taki nasz standardowy zestaw obiadowy. Marchewka gotuję bądź samą, bądź też z groszkiem. Składniki: około 0,5 kg marchewki 1,5-2 szklanek wody sól 2-3 łyżeczki cukru sok z połowy cytryny 2-3 łyżki masła 2 łyżeczki mąki 1/4 szklanki wody Sposób(...)prygotowania: Marchew należy obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla, zalać wodą, dodać masło, cukier i gotować do miękkości. Następnie pryprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, ewentualnie dosłodzić, rozrobić w 1/4 szklance wody mąkę i wlać do gotującej się marchewki. Zagotować. Smacznego
na moim stole...mango 1 mała gruszka 50 gram koziego sera, u mnie francuski, kremowy Les Croises Saine-Maure świeży tymianek sól i pieprz 1/2 szklanki czarnego ryżu + 1 szklanka wody skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/4 cytryny piwo typu Weissbier do podania Ryż gotujemy w podanej ilości wody z dodatkiem szczypty soli oraz tymiankiem i skórką cytryny
Mango Papajadróg. Podobno najbardziej wartościowe są kwiaty majowe więc do dzieła! Składniki: 400 dobrze rozwiniętych kwiatów mlecza (bez łodyg) 1 cytryna 1 litr wody 1 kg cukru Sposób wykonania: Zebrane w suchy i słoneczny dzień główki kwiatów mlecza najpierw rozłóż, aby pozbyć się owadów. Po ok pół(...)godzinie włóż je do garncka i zalej wrzącą wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj wyparzoną cytrynę pokrojoną na plastry i wymieszaj. Odstaw na co najmniej 12 godzin. Następnie odcedź przez gazę i do wywaru dodaj cukier. Wymieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści i uzyskasz konsystencję
Cukiernia Pychotkiprzechowywana w słoiczku w lodówce około miesiąca, może być wykorzystywana do smakowitych wypieków. składniki na 1 szklankę skórek 3 pomarańcze 1 szklanka cukru kryształu 100 ml wody sok z połowy cytryny przepis Pomarańcze dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, następnie sparzamy wrzątkiem i jak najcieniej obieramy ze skórek. Skórkę pomarańczową namaczamy przez 24 godziny w zimnej wodzie, zmieniając(...)trzykrotnie. Skórkę odcedzamy, dokładnie odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Z wody i cukry gotujemy syrop, dodajemy do niego skórki pomarańczowe i smażymy je na małym ogniu do momentu odparowania połowy syropu, aż skórka stanie się szklista, co jakiś czas mieszamy. Na samym końcu skórki skrapamy sokiem z cytryny. Wystudzone skórki przekładamy do słoika
Smakowite Daniadodatkiem do jajek, czy żurku. Przyrządzając domowy chrzan można nieźle się popłakać, ale takie oczyszczenie czasem jest wskazane :) Składniki: 2 korzenie chrzanu sok z jednej cytryny 3 łyżki letniej przegotowanej wody cukier sól Przygotowanie Korzenie chrzanu obierz najlepiej obieraczką do warzyw i wrzuć do zimnej wody na około 30 minut. Chrzan zetrzyj na tarce o małych oczkach. Skrop(...)cytryną, dodaj do smaku cukier, sól oraz wodę w takiej ilości jaką chcesz uzyskać konsystencję. Doprawiony chrzan przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce. Aby był bardziej łagodny wystarczy dodać gęstą śmietanę
Kukuleczkiważna rzeczą. U nas jest to niedawne odkrycie, jednak zostanie na długo. lemoniada jest po prostu fenomenalna. Składniki : 1 kg arbuza (ze skórką) ok 3 cytryny ok 2 limonki ok 2 litry wody mineralnej gazowanej kostki lodu/zamrożone kostki arbuza świeże liście mięty i melisy opcjonalnie brązowy cukier/miód Wykonanie: Miąższ arbuza kroimy w kostkę, wyjmujemy wszystkie pestki(...)zamrażarki. Następnie rozdrabniamy go blenderem i dodajemy do smaku sok z cytryny i limonki, opcjonalnie dosładzając całość do smaku. Dolewamy wodę, wsypujemy kostki lodu, pokrojoną w plasterki cytrynę i limonkę wieńcząc całość listkami mięty i melisy. Podajemy mocno schłodzone. Zostawiam Wam przepis, a sama uciekam z takim zapasem do ogrodu
