woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:65/1096)

Wiosenny detox, czyli zielony koktajl 104

zawiera mnóstwo żelaza, a także wapnia, potasu i witamin; jest bogaty w antyoksydanty. Imbir pobudza wydzielanie soków w żołądku, przez co wspomaga i przyspiesza trawienie, posiada właściwości przeciwzapalne. Cytryna jest bogata w witaminę C i rutynę, pobudza soki trawienne, przyśpiesza oczyszczanie organizmu i wzmacnia odporność. I na koniec siemię lniane , które zawiera(...)detox, czyli zielony koktajl Czas przygotowania: 10 minut Składniki 1 szklanka wody mineralnej 1 szklanka listków szpinaku 3 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka siemienia lnianego sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Wodę wlewamy do kielicha blendera, dodajemy listki szpinaku i siemię lniane. Imbir obieramy łyżeczką i kroimy w kostkę, dorzucamy do blendera. Wszystko dokładnie blendujemy, a na koniec dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
sos cytrynowy do ryby... 137

Składniki: masło 3 łyżki, mąka tortowa 3 łyżki, kostka rosołowa 1 sztuka, skórka z cytryny 1 sztuka, sok z cytryny 1 sztuka, woda zimna 3/4 litra, pieprz biały Prymat 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, żółtka 1 sztuka, śmietana gęsta 2 łyżki w garnku stopić masło, wsypać mąkę i zrobić zasmażkę lekko złocistą mieszając dodać(...)startą skórkę z wyparzonej 1 cytryny do zasmażki, dodać kostkę rosołową do zasmażki wlać wodę, przyprawę w płynie, śmietanę, sok z cytryny, żółtko i rózgą mieszając doprowadzić do zagotowania i zagęstnienia sosu, na koniec dodać biały pieprz mielony pyszny sos do każdej smażonej, grillowanej, gotowanej ryby...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Naleśniki z musem jabłkowym 144

szklanki mleka 1/ 3 szklanki wody gazowanej szczypta soli szczypta cukru Składniki na mus jabłkowy : 6 jabłek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu (opcjonalnie)   1 łyżeczka cytryny 1/3 szklanki wody Przygotowanie naleśników : Jajka wymieszaj. Wsypuj powoli mąkę na przemian z mlekiem. Pod koniec dodaj wodę gazowaną, szczyptę soli i cukru. Smaż na rozgrzanej, natłuszczonej olejem patelni do zarumienienia(...)Przygotowanie musu jabłkowego : Umyte jabłka (kwaskowate lub słodsze) obierz, wykrój gniazda nasienne, owoce pokrój na cząstki i skrop sokiem z cytryny. Przełóż do garnuszka, zalej wodą i posyp cynamonem. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną a woda wyparuje. Gdy jabłka trochę przestygną posłódź je do smaku miodem. Słodkich owoców lepiej nie dosładzaj. Gotowe 😊 Dziękuję

Słodka Strefa
Drożdżowa babka cytrynowa z morelami 137

łyżeczki soli 60 g masła w temperaturze pokojowej 150 g suszonych moreli Na polewę i dekorację: 40 g cukru 80 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (2 małe cytryny) 40 ml wody 15 ml brandy 200 g śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fix WYKONANIE Do mleka rozkruszyć drożdże, dodać dużą szczyptę cukru, wymieszać i odstawić(...)piekarniku i piec około 25-30 minut na środkowej półce piekarnika. Upieczoną babkę wyjąć z formy i zostawić do ostudzenia. W międzyczasie przygotować syrop. Do garnuszka wlać wodę, dodać sok z cytryny i cukier. Podgrzewać mieszając. Zagotowany syrop ostudzić lekko, po czym dodać brandy. Ilość alkoholu można zwiększyć. Ciasto delikatnie po nakłuwać wykałaczką, po czym polewać syropem, stopniowo, tak żeby

Passions hobbies life
Mus jabłkowy, czyli zasmażane jabłka (wegańskie, low carb) 82

dodajcie cukru i soku z cytryny. Ponadto przygotowując przetwory z musu jabłkowego możecie wykorzystać nadmiar jabłek ( ekonomiczne gotowanie! ). Przepis na mus jabłkowy Składniki kilogram jabłek 2 łyżki wody lub * soku z cytryny łyżeczka cynamonu opcjonalnie łyżka masła cukier lub słodzik * (do pół szklanki) laska wanilii lub cukier waniliowy *dodatek soku z cytryny jak i cukru jest uwarunkowany gatunkiem jabłek który(...)godzina Ilość: 800-1000 ml Przygotowanie Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne a następnie kroimy w kostkę. Pokrojone jabłka umieszczamy w garnku i dodajemy odrobinę wody lub soku z cytryny oraz opcjonalnie łyżkę masła lub laskę wanilii . Całość zagotowujemy a następnie gotujemy na średnim gazie 15-20 minut , w zależności od tego jak drobno je posiekaliśmy

WegePrzepis
Flan waniliowy 234

gdyż zapobiegnie krystalizacji cukru. Chyba skończyłam moją długą wypowiedź, przejdźmy zatem do właściwego przepisu.  Składniki :  na karmel :  240 g cukru  80 ml wody  1 łyżka soku z cytryny lub limonki  Na flan:  7 dużych jajek(...)mleka 3,2 % 400 g słodzonego mleka skondensowanego (U mnie gostyńskie) 2 łyżki ekstraktu z wanilii  Wykonanie :  1. W pierwszym etapie robimy karmel : Cukier wodę oraz sok z cytryny umieszczamy w garnku. Na tym etapie możemy lekko przemieszać całość by woda zakrywała cukier. Ustawiamy garnek na małym ogniu i gotujemy. Nie mieszamy. Ewentualnie by zapobiec osadzaniu się kryształków

vaniliowoczekoladowa
Galaretka z płatkami akacji – robinii akacjowej 125

Galaretka z kwiatami robinii wymaga pracy, ale czasem warto zaszaleć. 300 g kwiatów robinii, 30 g płatków kwiatów robinii, cukier do smaku, żelatyna, 1 l przegotowanej wody, 1/2 łyżeczki soku z cytryny 20 g żelatyny, Kwiaty zalać ostudzoną wodą, pougniatać je i odsatwić pod przykryciem na kilka godzin. Kwiaty odcedzić i dokładnie odcisnąć, aby odzyskać jak najwięcej płynu Wodę kwiatową(...)zagotować, dodać sok z cytryny. Przecedzić. Doprawić do smaku cukrem. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie kwiatowej. Odstawić galaretkę do ostudzenia i lekkiego stężenia. Dodac płatki i wymieszać. Odstawić na kilka minut w chłodne miejsce i ponownie wymieszać. Przełożyć galaretkę do naczynek

królestwo garów
Tort czekoladowy z jeżynami i glazurą jeżynową 147

szczypta soli Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 350 ml śmietany kremówki 35% 2 łyżki białego rumu 5 łyżek cukru pudru/ksylitolu Skladniki na poncz: 1/4 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru/ksylitolu Składniki na glazurę jeżynową: 150 g pulpy jeżynowej 2 płatki żelatyny        2 szklanki jeżyn        1/2 szklanki wody(...)boków formy nie smarujemy tłuszczem. Piec w 170`C 35 minut. Wyjąć z foremki dopiero po ostudzeniu. przeciąć na 2 części  przygotować poncz - wymieszać ciepłą wodę z cukrem i sokiem z cytryny, ostudzić jeżyny umieścić w rondelku, zalać wodą, dodać cukier i zagotować. Gotować przez około 10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać. Przetrzeć przez sito. Około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
LIKIER CYTRYNOWY 173

Składniki: 200 ml wody 250 ml spirytusu 15 dkg cytryn 25 dkg cukru Sposób wykonania: Cytryny umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę skórki na tarce o drobnych otworach, włożyć do butelki, wlać spirytus i sok z wyciśniętych cytryn, zakorkować i pozostawić na 5 dni. Wodę zagotować z cukrem, wystudzić, połączyć ze spirytusem, przelać przez lejek z watą

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Lemoniada ogórkowa 159

cytryny oraz nutką orzeźwiającego imbiru i chłodzącej mięty. Smak lemoniady Was zaskoczy. Pozytywnie oczywiście! Doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Pozdrawiam Was gorąco! Składniki: 1 ogórek szklarniowy 3 cytryny 1 litr wody mineralnej 4 łyżki cukru 3 cm kawałek świeżego imbiru Dodatkowo: świeża mięta kostki lodu Przygotowanie: Wyciskamy sok z dwóch cytryn, trzecią kroimy w plasterki. Ogórek i imbir także kroimy(...)plasterki. Wodę mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy plasterki ogórka, cytryny i imbiru. Lemoniadę podajemy schłodzoną, z listkami mięty i kostkami lodu

Smakowity Blog Kulinarny
Oczyszczający koktajl z natki pietruszki, cytryny i miodu 136

Dzisiaj polecam Wam koktajl oczyszczający z natki pietruszki, cytryny i miodu. Robiła go żona mojego kuzyna, fanka koktajli, ja też postanowiłam wypróbować. Wyczytałam w internecie, że robi się go przez 5 dni i potem trzeba zrobić 10 dni przerwy. Taki koktajl to konkretna dawka energii i to potwierdzam :). Koktajl pijemy na czczo :).  Natkę pietruszki warto używać jak najczęściej(...)się w  w profilaktyce chorób serca, miażdżycy i nadciśnienia, działa też wspomagająco w chorobach układu pokarmowego, moczowego, a nawet nerwowego.  Składniki: garść natki pietruszki 1/2 cytryny 1 łyżeczka miodu woda Natkę  pietruszki myjemy, wrzucamy do misy blendera, dodajemy sok z połowy cytryny, miód i troszkę wody. Wszystko miksujemy blenderem, przelewamy do szklanki, dopełniamy wodą, mieszamy

kruche babeczki
Lemoniada imbirowa 127

rabarbaru   Lemoniada imbirowa Czas przygotowania: 20 minut Proporcje na 1 litr napoju Składniki: 3 łyżki cukru trzcinowego 1 cytryna  starta skórka z 1 cytryny 4 cm kawałek imbiru 1 litr wody mineralnej  liście mięty 4 plasterki cytryny ew. kostki lodu Wykonanie: Imbir obieramy łyżeczką i kroimy w kostkę. Do garnuszka wlewamy szklankę wody, dodajemy cukier i imbir(...)się rozpuścił. Odstawiamy na 15 minut. Cytrynę dokładnie myjemy, a następnie parzymy. Ścieramy z niej skórkę bezpośrednio do dzbanka, w którym będziemy robić lemoniadę. Z cytryny wyściskamy sok, wlewamy do dzbanka, wraz z pozostałą wodą. Imbir odcedzamy na sitku, a wywar wlewamy do dzbanka. Dodajemy porwane listki mięty, plasterki cytryny i mieszamy, Wkładamy do lodówki

Kulinarne przygody Gatity
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM 139

zdrowo...Polecam!   Składniki: pół główki sałaty lodowej 15 dag wędzonego łososia kilka pomidorków koktajlowych kilka kostek fety kilka piórek koperku sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka wody odrobina soku z cytryny łyżeczka musztardy odrobina miodu do słodkości posiekany koperek sól,pieprz Wykonanie(...)Sałatę rwiemy, układamy na talerzu. łososia kroimy na mniejsze kawałki, układamy na sałacie. Tak samo układamy połówki pomidorków i pokruszoną fetę. Posypujemy posiekanym koperkiem. Sos: oliwę mieszamy z wodą, sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy, posiekany koperek, dosładzamy miodem, polewamy sałatkę. Podajemy po ok 5 minutach jak smaki się przegryzą

Z Majeczką w kuchni
Nalewka z kwiatów czarnego bzu 353

duże cytryny 750g cukru kryształu   0,5 l spirytusu (96%) + 0,5 l wódki czystej Przygotowanie:  Gotujemy syrop: 1litr wody + 750g cukru, po czym studzimy. Cytryny sparzamy gorącą wodą, szorujemy szczoteczką, po czym kroimy w plasterki (koniecznie usuwamy pestki). Do wyparzonego słoja wkładamy kwiaty, naprzemiennie z plasterkami cytryn, po czym zalewamy syropem i przykrywamy gazą. Odstawiamy

Sajkofanka smaku
Miód z mniszka 73

kwiatów mniszka 2 l wody 3 cytryny 2 kg cukru są to proporcje mniej więcej te same co liczone kwiatki Kwiaty po zerwaniu rozłożyć luźno by poszły sobie robaczki i inne takie. Przebrać i włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować przytrzymać na wolnym ogniu ok 15 min. Dodać sok z 2 cytryn i odstawić do drugiego dnia. Wywar przecedzić przez

Gotowanie jest łatwe