łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 20 dag cukru pudru cukier waniliowy 1 cytryna 25 dag masła Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny odrobina wody barwnik spożywczy żółty Zielone wiórki kokosowe Miękkie masło miksujemy do białości. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając, cukier waniliowy, cukier puder, sok i otartą skórkę z cytryny. Masę
Smakołyki Asinadzienie: 150 g cukru/ksylitolu 3 łyżki masła 1 łyżka cynamonu+ 1 szczypta soli 2 średnie starte marchewki Na lukier: 3 łyżki zmielonego ksylitolu/cukru+ 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: wodę z mlekiem, miodem i masłem podgrzać w małym garuszku. Z dwoma łyżkami mleka rozmieszać drożdże. aż staną się płynne. Do misy robota odmierzyć mąkę, sól, cynamon i cukier waniliowy, dodać(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do dołu. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia piec w 180`C 25 minut ksylitol zmielony ma mączkę utrzeć z sokiem z cytryny do odpowiedniej konsystencji. Gdyby był za gęsty doadć soku z cytryny, do za rzadkiego dosypać ksylitolu. Polać schłodzone bułki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!roboty na bazie spirytusu i orzeźwiających cytryn to świetny w smaku i mocno rozgrzewający trunek na zimne wieczory. Najlepsza dla zdrowia jest nalewka cytrynowa. Składniki: 4 cytryny 0,5l spirytusu 0,5l wody 1 szklanka cukru Wykonanie: 1. Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. 2. Do garnka wlać wodę, dodać cukier oraz sok i skórkę
Szalona Kuchnia EwelinyW komentarzach do poprzedniego postu Sylwia napisała, że nie wpadłaby na to, żeby liczyć przeczytane książki. Zaczęło mnie to stwierdzenie nurtować, sama nie wiem, dlaczego. Sama
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżce schłodzony lemon curd. Wymieszać do uzyskania gęstego kremu. Lemon curd który pozostanie odłożyć do smarowania tortu. Poncz do nasączenia. Użyłam alkoholu cytrynowego ale możecie użyć wody z cytryną. 1/2 szklanki alkoholu cytrynowego 4 łyżki cukru sok z jednej dużej cytryny( lub dwóch mniejszych) pęczek mięty Mięte -same listki -( odłożyć kilka do dekoracji) posiekać drobno, włożyć do moździerza(...)dodając cukier naprzemiennie z sokiem z cytryny. Powstałą gęstą papkę przecisnąć przez cieniutką gazę, lub drobne sitko, i dodać do alkoholu. (Możecie użyć równie dobrze olejku miętowego) Beza włoska do posmarowania tortu Przepis 4 białka 300 g drobnego cukru podzielonego na porcje po 260 i 40 g 60 ml wody W misie miksera umieśćcie białka, obok odmierzoną
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSkładniki : • dzbanek wody mineralnej 1,5 l • 1 pomarańcza • 1 cytryna • kilka listków mięty • lód w kostkach Przygotowanie : Owoce dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Do wody wyciskamy sok z połowy pomarańczy i cytryny. Resztę owoców kroimy w plastry i nabijamy naprzemiennie na patyczek do szaszłyków. Wkładamy do wody. Wrzucamy listki mięty i kostki lodu
KUCHNIA POLSKAlitry śmietany kremówki * 2 łyżki cukru pudru * 2 serki mascarpone * niebieski barwnik spożywczy * opłatek dekoracyjny Przygotowanie : Każdy biszkopt przekroić na trzy części. Każdy blat posmarować wodą z cytryną. Układamy biszkopty jeden na drugim, smarujemy je dżemem i kremem z kremówki i mascarpone. Układamy opłatek. Do pozostałego kremu dodajemy barwnik i niebieskim kremem ozdabiamy tort. Chłodzimy przez kilka godzin
Magiczne Życie Martyszczelnie zamkniętym pojemniku. Idealne jako ozdoby do tortów, ciast, lodów, deserów. Składniki na galaretkę: Płatki fiołków (u mnie tylko kilka gramów) Ok. szklanka cukru Sok wyciśnięty z cytryny Szklanka wody ok. 1 łyżka środka żelującego - u nas: "fix i masz dżem" Winiary (skład to pektyna, cukier i kwas cytrynowy) Wykonanie: Płatki oczyszczamy, wsypujemy do garnuszka. Zalewamy sokiem z cytryny
Symfonia Smakówlitr Do przygotowania lemoniady będziesz potrzebować: 2 szklanki kwiatów bzu, 2 łyżki ksylitolu, pół cytryny, pół limonki, 1 litr wody. 1. Kwiaty opłucz pod bieżącą wodą. 2. Oskub kwiatki (bez zielonych końcówek) do słoja. 3. Dodaj plastry cytryny i limonki. 4. Wodę zagotuj, rozpuść w niej ksylitol, a następnie zalej nią kwiaty i owoce. 5. Otwór słoja zakryj gazą
Z notatnika dietetykaDżem figowy Składniki: 200 g suszonych fig 1/2 szklanki Bourbonu Sok z jednej cytryny 3/4 szklanki wody 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki białego cukru Przygotowanie: Wyciąć twade zgrubienie przy łodydze figi, następne figi umieścić w rondelku, dodać wodę, Bourbona i sok z cytryny. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut
naRuszcieodporności, zdrowie, uroda, siła i witalność zamknięte w jednej szklance. Składniki: 2 garście jarmużu 100g świeżego ananasa 1 banan 2 jabłka 2 pomarańcze 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 250ml wody mineralnej(...)niegazowanej Wykonanie: 1. Jarmuż umyć i osuszyć. 2. Pomarańcze, jabłka, ananasa i banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i przełożyć do blendera kielichowego. 3. Następnie wlać wodę, sok z cytryny, dodać miód, jarmuż i zmiksować do jednolitej konsystencji. Gotowy koktajl przelać do pucharków. 4. Przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce
Szalona Kuchnia EwelinyŚwietny pomysł na przekąskę między posiłkami. Koktajl bez dodatku cukru!!! Składniki: 3 garście jarmużu 150g świeżego ananasa 1 kiwi 1 banan 1/2 mango 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 300ml wody mineralnej niegazowanej(...)Wykonanie: 1. Jarmuż umyć i osuszyć. 2. Kiwi, ananas, mango i banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i przełożyć stopniowo do blendera kielichowego. 3. Następnie wlać wodę, sok z cytryny, dodać miód, jarmuż i zmiksować do jednolitej konsystencji. Gotowy koktajl przelać do pucharków. 4. Przed podaniem wstawić do lodówki na około 30-40 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżeczki soli 100 g masła 2 łyżki likieru cytrynowego skórka otarta z 1 cytryny krem: 250 g serka ricotta 140 g kremu pistacjowego lukier: sok z 1/2 cytryny 1-2 łyżki gorącej wody dodatkowo: 20 g pistacji bez łupinek 1,5 l oleju do smażenia Mąkę przesiać do dużej miski, po środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru(...)rozgrzanym oleju, przez około 90 sekund z każdej strony. Odkładać na papierowy ręcznik. Serek utrzeć z kremem pistacjowym na puszysty krem. Nadziewać nim całkowicie ostudzone pączki. Z wody, soku z cytryny i cukru pudru utrzeć lukier. Polać nim pączki, posypać posiekanymi pistacjami. Odstawić do zastygnięcia lukru. Smacznego! Tak sobie myślę, że chociaż nie zjadłam ani jednego pączka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki: 1000 ml czerwonego wina 100 g cukru 10-15 goździków 1 laska cynamonu lub w proszku ok. 1/2 łyżeczki ok. 5 cm świeżego imbiru sok z 1/2 cytryny 100 ml wody opcjonalnie: plasterki pomarańczy do podania wykonanie: W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z cukrem, sokiem z cytryny, goździkami, laską cynamonu oraz obranym i pokrojonym na mniejsze kawałki imbirem
Domowy Smak Jedzenianiespodziewanych gości i dla dzieci, które chcą niespodziewanie "czegoś słodkiego". 6 łodyg rabarbaru 1/3 szklanki cukru (można dodać mniej lub więcej, w zależności od upodobań) 1 szklanka wody sok z połowy cytryny (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rabarbar obrać i pokroić na 3 centymetrowe kawałki. Wrzucić na suchą patelnię, zasypać cukrem i podsmażyć. Gdy cukier się rozpuści i rabarbar lekko zmięknie(...)dolać wodę i sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, aż rabarbar będzie całkiem miękki. Całość dokładnie zmiksować. Dosłodzić, jeśli jest taka potrzeba. Sorbet jest kwaśny, ale taki ma być, lekko słodki, bardziej kwaśny, orzeźwiający. Wszystko przelać do maszyny do lodów i postępować wg instrukcji. Jeśli nie mamy maszyny do lodów należy masę przelać do pojemnika, umieścić w zamrażarce
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniełyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem: 500 ml śmietanki Polskiej 36% MLEKOVITA cukier puder do smaku 3 łyżki soku z cytryny do nasączenia: poncz cytrynowy( woda, sok z cytryny, cukier do smaku) 50 dag truskawek 30 dag borówki amerykańskiej czekoladowe ołówki do obłożenia boków tortu CUKIETERIA Wykonanie: *Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno, dodajemy
Z Majeczką w kuchnipokroić w małą kostkę. Dynię przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny, aby puściła sok. Dokładnie umyć pomarańcze i cytrynę w gorącej wodzie. Zetrzeć skórkę z 1 cytryny i 1 pomarańczy oraz imbiru na tarce o drobnych oczkach. Z cytryny wycisnąć sok, a pomarańcze
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: 12 dkg cytryny 0,25 l wody 20 dkg cukru 5 g kwasku cytrynowego 0,5 l wody gazowanej 3 dkg lodu konsumpcyjnego Sposób przygotowania: Zagotować wodę z cukrem i kwaskiem. Cytrynę wyszorować, sparzyć, obetrzeć, włożyć ją do syropu i napój oziębić. Cytrynę pokroić w plasterki. Porcjować do wysokich szklanek po 30 ml syropu, dodać po 1plasterku cytryny
Przepisy kulinarne babci AntoninyPodawać z plasterkiem średnio wysmażonego steka, kawałkiem niebieskiego sera pleśniowego i łyżką dżemu/pasty figowej. Dżem figowy Składniki: 200 g suszonych fig 1/2 szklanki Bourbonu Sok z jednej cytryny 3/4 szklanki wody 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki białego cukru Przygotowanie: Wyciąć twade zgrubienie przy łodydze figi, następne figi umieścić w rondelku, dodać wodę, Bourbona i sok z cytryny. Całość
naRuszciedowolnie udekorować np. polukrować lub posypać cukrem pudrem. Lukier: 150 g cukru pudru sok z połówki niedużej cytryny 1 - 2 łyżki gorącej wody Cukier puder ucierać stopniowo wlewając wodę i sok cytryny do momentu otrzymania pożądanej konsystencji lukru. Gęstość lukru można dowolnie modyfikować przez dodanie większej ilości cukru lub soku. Smacznego! :-) Inspiracja: marthastewart.com __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Malinowe bezowe serduszka
maniapieczeniaużyłem całego jajka, a nie tylko żółtka. Czego użyłem? -8 dużych jabłek -2 gruszki -2,5 kubka mąki TYP 550 -1 kubek cukru -150 gram masła -jajko -woda 2l -sok z cytryny -cynamon -czekolada gorzka 60% kakao -mleko -skórka z pomarańczy -płatki owsiane -orzechy zgniecione w moździerzu (u mnie włoskie, laskowe) Jabłka i gruszki obieramy, kroimy w ósemki i zanurzamy(...)wodzie z sokiem z cytryny. Mąkę, cukier zagniatamy z zimnym, posiekanym masłem i jajkiem. Zwarte cisto formujemy w walec, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. Naczynie do tarty smarujemy masłem, z ciasta zostawiamy 1/4, a resztę wałkujemy na pół cm grubość. Przekładamy do tarty, wylepiamy boki; powierzchnię nakłuwamy widelcem, i wkładamy na 12 minut do piekarnika
BaRepaswyciełam je ze zwykłych butelek po wodzie mineralnej. Tak więc każdą taką obręczą wycinam kółko z biszkoptu i pozostawiam je w obręczy. Biszkopt należy lekko zwilżyć (np. wodą z cytryną). Kremówkę ubijam z cukrem pudrem i śmietan- fixem i nakładam na biszkopty, następnie krusze chałwę i posypuję nią warstwę z kremówką. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami
Jadło i czytadłojogurtu naturalnego 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki wódki olej do smażenia ajerkoniak Składniki na lukier : 200 g cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody 2 łyżki soku z cytryny Nadzienie: 1/2 szklanki mleka 1 szklanka adwokatu 1 żółtko 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: W misce przygotować zaczyn...drożdże pokruszyć, zalać połową ciepłego mleka, dodć cukier(...)adwokat i żółtko połączyć za pomocą miksera i wlać do gotujacego się mleka wymiksowac.Ostudzic i przełożyć do szprycy z długą końcówką. Tak przygotowanym kremem nadziać pączki. Sok z cytryny połączyć z wodą. Do płynu dodawać po łyżce cukier puder i dokładnie mieszać. Jeśli masa będzie mało gęsta, dodać jeszcze 2 łyżki cukru. Tak przygotowanym lukrem posmarować za pomocą pędzelka
Gosia gotujemrożony pokrojony w kostkę arbuz i plastry cytryny = LEMONIADA OWOCOWA. Do szklaneczek wlewamy po 2/3 kompotu z mirabelek, dodajemy pokrojone kostki mrożonego arbuza (albo kostki lodu), uzupełniamy wodą gazowaną i plasterkami cytryny. Polecam, bo lemoniada owocowa jest idealna na upalne dni! Lemoniada może być przygotowana na bazie innych kompotów owocowych, innych smaków. Polecam również inne przepisy na lemoniady: Lemoniada
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię