brzoskwinie - 1,5 l wody - sok z 1-2 cytryn - świeża mięta - kostki lodu - opcjonalnie 1 łyżka cukru kokosowego Brzoskwinie obrać i pokroić w plastry. Do wody wlać sok z cytryn, świeżą miętę i dodać brzoskwinie. Odstawić na 1h do lodówki. Podawać z kostkami lodu. Smacznego
CookYourselfdoskonale się łączy z puszystym i delikatnym kremem waniliowym. Biszkopt można nasączyć innym likierem lub sokiem wiśniowym połączonym z likierem wiśniowym albo tylko samym syropem z cukru, wody i cytryny. Tort pięknie i wspaniale prezentuje się z czereśniami polanymi galaretką z czarnej porzeczki. Bardzo mnie urzekł ten letni tort i wiem, że po przepis nieraz jeszcze sięgnę. Zapraszam na apetyczny(...)waniliowego serka homogenizowanego 2 łyżeczki żelatyny 100 g cukru Dodatkowo: 500 g czereśni 1 torebka galaretki z czarnej porzeczki lub innej w czerwonym kolorze 450 ml gorącej wody Sposób przyrządzania: Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli, stopniowo dosypując cukier. Wymieszać z żółtkami, na koniec dodać przesiane oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kakao i olej. Delikatnie, ale dokładnie
Zakątek rozkoszy kulinarnychmandarynki 2 cytryny 2-3 gałązki mięty 1-2 łyżki miodu rzepakowego Miody Wileńskich 20-25 kostek lodu 1-1,5 litra wody mineralnej Przygotowanie: W niewielkiej ilości wody rozpuścić miód. Cytryny, pomarańcze i mandarynki umyć i sparzyć gorącą wodą. Pokroić w plasterki. Połowę owoców włożyć do dzbanka dodać gałązkę mięty i za pomocą drewnianej pałki rozgnieść owoce by puściły
Ala piecze i gotujejuż pomarszczonych jabłek, szkoda mi było je wyrzucić więc wymieszałam je z bananami i wyszedł smaczny pomysł na podwieczorek :)Składniki:- 4 jabłka- 2 banany- sok z 1/2 cytryny- 100 ml wody mineralnej niegazowanej- 1 łyżka cukru pudruPrzygotowanie:Jabłka i banany obieramy, kroimy w małe kawałki. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy do blendera, dodajemy cukier oraz wodę
Zainspirowana w kuchniLemon curd z TEGO PRZEPISU :) Masa śmietankowa: 400 g śmietanki 30% 2 łyżki cukru Śmietanę ubijamy na gęsty krem i pod koniec dodajemy cukier. Poncz: 3/4 filiżanki wody sok z połowy cytryny Chipsy kokosowe do obłożenia tortu, ja użyłam chipsów ze sklepu Galeria Herbat Wykonanie: Biszkopt przecinamy na 3 blaty. Pierwszy nasączamy 1/3 ponczu i nakładamy 2/3 masy śmietanowej(...)gęsty krem 40 s/obr. 4 i pod koniec dodajemy cukier. Śmietany musimy "słuchać", bardzo łatwo jest ją przebić i wtedy będziemy mieć masło :) Poncz: 3/4 filiżanki wody sok z połowy cytryny Chipsy kokosowe do obłożenia tortu, ja użyłam chipsów ze sklepu Galeria Herbat Wykonanie: Biszkopt przecinamy na 3 blaty. Pierwszy nasączamy 1/3 ponczu i nakładamy 2/3 masy śmietanowej
MamaOskarkatemat przyczyn, skutków, zwalczania i zapobiegania zatrzymywania wody w organizmie... SKŁADNIKI (na 1 porcję - 92 kcal) 1 kiwi 1 jabłko garść pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki wody PRZYGOTOWANIE Kiwi obieramy. Usuwamy gniazda nasienne jabłka. Miksujemy wszystkie składniki i od razu podajemy. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeszklanki mąki pszennej * 1/4 szklanki kakao * łyżeczka proszku do pieczenia Krem : * 2 śmietany kremówki * 3 tabliczki dobrej jakościowo czekolady mlecznej Dodatkowo : * 3 banany * pół szklanki wrzątku * sok z połowy cytryny * starta czekolada Przygotowanie : Jasny biszkopt - jajka ubić na kogel mogel, dodając cukier oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto(...)rozpuścić w kąpieli wodne i cienkim strumieniem ubijać razem z kremówką. Mi wyszła pół płynna, ale w lodówce wszystko się idealnie połączy. Pół masy wylać na dobrze nasączony, wodą z cytryną, ciemny biszkopt. Ułożyć pokrojone w dość grube kawałki banany. Przykryć jasnym biszkoptem, nasączyć oraz wyłożyć drugą połowę masy. Najlepiej ciasto przygotować w formie w której piekliśmy biszkopt. Odłożyć
