Ciepłe lody, bez żadnych sztucznych dodatków. My je uwielbiamy, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1/2 łyżeczki soku z cytryny 2 białka wiórki czekoladowe Z wody, cukru i octu ugotować syrop (gęstniejący syrop ma zostawiać za sobą niteczkę). Sparzyć jaja wrzątkiem. Ubić pianę z białek. Do dobrze ubitych białek lać cieniutkim strumieniem(...)syrop, energicznie mieszając. Pianę z syropem ubijać na parze, aż do zgęstnienia kremu. Następnie miskę z masą, przełożyć do naczynia z zimną wodą i ubijać do wystudzenia masy. Doprawić do smaku np. sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym lub kakao. Uformować ulubiony kształt lodów. Posypać wiórkami czekoladowymi. Smacznego
Słodki Zakątekmniejsze kawałki. Dynię obrać ze skórki, wyciąć pestki i miąższ pokroić na mniejsze kawałki. Wyjąć pestkę z brzoskwiń, wyrzucić. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Wycisnąć sok z cytryn. Do garnka wlać wodę,wrzucić dynię, jabłka, brzoskwinie i sok z cytryny, dodać cukier. Cukru można dodać mniej lub więcej, zależy to od tego jak lubicie. Gotować mieszając aż wszystko się rozgotuje
Kuchnia Pokoleńnigdy więcej nie sięgniecie po sklepowy odpowiednik. Składniki: -ugotowana ciecierzyca ok. 300g ( możecie użyć z puszki) -duża łyżka tahiny (pasty sezamowej) -ząbek czosnku -pół szklanki zimnej wody -sól -sok z cytryny Wykonanie: Blendujemy ugotowaną ciecierzycę. Dodajemy łyżkę tahiny, rozgnieciony i posiekany ząbek czosnku, szczyptę soli i malutką łyżeczkę soku z cytryny. Ponownie blendujemy masę i stopniowo dodajemy zimną wodę
Gawron w rosolepomarańczy 2 plasterki cytryny kawałek kłącza imbiru 2 łyżki miodu 2 goździki 1 laska cynamonu ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pomarańczę sparzyć,wyszorować i pokroić na półplasterki razem ze skórką.Zagotowujemy szklankę wody z miodem,cytryną i przyprawami,Gotujemy 5 min. i łączymy z gorącą ,mocną herbatą.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimięty (pełna garść gałązek) 1/2 kostki sera feta 1 łyżka octu balsamicznego 3-5 łyżek jogurtu (w zleżności jaką gęstość chcemy uzyskać) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody 1 łyżeczka cukru Przygotowanie (10 minut): - usuwamy grubsze łodyżki z gałązek mięty, takie, których nasz blender nie jest w stanie zmiksować na gładką masę - miętę miksujemy(...)wodą, octem, jogurtem i cukrem. Po uzyskaniu w miarę jednorodnej masy dodajemy ser feta i ponownie blendujemy - po połączeniu składników skraplamy z sokiem z cytryny i mieszamy SMACZNEGO
Pora na pora i pomidoraoleju, 1/2 cebuli, ogórki z curry , musztarda francuska, 1 – 2 łyżki oliwy, Jabłka obrać, ściąć wierzch, delikatnie, dokładnie wydrążyć. ( po obraniu i wydrążeniu jabłka wkładać do wody zakwaszonej sokiem z cytryny lub octem jabłkowym, aby nie ściemniały). Zagotować wodę z octem i przyprawami, włożyć jabłka i gotować około 3 minut. Nie rozgotować jabłek. Wyjąć jabłka i odłożyć do ostygnięcia. Ziemniaka
królestwo garówminut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. LUKIER: 200 g cukru pudru 2-3 łyżki wody lub soku z cytryny Cukier puder przesiewamy, dodajemy kolejno 1 łyżkę wody, za każdym razem dokładnie mieszając. Zimne ciasto dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką z cytrusów ( cytrynową , pomarańczową
