woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:111/1096)

Pigwowiec z galaretką z pigwy 223

piekę 15 minut. Galaretka z pigwy: Pigwy dokładnie myję w gorącej wodzie i obieram ze skóry, wycinam nasiona. Przekładam skórki i nasiona do miski, zalewam zimną wodą, dodaję trochę soku z cytryny. Z pigwy odcięłam końcówkę i  miejsce przy ogonku, i to wyrzuciłam. Skórki , gniazda z pestkami, jedną pokrojoną pigwę przekładam do garnka, zalewam wodą zimną tyle żeby były(...)pogotować. On zgęstnieje na cieście jak wstawimy go do lodówki za sprawą pektyny którą zawiera pigwa. Warstwa pigwa: Pigwy obrane kroję w kostkę, przekładam do miski, wlewam wodę, dodaję odrobinę soku z cytryny. Pigwę przekładam do garnka dodaję sok z 1 i 1/2 cytryny, dwie łyżki cukru i gotuję na wolnym ogniu aż zmięknie ale się nie rozpadnie, mają zostać

wesoła kuchnia
Mojito z pokrzywą 192

listków mięty oraz cytryną. Napój jest orzeźwiający, zdrowy i doskonale gasi pragnienie. Składniki (2 duże szklanki): – 400 ml napoju z pokrzywy (np. Posti) – 1 cytryna; – garść liści mięty; – woda do uzupełnienia; – 1 łyżeczka brązowego cukru Wykonanie: Napój z pokrzywy chłodzimy. Do dwóch szklanek wsypujemy po 1/2 łyżeczki cukru. Cytrynę szorujemy i kroimy w plasterki, rozkładamy(...)szklanek. Wrzucamy listki mięty, zalewamy pokrzywą, uzupełniamy zimną wodą. Ja pijąc taki napój słomką wyciskam sok z cytryny i mięty. Pyszne i orzeźwiające! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/mojito-z-pokrzywa/&blog=http://dom-agi.pl';

dom-agi.pl
KOMPOT Z WINOGRON 179

okazji robienia soku z winogron zrobiłam kilka słoików kompotu z nich.Sporo mi ich jeszcze zostało więc" poszły " do słoika.Zapraszam.  winogrona  3 łyżki cukru na słoik woda sok z cytryny *********************************  Winogrona opłukać.Sloiki wyparzyć.Słoiki napełnić winogronami każdy do 3/4 ich pojemności.Wodę zagotować z cukrem( 3 łyżki na każdy słoik ) , zdjąć z ognia i dodać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pączki małe bananowe cudeńka. 127

żółciutkich. Co nie znaczy, że takie wprost w wystawy się nie nadają. 2 mocno dojrzałe banany jajko szklanka mąki łyżeczka sody oczyszczanej szczypta soli łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki gazowanej wody olej do smażenia ręczniki papierowe cukier puder do posypania jak ktoś chce W tym czasie jak bierzemy się za banany, możemy już w szerokim garnku zacząć  grzać(...)obrane banany. Dla ułatwienia można je pokroić w plasterki. Skrapiamy łyżką soku z cytryny, wbijamy jajko i rozgniatamy widelcem na jednolitą masę. Mąkę przesiewamy z solą i sodą oczyszczaną. Gdy tłuszcz jest już prawie gorący ( tak około 3/4 tego co powinno być) do bananów wlewamy wodę i partiami wsypujemy mąkę.  Miotełką dokładnie mieszamy. Nie polecam wsypać wszystkiego

Dieta moja pasja
KONFITURA Z PŁATKÓW DZIKIEJ RÓŻY 166

płatków dzikiej róży 40 g cukru sok z 1/3 cytryny szczypta kwasku cytrynowego 1/2 kieliszka wódki 1/2 szklanki wody słoik na przetwory Z płatków usuwamy  białe, stwardniałe końce aby nie nadały goryczy naszej konfiturze. Purpurowe(...)części płatków przelewamy na sitku wrzątkiem, aby je zmiękczyć i pozbyć się zanieczyszczeń. Gdy przestygną, odciskamy z nich wodę. Płatki przekładamy do salaterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Z połowy szklanki wody i cukru gotujemy syrop, stale mieszając. Do gorącego syropu wrzucamy płatki i zdejmujemy z ognia. Mieszamy, aby płatki się rozdzieliły, i zostawiamy do następnego dnia. Następnego dnia: gotujemy

KuchcikoweLove
Cytrynowe tartaletki inspirowane książką KAUKASIS... 168

wersji małych tartaletek. Tartaletki cytrynowe. Składniki na ciasto; 20 dag mąki pszennej duża szczypta soli 10 dag zimnego masła 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki sody 3 łyżki wody Nadzienie; 3 cytryny 25 dag cukru kryształu 2 żółtka, rozmącone, do glazurowania (pominęłam) Przygotowanie; Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i masło pokrojone w kostkę. Rozcieramy w palcach. Do szklanki wlewamy(...)ocet, dodajemy sodę a także około 3 łyżki wody. Wszystko przelewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Jeśli będziemy mieć trudności z zagnieceniem dolewamy jeszcze odrobinę wody. Zawijamy w folię i chłodzimy około 1 godz. Cytryny sparzamy wrzątkiem, zostawiamy w nim na około 20 min. Po ostudzeniu wkładamy do zamrażarki aby dobrze stwardniały. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180C. Małe foremki smarujemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Tort śmietanowy 359

fixy truskawki, wiórki kokosowe, barwnik spożywczy lub sok z truskawek Syrop do nasączenia biszkoptu: 1 szklanka wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Do rondelka wsypać cukier, zalać wodą i zagotować. Dodać sok z cytryny i gotować 5 minut. Wystudzić Przygotowanie: Białka ubić na sztywno, kiedy piana będzie robiła się gęsta, dodawać po łyżce cukru, cały

Kulinarne Inspiracje
Pierniczki lebkuchen 203

zostać miękkie, dajemy im chwilę przestygnąć na blaszce, a następnie pierniczki studzimy na kratce.Do miseczki wsypujemy cukier puder, skrapiamy go sokiem z cytryny i rozcieramy, Dodajemy łyżkę wody i dalej rozcieramy. Lukier nie może być za gęsty. Jeśli tak będzie dodajemy jeszcze odrobinę wody.Pierniczki moczymy w lukrze i układamy

Kulinarne przygody Gatity
Zielona uzdrowicielka 128

bardziej leśny, dzięki jałowcowi. Głównym składnikiem jest dobra gazowana woda mineralna.   Składniki: 4 kulki jałowca gałązka świeżego rozmarynu 2 kieliszki likieru ziołowego Jägermeister łyżka soku z cytryny kilka kostek lodu dobre woda gazowana (u mnie Perrier)   Przygotowanie: Kulki jałowca i rozmaryn delikatnie rozgnieć w możdzieżu lub w szklance. Dolej Jägermeistera i sok z cytryny, wymieszaj. Dodaj lód

Ugotowane pozamiatane
Pieguski, czyli cytrynowo-makowe babeczki (bez oleju) 144

szklanki maku 1/2 szklanki mleka roślinnego 1/2 szklanki musu jabłkowego według tego przepisu otarta skórka ze sparzonej wrzątkiem 1 cytryny świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny zamiennik jajka: 2 łyżki nasion chia 6 łyżek wody Lukier(...)opcjonalnie): cukier puder sok z cytryny   nasiona chia do dekoracji Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. W niewielkiej miseczce mieszamy nasiona chia z wodą i odstawiamy na kilka minut. Cytrynę parzymy wrzątkiem i ocieramy skórkę do niewielkiego naczynia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy cukier, mak i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko, mus jabłkowy otartą