Magiczne Życie Martymleka 2 łyżki cukru do budyniu 1/2 szklanki cukru pudru 50-100 ml ajerkoniaku ( według upodobań ) 100 g masła Dodatkowo: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru 1/4 szklanki wody czarna porzeczka 1 galaretka cytrynowa PRZYGOTOWANIE: Biszkopt - oddzielić żółtka od białek. Białka przełożyć do misy miksera i ubijać na sztywną pianę dodając cukier. Następnie dodać po jednym żółtku(...)suchego patyczka ). Po upieczeniu ciasto wyjąć i wystudzić, następnie oddzielić obręcz od biszkoptu, ciasto wyjąć, usunąć papier. Ciasto ponownie przełożyć do formy i zapiąć obręcz tortownicy. Sok z cytryny wlać do wody, wymieszać, posłodzić i nasączyć biszkopt. Krem - z budyniu w proszku, podanej ilości mleka i cukru ugotować budyń, zakryć folią spożywczą i wystudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć
WSZYSTKO SMACZNEwaniliowego 1 szkl mleka 80 g masła jajko Nadzienie: 16 łyżek jagód 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Lukier: 1,5 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny kilka łyżek gorącej wody Farsz: wszystkie składniki wymieszać. Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę i dodać pozostałe suche składniki, wymieszać. Masło rozpuścić, dodać mleko i podgrzać aby było lekko ciepłe, dodać(...)odczekać ok. 20 minut. Jagodzianki piec ok 15-20 minut w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia. Ostudzić. Lukier: Do miski przesiać cukier puder, dodać sok z cytryny i tyle łyżek wody aby aby powstał gesty lukier. Pokryć jagodzianki. Można posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi
Smakołyki Asipieczenia2 łyżki kakao-krem:2 kubki śmietany 30% po 330 ml1 serek mascarpone 250 gcukier puder- wedle uznania do słodkości- ja dałąm pół szklankiponcz:3 szklanki wodysok z 1 cytryny dużej5 łyżeczek cukru-dodatkowo:4 paczki rurek waflowych1 opakowanie cukiereczków typu lenitilkiWykonanie:Biszkopt jasny:Oddzielamy białka od zóltek, ubijamy pianę na sztywno, ciągle miksując dokładamy po 1 jajku, następnie(...)żeby całe ciasto było równomiernie ciemne.Krem: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, kiedy jest sztywna, dodajemy serek mascarpone, miksujemy na mniejszych obrotach.Poncz do nasączenia biszkoptów: do wody wyciskamy sok z cytryny, dosładzamy cukrem.Bierzemy jasny spód z biszkopta, dokładnie nasączamy ponczem, wykładamy 3 łyżki masy śmietanowej, przykrywamy ciemnym plackiem, znów nasączamy i wykładamy krem. Postępujemy tak ze wszystkimi plackami. Zostawiamy
Z Majeczką w kuchniwypróbujcie koniecznie. Przepis zaczerpnięty ze strony: Moje wypieki Ciasto: 1szklanka wody 1 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g masła 4 jajka szczypta soli olej do smażenia Zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odstawiać od ścianek garnka. Gdy ciasto ostygnie wbijemy(...)Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i gotowe. Lukier: ok 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki wody Mieszamy cukier z wodą i sokiem z cytryny i dekorujemy nim nasze gniazdka. Smacznego
Cynamonowe szczęściedrożdży 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml.) 2 łyżki cukru +1 łyżeczka 3 żółtka 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1 łyżka spirytusu Na lukier: sok z 1/2 cytryny 1 łyżka wody 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo: marmolada lub powidła na nadzienie olej do smażenia Wykonanie: Cieple mleko wlać do miseczki, wkruszyć drożdże i dodać łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić(...)uzyskania złotego koloru. Gotowe pączki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Powidła przełożyć do szprycy lub dużej strzykawki i nadziewać pączki. Przygotować lukier. Sok z cytryny wycisnąć do miseczki, dodać łyżkę wody. Po łyżce dodawać cukier puder i mieszać. Dodać tyle cukru ile wypije sok. U mnie starczyło 6 pełnych łyżek. Gotowym lukrem polukrować pączki. Z tej porcji składników wyszło
Agusiowe smakołykidzień dołóż łyżkę bitej śmietany albo gałkę lodów śmietankowych. Gwarantuje Ci że zaraz humor będzie lepszy! ;-) Zadbaj w prosty sposób o swoje zdrowie, dzień zaczynaj od szklanki letniej wody z cytryną i plasterkiem imbiru, podziała to na Ciebie oczyszczająco i szybciej usuniesz z organizmu zalegające toksyny. Ważne abyś ten proces kontynuowała przez cały okres jesieni i aby był on systematyczny(...)zamroziłaś troszkę owoców sezonowych, to właśnie teraz jest ten moment kiedy spragnieni koloru i słońca, z chęcią zjemy gofra z czerwoną porzeczką ;-), a w myślach powspominamy czas spędzony nad wodą czy w lesie. Mam nadzieję, że tych kilka jakże prostych patentów umili Wam ten jesienny czas. Że uśmiech na Waszych twarzach będzie częstym gościem. Ja życzę Wam dużo słoneczka
SMYKWKUCHNIjajka 180 cukru 60 g pszennej mąki 80 g kukurydzianej skrobii 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny Krem cytrynowy 200 ml soku z cytryny 4 żółtka 100 ml wody 180 g cukru 30 g kukurydzianej skrobii 50 g masła, niesolonego Mus truskawkowy 250 g truskawek, u mnie mrożone 90 g cukru 300 ml śmietanki kremówki(...)następnie napełnij masą. Piecz biszkopt przez 25 – 30 min. Wyjmij z piekarnika, ostudź i przekrój na 3 placki. Wymieszaj żółtka z cukrem, kukurydzianą skrobią i wodą. Dodaj sok z cytryny i zacznij podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy krem zacznie gęstnieć zdejmij z ognia i dodaj masło. Wymieszaj na gładką i lśniącą masę. Przykryj powierzchnię kremu folią. Zapobiegnie to utworzeniu
codojedzeniaszklanki płatków migdałowych mięta maliny i czarna porzeczka do dekoracji czekoladowe dekoracje: 100 g czekolady gorzkiej 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki Nasączenie: 1/2 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wody z cytryną Biszkopt jasny: Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, cukier dodaję następny dopiero jak rozpuści się poprzedni. Na końcu jak piana(...)łyżką. Formę 25 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam masę i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę 15 minut. Porzeczki przekładam do garnka, dodaję trzy łyżki wody, cukier i przesmażam na wolnym ogniu aż będą miękkie. Przecieram przez sito. Żelatynę namaczam w dwóch łyżkach zimnej wody, wlewam gorący przecier z porzeczek i rozpuszczam. Kubek z żelatyną można
wesoła kuchnia