Rozpustne gotowanieSkładniki: zielona soczewica (1 szklanka) szparagi (10 szt.) suszone pomidory w zalewie (6 szt. + 3 łyżki zalewy) czosnek (1 ząbek) cytryna (1/2 szt.) woda Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Szparagi myjemy i odcinamy od nich twarde końcówki. Następnie kroimy szparagi na kilkucentymetrowe kawałki i gotujemy aż będą miękkie. Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy(...)szklanki wody. Gotujemy aż wchłonie wodę i będzie miękka. Podczas gotowania soczewicy dodajemy do niej wyciśnięty ząbek czosnku, pokrojone suszone pomidory, zalewę z pomidorów oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Wszystko gotujemy co jakiś czas mieszając. Kiedy szparagi są miękkie, odcedzamy je i dodajemy do soczewicy. Gotujemy jeszcze przez chwilę
Weganka gotujemożna jeszcze delektować się słodkimi owocami. Spróbujcie. ... idealnie orzeźwia i gasi pragnienie Składniki: (na 2 szklanki) 3/4 szklanki gorącej wody 2 saszetki herbaty "Mięta Ziołowa przyjemność z cytryną" Posti 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżki soku wiśniowego (najlepiej domowego) 7-8 dużych truskawek 8-9 słodkich czereśni opcjonalnie kostki lodu Przygotowanie: W 3/4 szklanki wody zaparzamy 2 saszetki herbaty miętowej
Słodkie okruszkiczerwona papryka -10 dkg ryżu ( ugotować na sypko ) -puszka krojonych pomidorów -sól, pieprz, słodka papryka -pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi lub majeranek -olej -2 łyżki miodu -sok z cytryny -1/2 szklanki wody Rybę płuczemy i osuszamy. Dzielimy na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką i niedźwiedzim czosnkiem. Skrapiamy olejem. Marchew kroimy w cienkie plasterki, cebulę w półplasterki a paprykę(...)stron i zdejmujemy z patelni. Na olej wrzucamy marchew i cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy miód i podsmażamy do zeszklenia warzyw. Dodajemy paprykę. Dodajemy pomidory i wodę, mieszamy, doprawiamy do smaku, dodajemy sok z cytryny i smażymy kilka minut. Dodajemy ryż i smażymy przez chwilę. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy połowę warzyw, układamy rybę i przykrywamy pozostałą częścią warzyw. Przykrywamy naczynie
Maminek kulinarnypietruszki4 łodygi tymiankudużo świeżej bazylii (najlepiej cała doniczka) 2 gałązki rozmarynu4 łodygi tymiankukilka liści szałwii (można pominąć)sól (u mnie morska jodowana)pieprz2 łyżki masła 1 cytryna Pstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę
Bon Appetit Małgorzatytymiankudużo świeżej bazylii (najlepiej cała doniczka) 2 gałązki rozmarynu4 łodygi tymiankuwiązanka koperkusól (u mnie morska jodowana)pieprz2 łyżki masła 2 cytrynyPstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, masłem, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę wszystkich ziół. Podstawa to natka
Bon Appetit Małgorzatyużyć ich jako deser a można syrop rozcieńczyć wodą i podać do picia. Ja je uwielbiam:) Składniki:1,5 twardych gruszek,750 gram cukru,1 litr wody,sok z 2 cytryn,2 goździki,laska wanilii,kawałek kory cynamonu,Przygotowanie:Umyte gruszki obrać w całości pozostawiając ogonki. Zalać je sokiem z cytryny. Do garnka na gaz dodajemy cukier, przyprawy, wodę
Anioły w kuchniłyżka* papryczka chili- 1 łyżka* czosnek- 2 ząbki* sos sojowy ciemny- 5 łyżek* woda- 5 łyżek* miód- 2 łyżki z górkąColeslaw:* kapusta czerwona- 1/2 kg (lub biała)* marchew- 1 mała* szczypior- mały pęczek* mleko- 3 łyżki* majonez- 3 łyżki* ocet jabłkowy- 1 łyżeczka* sok z cytryny- 1 łyżeczka* cukier puder- 1 łyżeczka* przyprawy: sól, pieprzUdka z kurczaka(...)Najpierw przygotować marynatę, czyli posiekać cebulę i papryczkę chili na drobno, imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystkie ww. składniki wymieszać w misieczce, dolać sok z cytryny, sos sojowy, wodę, miód i wymieszać.Umyte udka przełożyć do rękawa do pieczenia i wlać marynatę.Zamknąć worek klipsem i całośc dokładnie wymieszać.Odłożyć do lodówki na minimum 1 godz.Nastawi
Kraina Miodem PłynącaPokrojony i osuszony filet z łososia skrop octem balsamicznym a następnie dokładnie pokryj marynatą zrobioną z tymianku, soli, pieprzu, oliwy. Na wierzch połóż plasterki cytryny. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Kaszę jaglaną zalej wrzącą wodą (w proporcji(...)gotuj 15 minut. Na patelni rozpuść masło, dodaj groszek, wlej około 1/ 2 szklanki wody i duś około 10 minut. Pokrojoną marchewkę wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny, imbirem, szczyptą soli. Zagotuj wodę w urządzeniu do gotowania na parze. Włóż zamarynowanego łososia i marchewkę. Gotuj 15 minut. Ugotowaną kaszę wymieszaj z pokrojoną pietruszką i groszkiem. Dopraw solą i białym pieprzem
Moja Mama Gotujeciasta na pizzę. Hummus pół szkl. ciecierzycy 1 łyżeczka sody 1 ząbek czosnku, spory 2-4 łyżki tahiny sok z połowy cytryny 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 4-8 łyżek zimnej wody sól Ciecierzycę zalewamy woda z sodą i zostawiamy na kilka godzin np. na noc. Po tym czasie wode odlewamy a ciecierzycę płuczemy. Zalewamy nową porcją(...)momentu aż ziarna będzie można rozetrzeć w placach. Odcedzamy i studzimy. Czosnek siekamy i rozcieramy by nie było kawałków, blendujemy razem z ciecierzycą, tahiną, sokiem z cytryny, oliwą, solą i wodą (powinno jej być tyle by konsystencja odpowiadała naszym gustom). Hummus wkładamy do miseczki lub słoiczka i chłodzimy min. godzinę. Przed podaniem skrapiamy go oliwą i posypujemy ulubionymi dodatkami
Dzieje kuchennej Wiewióryciasta na pizzę. Hummus pół szkl. ciecierzycy 1 łyżeczka sody 1 ząbek czosnku, spory 2-4 łyżki tahiny sok z połowy cytryny 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 4-8 łyżek zimnej wody sól Ciecierzycę zalewamy woda z sodą i zostawiamy na kilka godzin np. na noc. Po tym czasie wode odlewamy a ciecierzycę płuczemy. Zalewamy nową porcją(...)momentu aż ziarna będzie można rozetrzeć w placach. Odcedzamy i studzimy. Czosnek siekamy i rozcieramy by nie było kawałków, blendujemy razem z ciecierzycą, tahiną, sokiem z cytryny, oliwą, solą i wodą (powinno jej być tyle by konsystencja odpowiadała naszym gustom). Hummus wkładamy do miseczki lub słoiczka i chłodzimy min. godzinę. Przed podaniem skrapiamy go oliwą i posypujemy ulubionymi dodatkami