Malinowe Pocałunkilitra syropu: I faza 200 g brązowego cukru 100 ml wody II faza 500 g białego cukru 300 g cukru waniliowego (użyłam własnej roboty) pół litra gorącej wody 50 ml soku z cytryny (z jednej całej) Przygotowanie: W garnka najlepiej o grubym dnie wsyp brązowy cukier i wymieszaj z 200 ml wody. Gotuj na mały ogniu około 10 minut(...)MIESZAJ, cukier musi się skarmelizować. Po tym czasie ostrożnie wlej gorącą wodę, dodaj cukier i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż się cały cukier rozpuści. Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj na maleńkim ogniu około godziny. NIE MIESZAJ! Gotowy syrop przelej do szklanych butelek (zawsze zostawiam butelki po syropach i w tym przypadku wykorzystałam po syropie klonowym) i przechowuj
greenscarfbrzoskwinie 1 cytryna 3 łyżeczki miodu 1 litr wody mineralnej kostki lodu Brzoskwinie umyć i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć je do wysokiego naczynia. Dodać sok z cytryny, miód i 250 ml wody. Całość dokładnie zmiksować. Do naczynia wlać resztę wody, wymieszać i schłodzić w lodówce. Przed podaniem uzupełnić kostkami lodu. Na zdrowie
Domowa cukiernia EwySkładniki: śliwki 3 kg, woda 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżka, żelfix 2 opakowania, cukier 30 dag umyte śliwki wypestkować i włożyć połówki śliwek do szybkowara, wlać wodę i zagotować dodać sok z cytryny, wsypać żelfix 3:1 i cukru mniej niż na opakowaniu pisze - czyli po 15 dag na opakowanie, zamieszać i zamknąć szybkowar po zagotowaniu się gotować
W Mojej Kuchni Lubięupalne dni idealne połączenie smaków. Woda z dodatkiem lekko pikantnego imbiru przełamanego słodyczą miodu. Z dodatkiem pomarańczy i cytryny. Musisz go spróbować! Jeśli(...)jesteś bardzo spragniony chłodu możesz do niego wrzucić kostki lodu. Składniki: 1,5 litra niegazowanej wody łyżeczka imbiru w proszku łyżka płynnego dowolnego miodu połowa cytryny ze skórką 1 pomarańcza ze skórką Wykonanie: Wodę wlej do dzbanka, przypraw imbirem, dodaj miód, dokładnie wymieszaj. Wyszoruj dokładnie skórki pomarańczy i cytryny, pokrój w plasterki, wrzuć do napoju. Przed nalaniem wymieszaj. Miłego orzeźwienia
Zasmakuj Kuchniłyżki soku z cytryny szczypta cynamonu* Sposób przygotowania: Do kielicha blendera wrzucamy jarmuż i rukolę, dodajemy pozbawioną nasion gruszkę (ze skórką) i kawałki banana. Zalewamy jogurtem, wodą, dodajemy sok z cytryny i cynamon (*jeśli nie lubisz to pomiń). Miksujemy do uzyskania płynnej, jednolitej konsystencji. Smacznego
Kolorowy Przepisownikjest już cudownym wynalazkiem natury, więc korzystajmy z niego jak jest nam go dane latem.SKŁADNIKI :arbuz wypestkowany i bez skórki ok 400 gsok z połowy cytryny kilka kostek lodu woda gazowana (opcjonalnie zależy ile mamy kostek lodu)listki mięty SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - przygotowany arbuz mielę w blenderze z kostkami lodu, dodaję sok z cytryny. Jeżeli chce
Basia w kuchnimnie taka aronia nadaje się już tylko na nalewki. Przepis na sok z aronii: 5 kg oczyszczonych i przemrożonych owoców aronii 1 kg cukru 4 szklanki wody sok z 1 cytryny Z 1 kg cukru i 4 szklanek wody gotujemy syrop. Do wrzątku wsypujemy owoce aronii, zagotowujemy, wyłączamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie przecedzamy syrop przez gęste
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki : 35-40 kwiatostanów czarnego bzu 1 kg cukru 1 l wody sok z całej cytryny Sposób wykonania : Kwiatostany bzu dokładnie otrząśnij, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń i owadów. Nie płucz ich, aby nie straciły aromatu. Wrzuć je do emaliowanego garnka. Przygotuj syrop z wody i cukru, troszkę przestudź, dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Zalej syropem kwiatostany i odstaw
Przepisy i porady kulinarnejako orzeźwiający dodatek do wody, drinków oraz innych napojów. Moje patyczki wraz z silikonową formą zakupiłam w Biedronce w cenie 2PLN. Włożyłam do niej kawałek zielonego ogórka, cytryny, borówki amerykańskie,zalałam wodą mineralną niegazowaną i zamroziłam. Smakowo - rewelacja, gdy lód się rozpuści to można końcówką patyczka porozgniatać owoce i warzywa aby podkręcić intensywność
upichcona