęcie zrobione

Mechanik w kuchni
Lemoniada cytrusowa z pomarańczą 199

pomarańcze i limonki. Jest ona prosta w przygotowaniu i świetnie się sprawdzi na upalne dni. Jeśli bardzo lubicie bąbelki, to część wody (ale nie za dużo) możecie podmienić na wodę gazowaną. Ja jednak zdecydowanie wolę wersję z wodą niegazowaną :) Obowiązkowo, jak do każdej lemoniady, tutaj i także dorzucam świeże listki mięty oraz kostki lodu. Lemoniadę można na wiele sposobów modyfikować(...)lodu (u mnie 6-8 kostek) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na lemoniadę cytrusową z cytryny, pomarańczy i limonki: Cytryny dokładnie wyszorować. Jedną z nich pokroić na półplasterki o grubości ok. 0,5 cm. Włożyć na do dzbanka. Z drugiej cytryny wycisnąć sok (wyszło mi ok. 100 ml soku). Tak samo umyć pomarańcze i limonki i również wycisnąć

Kulinarne Przeboje
Zielony koktajl z awokado i roszponki 258

Koktajl z awokado i roszponki Zielony koktajl z awokado i roszponki z dodatkiem kiwi, banana oraz wody kokosowej to smaczny napój pełen dobroczynnych składników. Świetnie sprawdza się jako drugie śniadanie albo lekki posiłek przed treningiem. Jego przygotowanie sprowadza się do zmiksowania wszystkich składników w blenderze. A co za tym idzie jest pysznie, szybko i zdrowo! Roszponka – mała roślina(...)łyżki soku z cytryny Przygotowanie 1 Banana, awokado i kiwi obieram ze skórki, kroję w mniejsze kawałki i wkładam do kielicha blendera. 2 Dodaję roszponkę oraz wodę kokosową i sok z cytryny a następnie miksuję wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. 3 Smacznego! Spodobał Ci się przepis, masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz

Book of spells
syrop z kwiatów czarnego bzu (do długiego przechowywania) 187

Myślę, że dodany do herbaty w chłodne jesienno-zimowe dni znakomicie rozgrzeje i przypomni słodki, wiosenny czas:) składniki: 60 baldachów kwiatu czarnego bzu (dałam nieco więcej) 2 litry wody 1 duża cytryna 2 kg cukru 40 g kwasku cytrynowego Kwiaty ściąć z łodyżek (najlepiej za pomocą nożyczek) . Cytrynę umyć, sparzyć, razem ze skórką pokroić w kostkę, dodać do kwiatów. Całość(...)zalać wrzącą wodą, przykryć, odstawić na 24 godziny. Po tym czasie zlać napar, porządnie odcisnąć kwiaty i cytrynę, te nadają się już tylko do wyrzucenia. Do naparu dodać cukier i kwasek cytrynowy. Postawić na ogniu, podgrzewać od czasu do czasu mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, natychmiast zdjąć z ognia i wlewać do wyparzonych buteleczek bądź słoiczków

6niebo
Sos żurawinowy 148

Składniki: suszona żurawina, woda, ciemny cukier, sok z cytryny. Przygotowanie: żurawinę zalewamy gorącą woda i gotujemy parę minut. Dodajemy do smaku cukru ciemnego oraz soku z cytryny i jeszcze chwilę gotujemy. Następnie zdejm,ujemy z ognia i blendujemy. Podajemy np. do drobiu

Państwo Wojtczuk gotują
Zielony koktajl z awokado i roszponki 250

Koktajl z awokado i roszponki Zielony koktajl z awokado i roszponki z dodatkiem kiwi, banana oraz wody kokosowej to smaczny napój pełen dobroczynnych składników. Świetnie sprawdza się jako drugie śniadanie albo lekki posiłek przed treningiem. Jego przygotowanie sprowadza się do zmiksowania wszystkich składników w blenderze. A co za tym idzie jest pysznie, szybko i zdrowo! Roszponka – mała roślina(...)łyżki soku z cytryny Przygotowanie 1 Banana, awokado i kiwi obieram ze skórki, kroję w mniejsze kawałki i wkładam do kielicha blendera. 2 Dodaję roszponkę oraz wodę kokosową i sok z cytryny a następnie miksuję wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. 3 Smacznego! Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz

Book of spells
Bataty z piekarnika z sosem tahini 123

czosnku mogą stanowić samodzielne danie. Składniki: 2-3 bataty 1 łyżka oleju, oliwy sól, pieprz Składniki na sos z tahini: 2 łyżki tahini 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki wody 1/2 ząbku czosnku odrobinka miodu Wykonanie: ziemniaki obrać i pokroić w długie szpalty - ósemki. W misce wymieszać pocięte ziemniaki z łyżką oliwy, solą i pieprzem. Rozłożyć na blaszce(...)papierem do pieczenia. Piec w 200`C 20-25 minut. W połowie pieczenia obwrócić bataty na drugą stronę w międzyczasie tanhini wymieszać z sokiem z cytryny. Gdy powstanie gęsta pasta, mieszając powoli dolewać wodę i sprawdzać konsystencję. Dolałam trochę za dużo. Wymieszać z posiekanym czosnkiem, odrobiną soli, pieprzu i "kropelką" miodu "wydłubać" z owocu granata pestki podawać upieczone ziemniaki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Koktajl z marchewki i banana 129

olej - 1 łyżeczka sok z cytryny - 1/2 łyżeczki woda 3/4 szkl marchew obierz, opłucz i pokrój w plasterki, banana obierz ze skórki i także pokrój w plastry. wrzuć marchewkę z bananem do blendera, dodaj wodę zimna przegotowaną, olej i sok z cytryny, zmiksuj wszystko razem.  przelewamy do szklanki i od razu podajemy

Camilla w kuchni