Dzieje kuchennej Wiewiórypolki uginaja sie od sokow i wody wszelkiego rodzaju, nawet mi przez mysl nie przeszlo zeby gotowac go w domu. Ale tesknota za smakiem dziecinstwa zrobila swoje i dzis od rana popijam pyszny kompot z rabarbaru. Zwylky cukier zastapilam brazowym, a oprocz tego w garnku wyladowala jeszcze laska wanilii i skorka z cytryny tworzac w ten sposob orzezwiajacy napoj. Kompot
Przysmaki Karolkigładką masę. Tak przygotowaną pastę możemy przechowywać ok. miesiące w lodówce. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 1 szklanka jasnej pasty tahiny 2 ząbki czosnku 1/3 szklanka lodowatej wody 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól Wieczorem zalać ciecierzycę 1/2 szklanki zimnej wody dodać 1/2 łyżeczki sody i pozostawić na całą noc. Następnego dnia ciecierzycę opłukać zalać dużą ilością(...)palcach i będą maślane w środku. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i przepłukać. Do blendera wrzucić ciecierzycę, posiekany ząbek czosnku, pastę tahine, sok z cytryny i wszytko zmiksować na gładką masę. Następnie cały czas miksując dolewać powoli lodowatą wodę. Po wlaniu całej wody miksujemy jeszcze 3 minuty. Na końcu można doprawić solą. Gotowy hummus polać oliwą, posypać posiekaną pietruszką i schłodzić
Delicious Titbitsosób - 2 filety z łososia 150 g - pół łyżeczki soli i pieprzu - łyżka masła klarowanego - 1 pęczek szparagów białych - 1 pęczek szparagów zielonych - pół cytryny - łyżeczka soli - łyżeczka masła - łyżeczka cukru - 2 litry wody - 5 jaj - łyżeczka musztardy - łyżka majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - łyżka octu jabłkowego - sól i pieprz do smaku Ugotuj jajka, ostudź, obierz i pokrój w kostkę(...)przyprósz pieprzem, zostaw w lodówce pod przykryciem na 30 minut. Obierz szparagi, białe po całości a zielone tylko końce, poodcinaj po 1 cm od końca. Zagotuj wodę z solą, masłem, cytryną i cukrem. Wrzuć szparagi białe i gotuj 8 minut, po tym czasie dorzuć szparagi zielone i gotuj jeszcze 5 minut. Podczas gdy szparagi się gotują rozgrzej patelnię
Pasje Jolkikoktajlowe żółte i czerwone 1 łyżka pesto z pietruszki masło klarowane sok z cytryny sól pieprz czarny Awokado pokroić na plasterki, ułożyć na talerzu i skropić sokiem z cytryny. Lekko osoloną wodę zagotować, wsypać płatki owsiane i gotować 3 minuty. Zdjąć z ognia i wymieszać z pokrojonym kabanosem. Wyłożyć na talerz i polać pesto z pietruszki. W tym samym czasie
https:KKuchniaMniamlitrów wody niechlorowanej (jeśli mieszkamy w mieście, użyjmy mineralnej lub przegotowanej i ostudzonej) 5 łyżek soli 4 łyżeczki cukru 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny – lekko zakwaszamy wodę 2 łyżki ziaren kolendry 2 łyżki ziaren gorczycy 2 liście laurowe 2 łyżki pieprzu w ziarnach 1 suszone chilli 3 ziela angielskie. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
ladykitchenlitrów wody niechlorowanej (jeśli mieszkamy w mieście, użyjmy mineralnej lub przegotowanej i ostudzonej) 5 łyżek soli 4 łyżeczki cukru 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny – lekko zakwaszamy wodę 2 łyżki ziaren kolendry 2 łyżki ziaren gorczycy 2 liście laurowe 2 łyżki pieprzu w ziarnach 1 suszone chilli 3 ziela angielskie. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
ladykitchenokoło 250 g) 2 łyżki usiekanego koperku 1 litr zsiadłego mleka lub kefiru szklanka śmietany 12% lub 18% (250 ml) 2 łyżki soku z cytryny szczypta cukru do smaku sól, pieprz około 800 ml wody chłodnik możemy podać z jajkiem lub ziemniakami Link do filmu z przygotowania: Chłodnik z botwinką(...)Przygotowanie: Najpierw przygotuję botwinkę: Buraczki obieram i dokładnie płuczę razem z liśćmi, następnie buraczki i liście drobno kroję i daję do garnka. Do botwinki dodaję sok z cytryny, cukier i zalewam wodą tak żeby botwinka była przykryta, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 20 minut. Ugotowanej botwinki nie odcedzam, tylko odstawiam do wystudzenia razem z wodą. Jeżeli
Uwaga Babcia Gotujelubicie bardzo słodkie napoje, lub macie bardzo kwaśne cytryny, ilość cukru można delikatnie zwiększyć, ale radzę ją kontrolować, żeby nie przedobrzyć. W końcu lemoniada musi być kwaskowa. Wiem, że niektórzy zamiast lemoniada mówią cytrynada, więc ten przepis jest także dla Was Drukuj Lemoniada, cytryniada window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 l wody 3 łyżki cukru/cukru brązowego(...)gałązka mięty pół limonki 2 cytryny Wykonanie Cytryny myjemy i kroimy w plastry. Do naczynia wrzucamy mięte i cytryny i połowę cukru i wszystko razem ugniatamy, aby cytryny puściły sok. Dolewamy wodę, dodajemy pozostałą część cukru. Mieszamy. Podajemy z lodem Dodatkowe informacje Jeśli zamiast cukru chcecie dodać miód, dodajcie 1,5-2 łyżki. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/lemoniada-cytryniada/ BosowKuchni Artykuł
Mieszam w Garnkusmakach cytryny z miętą :) Puszyste biszkopciki na spodzie z lekko waniliową nutą, a na nich dwie kremowe warstwy sernika tak delikatnego, że ma się wrażenie dryfowania na chmurce. A chmurka dwuwarstwowa, mocno orzeźwiająca, szczególnie jeśli wyjęta prosto z lodówki. Nie od dziś wiadomo, że cytryna i mięta to idealne połączenie na gorące chwile lata. Tak jak w wodzie i lemoniadach(...)chłodźcie śmietankę na słodką ochłodę...i nie zapominajcie o nakryciach głowy i butelce wody! :) Sernik cytrynowo-miętowy na zimno Potrzebujesz: 1 paczka okrągłych biszkoptów 700g kremowego twarożku (np. President) 150ml śmietanki kremówki (bardzo zimnej) 150g cukru 2 łyżeczki żelatyny w proszku (+ ciepła woda do rozpuszczenia) 1/2 cytryny 2 garści świeżych liści mięty Sposób przyrządzenia: 1. Dno tortownicy wyłóż biszkoptami
Kuchnia w Słońcu Skąpanaśmietana kwaśna – 1 łyżka * żółtko – 1 sztKREM CYTRYNOWY : * budyń śmietankowy – 2 łyżki * mleko – 350 ml * mascarpone – 160 g * cytryna – 2 szt * żelatyna – 1 łyżeczka * woda – 1/4 szkl * cukier – ok. 3 łyżkiKREM CZEKOLADOWY : * mascarpone – 170 g * śmietana 36% – 100 ml * nutella – 60 gDODATKOWO : * marmolada truskawkowa – 100 g SPOSÓB(...)mleku, studzimy,Z cytryn wyciskamy sok. , mieszamy z budyniem.Dodajemy mascarpone, , słodzimy wg. uznania i miksujemy na gładką masę.Jeśli chcemy masę mocniej cytrynową dodajemy otartą z cytryny skórkę.Żelatynę mieszamy w wodzie , odstawiamy do napęcznienia.Dodajemy do masy cytrynowej i dokładnie miksujemy.W razie gdyby z żelatyny zrobiły się grudki podgrzewamy chwilę garnek z masą i ponownie miksujemy,Studzimy i wkładamy
Ostra na Słodko