woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:62/1096)

Tarta szpinakowo-truskawkowa według Pawła Małeckiego 145

pszennej typu 450, Konfitura truskawkowa: 300 g truskawek świeżych lub mrożonych, 100 g cukru, sok z cytryny do smaku Żel: 200 ml wrzątku, 10 g żelatyny + 30 ml wody, sok z cytryny do smaku, 30 g cukru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego owoce: 300 g świeżych truskawek (mogą być maliny), 150 g borówek lub jeżyn, listki mięty Szpinak zmiksować z sokiem(...)cukrem smażyć na patelni do uzyskania odpowiedniej konsystencji (będziemy nią smarować ciasto – nie może być za gęsta i zbyt płynna).  Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Żel: żelatynę namoczyć w wodzie, a następnie dodać do wrzątku wraz z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Na wystudzony biszkopt szpinakowy, wyłożyć konfiturę truskawkową i ułożyć owoce, wstawić do lodówki

królestwo garów
Lemoniada ogórkowo- miętowa 179

Orzeźwiająca, świeża, zdrowa Lemoniada ogórkowo- miętowa SKŁADNIKI: 1 cytryna lub limonka 1 ogórek świeża mieta cukier trzcinowy woda mineralna lód Cytrynę sparzyć, ogórek obrać. Pokrojony ogórek, kilka liści mięty , wyciśnięty sok z cytryny i cukier trzcinowy zmiksować w blenderze.  Do dużego dzbanka wlać miksturę następnie dodać wodę i kilkanaście kostek lodu.  Lemoniadę podawać zimną, z plasterkiem cytryny

MarciochaKucharzy
Napój miętowy z cytryną 128

Jak jest gorąco to warto mieć syrop miętowy domowej roboty (KLIK). Dzięki niemu możemy przygotować pyszny orzeźwiający napój na upał.Składniki:1 butelka syropu miętowego (250

Kuchnia domowa Ani
Woda z cytrusami i tymiankiem 183

rynku dostępnych jest wiele wód smakowych, a przecież tak łatwo można zrobić je samemu!  Dziś polecam Wam wodę z cytrusami - z pomarańczą, cytrynami i limonkami. Idealne orzeźwienie na cieplejsze, letnie dni.  Składniki: woda mineralna - gazowana lub niegazowana, 1 pomarańcza, 2 cytryny, 2 limonki, syrop z agawy, gałązki świeżego tymianku, lód Do dzbanka włożyć pokrojone w plastry cytrusy - wcześniej

Plate of Joy
Lemoniada 154

gasi pragnienie i orzeźwia, szczególnie w upalne dni. Jest wyjątkowo prosta do przygotowania i pyszna. Najsmaczniejsza będzie schłodzona i podana z kostkami lodu. Polecam Składniki: 1,5 litra wody mineralnej 2 cytryny 2 limonki 1 pomarańcza 0,5 szklanki cukru Przygotowanie: Do rondelka wlać 1 szklankę wody mineralnej i wsypać cukier. Podgrzać tylko do rozpuszczenia się cukru i przelać(...)dzbanka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn, limonek oraz pomarańczy i wlać resztę wody. Wymieszać i schłodzić. Podawać z kostkami lodu. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Mrożona herbata grejpfrutowa → Koktajl mleczny z rabarbarem i nutką mięty → Mrożona czekolada z miętą i lodami waniliowymi → Smoothie z melona, mango i soku pomarańczowego

Oryginalny smak
Tort „Naked” jabłkowo – orzechowy z musem morelowym 242

pieczenia 170g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g lub cukru wanilinowego Mus morelowy: 200g suszonych moreli skórka starta z 1/2 cytryny sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 300ml gorącej wody Krem jabłkowo – cynamonowy: 2 jabłka o wadze około 370-400g 1 łyżeczka cynamonu 1 kopiasta łyżka miodu 5 łyżeczek żelatyny 70g poszatkowanych orzechów włoskich 500ml śmietanki kremówki(...)łyżki cukru pudru Do nasączenia: około 200ml likieru orzechowego (orzechówki; można zstąpić posłodzoną wodą z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny lub dodatkiem ekstraktu z wanilii) Dodatkowo: połówki orzechów do ozdoby około 60g marcepanu zielony barwnik spożywczy całe goździki cynamon do posypania Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić

Mała Cukierenka
Amerykańska szarlotka - Apple pie 158

szklanki mąki 3 łyżki cukru/ksylitolu 150 g masła 2-3 łyżki zimnej wody Składniki na nadzienie: 1,5 kg jabłek (szara reneta, antonówka, koksa) 1 łyżka wody soik z 1/2 cytryny 3 łyżki cukru/ksylitolu dodatkowo: 2 łyżki płatków migdałowych, wiórków lub bułki tartej jajko cukier do posypania Wykonanie: mąkę rozetrzeć palcami z cukrem i kawałkami zimnego masła. Stopniowo dodać(...)lodowatej wody. Zagnieść, zwinąć w kulę, owinąć w folię i na 30 minut odłożyć do lodówki jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki, włożyć do rondla. Dodać 1 łyżkę wody, sok z cytryny, cukier i zagotować. Przykryć i dusić około 5 minut 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o boku 24 cm. Uformować z ciasta rant

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kremowe ciasto cytrynowe 161

jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskiej ) 1 łyżeczka octu 10 % Krem cytrynowy: 3 budynie śmietankowe ( opakowanie 40 g ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 szklanki wody sok z 4 średniej wielkości cytryn 1 szklanka cukru 3 żółtka 200 g masła, w temperaturze pokojowej Warstwa śmietankowa: 400 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu(...)lukier będzie zbyt gęsty. Smacznego :) * budyń do kremu warto przygotować wcześniej, będzie potrzebował sporo czasu aby całkowicie wystygnąć ** biszkopt można lekko naponczować, np. 3 łyżkami soku z cytryny wymieszanymi z 3 łyżkami wody

Opowieści z piekarnika
Szparagi z sosem jajecznym, szynką i młodymi ziemniakami 172

obiadek sobie zrobić. Przepis na 2 lub 3 osoby: - szparagi białe i zielone 15 szt. - szynka gotowana lub wędzona dobrej jakości  - 3 jajka - koperek, szczypiorek, sól, pieprz - połowa obranej cytryny,  łyżka masła, szczypta cukru - łyżka majonezu i octu jabłkowego - dwie łyżki jogurtu naturalnego - ziemniaki młode 8 sztuk - łyżka masła klarowanego - łyżka startego parmezanu Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz(...)zielone około 3-4 cm od końca. Odetnij końcówki, ok 1 cm. Wstaw ziemniaki w między czasie i wodę na szparagi z dodatkiem soli, cukru, masła i połową cytryny. Gdy woda zawrze dodaj najpierw białe szparagi, gotuj około 6 minut, a następnie  dodaj zielone i gotuj jeszcze około 6-7 minut. Ziemniaki posyp koperkiem, rozpuść łyżkę masła

Pasje Jolki
Biszkopt z mango, ukrytymi malinami i kruszonymi bezami 196

malin (mogą być mrożone)  Przygotować puree z mango (pamiętajcie aby zważyć gotową już pulpę).  Namoczyć żelatynę w odrobinie wody - tyle aby przykryło żelatynę-  odstawić aż napęcznieje.   Do gotowego pure  dodać sok z cytryny i cukier - zagotować  ( powinno się zagotować inaczej żelatyna może nie zareagować właściwie i mus się nie zsiądzie) Odstawić z ognia(...)Wykonanie W obręczach cukierniczych, lub dużej tortownicy (na dno połóżcie papier do pieczenia) ułóżcie blat biszkoptowy- powinien być około 1 cm mniejszy od średnicy formy. Nasączcie biszkopt wodą z cytryną i cukrem, lub tak jak ja mocnym alkoholem(użyłam cytrynówki).  Na tak przygotowany biszkopt wylejcie mus z mango.  Poukładajcie mrożone maliny i przykryjcie kolejną łyżką musu z mango

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Surówka z marchewki, jabłek i pora 419

pęczka szczypiorku wraz z dymką;2 czubate łyżki natki pietruszki;Sól;Pieprz.Sos:2 łyżki białego cukru;2 ząbki czosnku;2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny;1 łyżka octu spirytusowego 10%;1 łyżka przegotowownej, wystudzonej wody;1/2 szklanki majonezu.Sposób przygotowania:Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać(...)Surówkę wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Do miseczki wrzucić wszystkie składniki sosu (tj. cukier, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, ocet, wodę i majonez) i dokładnie wymieszać.Powstałym sosem polać surówkę i dokładnie wymieszać.Gotową surówkę wstawić na kilka godzin do lodówki (można na całą noc) w celu przegryzienia się składników.SMACZNEGO

Gospodyni Miejska
zbiteń – rosyjski napój korzenny rozgrzewający 141

składniki: 150 g miodu, naturalnego 1000 ml wody 15 g cynamonu 15 g liści laurowych 15 g imbiru opcjonalnie: goździki sok z cytryny wykonanie: Wodę mieszamy z miodem i gotujemy przez ok. 20 min. Dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Opcjonalnie dodajemy sok z cytryny. Przecedzamy przez sitko. Pijemy najlepiej jeszcze gorący. Zbiteń ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede

Domowy Smak Jedzenia
Torcik śmietanowy z owocami i jagodową wkładką 194

galaretki cytrynowe ponadto: 50 g mrożonych jagód kilka podłużnych biszkoptów 50 g czekolady owoce do dekoracji: borówki,truskawki,jasne winogrona do nasączenia: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wody Miseczkę (śr.14 cm) wyłożyć folią spożywczą. Galaretkę jagodową i żelatynę rozpuścić w 250 ml wrzątku, wymieszać z mrożonymi jagodami,przelać do przygotowanej miseczki i odstawić do stężenia. Tortownicę ( użyłam(...)kształcie kwiatka o śr.23 cm) wyłożyć folią aluminiową, na środku umieścić jagodową kopułę,wokół na dnie ułożyć biszkopty.  Biszkopty nasączyć ponczem zrobionym z wody i soku z cytryny. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzątku, odstawić do schłodzenia. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z lekko tężejącą galaretką ,1/4 masy odlać i zmiksować z 50 g jagód wcześniej

Kolorowa kuchnia Elki
Pasta z quinoy i bobu 173

komosy ryżowej. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 500 gram młodego bobu 2-3 ząbki czosnku garść orzechów nerkowca 50 ml oliwy z oliwek 50 ml wody 2 łyżki soku z cytryny pieprz sól Wykonanie: Orzechy nerkowca, najlepiej namoczyć przez noc, lub przynajmniej przez kilka godzin. Bób obgotowujemy dwukrotnie, nie za długo, żeby(...)rozgotować. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i gdy już trochę przestygnie, obieram ze skórek. Zielone ziarenka mieszamy z quinoą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i nerkowcami, dodajemy sok z cytryny, oliwę i wodę. Wszystko dokładnie blendujemy używając blendera ręcznego, lub rozdrabniacza. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i gotowe

Quinoa Raz!

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję