zawiera mnóstwo żelaza, a także wapnia, potasu i witamin; jest bogaty w antyoksydanty. Imbir pobudza wydzielanie soków w żołądku, przez co wspomaga i przyspiesza trawienie, posiada właściwości przeciwzapalne. Cytryna jest bogata w witaminę C i rutynę, pobudza soki trawienne, przyśpiesza oczyszczanie organizmu i wzmacnia odporność. I na koniec siemię lniane , które zawiera(...)detox, czyli zielony koktajl Czas przygotowania: 10 minut Składniki 1 szklanka wody mineralnej 1 szklanka listków szpinaku 3 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka siemienia lnianego sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Wodę wlewamy do kielicha blendera, dodajemy listki szpinaku i siemię lniane. Imbir obieramy łyżeczką i kroimy w kostkę, dorzucamy do blendera. Wszystko dokładnie blendujemy, a na koniec dodajemy
Kulinarne przygody GatitySkładniki: masło 3 łyżki, mąka tortowa 3 łyżki, kostka rosołowa 1 sztuka, skórka z cytryny 1 sztuka, sok z cytryny 1 sztuka, woda zimna 3/4 litra, pieprz biały Prymat 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, żółtka 1 sztuka, śmietana gęsta 2 łyżki w garnku stopić masło, wsypać mąkę i zrobić zasmażkę lekko złocistą mieszając dodać(...)startą skórkę z wyparzonej 1 cytryny do zasmażki, dodać kostkę rosołową do zasmażki wlać wodę, przyprawę w płynie, śmietanę, sok z cytryny, żółtko i rózgą mieszając doprowadzić do zagotowania i zagęstnienia sosu, na koniec dodać biały pieprz mielony pyszny sos do każdej smażonej, grillowanej, gotowanej ryby...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięszklanki mleka 1/ 3 szklanki wody gazowanej szczypta soli szczypta cukru Składniki na mus jabłkowy : 6 jabłek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu (opcjonalnie) 1 łyżeczka cytryny 1/3 szklanki wody Przygotowanie naleśników : Jajka wymieszaj. Wsypuj powoli mąkę na przemian z mlekiem. Pod koniec dodaj wodę gazowaną, szczyptę soli i cukru. Smaż na rozgrzanej, natłuszczonej olejem patelni do zarumienienia(...)Przygotowanie musu jabłkowego : Umyte jabłka (kwaskowate lub słodsze) obierz, wykrój gniazda nasienne, owoce pokrój na cząstki i skrop sokiem z cytryny. Przełóż do garnuszka, zalej wodą i posyp cynamonem. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną a woda wyparuje. Gdy jabłka trochę przestygną posłódź je do smaku miodem. Słodkich owoców lepiej nie dosładzaj. Gotowe 😊 Dziękuję
Słodka Strefałyżeczki soli 60 g masła w temperaturze pokojowej 150 g suszonych moreli Na polewę i dekorację: 40 g cukru 80 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (2 małe cytryny) 40 ml wody 15 ml brandy 200 g śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fix WYKONANIE Do mleka rozkruszyć drożdże, dodać dużą szczyptę cukru, wymieszać i odstawić(...)piekarniku i piec około 25-30 minut na środkowej półce piekarnika. Upieczoną babkę wyjąć z formy i zostawić do ostudzenia. W międzyczasie przygotować syrop. Do garnuszka wlać wodę, dodać sok z cytryny i cukier. Podgrzewać mieszając. Zagotowany syrop ostudzić lekko, po czym dodać brandy. Ilość alkoholu można zwiększyć. Ciasto delikatnie po nakłuwać wykałaczką, po czym polewać syropem, stopniowo, tak żeby
Passions hobbies lifedodajcie cukru i soku z cytryny. Ponadto przygotowując przetwory z musu jabłkowego możecie wykorzystać nadmiar jabłek ( ekonomiczne gotowanie! ). Przepis na mus jabłkowy Składniki kilogram jabłek 2 łyżki wody lub * soku z cytryny łyżeczka cynamonu opcjonalnie łyżka masła cukier lub słodzik * (do pół szklanki) laska wanilii lub cukier waniliowy *dodatek soku z cytryny jak i cukru jest uwarunkowany gatunkiem jabłek który(...)godzina Ilość: 800-1000 ml Przygotowanie Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne a następnie kroimy w kostkę. Pokrojone jabłka umieszczamy w garnku i dodajemy odrobinę wody lub soku z cytryny oraz opcjonalnie łyżkę masła lub laskę wanilii . Całość zagotowujemy a następnie gotujemy na średnim gazie 15-20 minut , w zależności od tego jak drobno je posiekaliśmy
WegePrzepisgdyż zapobiegnie krystalizacji cukru. Chyba skończyłam moją długą wypowiedź, przejdźmy zatem do właściwego przepisu. Składniki : na karmel : 240 g cukru 80 ml wody 1 łyżka soku z cytryny lub limonki Na flan: 7 dużych jajek(...)mleka 3,2 % 400 g słodzonego mleka skondensowanego (U mnie gostyńskie) 2 łyżki ekstraktu z wanilii Wykonanie : 1. W pierwszym etapie robimy karmel : Cukier wodę oraz sok z cytryny umieszczamy w garnku. Na tym etapie możemy lekko przemieszać całość by woda zakrywała cukier. Ustawiamy garnek na małym ogniu i gotujemy. Nie mieszamy. Ewentualnie by zapobiec osadzaniu się kryształków
vaniliowoczekoladowaGalaretka z kwiatami robinii wymaga pracy, ale czasem warto zaszaleć. 300 g kwiatów robinii, 30 g płatków kwiatów robinii, cukier do smaku, żelatyna, 1 l przegotowanej wody, 1/2 łyżeczki soku z cytryny 20 g żelatyny, Kwiaty zalać ostudzoną wodą, pougniatać je i odsatwić pod przykryciem na kilka godzin. Kwiaty odcedzić i dokładnie odcisnąć, aby odzyskać jak najwięcej płynu Wodę kwiatową(...)zagotować, dodać sok z cytryny. Przecedzić. Doprawić do smaku cukrem. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie kwiatowej. Odstawić galaretkę do ostudzenia i lekkiego stężenia. Dodac płatki i wymieszać. Odstawić na kilka minut w chłodne miejsce i ponownie wymieszać. Przełożyć galaretkę do naczynek
królestwo garówszczypta soli Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 350 ml śmietany kremówki 35% 2 łyżki białego rumu 5 łyżek cukru pudru/ksylitolu Skladniki na poncz: 1/4 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru/ksylitolu Składniki na glazurę jeżynową: 150 g pulpy jeżynowej 2 płatki żelatyny 2 szklanki jeżyn 1/2 szklanki wody(...)boków formy nie smarujemy tłuszczem. Piec w 170`C 35 minut. Wyjąć z foremki dopiero po ostudzeniu. przeciąć na 2 części przygotować poncz - wymieszać ciepłą wodę z cukrem i sokiem z cytryny, ostudzić jeżyny umieścić w rondelku, zalać wodą, dodać cukier i zagotować. Gotować przez około 10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać. Przetrzeć przez sito. Około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 200 ml wody 250 ml spirytusu 15 dkg cytryn 25 dkg cukru Sposób wykonania: Cytryny umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę skórki na tarce o drobnych otworach, włożyć do butelki, wlać spirytus i sok z wyciśniętych cytryn, zakorkować i pozostawić na 5 dni. Wodę zagotować z cukrem, wystudzić, połączyć ze spirytusem, przelać przez lejek z watą
Przepisy kulinarne babci Antoninycytryny oraz nutką orzeźwiającego imbiru i chłodzącej mięty. Smak lemoniady Was zaskoczy. Pozytywnie oczywiście! Doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Pozdrawiam Was gorąco! Składniki: 1 ogórek szklarniowy 3 cytryny 1 litr wody mineralnej 4 łyżki cukru 3 cm kawałek świeżego imbiru Dodatkowo: świeża mięta kostki lodu Przygotowanie: Wyciskamy sok z dwóch cytryn, trzecią kroimy w plasterki. Ogórek i imbir także kroimy(...)plasterki. Wodę mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy plasterki ogórka, cytryny i imbiru. Lemoniadę podajemy schłodzoną, z listkami mięty i kostkami lodu
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj polecam Wam koktajl oczyszczający z natki pietruszki, cytryny i miodu. Robiła go żona mojego kuzyna, fanka koktajli, ja też postanowiłam wypróbować. Wyczytałam w internecie, że robi się go przez 5 dni i potem trzeba zrobić 10 dni przerwy. Taki koktajl to konkretna dawka energii i to potwierdzam :). Koktajl pijemy na czczo :). Natkę pietruszki warto używać jak najczęściej(...)się w w profilaktyce chorób serca, miażdżycy i nadciśnienia, działa też wspomagająco w chorobach układu pokarmowego, moczowego, a nawet nerwowego. Składniki: garść natki pietruszki 1/2 cytryny 1 łyżeczka miodu woda Natkę pietruszki myjemy, wrzucamy do misy blendera, dodajemy sok z połowy cytryny, miód i troszkę wody. Wszystko miksujemy blenderem, przelewamy do szklanki, dopełniamy wodą, mieszamy
kruche babeczkirabarbaru Lemoniada imbirowa Czas przygotowania: 20 minut Proporcje na 1 litr napoju Składniki: 3 łyżki cukru trzcinowego 1 cytryna starta skórka z 1 cytryny 4 cm kawałek imbiru 1 litr wody mineralnej liście mięty 4 plasterki cytryny ew. kostki lodu Wykonanie: Imbir obieramy łyżeczką i kroimy w kostkę. Do garnuszka wlewamy szklankę wody, dodajemy cukier i imbir(...)się rozpuścił. Odstawiamy na 15 minut. Cytrynę dokładnie myjemy, a następnie parzymy. Ścieramy z niej skórkę bezpośrednio do dzbanka, w którym będziemy robić lemoniadę. Z cytryny wyściskamy sok, wlewamy do dzbanka, wraz z pozostałą wodą. Imbir odcedzamy na sitku, a wywar wlewamy do dzbanka. Dodajemy porwane listki mięty, plasterki cytryny i mieszamy, Wkładamy do lodówki
Kulinarne przygody Gatityzdrowo...Polecam! Składniki: pół główki sałaty lodowej 15 dag wędzonego łososia kilka pomidorków koktajlowych kilka kostek fety kilka piórek koperku sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka wody odrobina soku z cytryny łyżeczka musztardy odrobina miodu do słodkości posiekany koperek sól,pieprz Wykonanie(...)Sałatę rwiemy, układamy na talerzu. łososia kroimy na mniejsze kawałki, układamy na sałacie. Tak samo układamy połówki pomidorków i pokruszoną fetę. Posypujemy posiekanym koperkiem. Sos: oliwę mieszamy z wodą, sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy, posiekany koperek, dosładzamy miodem, polewamy sałatkę. Podajemy po ok 5 minutach jak smaki się przegryzą
Z Majeczką w kuchniduże cytryny 750g cukru kryształu 0,5 l spirytusu (96%) + 0,5 l wódki czystej Przygotowanie: Gotujemy syrop: 1litr wody + 750g cukru, po czym studzimy. Cytryny sparzamy gorącą wodą, szorujemy szczoteczką, po czym kroimy w plasterki (koniecznie usuwamy pestki). Do wyparzonego słoja wkładamy kwiaty, naprzemiennie z plasterkami cytryn, po czym zalewamy syropem i przykrywamy gazą. Odstawiamy
Sajkofanka smakukwiatów mniszka 2 l wody 3 cytryny 2 kg cukru są to proporcje mniej więcej te same co liczone kwiatki Kwiaty po zerwaniu rozłożyć luźno by poszły sobie robaczki i inne takie. Przebrać i włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować przytrzymać na wolnym ogniu ok 15 min. Dodać sok z 2 cytryn i odstawić do drugiego dnia. Wywar przecedzić przez
Gotowanie jest łatwe