Czas gotowania 2 min Czas całkowity 5 min Ilość porcji: 2-4 Składniki 2 pomarańcze 1 cytryna 5 łyżek cukru brązowego 10 kostek lodu 0,5l wody Wykonanie Pomarańcze i cytrynę obieramy ze skórki. Wszystkie składniki, oprócz wody blendujemy ok 2 minuty, na gładką masę (wysokie obroty). Dodajemy wodę i jeszcze chwilę na mniejszych obrotach mieszamy. Podajemy na zimno
Apetyt na Zieloneoleju rzepakowego przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, słodka i ostra mielona papryka, lubczyk, majeranek 4 ząbki czosnku ze skórką - nie obieramy, w skórce jest najwięcej aromatu połowa cytryny 1,5 szklanki wody do naczynia żaroodpornego do pieczenia Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać olejem i ponacierać w mięso wszystkie złączone przyprawy. Na dno naczynia wlać wodę, kurczak(...)podczas pieczenia nie wyschnie. Połowę cytryny pokroić w plastry i razem z czosnkiem wrzucić do wody wokół kurczaka. Odstawić na kilka godzin bądź chociaż na pół godziny. Wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączą. Jeśli chcecie wodę możecie dolać przed samym pieczeniem - to w zależności na ile odstawicie go w marynacie. Jeśli na kilka godzin to wlejcie wodę później, przed
Zasmakuj Kuchniupalne dni, jakie nadchodzą nie ma nic lepszego od porcji zmrożonego zapachu bzu. 1/2 litra zimnej wody /przegotowanej/ ok. 1/4-1/3 szklanki syropu z bzu sok z cytryny W misce/garnku mieszamy wodę z syropem i dodajemy sok z cytryny. Proporcje są bardzo orientacyjne i na oko - musicie smakować i zdecydować jaki smak płynu najbardziej Wam odpowiada. Płyn przelać do zamykanego
KUCHARNIAkażdym łykiem coraz bardziej. Składniki: (dla 3 osób) 6 torebek mięty Posti 5 cm korzenia świeżego imbiru 2 duże jabłka 1 litr wody 4 dojrzałe kiwi 1/2 kg dojrzałych truskawek cukier trzcinowy lub miód 1 cytryna Przygotowanie: Imbir oczyścić i pokroić w drobne kawałeczki. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne i przekroić na dość duże kawałki. Wodę zagotować, dodać imbir(...)Wystudzony płyn posłodzić, dodając ze 2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu. Płyn przecedzić przez sitko i połową napełnić foremki do mrożenia kostek lodu, a pozostały wstawić do lodówki. Cytrynę sparzyć gorącą wodą i odciąć ze 2 plasterki, pokroić je na mniejsze cząstki i dodać po kilka do płynu w foremkach na lód, zamrozić. Kiwi obrać, dodać 1/2 schłodzonego płynu, włożyć
Kuchcik gotujetortownicę o średnicy 23 cm Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia Składniki: 500 g truskawek 70 g cukru 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 500 g zimnej śmietany kremówki 30% sok z cytryny 300 g podłużnych biszkoptów truskawki do ozdobienia ciasta(...)Wykonanie: Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki miksujemy razem z cukrem. Tortownicę wykładamy folią spożywczą, na dnie układamy biszkopty. Do soku z cytryny dodajemy 2 łyżki wody i powstałym płynem skrapiamy biszkopty. Następnie ustawiamy kolejne biszkopty dookoła boku tortownicy. Ważne: żeby biszkopty dobrze stały w tortownicy musimy przyciąć jeden koniec. Ustawiamy je nieprzyciętą końcówką
Kulinarne przygody Gatitydużych jaj o temp. pokojowej - ½ łyżeczki octu winnego - szczypta soli Syrop do masy: - 400g drobnego cukru do wypieków - 175 ml wody - 1 łyżka octu winnego - sok z ½ cytryny Dodatkowo: - 1 łyżeczka wody różanej - cukier puder do oprószenia ciastek - rozpuszczona czekolada (kilka kostek do pomalowania oczu i dziobów) * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250ml Przygotowujemy ciasto, jak na eklerki(...)masę bezową. W garnku nastawiamy wodę do zagotowania (wielkością dopasowanym do miski, w której będziemy ubijać masę). Gotujemy syrop 4 stopnia. Do rondla wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy ocet winny i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu – nie mieszamy. Po ok. 8 minutach syrop zacznie gęstnieć. Jeżeli mamy termometr to gotujemy do 130° C. Bez termometru – musimy
mojewypiekiinietylkolemoniada , lemoniada miętowa (II wersja) , lemoniada truskawkowa , lemoniada z rabarbaru i lemoniada imbirowa. Lemoniada z kwiatami czarnego bzu Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 cytryna 1 litr wody mineralnej 1/4 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu kilka plasterków cytryny Wykonanie: Cytrynę dokładnie myjemy, a następnie parzymy wrzątkiem. Wyciskamy z niej sok, wlewamy do dzbanka. Dolewamy