Lamarida.pl
Puszysta, szybka babka na oleju 16347

oleju 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka L  2 łyżeczki aromatu cytrynowego  skórka otarta z 1 cytryny Lukier i posypka: 1/2 szklanki cukru pudru woda sok z cytryny  100g żurawiny suszonej 1. Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do powstania puszystej masy. Powinna ona zwiększyć swoją objętość, może to potrwać nawet(...)Babkę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 1h, do suchego patyczka. 3. Do cukru pudru wlewamy stopniowo po łyżce wody do uzyskania gęstego lukru. Polewamy nim babkę, posypujemy żurawiną. Pozostawiamy do zastygnięcia

Szefowa kuchni
Hummus 189

była jednolita, gładka. Przekąska super do pracy lub na Sylwestra :) Składniki na hummus: 1 szklanka ciecierzycy 1 słoiczek tahiny (mój 140 gramów) 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki lodowatej wody 3 łyżki cytryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej Składniki do przystrojenia: oliwa z oliwek kilka gałązek posiekanej natki pietruszki słodka mielona papryka do smaku Dodatki, wedle uznania: kolorowe papryki ogórek marchewka Ciecierzycę(...)minut W tym czasie posiekać czosnek, a warzywa pokroić w słupki Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i opłukać Dodać tahinę, czosnek, sok z cytryny i bardzo dokładnie zblendować na gładką, jednolitą pastę Następnie, powoli i porcjami, dodawać lodowatą wodę i blendować ok. 2 minut do całkowitego połaczenia masy Gotowy hummus włożyć do lodówki i schłodzić Przełożyć do miseczki, skropić oliwą z oliwek

Szczęśliwa kuchnia
Hummus 189

była jednolita, gładka. Przekąska super do pracy lub na Sylwestra :) Składniki na hummus: 1 szklanka ciecierzycy 1 słoiczek tahiny (mój 140 gramów) 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki lodowatej wody 3 łyżki cytryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej Składniki do przystrojenia: oliwa z oliwek kilka gałązek posiekanej natki pietruszki słodka mielona papryka do smaku Dodatki, wedle uznania: kolorowe papryki ogórek marchewka Ciecierzycę(...)minut W tym czasie posiekać czosnek, a warzywa pokroić w słupki Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i opłukać Dodać tahinę, czosnek, sok z cytryny i bardzo dokładnie zblendować na gładką, jednolitą pastę Następnie, powoli i porcjami, dodawać lodowatą wodę i blendować ok. 2 minut do całkowitego połaczenia masy Gotowy hummus włożyć do lodówki i schłodzić Przełożyć do miseczki, skropić oliwą z oliwek

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pieczony indyk 187

szklanki cydru jabłkowego, 3 pełniejsze łyżeczki suszonej szałwii, 3 łyżeczki suszonego rozmarynu, 1 i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 6 dużych ząbków czosnku, skórka obrana obieraczką z 2 cytryny Składniki marynaty - woda, cydr, sól, zioła, zmiażdżone ząbki czosnku oraz skórkę z cytryn umieścić w garnku i podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy marynata zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez

Plate of Joy
Jesienna herbata 127

odporność gotowa! Idealnie rozgrzewa w jesienne wieczory. Składniki na 1 szklankę 2 plastry cytryny 2 plastry limonki kilka plastrów imbiru 1 łyżeczka miodu kilka listków mięty ciepła woda (ok. 80 stopni) Plastry cytryny i limonki kroimy na ćwiartki. Do pustej szklanki wrzucamy listki mięty, cytrynę, limonkę i imbir. Całość zalewamy ciepłą wodą. Na koniec dodajemy miód. Delikatnie mieszamy, aby miód(...)się rozpuścił. Pamiętajmy, żeby woda nie była gorąca, ponieważ cenne witaminy, pierwiastki i właściwości składników zostaną utracone. Oprócz witaminy C i rutyny cytryna zawiera magnez, potas, fosfor, cynk, sód i żelazo. Jest bogata w beta-karoten i witaminy z grupy B. Pomaga przeciwdziałać miażdżycy i nadciśnieniu. Łagodzi infekcje i pobudza trawienie. Limonka to dobre źródło witaminy

My Chcemy Jeść

Proponowane wyszukiwania