woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:120/1096)

Kurczak w ziołowej panierce 246

łyżki siekanej pietruszki - 2 łyżki siekanego szczypiorku - 1 szklanka mąki - 1 jajko -¾ szklanki wody -½ łyżeczki sody - olej do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka rozkroić i lekko rozbić. Z cytryny, dwóch łyżek wody, papryki, tymianku i połowy soli zrobić marynatę i obtoczyć nią piersi. Pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę. Mąkę wymieszać z wodą, jajkiem, resztą soli, pietruszką

dom-agi.pl
Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ – nieśmiertelny klasyk w cytrusowym wydaniu 283

uwędzonych. Dzisiaj ciężko kupić je poza okresem świątecznym, nad czym ja szczerze ubolewam – z przyjemnością robiłabym ten kompot częściej. Owoce wędzone płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki – poza cytryną i pomarańczą – wkładamy do garnka razem z przyprawami i zalewamy wodą. Używam tutaj mineralnej. Zostawiamy całość na 30-40 minut do napęcznienia suszonych owoców. Kiedy owoce napęcznieją, kompot stawiamy(...)kalifornijskich) 10 moreli 8 fig 2 laski cynamonu 4-5 gwiazdek anyżu 10 sztuk goździków 4-5 ziaren zielonego kardamonu 1 duża pomarańcza ½ cytryny miód, cukier albo syrop z agawy 3,5 litra wody (używam mineralnej

Karo in the Kitchen
Orzeźwiająca woda smakowa 95

oknem żar się z nieba leje a ty masz już dość czystej wody i słodkich napojów-polecam zdrowy orzeźwiający napój,który doskonale gasi pragnienie.  Składniki: ogórek cytryna limonka jabłko bazylia woda lód w kostkach Sposób przygotowania: Ogórka myjemy,obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Do dzbanka wrzucamy ogórka,pokrojone w plastry: cytrynę,limonkę i jabłko oraz listki świeżej bazylii

Wielki apetyt
Zupa z jarmużu z soczewicą i pieczarkami 150

pieczarki (5 szt.) groszek konserwowy (3 łyżki) zielona soczewica (1/2 szklanki) cebula dymka (1 główka i piórka z 3 szt.) czosnek (1 ząbek) koperek (1 gałązka) woda  sok z cytryny (1 łyżeczka) oliwa z oliwek (1 łyżka) sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka ostra Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Do garnka z gotującą się wodą(...)solimy i gotujemy przez kilka ok 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z palnika i blendujemy. Następnie dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Przyprawiamy pieprzem czarnym i ziołowym, solą i papryką. Do drugiego garnka wsypujemy soczewicę i zalewamy szklanką wody. Gotujemy aż woda wyparuje. Wtedy dodajemy soczewicę do zupy i gotujemy razem do osiągnięcia wżenia. W czasie gotowania zupy myjemy, obieramy

Weganka gotuje
Ryba duszona w sosie pomidorowym 196

pangi 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 szczypty ostrej papryki sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki wody sól  pieprz szczypiorek Wykonanie: Filety rybne skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem , papryką słodką, ostrą i odstawić do lodówki na 30 minut. W rondlu rozgrzać olej

O kuchni z uczuciem
Tort komunijny 183

cukier puder - 170 g Dodatkowo brzoskwinie - 1 puszka masa cukrowa  - 700 g  opłatek cukrowy  - 1 szt  opłatek cukrowy  - 1 szt Poncz: woda gotowana ostudzona 150 ml sok z cytryny cukier puder Przygotowanie : Biszkopt :  Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)masło pokrojone w kostkę, ubić do białości, następnie dodać cukier puder i sok z cytryny, dalej ubijać. Odłożyć 1 łyżkę  masy maślanej do opłatka. Poncz : Wodę połączyć z cukrem, sokiem z cytryny,  wymieszać. Brzoskwinie odlać z syropu, osączyć na sicie, pokroić w kostkę. Przełożenie tortu : Tort przekroić na 3 placki. Pierwszy krążek nasączyć ponczem, wyłożyć połowę kremu śmietanowego

Kuchnia Danusi
Mini tarty cytrynowe z bezą 191

naczynia miksującego, naczynie zamknięte, interwał, czas 1 minuta. Wyjąć z naczynia i włożyć do woreczka foliowego i na godzinę do lodówki. Przygotowanie masy cytrynowej – do garnka wlać wodę, sok z cytryn, skórka z wcześniej wyparzonych cytryn, cukier, zagotować. W kubku rozmieszać mąkę ziemniaczaną w wodzie( 8 łyżek) Rozmieszaną mąkę ziemniaczaną wlać do gotującej się masy cytrynowej. Dokładnie rozmieszać

Kuchnia Pokoleń
Prosty piegusek z galaretką 145

budynie śmietankowe Emix 1 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka cukru 200 g masła Galaretka: 2 galaretki truskawkowe Emix 800 ml wrzątku Poncz: 100 ml wody sok z połowy cytryny Krem budyniowy: Kilka godzin przed składaniem ciasta przygotowujemy bazę do kremu. Krem budyniowy, jak sama nazwa wskazuje, rozpoczynamy od ugotowania budyniu. 3/4 l mleka wlewamy do rondelka(...)wysokości kolan na podłogę, oczywiście nie tak, żeby ciasto nam wypadło z blaszki! :) Galaretka: Galaretki rozpuszczamy łącznie w 800 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Poncz: Wodę mieszamy z sokiem z cytryny. Składanie ciasta: Biszkopt dzielimy na 2 części. Dolną część z powrotem wkładamy do blaszki i ponczujemy połową przygotowanego płynu. Na nasączony biszkopt wykładamy 1/2 kremu budyniowego

