może trzeba jeszcze poczekać? :) Z racji, że cały dzień spędziłam poza domem na warsztatach, nie byłam w stanie podzielić menu na konkretne posiłki. Dzisiejsze "dania" to: woda z cytryną jabłko sałatka (szpinak, pomidor, ogórek, koperek, pietruszka zielona) czipsy warzywne (pomidorowe, marchewkowe, buraczane - skorzystałam z gotowych) zupa z botwinki pieczone warzywa (burak, seler, pietruszka, brokuł, cebula) sok wyciśniety z selera
pyszne zdrowościjeden z powodów dla którego zdecydowałam się na detoks) więc może to jednak oznaka zdrowienia? (wiem, brzmi to paradoksalnie). Poczekamy, zobaczymy. A oto co dzisiaj zjadłam: Śniadanie: - woda z cytryną - sałatka z rukoli, pomidora i grapefruita - połączenie może wydawać się egzotyczne, ale jest super:) jakby dodać do tego jeszcze odorbinę koziego sera...mmmm ;) - grapefruit Obiad: - duszone warzywa (brokuł, czosnek, papryka
pyszne zdrowościbędzie tak źle ;) Dzisiaj mały kryzys miałam po pracy - było mi lekko słabo, ale wypiłam ziołową herbatę, poszłam na niedługi spacer i było lepiej. Moje dzisiejsze menu: Śniadanie: woda z cytryną (a jakże) sok (z botwiny, selara naciowego, pietruszki, cytryny i jabłka) kilka rzodkiewek kalarepa ogórki kiszone surówka z marchewki, białej kapusty i pietruszki (wczoraj zrobiłam dużo więc jeszcze
pyszne zdrowościwybrałabym inny kierunek studiów, dietetykę, a nie ekonomię;/ 11. Jaki jest Twój ulubiony napój? dużo ich, zależy od pory roku i na co akurat mam ochotę, latem soki, woda z cytryną, koktajle, teraz herbata, kakao, kawa zbożowa, gorąca czekolada
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćIdealny na schłodzenie się podczas upałów, na uzupełnienie witamin. Składniki -miód leśny lub gryczany u mnie Skworcu -pęczek natki pietruszki -garść świeżego młodego szpinaku -sok z połowy cytryny -szklanka wody -2 jabłka -1 kiwi -plaster imbiru -kilka listków bazylii Wszystkie składniki wymyj, pokrój i wrzuć w blender. Dodaj miód . Ublenduj na gładko. I zdrowie w zasięgu ręki gotowe
Z Kuchni Do KuchniLassi to indyjski i turecki napój, który tradycyjnie robi się z jogurtu, wody, soli, cytryny i chilli. Jest idealny jako orzeźwienie w upalne dni i doskonale komponuje się z ostrymi daniami tamtejszej kuchni. Jeśli jednak mamy ochotę na lassi samo to można je zrobić również na słodko z różnymi dodatkami, na przykład z miąższem z mango. Ta wersja jest
Milion Smakówcukinii, z kozim serem, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi oraz zupą Tom Kha z krewetkami - obie nasze przystawki były pyszne! Kelner w trakcie posiłku przyniósł jeszcze talerz z wodą i cytryną, aby po zjedzeniu krewetek móc przemyć ręce. Przystawka w postaci grillowanej cukinii była pyszna - w końcu czego tu nie lubić? Aromatyczna, lekka i w odpowiedniej ilości! Krewetki tygrysie
Plate of Joypolecam Koktajl ze szpinakiem, ananasem, jabłkiem i kiwi Składniki: (na dużą szklankę) pół małego ananasa 1 kwaśne jabłko 1 kiwi 2 garście świeżego szpinaku sok z połowy cytryny 0,5 szklanki wody lub więcej… Ananasa obrać i pokroić w kostkę. Jabłko dobrze umyć i pokroić na mniejsze kawałki (można obrać ze skórki). Kiwi obrać i pokroić, Szpinak opłukać(...)kielichowego blendera wrzucić pokrojonego ananasa, jabłko, kiwi i szpinak. Dodać wodę i sok z cytryny. Zmiksować. Smacznego Post Koktajl ze szpinakiem, ananasem, jabłkiem i kiwi pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pldziecko jadło z zadowoleniem to i to nabierając na przemian. Składniki: topinambur i ziemniaki w ilości dowolnej Wykonanie: Topinambur i ziemniaki obieramy. Topinambur zwyczajowo zanurzamy na chwilę w wodzie z cytryną aby nie ściemniał. Kroimy frytki które wrzucamy do dwóch misek (jedna na ziemiaczane jedna na topinamburowe). Do każdej z misek dodajemy łyżkę oleju rzepakowego, szczyptę soli i mieszamy wszystko
Lubczyk i Waniliamąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g masła 3-4 łyżki mleka 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Mleko podgrzać, dodać szafran i dokładnie wymieszać. Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować, aby nie było(...)piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Lukier: Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub soku z cytryny. Gotowym lukrem polać upieczoną babkę. Dodatkowo można posypać wierzch startą skórką z 0,5 cytryny. Smacznego
Oryginalny smakkakaowa z lukrem cytrynowym. Polewa: Tabliczkę białej czekolady rozpuścić z łyżeczką masła w kąpieli wodnej. Babkę polewąc od razu. Lukier: Cukier puder wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny. Dodawać wodę i mieszać aż do uzyskania gęstej konsystencji. Dodać czerwony barwnik. Polać babkę
Humanistka w kuchnibiałek : 2 białka 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: + barwniki spożywcze + kolorowe posypki Lukier np. z mlekiem: 1 szklanka cukru pudru Około 3 łyżki mleka (soku z cytryny lub wody) Mąkę, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i kakao, wsypujemy do miski i całość mieszamy. Następnie robimy łyżką dołek, do którego będziemy wlewać pozostałe składniki. Margarynę, cukier i miód, zagotowujemy
Smakowy Rajplastrów świeżego ananasa 1 mango 1 szklanka wody gazowanej sok wyciśnięty z 1 cytryny Sposób przygotowania Owoce pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera. Wlać wodę, dodać sok z cytryny i wszystko razem zmiksować. W gorące dni można dodatkowo zmiksować z kilkoma kostkami lodu
pink envelopesojowym, listkami laurowymi, rozgniecionym czosnkiem, musztardą i startym imbirem. Marchewkę obrać, pokroić - dodać do mięsa. Wszystko wymieszać. Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Skropić cytryną, podlać wodą. Trzymać na ogniu, aż mięso będzie miękkie. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Wyłączyć ogień wmieszać w mięso posiekaną natkę i ugotowaną fasolkę....... Smacznego
Gaździnka warzygrzanki lub tosty francuskie. SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU /cytuję za Beą / 20-40 baldachów czarnego bzu 1 kg cukru sok z 1 cytryny 1 litr wody Kwiaty zbieramy w suchy, słoneczny dzień (najlepiej takie, które są w początkowej, a nie w końcowej fazie kwitnięcia). Zrywamy je delikatnie i równie delikatnie układamy je w misie(...)więcej mamy kwiatów, tym mocniejszy będzie nasz produkt końcowy, jednak nawet z 10-15 dużych baldachów otrzymamy aromatyczny, delikatny syrop. Po oberwaniu kwiatów przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny i wrzątkiem zalewamy kwiaty (wszystkie muszą być zakryte syropem), przykrywamy i odstawiamy na 2-4 dni, delikatnie mieszając zawartość naczynia mniej więcej raz dziennie. Następnie dokładnie filtrujemy
KUCHARNIA