woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:126/1096)

Tureckie pączki nasączone słodkim syropem 170

jeżeli ciasto będzie za rzadkie 60 g semoliny 2 jajka olej o neutralnym smaku do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy) na syrop 450 g cukru 300 ml wody sok z 1 cytryny i opcjonalnie skórka obrana obieraczką Przygotowanie: Przygotuj syrop - do rondelka wsyp cukier, wlej wodę i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, dodaj(...)cytryny i ewentualnie skórkę i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odstaw do wystygnięcia (możesz zrobić syrop dzień wcześniej). W garnku umieść masło, 250 ml wody oraz sól. Gdy mieszanina zawrze, zdejmij ją z ognia i dodaj do niej mąkę oraz semolinę. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od brzegów. Odstaw do przestygnięcia

Chilli Czosnek i Oliwa
Lemoniada cytrynowo-pomarańczowa 150

skwar! Polecam! Składniki na 3 l lemoniady: 1 pomarańcza; 1 cytryna; 1 szklanka (250 ml) cukru pudru; 1 łyżeczka kwasku cytrynowego; 3 l zimnej, przegotowanej wody; Pomarańczę i cytrynę należy zamrozić w zamrażalniku przynajmniej 1 dzień przed przygotowaniem lemoniady. Dzięki zamrożeniu cytrusów pozbędziemy się gorzkiego smaku skórki tych owoców. Zamrożone cytrusy wyłożyć z zamrażalnika i odstawić na 10 minut(...)lekko odtajały. Po tym czasie cytrynę i pomarańczę kroimy na cząstki, wkładamy do blendera, wsypujemy cukier i miksujemy na papkę. Miksujemy około 1-2 minut (czas miksowania zależy od mocy blendera). Zmiksowaną papkę cytrusową zalewamy przegotowaną zimną wodą i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy kwasek cytrynowy i dokładnie mieszamy. Przygotowaną lemoniadę przecedzamy przez gęstą gazę, dobrze wyciskamy z powstałej

In my kitchen
Koktajl z burakiem, jabłkami i malinami 95

publikować. Mam głównie do wykańczania mrożonki i jabłka. Jak wyjdzie coś wybitnego, na pewno napiszę. Składniki: 1 burak 2 jabłka garść mrożonych malin sok z połowy cytryny sok z 2 pomarańczy szklanka wody (przepis na 2-3 porcje) Buraka myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, dokładnie go zamykamy i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Najlepiej jednak upieczcie go przy(...)myślą o barszczu. Bezsensowne jest pieczenie jednej sztuki tego warzywa. Do blendera wrzucamy obranego, pokrojonego w mniejsze kawałki buraka, obrane jabłka bez gniazd nasiennych, maliny, sok z cytryny i pomarańczy i wodę. Wszystko dokładnie miksujemy, aż do uzyskania gładkiego koktajlu. Artykuł Koktajl z burakiem, jabłkami i malinami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
CIASTO CYTRYNOWE Z PIANĄ BEZOWĄ 507

łyżki* masło – 150 g* cytryna – 1 szt ( wyciskamy sok , ścieramy skórkę )MASA CYTRYNOWA:* mąka kukurydziana – 3 łyżki* cukier – 0,5 szkl* woda – 0,5 szkl* cytryna – 2 szt ( wyciskamy sok i ścieramy skórkę )* żółtko – 3 szt* masło – 1 łyżkaPIANA BEZOWA:* białko – 3 szt* cukier – 3/4 szkl* mąka kukurydziana(...)papierem do pieczenia, wsypujemy groch, który obciąży papier i pieczemy 20 min. w 200C.Po tym czasie usuwamy papier i dopiekamy jeszcze ok. 6-7 minut.MASA CYTRYNOWA:W garnku mieszamy wodę z cukrem.Dodajemy mąkę , skórkę i sok z cytryny.Zagotowujmy cały czas mieszając, a następnie zdejmujemy z ognia.Dodajemy żółtka i masło , mieszamy, studzimy.PIANA BEZOWA:Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier.Wsypujemy

Ostra na Słodko
Nalewka z czerwonej porzeczki ( mleczna ). 108

jest dla pań.  Składniki : 1 l rozgniecionych dojrzałych czerwonych porzeczek 1 l spirytusu 95 % 75 dkg cukru 1 l świeżego mleka ( 3,2 % tłuszczu ) 250 ml wody sok z 2 cytryn  Sposób wykonania :   O woce opłucz pod bieżącą wodą na sitku lub cedzaku, osusz, usuń ogonki i inne zanieczyszczenia. Lekko rozgnieć, zmierz objętość, wsyp do słoja. Wodę