MamaOskarka
Lemoniada arbuzowa 132

kilka chwil. Składniki: - połówka małego arbuza - 1/2-3/4 szklanki soku z cytryny  - 1-2 łyżki cukru - świeża mięta - woda Miąższ z arbuza zmiksować blenderem. Dodać sok z cytryny, cukier, miętę i zalać wodą. Wymieszać Odstawić do lodówki w celu schłodzenia. Smacznego

CookYourself
Mikstura na odporność, prosty domowy syrop 138

syrop: - 2 duże główki czosnku, ważne żeby to był dobry krajowy czosnek od zaprzyjaźnionego rolnika lub z pobliskiego targu - 1/2 szklanki miodu - 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody - sok wyciśnięty z 3 cytryn - 10 owoców pigwowca (opcjonalnie jeśli macie) 1. Zimną wodę mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojone i lekko zmiażdżone owoce pigwowca

Apetyczna babeczka
Lemoniada arbuzowa 133

kilka chwil. Składniki: - połówka małego arbuza - 1/2-3/4 szklanki soku z cytryny  - 1-2 łyżki cukru - świeża mięta - woda Miąższ z arbuza zmiksować blenderem. Dodać sok z cytryny, cukier, miętę i zalać wodą. Wymieszać Odstawić do lodówki w celu schłodzenia. Smacznego

CookYourself
Biszkopt z masą jabłkową 175

jajek sól ½ szkl. cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cytrynowy poncz: 1/3 szkl. wody (letniej, przegotowanej) 2 łyżki soku z cytryny Nietypowa masa z jabłkami: 25 dag jabłek (waga po obraniu) 1 ½ łyżki soku z jabłek 1 galaretka truskawkowa 20 dag masła 2 kisiele żurawinowe 1 łyżeczka cukru(...)spokojnie - wszystko się razem połączy). Całość zmiksować mikserem na gładką masę. Następnie do masy przełożyć jabłka i razem wymieszać. Jedną część biszkoptu nasączyć  ponczem (przegotowaną wodę wymieszać z sokiem z cytryny), potem wyłożyć masę z jabłkami i przykryć drugą częścią biszkoptu. Nasączyć go pozostałym cytrynowym ponczem.Dowolnie udekorować , odstawić do lodówki do zastygnięcia masy

Moje domowe kucharzenie
Chrzan z jajkiem. 374

Przepis możecie znaleźć także w naszym blogerskim magazynie: Magazyn Apetyt Chrzan z jajkiem. Składniki: 250g korzenia chrzanu; 5 jajek; 2 łyżki soku z cytryny lub octu; 2 łyżeczki cukru; 3 łyżki śmietany 18%; kilka łyżek gorącej wody(...)sól. Chrzan umyj. Zalej zimną wodą i pozostaw na 2 godziny. Po tym czasie obierz cienko i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj chrzan z sokiem z cytryny. W gorącej wodzie rozpuść jedną łyżeczkę cukru i dodaj do chrzanu. Wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku solą. Ugotowane na twardo jajka obierz, podziel na pół i wyjmij z nich żółtka. Rozetrzyj

Miksturownik
PASZTECIK Z SOCZEWICY ZIELONEJ NA KANAPKI. 203

SOCZEWICY ZIELONEJ. /własny;/ na słoik 400ml 1 szklanka zielonej soczewicy 2 ząbki czosnku 1 cebula dymka łyżka oleju do smażenia sok z 1/2 cytryny 3 łyżki sosu sojowego świeżo mielony pieprz 4 łyżki zimnej wody oliwa z oliwek Soczewicę gotuję do miękkości(...)minut). Odcedzam płyn. Dymkę siekam wraz z czosnkiem i szklę na oleju.  Dodaję do soczewicy. Miksuję za pomocą blendera,  dodając sos sojowy, sok z cytryny, pieprz, zimną wodę  i tyle oliwy z oliwek, aby powstała gładka, jednolita i nie za sucha pasta. I gotowe. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Tarta na cieście francuskim z botwinką, rukolą i sosem czosnkowym 64

wchłonięcia soku z botwinki) sól i pieprz czarny do smaku Szybki sos czosnkowy 1 opakowanie naturalnego tofu (ok. 250 gramów) 2 ząbki czosnku 150 ml ciepłej, przegotowanej wody sok z 1/2 cytryny 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (płatki nadają delikatny serowy posmak) 1/2 łyżeczki czarnej soli kala namak (sól ma charakterystyczny posmak jajek) 2 łyżki oleju z awokado, lnianego(...)soku z botwinki)","s\u00f3l i pieprz czarny do smaku","1 opakowanie naturalnego tofu (ok. 250 gram\u00f3w)","2 z\u0105bki czosnku","150 ml ciep\u0142ej, przegotowanej wody","sok z 1\/2 cytryny","3 \u0142y\u017cki p\u0142atk\u00f3w dro\u017cd\u017cowych nieaktywnych (p\u0142atki nadaj\u0105 delikatny serowy posmak)","1\/2 \u0142y\u017ceczki czarnej soli kala namak (s\u00f3l

Heca w kuchni