woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:150/1096)

Ciepłe lody 89

Ciepłe lody, bez żadnych sztucznych dodatków. My je uwielbiamy, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu.  Składniki: 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1/2 łyżeczki soku z cytryny 2 białka wiórki czekoladowe Z wody, cukru i octu ugotować syrop (gęstniejący syrop ma zostawiać za sobą niteczkę).  Sparzyć jaja wrzątkiem. Ubić pianę z białek. Do dobrze ubitych białek lać cieniutkim strumieniem(...)syrop, energicznie mieszając. Pianę z syropem ubijać na parze, aż do zgęstnienia kremu. Następnie miskę z masą, przełożyć do naczynia z zimną wodą i ubijać  do wystudzenia masy.  Doprawić do smaku np. sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym lub kakao. Uformować ulubiony kształt lodów. Posypać wiórkami czekoladowymi. Smacznego

Słodki Zakątek
Dżem z dyni i jabłek 192

mniejsze kawałki. Dynię obrać ze skórki, wyciąć pestki i miąższ pokroić na mniejsze kawałki. Wyjąć pestkę z brzoskwiń, wyrzucić. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Wycisnąć sok z cytryn. Do garnka wlać wodę,wrzucić dynię, jabłka, brzoskwinie i sok z cytryny, dodać cukier. Cukru można dodać mniej lub więcej, zależy to od tego jak lubicie. Gotować mieszając aż wszystko się rozgotuje

Kuchnia Pokoleń
Domowy hummus 163

nigdy więcej nie sięgniecie po sklepowy odpowiednik. Składniki: -ugotowana ciecierzyca ok. 300g ( możecie użyć z puszki) -duża łyżka tahiny (pasty sezamowej) -ząbek czosnku -pół szklanki zimnej wody -sól -sok z cytryny   Wykonanie: Blendujemy ugotowaną ciecierzycę. Dodajemy łyżkę tahiny, rozgnieciony i posiekany ząbek czosnku, szczyptę soli i malutką łyżeczkę soku z cytryny. Ponownie blendujemy masę i stopniowo dodajemy zimną wodę

Gawron w rosole
HERBATA POMARAŃCZOWA 139

pomarańczy 2 plasterki cytryny kawałek kłącza imbiru 2 łyżki miodu 2  goździki 1 laska cynamonu ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pomarańczę sparzyć,wyszorować i pokroić na półplasterki razem ze skórką.Zagotowujemy szklankę wody z miodem,cytryną i przyprawami,Gotujemy 5 min. i łączymy z gorącą ,mocną herbatą.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Miętowy sos z fetą 211

mięty (pełna garść gałązek) 1/2 kostki sera feta 1 łyżka octu balsamicznego 3-5 łyżek jogurtu (w zleżności jaką gęstość chcemy uzyskać) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody  1 łyżeczka cukru Przygotowanie (10 minut): - usuwamy grubsze łodyżki z gałązek mięty, takie, których nasz blender nie jest w stanie zmiksować na gładką masę - miętę miksujemy(...)wodą, octem, jogurtem i cukrem. Po uzyskaniu w miarę jednorodnej masy dodajemy ser feta i ponownie blendujemy  - po połączeniu składników skraplamy z sokiem z cytryny i mieszamy SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Sałatka śledziowa w jabłku 128

oleju, 1/2 cebuli, ogórki z curry , musztarda francuska, 1 – 2 łyżki oliwy, Jabłka obrać, ściąć wierzch, delikatnie, dokładnie wydrążyć. ( po obraniu i wydrążeniu jabłka wkładać do wody zakwaszonej sokiem z cytryny lub octem jabłkowym, aby nie ściemniały). Zagotować wodę z octem i przyprawami, włożyć jabłka i gotować około 3 minut. Nie rozgotować jabłek. Wyjąć jabłka i odłożyć do ostygnięcia. Ziemniaka

królestwo garów
Sernik karmelowo-kokosowy. 204

minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. LUKIER: 200 g cukru pudru 2-3 łyżki wody lub soku z cytryny      Cukier puder przesiewamy, dodajemy kolejno 1 łyżkę wody, za każdym razem dokładnie mieszając. Zimne ciasto dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką z cytrusów ( cytrynową ,  pomarańczową

Rozpustne gotowanie
Zielona soczewica ze szparagami i suszonymi pomidorami 108

Składniki: zielona soczewica (1 szklanka) szparagi (10 szt.) suszone pomidory w zalewie (6 szt. + 3 łyżki zalewy) czosnek (1 ząbek) cytryna (1/2 szt.) woda Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Szparagi myjemy i odcinamy od nich twarde końcówki. Następnie kroimy szparagi na kilkucentymetrowe kawałki i gotujemy aż będą miękkie.  Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy(...)szklanki wody. Gotujemy aż wchłonie wodę i będzie miękka. Podczas gotowania soczewicy dodajemy do niej wyciśnięty ząbek czosnku, pokrojone suszone pomidory, zalewę z pomidorów oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Wszystko gotujemy co jakiś czas mieszając. Kiedy szparagi są miękkie, odcedzamy je i dodajemy do soczewicy. Gotujemy jeszcze przez chwilę

Weganka gotuje
Orzeźwiająco miętowy napój wieloowocowy 137

można jeszcze delektować się słodkimi owocami. Spróbujcie. ... idealnie orzeźwia i gasi pragnienie Składniki: (na 2 szklanki) 3/4 szklanki gorącej wody 2 saszetki herbaty "Mięta Ziołowa przyjemność z cytryną" Posti 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżki soku wiśniowego (najlepiej domowego) 7-8 dużych truskawek 8-9 słodkich czereśni opcjonalnie kostki lodu Przygotowanie: W 3/4 szklanki wody zaparzamy 2 saszetki herbaty miętowej

Słodkie okruszki
Dorsz z ryżem i warzywami 202

czerwona papryka -10 dkg ryżu ( ugotować na sypko ) -puszka krojonych pomidorów -sól, pieprz, słodka papryka -pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi lub majeranek -olej -2 łyżki miodu -sok z cytryny -1/2 szklanki wody Rybę płuczemy i osuszamy. Dzielimy na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką i niedźwiedzim czosnkiem. Skrapiamy olejem. Marchew kroimy w cienkie plasterki, cebulę w półplasterki a paprykę(...)stron i zdejmujemy z patelni. Na olej wrzucamy marchew i cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy miód i podsmażamy do zeszklenia warzyw. Dodajemy paprykę. Dodajemy pomidory i wodę, mieszamy, doprawiamy do smaku, dodajemy sok z cytryny i smażymy kilka minut. Dodajemy ryż i smażymy przez chwilę. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy połowę warzyw, układamy rybę i przykrywamy pozostałą częścią warzyw. Przykrywamy naczynie

Maminek kulinarny
Pieczony pstrąg w bukiecie ziół i czosnku 162

pietruszki4 łodygi tymiankudużo świeżej bazylii (najlepiej cała doniczka) 2 gałązki rozmarynu4 łodygi tymiankukilka liści szałwii (można pominąć)sól (u mnie morska jodowana)pieprz2 łyżki masła 1 cytryna Pstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę

Bon Appetit Małgorzaty
Cytrynowy, grillowany pstrąg w bukiecie ziół 134

tymiankudużo świeżej bazylii (najlepiej cała doniczka) 2 gałązki rozmarynu4 łodygi tymiankuwiązanka koperkusól (u mnie morska jodowana)pieprz2 łyżki masła 2 cytrynyPstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, masłem, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę wszystkich ziół. Podstawa to natka

Bon Appetit Małgorzaty
Gruszki w syropie waniliowym 143

użyć ich jako deser a można syrop rozcieńczyć wodą i podać do picia. Ja je uwielbiam:) Składniki:1,5 twardych gruszek,750 gram cukru,1 litr wody,sok z 2 cytryn,2 goździki,laska wanilii,kawałek kory cynamonu,Przygotowanie:Umyte gruszki obrać w całości pozostawiając ogonki. Zalać je sokiem z cytryny. Do garnka na gaz dodajemy cukier, przyprawy, wodę

