wody, a im ciemniejsze kwiaty, tym ciemniejszy kolor syropu. Piękny i pyszny :) Syrop z kwiatów lilaka Na ok. 750ml Potrzebujesz: 5-6 kwiatostanów bzu lilaka 500ml wody 350g cukru 1/2 cytryny Sposób przyrządzenia: 1. W garnku zagotuj wodę z cukrem. 2. Oberwij kwiatki z gałązek i umieść je w dużym szklanym naczyniu. 3. Kwiatki zalej syropem cukrowym - delikatnie przemieszaj
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 2 szklanki wiórków kokosowych pół szklanki maku 3 jajka 250 ml mleka kokosowego 600 ml wody kokosowej pół szklanki cukru owoc granatu otarta skórka z dwóch małych cytryn BIO 4 łyżki miodu 10 łyżeczek żelatyny 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Spód - oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy na gęstą pianę(...)spód. Wierzch dekorujemy granatem i ziarenkami maku. Odstawiamy w chłodne miejsce, żeby mus stężał. Galaretka - odmierzamy 150 ml wody kokosowej i zagotowujemy z sokiem z cytryny i łyżką cukru. W gorącej wodzie kokosowej rozpuszczamy 5 łyżeczek żelatyny, gdy dobrze się rozpuści mieszamy z pozostałą wodą kokosową. Odstawiamy galaretkę, żeby się trochę przestudziła i gdy już będzie chłodna wylewamy
Quinoa Raz!160g świeżego szpinaku 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z wanilią 260g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Do nasączenia: 180ml wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem pomarańczowy – orange curd: 60g masła o zawartości tłuszczu 82% skórka starta z 2 pomarańczy 140ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 100g cukru(...)jajko 1 żółtko Krem śmietanowy: 15g żelatyny + 150ml wody 1 łyżka soku z cytryny 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru z wanilią 250g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie) 250g malin do kremu + około 80g malin do ozdoby Krem pomarańczowy – orange curd: 1. Do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać masło, cukier i skórkę pomarańczową
Mała Cukierenkaoczyszczona ½ szklanki erytrytolu lub ksylitolu ( można dać więcej, jeśli ciasto będzie mało słodkie) 50 ml oleju (np. oleju kokosowego, lnianego) 2 łyżki nasion chia + 4 łyżki gorącej wody Sok z ½ cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Bakalie: suszone figi, morele, żurawina, orzechy laskowe, włoskie lub inne PRZYGOTOWANIE 1. Do miski przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier(...)2.Nasiona chia mieszamy z wodą i zostawiamy do napęcznienia. 3. Do suchych składników dodajemy namoczone nasiona chia, mleko, olej, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy lub miksujemy (ciasto powinno być gęste) 4. Na koniec dodajemy posiekane bakalie i ekstrakt waniliowy. Ponownie mieszamy. 5. Formę smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. 6. Pieczemy w piekarniku nagrzany
Marcepanowa kuchniasię z jabłkiem i ciastem francuskim. Szkoda tylko, że kupiłam jedno ciasto, bo różyczek było zdecydowanie za mało. Składniki: 1 ciasto francuskie 2 jabłka 1 szkl wody 2 łyżki soku z cytryny konfitura z płatków róż Ogródek Dziadunia cukier puder Przygotowanie: Jabłka umyć i nie obierać z skórki. Przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki(...)Wodę zagotować z sokiem z cytryny, zdjąć z ognia włożyć pokrojone jabłka i pozostawić pod przykryciem w zależności od twardości na 3-5 minut żeby jabłka zmiękły. Przelać na sitko i pozostawić do odsączenia i ostudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i wzdłuż krótszego boku pokroić na 6 cm paski. Połowę każdego paska na całej długości cieniutko posmarować konfiturą. Ułożyć na zakładkę
Ala piecze i gotujesklepach , a przepisy warte są wypróbowania.Dziś Mój najlepszy dotąd przepis na zamknięcie słonecznych brzoskwiñ w słoiku .Zapraszam. 2 kilo brzoskwiń niezbyt dojrzałych 2 litry wody 200 g.cukru 0.5 limonki - sok 0.5 cytryny oraz starta z niej drobno skórka 1 mały goździk ******************************* 1.Zagotować w garnku wodę z cukrem , sokiem z limonki , startą kórką z cytryny i goździkiem .Pogotować(...)chwilę , wyłączyć gaz. 2. Brzoskwinie umyć , osuszyć , obrać obieraczki lub sparzyć gorąca wodą i obrać ze skórki. 3. Wyjąć pestkę z brzoskwini i pokroić w kawałki jak nam pasuje .Skropić wszystko sokiem z cytryny i wymieszać drewnianą łyżką. 4 . Wyparzyć słoiki wraz z deklami , ułożyć w nich kawałki brzoskwiń, zalać syropem. 5. Włożyć słoiki do dużego gara , zalać wrzątkiem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicukinii odciąć zwiędłe i zniszczone liście, uciąć końcówki. przetrzeć kuchennym ręcznikiem papierowym - nie myć. Umieścić cykorie w naczyniu, polać resztą masła, posypać cukrem i polać sokiem z cytryny. Wlać bulion lub wodę. Naczynie przykryć folią i piec przez 30 - 45 minut aż cykoria będzie miękka. Podawać natychmiast, lub cykorię odłożyć w ciepłe miejsce a powstały sos zredukować na patelni
Stare GaryKochani! Do przygotowania naszego risotta potrzeba nam: około 200g ryżu arborio 2 łyżki masła 1 lampka białego wina sok z 1/4 cytryny 2 średnie cukinie garść sezamu 2 ząbki czosnku około 1,5 litra wody sól, pieprz, estragon Do przygotowania gruszek : 2 gruszki 1 łyżeczka masła 2 lampki czerwonego wina 3-4 platserki cytryny 6-8 ziaren jałowca(...)sezam na brązowo. Po około 10 min do risotto dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, estragon i pieprz. Gotujemy jeszcze około 10 minut, dodajemy masło i podlewamy odrobiną wody z sokiem z cytryny. Na sam koniec, przed podaniem wsypujemy na patelnię prażony sezam i dokładnie mieszamy. Na osobnej patelni roztapiamy łyżeczkę masła i wrzucamy na nią pokrojoną w ósemki gruszkę. Przesmażamy
Kuba GotujeSkładniki: 2 łyżki zielonej herbaty Basilur Lilac Sensation 100 g cukru 1/2 litra wody 1/2 pęczka świeżej melisy cytrynowej 1/2 pęczka świeżej mięty 2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Wodę zagotowujemy z cukrem, do wrzątku wrzucamy zieloną herbatę oraz umyte liście mięty i melisy, odstawiamy na 5 minut do zaparzenia pod przykryciem, napar odcedzamy przez sito. Do naparu
Wanilia i Kardamonpokrojonych truskawek 20g żelatyny + 2/3 szklanki zimnej wody 5-6 łyżek cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Do nasączenia: 1/4 szklanki wody 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo: truskawki do ozdoby Ciasto kruche: 1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek(...)wierzchu przyciąć, odcinając przypieczoną, lekko brązowawą skórkę. Następnie przekroić go w poziomie na dwie części. Jedną cześć pokruszyć do miski. Krem: 9. Żelatynę zalać około 2/3 szklanki zimnej wody, wymieszać i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Jeśli żelatyna będzie bardzo gęsta, proszę dodać jeszcze 2-3 łyżki wody i wymieszać. 10. Napęczniałą żelatynę podgrzewać, cały czas mieszając
Mała Cukierenkadają przyjemne słodko-kwaskowate orzeźwienie :) Składniki: 5 dużych jabłek (mogą być kwaśne) pomarańcza cytryna 3-4 łyżki brązowego cukru (lub do smaku) ok 3 litrów wody Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skórki. Cytrynę i pomarańczę sparzamy. Jabłka kroimy w ósemki, usuwając gniazda nasienne i wkładamy do garnka. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około 10 minut. Owoce zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy
ChilliJemySkładniki biszkopt z 4 jajek cytryny, 2 sztuki budyń waniliowy, 2 opakowania woda, 2 szklanki margaryna, 1/2 kostki żółtko, 2 sztuki cukier, 3/4 szklanki herbatniki, 2-3 opakowania śmietana 30%, 500ml cukier puder, 3 łyżki śmietan-fix, 2 opakowania mleko(...)łyżek cukier puder do lukru Przygotowanie Do garnka z grubym dnem wlewamy 1 i 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier i sok wyciśnięty z dwóch cytryn, zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w reszcie wody i wlewamy do gotującego soku. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z gazu. Wrzucamy margarynę, mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka i szybko mieszamy, aby się nie ścięły. Wylewamy jeszcze
Gotowanie moimi oczamiSkładniki: miseczka płatków pachnącej róży pozbawionych białych końcówek 1 -2 szkl lub więcej cukru do smaku 1 litr wody 1 opakowanie konfitur - Fix Diamant sok z cytryny do smaku Wykonanie: Wodę z cukrem zagotowujemy i wrzucamy nasze płatki. Mieszamy, gotujemy dosłownie minute dodając do smaku sok z cytryny. Wyłączamy gaz, przykrywamy przykrywką garnek i odstawiamy
Malinowe PocałunkiSkładniki: 0,95 l wody 10 dkg miodu 1 g kwasku cytrynowego lub 5 dkg cytryny Sposób przygotowania: Miód rozpuścić w gorącej wodzie, wychłodzić, wcisnąć sok z cytryny lub dodać kwasek, oziębić. Zimą można podawać napój gorący
Przepisy kulinarne babci Antoninyszklanki wody 1 pierś kurczaka kilka gałązek natki pietruszki 5 łyżek makaronu nitki sól czarny pieprz Składniki (sos) 1 żółtko 1 łyżka mąki 1 łyżka jogurtu naturalnego pół cytryny Przygotowanie Rosół, wodę i pietruszkę gotować w garnku. Dodać umytą i pokrojoną pierś kurczaka. Kiedy kurczak zmięknie, dodać makaron, sól i pieprz. Gotować, aż makaron będzie miękki. W tym czasie wymieszać
Tureckie Przepisy