Kulinarne przygody Gatityprzygotowaliście miód sami :D W drogę po miodek! Majowy miodek z mniszka lekarskiego na 2 słoiczki Potrzebujesz: ok. 200 kwiatów mniszka lekarskiego 500g cukru 0,5 l wody 1 duża cytryna Sposób przyrządzenia: 1. Zebrane kwiaty rozłóż na białym papierze lub w wannie i poczekaj, aż wszystkie robaczki z nich powychodzą- nie myj kwiatów ! 2. Następnie główki kwiatów włóż(...)garnka i zalej je wodą. 3. Do mniszków dodaj pokrojoną w plasterki cytrynę ze skórką- zagotuj. 4. Zagotowane kwiaty zdejmij z z palnika i odstaw na noc dla przegryzienia się smaków. 5. Następnego dnia odcedź kwiaty i dodaj do wywaru cukier- gotuj na małym ogniu do uzyskania konsystencji syropu. 6. Gorący miód przelej do wyparzonych słoików, zakręć i postaw
Kuchnia w Słońcu Skąpanazapobiegać infekcjom. Ma działanie przeciwzapalne i zwalczają wirusy. Ja dodaje odrobinę kurkumy do herbaty z cytryna. W trakcie przeziębienia stosuje napój z kurkuma: sok z połowy cytryny, łyżeczka miodu, łyżeczka kurkumy, szklanka wody. Całość wypija ciepłe - nie gorące należy pamiętać o tym, że miód w zbyt wysokiej temperaturze traci swe właściwości. 4. Imbir stosuję w korzeniu. Posiada on właściwości(...)nosa. Mikstury jakich używam aby zwiększyć odporność: 1. Herbata rumianku z miodem, cytryna, kurkuma i imbirem. 2. Herbata lub kawa wraz z pyłkiem pszczelim. 3. Szklanka cieplej wody, sok z połowy cytryny, łyżeczka miodu i kurkumy 4. Ząbek czosnku, dwie łyżeczki miodu, dwie łyżeczki świeżego imbiru, pół łyżeczki pieprzu Cayenne, pół łyżeczki cynamonu, pół filiżanki soku z cytryny
Pani domowapiankowa w środku. Blaty gotowe. Rabarbar umyłam, pokroiłam pod skosem w kawałki długości około 4cm. Do pieczenia rabarbaru przydało się naczynie do zapiekania – wlałam w nie wodę, wsypałam połowę cukru, wlałam sok z cytryny, żeby rabarbar nie stracił koloru. Ułożyłam pokrojone kawałki i posypałam pozostałym cukrem. Rabarbar wylądował w zagrzanym do 180⁰C piekarniku i piekł się około 20 minut(...)pył w moździerzu 1 op. fixu do bitej śmietany lub 1 łyżeczka glukozy w proszku 4-5 łodyg rabarbaru – mocno czerwonych, wąskich 5 łyżek cukru 100ml wody 1 łyżka soku z cytryny pistacje
Karo in the Kitchenczego zostały przygotowane. Polecam! Składniki : * pół szklanki cukru trzcinowego * 3 cytryny * szklanka soku ananasowego * 2 nektarynki * woda mineralna lekko gazowana * kostki lodu Przygotowanie : Cukier zagotować z szklanką wody i sokiem z cytryn. Syrop wystudzić, przelać do dzbanka, dodać sok ananasowy oraz plastry nektarynki. Całość uzupełnić wodą mineralną oraz kostkami lodu
Magiczne Życie Martygalaretki rozpuszczamy w 750 ml wody przegotowanej 1 słoik powideł składanie ciasta 1 połowę ciasta smarujemy powidłami i kładziemy banany przekrojone wzdłuż i smarujemy banany wcześniej sokiem z cytryny rozpuszczonym z wodą żeby nie ściemniały ,banany układamy jeden koło drugiego ,a na koniec wypełniamy puste miejsca bananami Następna kolejność jak galeretka jak jest już tężejąca zalewamy banany ,gdy to mamy
Moje Wyrobycytryny Z powyższych składników ucieramy lukier i polewamy nim jeszcze letnie lub całkiem wystudzone rollsy. Jeśli lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - więcej wody lub soku z cytryny. Smacznego! ciasto drożdżowe: na ok. 10-12 rogali 250 ml mleka 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 500 g mąki pszennej
bistro mamaimbir i przyprawy takie jak cynamon, anyż czy goździki. Proponuje Wam cytryny w aromatycznej zalewie korzennej i zapewniam, że herbata nabierze jeszcze głębszego smaku. Składniki: 5-6 cytryn 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru trzcinowego świeży imbir, ok. 10 cm kawałek przyprawy korzenne: kora cynamonu, goździki, anyż gwiaździsty 1. Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Imbir kroimy w plastry(...)wymaga obierania ze skórki. 2. Gotujemy wodę z cukrem i przyprawami, po zagotowaniu odstawiamy na 2 godziny aby przyprawy oddały jak najwięcej aromatu. 3. W słoikach układamy plastry cytryny i dokładamy również po kilka plastrów imbiru. Zalewamy słodką zalewą korzenną, ( bez przypraw ). Napełnione słoiki pasteryzujemy 10 minut
Apetyczna babeczka