woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:103/1096)

Makowiec 158

lużno w papier do pieczenia.Piec w temp 180 stopni około 50 / 60 minut.Po upieczeniu jeszcze ciepły smarujemy lejącym lukrem .Lukier;Około szklanki cukru pudruwoda przegotowana z cytryną.Do cukru pudru dodajemy tyle wody aby lukier był lejący nie za gęsty. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Syrop miętowy 244

znalazłam ten przepis na wykorzystanie mięty. Syrop można rozcieńczać z wodą lub dodać do herbatki, by uzyskać miętowy aromat. Ja przelewam jedną buteleczkę do dzbanka, uzupełniam wodą mineralną i dodaję kilka plasterków cytryny. Wychodzi pyszny orzeźwiający napój na upały. Polecam!Składniki:ok. 30 gałązek mięty50 dag cukru2 dag kwasku cytrynowego (dałam trochę mniej) - zamiast kwasku można dodać sok z cytryny2

Kuchnia domowa Ani
Syrop z żurawiny.Cudowna moc zurawiny 155

Żurawina to niska krzewinka o małych,czerwonych owocach.Wygląda niepozornie,a jest wyjątkowo smaczna.Zawiera dużo błonnika witamin z grupy B:B1,B2,B6,C,E,karoten

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort czekoladowo-śmietankowy z owocami 318

ziarenka z laski. OWOCOWA FRUŻELINA:W garnku wymieszaj owoce z cukrem i podgrzewaj na średniej mocy do rozpuszczenia się cukru. Uważaj by owoce nie wrzały. Dodaj cytrynę i wodę (troszeczkę) rozmieszaną z mąką, wymieszaj i lekko jeszcze podgrzej. Zdejmij z palnika i wlej rozpuszczoną  w odrobinie wody żelatynę. Całość dobrze wymieszaj.Schłodź frużelinę, by zgęstniała. Powinna

Słodko-Słony Świat Ilony
Strucla z orzechami i cynamonem 129

smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut. Po wystudzeniu możemy polać lukrem. Lukier robimy mieszając cukier puder z kilkoma kroplami cytryny i wody

Smakowity Blog Kulinarny
ciasto z budyniem dżemowym... 123

resztę ciasta wymieszać z kakao i dać do drugiej formy piec w 200 C około 25-30 minut i zostawić do wystudzenia - zimne blaty ciasta skropić wodą z cytryną 700 ml mleka, cukier, dżem, masło zagotować w 200 ml wymieszać budynie i wlać do gotującego się mleka, mieszając zagęścić budyń na ciemny blat wyłożyć połowę ciepłego budyniu i nakryć jasnym

W Mojej Kuchni Lubię
Antonówka w cieście. 210

zagnieść szybko ciasto. Odłożyć do lodówki na godzinę. W tym czasie obrać jabłka i pokroić na połówki lub ćwiartki. Aby jabłka nie  ściemniały przechować je w wodzie z cytryną. Ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Posmarować ciasto częścią roztrzepanego widelcem białka i wykładać jabłka. Posypać je 3 łyżkami cukru i cynamonem. Rozwałkować drugą

Malinowa Kawiarenka
Marmolada z róży 120

Składniki: szklanka płatków z róży pół szklanki cukru cytryna litr wody Rozwiń przepis

w kuchni i w ogrodzie
Czekoladowy torcik z bitą śmietaną 238

suchego patyczka.Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Ubijamy śmietanę z cukrem .Ciasto przecinamy na dwie części.Dobrze jest nasączyć ciasto ( np wodą z cytryną )Na ciasto nakładamy połowę bitej śmietany. Na śmietanę nakładamy truskawki. Przykrywamy plackiem, i  górę smarujemy resztą bitej śmietany. Serduszka :) Z papieru wycinamy serduszka. Papier dzielimy na pół i rysujemy 3 pół serduszka. Wycinamy. Teraz składamy

Smaki Edyty
Biszkopt z nadzieniem Pina Colada 143

ognia i rozrobić galaretki.  Kiedy wystygną dodać likier i śmietanę i zmiksować. Włożyć do lodówki aby masa lekko zastygła. Ciasto przekroić na dwa blaty. Można nasączyć je wodą z cytryną i odrobiną cukru. Tężejącą galaretkę (nie może być zbyt rzadka) wylewamy na dolny blat i przykrywamy górnym.  Wkładamy do lodówki. Przygotowujemy polewę: pokruszoną czekoladę podgrzewamy w rondelku

Ze smakiem i z pasją
"Lazurem" obsypana... 184

sztuki- ogórek- szczypiorek- dwa jaja  - prażone ziarna słonecznika- ser lazur winegret:-  1 łyżka oliwy z oliwek-  1 łyżka octu winnego-  1 łyżka wody - pół cytryny- łyżeczka musztardy francuskiej- łyżeczka sosu sojowego- sól, pieprz- łyżeczka mioduKolejność ułożenia na talerzu dowolna. Moja wersja na zdjęciach. Do tego pyszny sos i smacznego

Sajkofanka smaku
Sałatka z serem korycińskim, jajem i kiełkami z patelni 206

rzodkiewki- 4 jaja- 10 dag sera korycińskiego z żurawiną- kilka listków świeżej mięty i gałązek tymiankuDresing:- 20ml miodu- 100ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia- sok z połowy cytryny- 30ml wody- sól, pieprz Jaja myjemy, po czym wkładamy do zimnej wody i gotujemy przez 8 minut.  W tym czasie sałatę płuczemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy

Sajkofanka smaku
Szpajza cytrynowa -śląski deser 193

sztywno z szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna (tak jak na biszkopt). Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać do rozpuszczenia i letnią wlewać do masy jajecznej cały czas miksując na wolniejszych obrotach. Masę wylać na miski porcjami i przesypywać rodzynkami i migdałami. Odłożyć do stężenia. Przed

Ala piecze i gotuje
Wielkanocny keks z Hortexu 226

pomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią 3 łyżki rumu Polewa: ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Bakalie zalewamy rumem i cieplą wodą, odstawiamy na 10 minut, odsączamy na sitku i obtaczamy w łyżce mąki. Dokładnie mieszamy. Masło ubijamy z dodawanymi stopniowo żółtkami na puszystą(...)nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Przestudzony keks polewamy lukrem przygotowanym ze ¾ szklanki cukru pudru i 1- łyżki gorącej wody i 1 łyżeczki soku z cytryny. Posypujemy owocami kandyzowanymi

Mia Cucina Sofieta
Serce urodzinowe -torcik 397

upieczeniu i ostudzeniu ciasta- wycinamy serce. Obwód serca- rysyjemy na podstawie formy w której piekliśmy ciasto.Nasączamy ciasto- ja nasączyłam wodą z cytryną i esensją pomarańczową. Ubijamy śmietanę- na sztywno dodając cukier puder.Truskawki kroimy na mniejsze cząstki.Ciasto kroimy na pół.Pół ubitej śmietany wykładamy na nasączony placek. Na śmietanę wykładamy cząstki truskawek. Przykrywamy drugim nasączonym plackiem.Na górę

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania