kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i przelać ciasto do prostokątnej blaszki. Piec 30 minut w 180 stopniach. Biszkopt wystudzić i przekroić na pół. Każdy blat nasączyć ciepłą wodą z cytryną. Wyłożyć dżem i krem z ubitej kremówki z mascarpone. Ja nie dodaję cukru do kremu - czekolada jest słodka. Odstawić torcik do lodówki na kilka godzin. Udekorować
Magiczne Życie MartyDzisiaj moja propozycja to arbuzowy napój. Wspaniale chłodzi, świetnie smakuje i idealny na upały. Składniki 1/2 małego arbuza cukier do smaku według własnych potrzeb sok z jednej cytryny 2 szklanki wody mineralnej 1 szklanka lodu Schłodzonego arbuza pokroić na kawałki i usunąć pestki. Zmiksować go wraz z lodem. Dodać sok z cytryny, cukier do smaku i mocno schłodzoną
O kuchni z uczuciemgasi pragnienia, orzeźwia i nawadnia jak … woda. Aby nie było nudno aromatyzujmy ją tym, na co mamy ochotę. W sezonie letnim obfitującym w swieże owoce i zioła, kombinacji jest bez liku. Proponuję imbirową lemoniadę z miętą i rozmarynem. Imbir dodaje świeżości i pikantności, mięta ostrośći, a rozmaryn korzenno-leśnej nuty. Całość dopełnia cytryna(...)duużo lodu) Imbirowa lemoniada 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny1/2 szklanki cukru Królewskiego 1 łyżka pokrojonego w plasterki świeżego korzenia imbiru5 / 6 szklanek zimnej wody z lodówkilód w kostkach, cytryna lub limonka pokrojona na plasterki, liście mięty i rozmaryn. Do dzbanka z wodą przelać wyciśnięty sok z cytryny , dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać pokrojony na plasterki
Mia Cucina Sofietatalerz, przykrywamy pokrywką, żeby zatrzymały ciepło, a w międzyczasie produkujemy "twarożek": - kostkę tofu naturalnego, - łyżkę cukru lub czego tam używacie, - pół łyżeczki sproszkowanej wanilii, - sok z połówki cytryny, - trochę wody , żeby lepiej się miksowało, blendujemy na jednolitą masę. Gotowe. Uprzedzając pytania - smakuje wanilią, nie tofu, smacznego :) P.s. Moje dodatkowo nadziane jagodami, pycha
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEcytryna - 200 g orzechów włoskich - 200 g migdałów - 70 g orzechów pistacjowych - 40 g cukru - ¼ łyżeczki cynamonu - 150 g sklarowanego masła Syrop: - 120 g miodu - 150 ml wody różanej - sok z cytryny - 160 g cukru Przygotowanie: Syrop: Do garnka wlewamy wodę różaną, dodajemy miód, cukier i sok z cytryny. Gotujemy do rozpuszczenia cukru ok. 10 minut do uzyskania syropu. Odkładamy
Kulinarne życieDomowa lemoniada to super alternatywa dla słodkich soków i gazowanych wód, które są dostępne w sklepach. Składniki; 170 g cukru, skórka otarta z jednej cytryny, 350 g rabarbaru obranego i bardzo drobno pokrojonego, 2 gałązki mięty, 120 ml soku z cytryny, Wykonanie; Rabarbar(...)pokrojony wrzucamy do rondla i zalewamy ok 180 ml wody. Zagotowujemy. Następnie gotujemy ok. 10 minut. Do gorącego rabarbaru dodajemy miętę. Studzimy.Przecedzamy. Następnie dodajemy sok z cytryny. Łączymy z 1 1/2 l wody. Podajemy z lodem i z plastrami cytryny...Smacznego /źródło Magazyn "Kuchnia
Anioły w kuchnijogurtu naturalnego - 1 galaretka cytrynowa - 250 g borówek lub jagód - 50 g cukru pudru Masa owocowa : - 500 g truskawek , mogą być mrożone - 100 g cukru - 50 ml wody - sok z 1/2 cytryny Na wierzch : - 1 galaretka winogronowa lub agrestowa - 1 galaretka pomarańczowa - sezonowe owoce lub wg smaku , u mnie obrany winogron i borówki Wykonanie ciasta : Zaczynamy od zrobienia galaretek(...)blat czy podłogę w celu usunięcia nadmiaru powietrza . Jak biszkopt ostygnie kroimy go na pół . Masa owocowa Truskawki z cukrem zmiksować dolewając przegotowaną wodę ,zagotować , dodać sok z cytryny i ostudzić ,konsystencja powinna być półpłynna . Masa jogurtowa : Jak galaretka zaczyna tężeć mieszamy ją z jogurtem i cukrem na jednolita masę ,można mikserem albo łyżką . Wrzucamy owoce i mieszamy. Składamy ciasto
Wypieki ReneWykonanie: Botwinkę dokładnie myjemy. Odcinamy brzydkie liście i wyrzucamy. Resztę kroimy na 2-3 cm kawałki. Obieramy ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę. Pokrojoną botwinkę zalewamy 2 szklankami wody, skrapiamy cytryną i gotujemy na maleńkim ogniu do miękkości. Do większego garnka wlewamy bulion, wkładamy seler i pietruszkę. Wsypujemy pokrojoną marchewkę i ziemniaki i gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa w bulionie są już
Mama z miastaskórka otarta z jednej cytryny Ponadto: tłuszcz do smażenia powidła ,masa karmelowa do nadziewania lukier ,0,5 szklanki cukru pudru utrzeć z 3 łyżkami soku z cytryny lub wody Rozczyn : drożdże rozprowadzić z łyżką cukru w ciepłym mleku ,dodać łyżkę mąki ,dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut . Mąkę przesiać ,ale część zostawić i dodawać w trakcie wyrabiania. Jajko ,żółtka
Ladylaura.suche dodawać jej więcej. Masa ma być plastyczna i dać się formować w kulki. Dodać ksylitol i znów całość zagnieść, następnie zrobić małe kulki. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć wodą z cytryną, następnie wycisnąć szeroki okrąg masy jogurtowej wokół brzegu biszkoptu. Kolejnie wycisnąć okrąg masy makowej wypełniając środek. Ułożyć na górę kolejny blat biszkoptu i powtórzyć czynności. Po bokach ułożyć praliny
Candy Pandaszamiast kremu) +truskawki do przełożenia i dekoracji (można wykorzystać dowolne świeże owoce lub owoce z puszki, np. brzoskwinie czy mandarynki), 3 saszetki galaretki, podłużne biszkopty do dekoracji, sok z cytryny na poncz Biszkopt pieczemy według przepisu . Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu , budyń również można przygotować sobie poprzedniego dnia. Zamiast(...)temu łatwiej będzie wyciągnąć gotowe ciasto, zabezpieczy je także przed ewentualnymi przeciekami galaretki ;) Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy z blatów wkładamy do foremki i nasączamy ponczem z wody i cytryny. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci dodatkowo można dodać alkohol – nalewkę lub białe wino. Zdecydowanie nie polecam już jednak dosładzać ponczu – biszkopty są dosyć słodkie. Na pierwszy
Ciastkozercyliście laurowe 8 kuleczek ziela angielskiego 4 goździki (można pominać, ale ja uwielbiam ich aromat) 2 łyżeczki soli 2 łyzeczki 4 łyzki soku z cytryny 1 cebula 2 l wody Składniki na 4 litrowe słoiki : 2 kg podłużnych buraczków 4 liście laurowe 8 kuleczek ziela angielskiego 4 goździki (można pominać, ale ja uwielbiam ich aromat(...)łyżeczki soli 4 łyżeczki soku z cytryny 1 cebula 2 l wody Sposób przygotowania: Buraczki umyć, osuszyć i obrać obierakiem do warzyw, przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę. W międzyczasie przygotować 4 litrowe słoiki uprzednio wyparzone. Do każdego wrzucić po kawałeczku cebuli, liściu laurowym, 2 gozdziki, pół łyzeczki soli i pół łyżeczki cukru, oraz
Gosia gotujetarce),250 g cukru (można zastąpić ksylitolem lub stewią),30 g pektyny lub innego środka/cukru żelującego w odpowiedniej proporcji,sok z 1 cytryny,½ szkl. wody.Przygotowanie:Umyte i odszypułkowane owoce zalać w rondlu wodą, zagotować, rozetrzeć tłuczkiem do ziemniaków, przetrzeć przez sito. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zmiksować w blenderze, dodać do przecieru z czeremchy razem z chili, cynamonem
SzczyptaSmaQblender pokazywałam przy okazji wpisu na OXY shake i ekspresowe shake.Koktajle odchudzające zastępują mi w pierwszej fazie odchudzania 3 posiłki – śniadanie, obiad i kolację, w między czasie piję wodę z cytryną, sok pomidorowy, oraz jem twarożek z rzodkiewką, naprzemiennie urozmaicając twarożek jeszcze zielonym ogórkiem, mam nadzieję szybko zauważyć efekty. Potem zacznę wprowadzać bardziej zmodyfikowane, niskokaloryczne dania.Koktajl odchudzający z selera naciowego(...)łyżeczka miodu wielokwiatowego1/2 szklanki zimnej wodyPrzygotowanie:Łodygi selera naciowego myjemy, kroimy w kostkę. Owoc kiwi obieramy, kroimy na ćwiartki. Pokrojone łodygi selera i kiwi wkładamy do blendera, wlewamy ½ szklanki wody i dodajemy 1 płaską łyżeczkę miodu, miksujemy w blenderze, przelewamy do szklanki. Koktajl odchudzający z selera naciowego i kiwi podajemy ozdobiony listkiem selera, pijemy przez słomkę.Całość zawiera
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękondycję układu nerwowego. Pamiętajmy także o tym, żeby podczas tak silnych upałów pomiędzy posiłkami odpowiednio nawadniać organizm i dużo więcej pić :) Zamiast sklepowych słodkich napojów, dobrze jest przygotować wodę z cytryną i miętą. SKŁADNIKI: 1 mała główka kalafiora 2 pomidory lub garść koktajlowych 1 główka sałaty 2 jajka 100 ml jogurtu greckiego 1/2 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Kuchnia od dwojgaaromat rumowy 3 krople, jajka 3 sztuki "L", jabłka 32 sztuki średnie, ptasie mleczko 8 sztuk lukier kakaowy: puder cukier 3/4 szklanki, kakao 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, gorąca woda 3 łyżki Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, wlać olej, mleko, aromat rumowy, wbić jajka i rózgą wymieszać na dość gęste ciasto. Jabłka obrane(...)pokroić kosteczkę małą, ptasie mleczko pokruszyć i dodać do ciasta i rózgą wmieszać dodane w ciasto. Lukier: puder cukier, kakao, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą na rzadki lukier. Forma silikonowa z kominkiem 24 cm, ciasto wlać do formy, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół i piec ciasto około 55 minut, w formie ciasto wystudzić, ciasto zimne
W Mojej Kuchni Lubię