Anioły w kuchni
Udka z kurczaka po chińsku z surówką coleslaw 339

łyżka* papryczka chili- 1 łyżka* czosnek- 2 ząbki* sos sojowy ciemny- 5 łyżek* woda- 5 łyżek* miód- 2 łyżki z górkąColeslaw:* kapusta czerwona- 1/2 kg (lub biała)* marchew- 1 mała* szczypior- mały pęczek* mleko- 3 łyżki* majonez- 3 łyżki* ocet jabłkowy- 1 łyżeczka* sok z cytryny- 1 łyżeczka* cukier puder- 1 łyżeczka* przyprawy: sól, pieprzUdka z kurczaka(...)Najpierw przygotować marynatę, czyli posiekać cebulę i papryczkę chili na drobno, imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystkie ww. składniki wymieszać w misieczce, dolać sok z cytryny, sos sojowy, wodę, miód i wymieszać.Umyte udka przełożyć do rękawa do pieczenia i wlać marynatę.Zamknąć worek klipsem i całośc dokładnie wymieszać.Odłożyć do lodówki na minimum 1 godz.Nastawi

Kraina Miodem Płynąca
Łosoś atlantycki w idealnym towarzystwie. 189

Pokrojony i osuszony filet z łososia skrop octem balsamicznym a następnie dokładnie pokryj marynatą zrobioną z tymianku, soli, pieprzu, oliwy. Na wierzch połóż plasterki cytryny. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Kaszę jaglaną zalej wrzącą wodą (w proporcji(...)gotuj 15 minut. Na patelni rozpuść masło, dodaj groszek, wlej około 1/ 2 szklanki wody i duś około 10 minut. Pokrojoną marchewkę wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny, imbirem, szczyptą soli. Zagotuj wodę w urządzeniu do gotowania na parze. Włóż zamarynowanego łososia i marchewkę. Gotuj 15 minut. Ugotowaną kaszę wymieszaj z pokrojoną pietruszką i groszkiem. Dopraw solą i białym pieprzem

Moja Mama Gotuje
Hummus 187

ciasta na pizzę.    Hummus pół szkl. ciecierzycy 1 łyżeczka sody 1 ząbek czosnku, spory 2-4 łyżki tahiny sok z połowy cytryny 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 4-8 łyżek zimnej wody sól Ciecierzycę zalewamy woda z sodą i zostawiamy na kilka godzin np. na noc. Po tym czasie wode odlewamy a ciecierzycę płuczemy. Zalewamy nową porcją(...)momentu aż ziarna będzie można rozetrzeć w placach. Odcedzamy i studzimy. Czosnek siekamy i rozcieramy by nie było kawałków, blendujemy razem z ciecierzycą, tahiną, sokiem z cytryny, oliwą, solą i wodą (powinno jej być tyle by konsystencja odpowiadała naszym gustom). Hummus wkładamy do miseczki lub słoiczka i chłodzimy min. godzinę. Przed podaniem skrapiamy go oliwą i posypujemy ulubionymi dodatkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Hummus 187

ciasta na pizzę.    Hummus pół szkl. ciecierzycy 1 łyżeczka sody 1 ząbek czosnku, spory 2-4 łyżki tahiny sok z połowy cytryny 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 4-8 łyżek zimnej wody sól Ciecierzycę zalewamy woda z sodą i zostawiamy na kilka godzin np. na noc. Po tym czasie wode odlewamy a ciecierzycę płuczemy. Zalewamy nową porcją(...)momentu aż ziarna będzie można rozetrzeć w placach. Odcedzamy i studzimy. Czosnek siekamy i rozcieramy by nie było kawałków, blendujemy razem z ciecierzycą, tahiną, sokiem z cytryny, oliwą, solą i wodą (powinno jej być tyle by konsystencja odpowiadała naszym gustom). Hummus wkładamy do miseczki lub słoiczka i chłodzimy min. godzinę. Przed podaniem skrapiamy go oliwą i posypujemy ulubionymi dodatkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Na upalne dni 138

polki uginaja sie od sokow i wody wszelkiego rodzaju, nawet mi przez mysl nie przeszlo zeby gotowac go w domu. Ale tesknota za smakiem dziecinstwa zrobila swoje i dzis od rana popijam pyszny kompot z rabarbaru. Zwylky cukier zastapilam brazowym, a oprocz tego w garnku wyladowala jeszcze laska wanilii i skorka z cytryny tworzac w ten sposob orzezwiajacy napoj. Kompot

Przysmaki Karolki
Hummus 100

gładką masę. Tak przygotowaną pastę możemy przechowywać ok. miesiące w lodówce. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 1 szklanka jasnej pasty tahiny 2 ząbki czosnku 1/3 szklanka lodowatej wody 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól Wieczorem zalać ciecierzycę 1/2 szklanki zimnej wody dodać 1/2 łyżeczki sody i pozostawić na całą noc. Następnego dnia ciecierzycę opłukać zalać dużą ilością(...)palcach i będą maślane w środku. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i przepłukać. Do blendera wrzucić ciecierzycę, posiekany ząbek czosnku, pastę tahine, sok z cytryny i wszytko zmiksować na gładką masę. Następnie cały czas miksując dolewać powoli lodowatą wodę. Po wlaniu całej wody miksujemy jeszcze 3 minuty. Na końcu można doprawić solą. Gotowy hummus polać oliwą, posypać posiekaną pietruszką i schłodzić

Delicious Titbits
Łosoś z sosem jajecznym i szparagami 156

osób - 2 filety z łososia 150 g - pół łyżeczki soli i pieprzu - łyżka masła klarowanego - 1 pęczek szparagów białych - 1 pęczek szparagów zielonych - pół cytryny - łyżeczka soli - łyżeczka masła - łyżeczka cukru - 2 litry wody - 5 jaj - łyżeczka musztardy - łyżka majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - łyżka octu jabłkowego - sól i pieprz do smaku Ugotuj jajka, ostudź, obierz i pokrój w kostkę(...)przyprósz pieprzem, zostaw w lodówce pod przykryciem na 30 minut. Obierz szparagi, białe po całości  a zielone tylko końce, poodcinaj po 1 cm od końca. Zagotuj wodę z solą, masłem, cytryną i cukrem. Wrzuć szparagi białe i gotuj 8 minut, po tym czasie dorzuć szparagi zielone i gotuj jeszcze 5 minut. Podczas gdy szparagi się gotują rozgrzej patelnię

Pasje Jolki
Owsianka z kabanosem, jajkiem i awokado 181

koktajlowe żółte i czerwone 1 łyżka pesto z pietruszki masło klarowane sok z cytryny sól pieprz czarny Awokado pokroić na plasterki, ułożyć na talerzu i skropić sokiem z cytryny. Lekko osoloną wodę zagotować, wsypać płatki owsiane i gotować 3 minuty. Zdjąć z ognia i wymieszać z pokrojonym kabanosem. Wyłożyć na talerz i polać pesto z pietruszki. W tym samym czasie

https:KKuchniaMniam
Kiszona rzodkiewka i inne kiszonki 174

litrów wody niechlorowanej (jeśli mieszkamy w mieście, użyjmy mineralnej lub przegotowanej i ostudzonej) 5 łyżek soli 4 łyżeczki cukru 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny – lekko zakwaszamy wodę 2 łyżki ziaren kolendry 2 łyżki ziaren gorczycy 2 liście laurowe 2 łyżki pieprzu w ziarnach 1 suszone chilli 3 ziela angielskie. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy

ladykitchen
Kiszona rzodkiewka i inne kiszonki 112

litrów wody niechlorowanej (jeśli mieszkamy w mieście, użyjmy mineralnej lub przegotowanej i ostudzonej) 5 łyżek soli 4 łyżeczki cukru 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny – lekko zakwaszamy wodę 2 łyżki ziaren kolendry 2 łyżki ziaren gorczycy 2 liście laurowe 2 łyżki pieprzu w ziarnach 1 suszone chilli 3 ziela angielskie. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy

ladykitchen
Przepis na Chłodnik z Botwinką 185

około 250 g) 2 łyżki usiekanego koperku 1 litr zsiadłego mleka lub kefiru szklanka śmietany 12% lub 18% (250 ml) 2 łyżki soku z cytryny szczypta cukru do smaku sól, pieprz około 800 ml wody chłodnik możemy podać z jajkiem lub ziemniakami Link do filmu z przygotowania: Chłodnik z botwinką(...)Przygotowanie: Najpierw przygotuję botwinkę: Buraczki obieram i dokładnie płuczę razem z liśćmi, następnie buraczki i liście drobno kroję i daję do garnka. Do botwinki dodaję sok z cytryny, cukier i zalewam wodą tak żeby botwinka była przykryta, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 20 minut. Ugotowanej botwinki nie odcedzam, tylko odstawiam do wystudzenia razem z wodą. Jeżeli

Uwaga Babcia Gotuje
Domowa lemoniada, cytrynada 164

lubicie bardzo słodkie napoje, lub macie bardzo kwaśne cytryny, ilość cukru można delikatnie zwiększyć, ale radzę ją kontrolować, żeby nie przedobrzyć. W końcu lemoniada musi być kwaskowa. Wiem, że niektórzy zamiast lemoniada mówią cytrynada, więc ten przepis jest także dla Was Drukuj Lemoniada, cytryniada window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 l wody 3 łyżki cukru/cukru brązowego(...)gałązka mięty pół limonki 2 cytryny Wykonanie Cytryny myjemy i kroimy w plastry. Do naczynia wrzucamy mięte i cytryny i połowę cukru i wszystko razem ugniatamy, aby cytryny puściły sok. Dolewamy wodę, dodajemy pozostałą część cukru. Mieszamy. Podajemy z lodem Dodatkowe informacje Jeśli zamiast cukru chcecie dodać miód, dodajcie 1,5-2 łyżki. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/lemoniada-cytryniada/ BosowKuchni   Artykuł

Mieszam w Garnku
Orzeźwiający sernik cytrynowo-miętowy na zimno 165

smakach cytryny z miętą :) Puszyste biszkopciki na spodzie z lekko waniliową nutą, a na nich dwie kremowe warstwy sernika tak delikatnego, że ma się wrażenie dryfowania na chmurce. A chmurka dwuwarstwowa, mocno orzeźwiająca, szczególnie jeśli wyjęta prosto z lodówki. Nie od dziś wiadomo, że cytryna i mięta to idealne połączenie na gorące chwile lata. Tak jak w wodzie i lemoniadach(...)chłodźcie śmietankę na słodką ochłodę...i nie zapominajcie o nakryciach głowy i butelce wody! :) Sernik cytrynowo-miętowy na zimno Potrzebujesz: 1 paczka okrągłych biszkoptów 700g kremowego twarożku (np. President) 150ml śmietanki kremówki (bardzo zimnej) 150g cukru 2 łyżeczki żelatyny w proszku (+ ciepła woda do rozpuszczenia) 1/2 cytryny 2 garści świeżych liści mięty Sposób przyrządzenia: 1. Dno tortownicy wyłóż biszkoptami

Kuchnia w Słońcu Skąpana
CIASTO CYTRYNOWE Z NUTELLĄ 428

śmietana kwaśna – 1 łyżka * żółtko – 1 sztKREM CYTRYNOWY : * budyń śmietankowy – 2 łyżki * mleko – 350 ml * mascarpone – 160 g * cytryna – 2 szt * żelatyna – 1 łyżeczka * woda – 1/4 szkl * cukier – ok. 3 łyżkiKREM CZEKOLADOWY : * mascarpone – 170 g * śmietana 36% – 100 ml * nutella – 60 gDODATKOWO : * marmolada truskawkowa – 100 g  SPOSÓB(...)mleku, studzimy,Z cytryn wyciskamy sok. , mieszamy z budyniem.Dodajemy mascarpone, , słodzimy wg. uznania i miksujemy na gładką masę.Jeśli chcemy masę mocniej cytrynową dodajemy otartą z cytryny skórkę.Żelatynę mieszamy w wodzie , odstawiamy do napęcznienia.Dodajemy do masy cytrynowej i dokładnie miksujemy.W razie gdyby z żelatyny zrobiły się grudki podgrzewamy chwilę garnek z masą i ponownie miksujemy,Studzimy i wkładamy

Ostra na Słodko