woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:113/1096)

Tort biała czekolada z truskawką 349

truskawek (mrożone lub świeże) 2,5 łyżeczki żelatyny (ok 10 g) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 0,5 szt. cytryny Nasączenie 1 szt. cytryny 1 szt. pomarańczy 0,25 szklanki wody Sposób przygotowania Biszkopt Biszkopt przygotować wg przepisu na biszkopt (link na wstępie) Krem Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku (najlepiej z grubym dnem), do wrzenia, zestawić(...)sokiem z owców by nie była tak gęsta). Całość schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu. Nasączenie i wykonanie tortu Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy. Dodać wodę i wymieszać. Biszkopt podzielić na 3 części (blaty). Pierwszy z krążków biszkoptowych ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Na biszkopcie rozsmarować 1/4 kremu z białej czekolady. Wyłożyć połowę

Wypieki i Rumieńce
Zielony koktajl ze szpinaku, awokado i gruszki 217

porcja słodyczy i drugie śniadanie zarazem. Wszystkie składniki mojego koktajlu do siebie pasują. Gruszka i awokado mają zbliżony kształt, szpinak podbija kolor mdłego awokado w intensywną zieleń, cytryna zapobiega ciemnieniu awokado, a woda nadaje odpowiedniej konsystencji. Lubię tak komponować jedzenie, żeby wszystko się uzupełniało. Mój zielony koktajl nie jest niczym dosładzany, co prawda można użyć niewielkiej ilości jakiegoś zdrowego słodzidła(...)Składniki na 1 porcję : 1/2 niewielkiego dojrzałego awokado 1 gruszka (100g) garść szpinaku 1/2 szklanki wody (lub więcej dla uzyskania odpowiedniej konsystencji) kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie) Szpinak umyć pod bieżącą wodą i przełożyć do pojemnika blendera razem z miąższem awokado i pokrojoną w kostkę gruszką (bez gniazda nasiennego, ze skórką). Dolać wodę i zmiksować wszystkie składniki na aksamitny

Dietolog
Pierś kurczaka duszona z figą i winem podana z pieczonym karmelizowanym burkiem i cytrynowo- miętowym ryżem 155

masła  2 łyżki cukru szczypta soli i pieprzu  sok z ćwiartki cytryny Miętowo - cytrynowy ryż  1 szklanka ryżu  1 i 1/2 szklanki wody  skórka otarta z jednej cytryny  sól  garść posiekanej mięty  Dodatkowo kilka fioletowych fig i mięta do dekoracji Ryż gotuję w podanej ilości wody. Na koniec gotowania dodaję skórkę oraz

Mango Papaja
Zdrowie jest największym skarbem ! zupa w 5 minut 159

Składniki: 1 ogórek (obrany ) 1 łyżka cebula (posiekana) 1 awokado, obrane 1 łyżka oliwa 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka jabłkowego octu 1 szklanka przegotowanej chłodnej wody ¼ łyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki chili w proszku 1 szczypta pieprzu cayenne Papryka ,lub czerwona cebula do przybrania Wykonanie Jedzenie świeżej,żywności pomoże Ci czuć się świetnie, zarówno w środku(...)znanym jako skuteczne warzywo w oczyszczanie wątroby, także awokado, które dodaje zdrowe tłuszcze i kremową konsystencję. Do kielicha blendera dać ogórek obrany ,cebula, oliwe z oliwek, sok z cytryny, ocet i wodę . Zblendowac na puree na wysokim poziomie. Dodać chili w proszku, sól i pozostałe składniki i wymieszac wszystko razem . Ta orzeźwiająca zupa składa się na zdrowy posiłek. Jest gotowa

w mojej kuchni
Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką 182

historii o dżemie. Wraz ze skórką pomarańczową szturmem zdobyły nie tylko moje podniebienie. Oto przepis na jesienny dżem.  Składniki ½ dyni hokkaido 2 pomarańcze + skórka 250 ml wody 60 g ksylitolu ½ cytryny 4 łyżki nasion chia Pomarańcze parzymy wrzątkiem. Obieramy, dzieląc skórki na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wykrajamy białą część. Kroimy w cienkie paski lub kostkę, umieszczamy w kubku, zalewamy(...)wodą ok. 2 cm ponad powierzchnię skórek. Gotujemy do momentu odparowania wody. Cząstki pomarańczy obieramy ze wszystkich błon i wrzucamy do rondla. Z połówki cytryny wyciskamy sok i dodajemy do pomarańczy. Dolewamy kilka łyżek wody, dodajemy łyżkę ksylitolu i smażymy aż owoce zupełnie się rozpadną.  Dynię kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do blendera kielichowego

My Chcemy Jeść
Zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą (dieta dr Dąbrowskiej) 157

dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 duża garść liści młodego szpinaku 1 plasterek świeżego imbiru 1 średni ogórek 1 zielone jabłko 1/2 kiwi 1/2 szklanki wody sok z cytryny kilka listków mięty Wykonanie: Szpinak płuczemy, jabłko i ogórka dokładnie myjemy. Z jabłka usuwamy gniazdko nasienne, kiwi obieramy. Owoce i ogórka kroimy na mniejsze kawałki i wraz(...)szpinakiem i miętą wrzucamy do blendera. Imbir drobno kroimy, dodajemy do blendera, wlewamy wodę. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy, na koniec dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i od razu pijemy

Kulinarne przygody Gatity
Puree z topinambura / Jerusalem artichoke puree 230

podgrzanej sól do smaku szczypta pieprzu cayenne świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku Przygotowanie: Obierz topinambur, pokrój na 2 cm kawałki i umieść misce z wodą z odrobiną soku z cytryny, aby proces utleniania i odbarwienia. W garnku umieść wodę, masło, tymianek, sól i doprowadź do wrzenia. Włóż do garnka topinambur i gotuj do miękkości, przez około 20 minut

karmelowy
Tom Collins 198

różnicą jest rodzaj Ginu użyty do ich zrobienia. Drink Tom Collins – doskonały smak – prosty do zrobienia. Składniki: 45 ml Gin 15 ml Syrop Cukrowy 30 ml sok z cytryny 60 ml woda gazowana Plaster pomarańczy oraz wisienka Sposób wykonania: Do shakera wypełnionego lodem wlej gin, sok z cytryny oraz syrop cukrowy. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Przelej zawartość shakera do szklanki

Drinkologia
Drożdżówki z serem i jagodami 209

sera białego u mnie "Mój ulubiony " z Wielunia - 1 litr jagód - 5 łyżek cukru pudru  - kilka kropel olejku waniliowego lukier : - 300g cukru - sok z 1 cytryny - kilka łyżek ciepłej wody Sposób wykonania : Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru ( robimy tak zwany rozczyn) posypujemy mąką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia . Po tym czasie mieszamy(...)rozmąconym żółtkiem z mlekiem żeby miały ładny połysk po upieczeniu. Pieczemy ok 15 minut, wyciągamy i studzimy na kratce . Robimy lukier : do cukru pudru wlewamy sok z cytryny i 1-2 łyżki wody ,ucieramy chwilkę ,jak jest za gęsty dodajemy kolejną łyżkę wody . Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę . Upieczone bułki polewamy lukrem jak są jeszcze ciepłe. Smacznego

Wypieki Rene
Jamajka 142

wrzącej wody Masa śmietanowo-serowa: 750 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 czubate łyżki cukru pudru Poncz (do nasączenia ciasta): 1/2 szklanki ciepłej wody 3 łyżki soku z cytryny cukier (do smaku) Dodatkowo: 5-7 sztuk bananów sok z cytryny dżem morelowy/brzoskwiniowy kakaowa posypka cukrowa/starta mleczna lub gorzka czekolada Wykonanie: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek . Następnie ubijamy(...)wstawić miskę z galaretką do większego naczynia wypełnionego zimną wodą. Gdy zacznie lekko tężeć, jest gotowa do użycia :) Przygotowujemy poncz do nasączenia blatów. W tym celu mieszamy wodę z sokiem z cytryny i cukrem (ilość wedle uznania, do smaku) do momentu rozpuszczenia cukru. Dolny blat wkładamy do formy i nasączamy go połową ponczu. Następnie smarujemy go ok. 4 łyżkami dżemu

MyCookBook.pl
Wiśnie w cukrze 176

lodów, deserów, ciast jak i baza do przygotowania sosów. Całość prosta do przygotowania, a wiśnie w cukrze  są idealne w smaku! Składniki: wiśnie cukier sok z cytryny odrobina przegotowanej wody Wiśnie umyć i wydrylować. Do umytych, wyparzonych i suchych słoików wkładać wiśnie, następnie przesypać to 2 łyżkami zwykłego cukru. Delikatnie ubić i ponownie włożyć wydrylowane wiśnie oraz cukier. Ostatnia(...)warstwa musi kończyć się cukrem. Na sam koniec całość skropić odrobiną soku z cytryny i do każdego słoika dolać 1-2 łyżki przegotowanej wody oraz wlać sok z drylowania wiśni. Słoiki zakręcić i pasteryzować (słoiki pasteryzowałam 15 minut - czas liczyłam od momentu wrzenia wody). Po pasteryzacji słoiki ułożyć do góry dnem i pozostawić w takiej pozycji, aż do wystygnięcia. Układanie

Ugotować
Drożdżówki z serem i jagodami 241

białego u mnie "Mój ulubiony " z Wielunia - 1 litr jagód - 5 łyżek cukru pudru - 2 żółtka  - kilka kropel olejku waniliowego lukier : - 300g cukru - sok z 1 cytryny - kilka łyżek ciepłej wody Sposób wykonania : Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru ( robimy tak zwany rozczyn) posypujemy mąką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia . Po tym czasie(...)rozmąconym żółtkiem z mlekiem żeby miały ładny połysk po upieczeniu. Pieczemy ok 15 minut, wyciągamy i studzimy na kratce . Robimy lukier : do cukru pudru wlewamy sok z cytryny i 1-2 łyżki wody ,ucieramy chwilkę ,jak jest za gęsty dodajemy kolejną łyżkę wody . Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę . Upieczone bułki polewamy lukrem jak są jeszcze ciepłe. Smacznego

Wypieki Rene
Ciasto biedronka 324

jagody i porzeczki) – mogą być mrożone owoce pół szklanki cukru 4 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wody Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 400ml gorącej wody pół szklanki wiórków kokosowych pół szklanki jagód lub borówek do dekoracji 1/3 szklanki wody + 1 łyżka soku z cytryny – do nasączenia ciasta     *** Biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Dodajemy stopniowo(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 30 minut – do suchego patyczka *** *** Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Oba blaty nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny *** *** Owoce myjemy, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut, aż owoce puszczą sok *** *** Żelatynę wsypujemy do kubeczka, zalewamy wodą, tak aby była cała zakryta

Blog z Apetytem
Puree ze skorzonery / Salsify puree 262

cytryny, plus 2 łyżki soku z cytryny 500 g skorzonery 6 łyżek masła 1/2 szklanki śmietanki 36% cukier, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do miski napełnionej wodą wyciśnij sok z połówki cytryny. Obierz skorzonerę, umyj, pokrój na 2 cm kawałki i wrzuć do miski z sokiem (dzięki temu nie ściemnieje). W rondelku wymieszaj 1 szklankę wody z 2 łyżkami

karmelowy