Bardzo aromatyczny i odżywczy dodatek do lemoniady na lato lub do herbaty w okresie jesienno-zimowym. Najlepiej zerwać kwiaty i robić syrop tego samego dnia. Źródło: rodzice i internet . Składniki: 20-40 baldachów czarnego bzu 1 kg cukru sok z 1 cytryny 1 litr wody Zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Odetnij łodyżki z kwiatów. Wrzątkiem zalej kwiaty, przykryj i odstaw na 2-3 dni. Mieszaj codziennie 1 lub 2 razy. Po tym czasie przecedź syrop przez sitko i przelej do wyparzonych butelek. Następnie pasteryzuj syr... czytaj dalej...
Witam,
prowadzę dwujęzycznego wegetariańskiego bloga kulinarnego: oczywiście znajdziesz tu przepisy, ale też recenzje restauracji i ostatnio kupionych produktów spożywczych. Na blogu pojawiają się też wpisy dot. szeroko pojętej kultury, m.in. filmu oraz wydarzeń kulturowych z mojego miasta - Rzeszowa. Zapraszam do lektury:).