woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:113/1096)

Bardzo miętowy koktajl z banana, truskawek i jabłka. 132

BANANA, TRUSKAWEK I JABŁKA.           Składniki na 2 porcje: 1 banan 1 jabłko około 180 g truskawek 3 torebki herbaty Posti "Mięta z cytryną" + 125 ml gorącej wody 10 liści mięty ogrodowej 50 ml  syropu miętowego           Sposób przyrządzania:             Trzy torebki herbaty Posti "Mięta(...)cytryną" zaparzyć w 125 ml gorącej wody, po czym ostudzić. Banana i jabłko obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki opłukać i odciąć szypułki. Banana, jabłko, truskawki oraz umyte listki mięty przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem na gładką konsystencję. Dodać syrop miętowy oraz ostudzoną herbatę i ponownie zmiksować. Koktajl przelać do wysokich szklanek i podawać od razu po przygotowaniu

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Lejdi lemonejd 175

laski rabarbaru (nasz! wciąż w przeprowadzkowej doniczce, jeszcze żyje) 1 plasterek świeżego imbiru 5 czubatych łyżeczek cukru 100 ml wody do ugotowania syropu opcjonalnie sok z cytryny do smaku 1 butelka wody mineralnej lekko gazowanej Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Razem z plasterkiem imbiru i cukrem wrzucamy do małego garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę(...)gotujemy. Zestawiamy z pieca i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jeśli syrop wydaje się mało kwaskowy, dodajemy sok z cytryny. Ostudzony syrop przecedzamy przez sitko, następnie zalewamy 700ml lekko gazowanej wody mineralnej. Można podać z kostkami lodu, albo schłodzić w lodówce przed podaniem. A gotowany rabarbar podeżreć, bo jest bardzo smaczny (z konQbkowym certyfikatem jakości). Może nie jest to tradycyjny babciny

les mirabelles
Muffinki z herbatą Teekanne 133

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki siekanych orzechów włoskich Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny Muffinki: Herbatę zaparzyć w 750 ml gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku a następnie herbatę i mąkę przesianą z proszkiem i sodą(...)można zostawić do dekoracji), wymieszać i nakładać do foremek na babeczki do 3/4 wysokości. Muffinki piec ok 25-30 minut. Ostudzić. Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną wody aby powstał gęsty lukier. Polać nim muffinki i posypać bakaliami

Smakołyki Asi
Ryba w occie - Wigilia 2015 131

szklanki woda 8 szklanek Dodatkowo:  oliwa do smażenia mąka do ryby sok z cytryny do skropienia ryby  Wykonanie: Rybę rozmrażamy, odsączamy z wody, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Obtaczamy w mące i smażymy na oliwie z obu stron na rumiany kolor. Kroimy cebule w talarki i kładziemy na do naczynia, dodajemy ziele

Różowa kuchnia
Koktajl z ananasem, imbirem i miodem – pyszny i zdrowy 131

naszego organizmu. Do przygotowania koktajlu będziemy potrzebowali: z podanych proporcji wyjdzie około 600 ml koktajlu 1/2 świeżego ananasa 1 łyżka miodu 1/2 szklanki wody około 1 łyżki świeżego imbiru (można dodać mniej) sok wyciśnięty z 1/2 cytryny dodatkowo do koktajlu możemy dodać rozkruszony lód (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Dwa pyszne koktajle z ananasem Przygotowanie: Ananasa(...)blenderem, jedyny minus dodania rdzenia do koktajlu jest taki, że koktajl będzie szczypał i piekł w język). Kroję na mniejsze kawałki i przekładam do pojemnika blendera. Dodaję miód, wodę, sok z cytryny, imbir i rozdrabniam blenderem, koktajl jest gotowy. Dodatkowo do koktajlu możemy dodać drobno rozkruszony lód. Koktajl z ananasem jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle

Uwaga Babcia Gotuje
Pigwowiec z galaretką z pigwy 211

piekę 15 minut. Galaretka z pigwy: Pigwy dokładnie myję w gorącej wodzie i obieram ze skóry, wycinam nasiona. Przekładam skórki i nasiona do miski, zalewam zimną wodą, dodaję trochę soku z cytryny. Z pigwy odcięłam końcówkę i  miejsce przy ogonku, i to wyrzuciłam. Skórki , gniazda z pestkami, jedną pokrojoną pigwę przekładam do garnka, zalewam wodą zimną tyle żeby były(...)pogotować. On zgęstnieje na cieście jak wstawimy go do lodówki za sprawą pektyny którą zawiera pigwa. Warstwa pigwa: Pigwy obrane kroję w kostkę, przekładam do miski, wlewam wodę, dodaję odrobinę soku z cytryny. Pigwę przekładam do garnka dodaję sok z 1 i 1/2 cytryny, dwie łyżki cukru i gotuję na wolnym ogniu aż zmięknie ale się nie rozpadnie, mają zostać

wesoła kuchnia
Mojito z pokrzywą 181

listków mięty oraz cytryną. Napój jest orzeźwiający, zdrowy i doskonale gasi pragnienie. Składniki (2 duże szklanki): – 400 ml napoju z pokrzywy (np. Posti) – 1 cytryna; – garść liści mięty; – woda do uzupełnienia; – 1 łyżeczka brązowego cukru Wykonanie: Napój z pokrzywy chłodzimy. Do dwóch szklanek wsypujemy po 1/2 łyżeczki cukru. Cytrynę szorujemy i kroimy w plasterki, rozkładamy(...)szklanek. Wrzucamy listki mięty, zalewamy pokrzywą, uzupełniamy zimną wodą. Ja pijąc taki napój słomką wyciskam sok z cytryny i mięty. Pyszne i orzeźwiające! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/mojito-z-pokrzywa/&blog=http://dom-agi.pl';

dom-agi.pl
KOMPOT Z WINOGRON 145

okazji robienia soku z winogron zrobiłam kilka słoików kompotu z nich.Sporo mi ich jeszcze zostało więc" poszły " do słoika.Zapraszam.  winogrona  3 łyżki cukru na słoik woda sok z cytryny *********************************  Winogrona opłukać.Sloiki wyparzyć.Słoiki napełnić winogronami każdy do 3/4 ich pojemności.Wodę zagotować z cukrem( 3 łyżki na każdy słoik ) , zdjąć z ognia i dodać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pączki małe bananowe cudeńka. 113

żółciutkich. Co nie znaczy, że takie wprost w wystawy się nie nadają. 2 mocno dojrzałe banany jajko szklanka mąki łyżeczka sody oczyszczanej szczypta soli łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki gazowanej wody olej do smażenia ręczniki papierowe cukier puder do posypania jak ktoś chce W tym czasie jak bierzemy się za banany, możemy już w szerokim garnku zacząć  grzać(...)obrane banany. Dla ułatwienia można je pokroić w plasterki. Skrapiamy łyżką soku z cytryny, wbijamy jajko i rozgniatamy widelcem na jednolitą masę. Mąkę przesiewamy z solą i sodą oczyszczaną. Gdy tłuszcz jest już prawie gorący ( tak około 3/4 tego co powinno być) do bananów wlewamy wodę i partiami wsypujemy mąkę.  Miotełką dokładnie mieszamy. Nie polecam wsypać wszystkiego

Dieta moja pasja
KONFITURA Z PŁATKÓW DZIKIEJ RÓŻY 151

płatków dzikiej róży 40 g cukru sok z 1/3 cytryny szczypta kwasku cytrynowego 1/2 kieliszka wódki 1/2 szklanki wody słoik na przetwory Z płatków usuwamy  białe, stwardniałe końce aby nie nadały goryczy naszej konfiturze. Purpurowe(...)części płatków przelewamy na sitku wrzątkiem, aby je zmiękczyć i pozbyć się zanieczyszczeń. Gdy przestygną, odciskamy z nich wodę. Płatki przekładamy do salaterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Z połowy szklanki wody i cukru gotujemy syrop, stale mieszając. Do gorącego syropu wrzucamy płatki i zdejmujemy z ognia. Mieszamy, aby płatki się rozdzieliły, i zostawiamy do następnego dnia. Następnego dnia: gotujemy

KuchcikoweLove
Cytrynowe tartaletki inspirowane książką KAUKASIS... 152

wersji małych tartaletek. Tartaletki cytrynowe. Składniki na ciasto; 20 dag mąki pszennej duża szczypta soli 10 dag zimnego masła 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki sody 3 łyżki wody Nadzienie; 3 cytryny 25 dag cukru kryształu 2 żółtka, rozmącone, do glazurowania (pominęłam) Przygotowanie; Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i masło pokrojone w kostkę. Rozcieramy w palcach. Do szklanki wlewamy(...)ocet, dodajemy sodę a także około 3 łyżki wody. Wszystko przelewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Jeśli będziemy mieć trudności z zagnieceniem dolewamy jeszcze odrobinę wody. Zawijamy w folię i chłodzimy około 1 godz. Cytryny sparzamy wrzątkiem, zostawiamy w nim na około 20 min. Po ostudzeniu wkładamy do zamrażarki aby dobrze stwardniały. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180C. Małe foremki smarujemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Tort śmietanowy 347

fixy truskawki, wiórki kokosowe, barwnik spożywczy lub sok z truskawek Syrop do nasączenia biszkoptu: 1 szklanka wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Do rondelka wsypać cukier, zalać wodą i zagotować. Dodać sok z cytryny i gotować 5 minut. Wystudzić Przygotowanie: Białka ubić na sztywno, kiedy piana będzie robiła się gęsta, dodawać po łyżce cukru, cały

Kulinarne Inspiracje
Pierniczki lebkuchen 191

zostać miękkie, dajemy im chwilę przestygnąć na blaszce, a następnie pierniczki studzimy na kratce.Do miseczki wsypujemy cukier puder, skrapiamy go sokiem z cytryny i rozcieramy, Dodajemy łyżkę wody i dalej rozcieramy. Lukier nie może być za gęsty. Jeśli tak będzie dodajemy jeszcze odrobinę wody.Pierniczki moczymy w lukrze i układamy

Kulinarne przygody Gatity
Zielona uzdrowicielka 113

bardziej leśny, dzięki jałowcowi. Głównym składnikiem jest dobra gazowana woda mineralna.   Składniki: 4 kulki jałowca gałązka świeżego rozmarynu 2 kieliszki likieru ziołowego Jägermeister łyżka soku z cytryny kilka kostek lodu dobre woda gazowana (u mnie Perrier)   Przygotowanie: Kulki jałowca i rozmaryn delikatnie rozgnieć w możdzieżu lub w szklance. Dolej Jägermeistera i sok z cytryny, wymieszaj. Dodaj lód

Ugotowane pozamiatane
Pieguski, czyli cytrynowo-makowe babeczki (bez oleju) 128

szklanki maku 1/2 szklanki mleka roślinnego 1/2 szklanki musu jabłkowego według tego przepisu otarta skórka ze sparzonej wrzątkiem 1 cytryny świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny zamiennik jajka: 2 łyżki nasion chia 6 łyżek wody Lukier(...)opcjonalnie): cukier puder sok z cytryny   nasiona chia do dekoracji Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. W niewielkiej miseczce mieszamy nasiona chia z wodą i odstawiamy na kilka minut. Cytrynę parzymy wrzątkiem i ocieramy skórkę do niewielkiego naczynia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy cukier, mak i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko, mus jabłkowy otartą

Lamarida.pl