Przepisy i porady kulinarne
Filet z kurczaka z figami i... 168

dwie z nich kroimy w kostkę.Plastry cytryny i szalotkę również kroimy w kostkę.Na oliwie smażymy szalotkę, aż stanie się szklista, dodajemy miód, kawałki fig ,cytrynę i imbir. Wlewamy wodę, posypujemy pieprzem i solą i dusimy na małym ogniu, mieszając 5-7min.W małym naczyniu żaroodpornym układamy całe figi oblewamy oliwką i podlewamy 2 łyżkami wody. Pieczemy w temp.180stop

Kulinarny karnet Christophera
Kakaowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną 309

pieczenia Masa śmietankowa: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 1/3 łyżeczki żelatyny 1/5 szklanki gorącej wody Poncz:  1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo:2 galaretki truskawkowe truskawkiGalaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W upalne dni dodajemy mniej wody( na 2 galaretki użyłam 850 ml gorącej wody). Białka(...)Lekko studzimy.  Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Na końcu dodajemy cukier puder i lekko ostudzoną żelatynę. Do masy dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy. Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do wystygnięcia. Biszkopt nasączamy ponczem. Umieszczamy w obręczy do tortów. Wykładamy ubitą kremówkę z truskawkami, wyrównujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Na dobrze zastygnietej

Mia Cucina Sofieta
Tort z masą czekoladową i truskawkami 110

łyżki prawdziwego ciemnego kakao - 4 łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 1/4 szklanki wrzącej wody Polewa - 150 gram czekolady mlecznej - 100 gram masła - 3 łyżki mleka Dodatkowo - 500g truskawek - 200ml herbaty lub wody z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu - wiórki kokosowe ( opcjonalnie )   Wykonanie Masa czekoladowa : Do zimnej śmietanki dodaję kakao, ubijam i stopniowo dodaję cukier puder. Żelatynę rozpuszczam(...)mikrofalówce aż do rozpuszczenia, połączenia składników ( 1-2 minuty ).  Ostudzony biszkopt przekrawam wzdłuż na pół na dwa równe blaty. Każdy z nich od środka nasączam wodą wymieszaną z dwoma łyżkami soku z cytryny. Na jeden z blatów rozsmarowuję masę czekoladową ( trochę odkładam do dekoracji ) na masę gęsto układam plasterki truskawek, przykrywam drugim blatem, lekko dociskam. Odstawiam na chwilę

Kuchnia z widokiem na ogród
KOKTAJL SZPINAKOWY Z IMBIREM I KIWI 136

Lekkie i zdrowe, dla małego i dużego a mowa oczywiście o KOKTAJLACH :) Dziś typowo Zielony , ze szpinakiem, kiwi, imbirem. Polecam i Na ZDROWIE:) SKŁADNIKI: 🍹150 ml wody 🍹Sok z 1/2 cytryny 🍹2 garście szpinaku świeżego 🍹1 kiwi 🍹1 plaster imbiru PRZYGOTOWANIE:    Szpinak myję, wkładam do kubka. Dodaję plaster imbiru. Kiwi dokładnie obieram a następnie myję pod bieżącą wodą(...)Wycinam środek kiwi a następnie resztę wkład do kubka blendera. Na koniec dodaję zimną wodę mineralną nie gazowaną i sok z cytryny. Miksuję na gładki koktajl. Piję od razu. Smacznego i na zdrowie

Gotowanie Patki
Hummus 132

tygodnia, zainspirowane wizytą w  Sami Am Am :) Składniki : 1/2 szklanki suchej ciecierzycy 1/2 szklanki jasnej pasty tahini* 1 i 1/2 ząbka czosnku 3 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka sody sól  Dzień wcześniej ciecierzycę wsypać do miski i zalać dużą ilością wody - podwoi swoją objętość. Napęczniałą ciecierzycę odcedzić, zalać świeżą wodą, wsypać sodę(...)gotować ok. 40 minut. Gotowa ciecierzyca jest miękka, można ją rozgnieść w palcach. Ciecierzycę zmielić blenderem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, pastę tahini i zmiksować. Dolać tyle wody, aby pasta była aksamitnie gładka. Doprawić solą do smaku. Gotowa pastę rozsmarowujemy na talerzyku lub w miseczce. Polewamy oliwą, posypujemy posiekaną pietruszką i słodką papryką. Zjadamy, nabierając pitą

Chocolate Muffin Blog
Chia Fresca Blondynkowa, czyli orzeźwiający, dobrze nawadniający napój z nasionami Chia 132

mineralnej niegazowanej, czyli 500 ml 1 i 1/2 łyżki nasion Chia 1 łyżka miodu akacjowego ( możecie użyć syrop z agawy,albo inny naturalny słodzik) sok z połowy cytryny Wykonanie: 1/4 szklanki wody zostawiłam w szklance, resztę wlałam do dzbanka. Wsypałam nasiona Chia i wlałam sok z cytryny, ale przez drobne sitko przelałam, aby nie było mętnego osadu. 1/4 szklanki wody

Blondynka Gotuje
Anielski tort. 1670

szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru 500 g sera mascarpone1000 ml śmietany kremówkiWiśnie kandyzowane (wiśnie z nalewki)400 g białej czekolady 1 szkl zimnej wody przegotowanejsok z cytryny do smaku4 łyżki cukrułyżka spirytusu (można pominąć) Wykonanie:Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, zmniejszając obroty miksera do minimum dodajemy przesianą mąkę(...)stopni do tzw suchego patyczka.Wyjmujemy biszkopt i studzimy. Kiedy jest chłodny odkrawamy brzegi i wyjmujemy biszkopt, który jak wystygnie całkowicie kroimy na 3 części.Do wody wsypujemy cukier, doprawiamy sokiem z cytryny do smaku i wlewamy alkohol. Białą czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, w drugiej misce mieszamy mascarpone

Malinowe Pocałunki
Roladki z indyka i pęczak na parze z pomidorową sałatką ze szpinaku – Angie gotuje odc. 6 224

liści szpinaku 5-6 suszonych pomidorów z oleju 30g prażonych płatków migdałowych łyżka tartego parmezanu sos winegret (po 10ml oliwy, oleju z suszonych pomidorów, białego octu balsamicznego, wody, miodu i soku z cytryny, sól i pieprz do smaku) Polędwiczkę z piersi indyka przekroić wzdłuż na pół, można lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Rozsmarować po jednej stronie polędwiczek po łyżce(...)mocno rozgrzanej suchej patelni na brązowy kolor (złoto brązowy, nie spalony). Wymieszać wszystkie składniki sosu winegret – po 10ml oliwy, oleju z suszonych pomidorów, białego octu balsamicznego, wody, miodu i soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. Szpinak wymieszać z pomidorami, migdałami i sosem winegret. Sałatkę posypać łyżką tartego parmezanu. Roladki podawać pokrojone, bądź w całości (wedle uznania

Dietolog
Lemoniada ogórkowa 198

cytryn 1 cytryna pokrojona w plasterki 3 cm świeży imbir 2-3 łyżki miodu listki świeżej mięty kostki lodu 1 litr wody Przygotowanie: Ogórka, imbir i jedną cytrynę kroimy w plasterki. Z pozostałych cytryn wyciskamy sok i wlewamy razem z wodą do dużego dzbanka, dosładzamy miodem lub syropem z kwiatów czarnego bzu  (przepis) , dodajemy plasterki cytryny, ogórka, imbiru oraz

Smakowity Blog Kulinarny
Lemoniada rabarbarowa 162

całe właściwości, warto o tym pamiętać. Ja lubię aromatyzować napoje, dodając do nich różniaste owoce. Po kilku chwilach z plastrem pomarańczy, nawet zwykła woda smakuje jak fanta Do lemoniady dorzuciłam zatem plastry truskawki, miętę, lód i cytrynę. Jeśli chcecie nadać jej bardziej truskawkowego smaku, wystarczy do gotującego się rabarbaru dodać ok.200 g truskawek i potem całą masę przetrzeć przez sitko(...)możesz na etapie gotowania rabarbaru, dodać szczyptę cynamonu. Drukuj Lemoniada rabarbarowa Składniki 300 g rabarbaru (u mnie 4 łodygi) 75 g cukru łyżka cukru waniliowego 1l wody ok 2/3-1 szkl. soku z cytryny kostki lodu plastry cytryny i truskawek do przybrania gałązki mięty Sposób przygotowania Rabarbar zagotowujemy z wodą i cukrem. Gotujemy ok 10 min. Odstawiamy do ostygnięcia. Przelewamy całość

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania