Przepis na… – Granita, sycylijski deser lodowy

Przepis na… – Granita, sycylijski deser lodowy

Przepis na… – Granita, sycylijski deser lodowy

Granita to deser lodowy – sorbet, szczególnie popularny na Sycylii. Istnieje wiele wersji smakowych – pomarańczowe, cytrynowe czy mandarynkowe – wedle potrzeby podniebienia. Idealny na upalne popołudnia, nie tylko pod sycylijskim słońcem. 2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 5 cytryn Cytryny sparzamy. Z jednej z nich ścieramy łyżeczkę skórki. Gotujemy wodę i cukier, czekając aż powstanie syrop. Z cytryn wyciskamy sok i mieszamy go z syropem (musimy odczekać aż będzie miał temperaturę pokojową) oraz st... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Bon Ton Italia

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.