woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:262/1096)

Warzywa z kaszą jaglaną i jajkiem 155

też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i jeszcze raz wsypać do czystej, gotującej się wody. Warto namoczyć kaszę na kilka godzin albo na noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny - ten zabieg razem z gotowaniem pomoże unieczynnić fityniany - związki zawarte w kaszach, utrudniające przyswajanie składników mineralnych. Gotowanie na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki

Moja Mama Gotuje
Ciasto kokosowe z jabłkami 167

kwasek cytrynowy wiórki kokosowe do posypania Jabłka obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne, każde jabłko nacinamy nożykiem od strony wypukłej. Wkładamy do miski z wodą i odrobiną soku z cytryny lub kwasku żeby nie ściemniały. Mąkę, proszek i wiórki kokosowe mieszamy razem. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodajemy stopniowo jajka

Słodka Kraina Wypieków
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z SEREM I TRUSKAWKAMI 216

TWAROŻKU SERNIKOWEGO 3-4 ŁYŻKI CUKRU 1 ŁYŻKA CUKRU WANILIOWEGO 1 żÓŁTKO TRUSKAWKI(LUB INNE OWOCE) NA LUKIER- SZKL.  CUKRU PUDRU KILKA  ŁYŻEK WODY  KILKA KROPLI SOKU Z CYTRYNY PRZYGOTOWANIE: DROŻDŻE MIESZAMY Z ŁYŻKĄ MĄKI,ŁYŻKĄ CUKRU I 4 ŁYŻKAMI CIEPŁEGO MLEKA,ZOSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA W MISCE MIESZAMY MĄKĘ,CUKIER ,CUKIER WANILIOWY,SKÓRKĘ Z CYTRYNY,JAJKA

Swojskie jedzonko
Tarta cytrynowa z bezą 212

chwila sprawdzając, czy to już. Potrzebne nam: *Na kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 2 żółtka - szczypta soli - 2 łyżki zimnej wody - 30 g cukru pudru *Na lemon curd: - 2 cytryny - 2 jajka - 70 g masła - pół szklanki cukru *Na bezę: - 4 białka - szczypta soli - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - niepełna szklanka cukru pudru - skórka starta z jednej(...)cytryny Przygotowanie:   Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i pokrojone w małe kawałki masło. Rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Następnie dodać wodę oraz żółtka i wyrobić ciasto. Gdy będzie jednolite i gładkie, owinąć kulkę z ciasta folią spożywczą i wstawić na pół godziny do zamrażalnika.   Przygotować curd. Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Składniki umieścić

W poszukiwaniu inspiracji
Naleśniki pełnoziarniste z „twarożkiem” ze słonecznika 209

płynnego miodu Składniki na „twarożek” ze słonecznika: 6 łyżek słonecznika (namoczonego przez noc) 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki soku z cytryny Przepis na „twarożek” ze słonecznika Słonecznika namaczamy przez noc w wodzie. Rano odcedzamy i wrzucamy do blendera. Dodajemy 2 łyżki miodu i 2 łyżki soku z cytryny. Całość rozdrabniamy na gładką, jednolitą masę. Przepis

Dieta bez mleka
Sajgonki ze szparagami i pomarańczową kaszą jaglaną 209

łyżki orzeszków pinii papryczka jalapeno 2-3 gałązki świeżej mięty 5-6 listków świeżej bazylii 5-6 gałązek pietruszki oliwa z oliwek masło łyżka soku z cytryny pieprz sól SPOSÓB WYKONANIA Wstawić wodę na kaszę i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. ( około 15 min) Szparagi umyć. Pozbyć się twardych końcówek, najłatwiej jest to zrobić chwytając warzywo za oba końce(...)patelni, posiekać i dodać do kaszy. Doprawić oliwą z oliwek, przyprawą garam masala, cukrem muscovado, sosem ostrygowym oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodać soli i pieprzu do smaku. Dokładnie wymieszać. Papier ryżowy moczyć w ciepłej wodzie, aż będzie zupełnie miękki. Na środku papieru ułożyć farsz i zawinąć jak krokiet. Przekroić pod skosem na pół. Szparagi przekroić na połówki. Paprykę

DefinicjaSmaku
Pieczona łopatka jagnięca 180

zmiażdżone ząbki czosnku, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki kolendry, 1 łyżeczka pasty harrisa, 1 łyżeczka ostrej papryki, sok z połowy cytryny, sól, pieprz, 3 łyżki oleju, 1/2-3/4 litra wody Mięso umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy, na koniec dodać sok z cytryny i olej. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso, a następnie przełożyć do naczynia żeliwnego

Plate of Joy
Ciepła sałatka z komosą ryżową i łososiem 121

wody • 1 kostka rosołowa • 2 łyżki oliwy • 300 g łososia surowego • pieprz cytrynowy, sól do smaku • 5 brykietów szpianaku mrożonego • 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: • Komosę ryżową przepłukać, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i gotować aż do wchłonięcia wody, ok. 15-20 minut. • Łososia posolić, posypać pieprzem cytrynowym i gotować na parze przez

To co kocham
Grillowana wieprzowina z nadziewanymi papryczkami, cukinią, bobem i chipsami z buraka 154

odrobina fantazji podczas grillowania, a mogą wyjść naprawdę fajne dania.  Składniki:  marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego, pozostałe składniki: 400 g szynki wieprzowej, papryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka(...)bobu, czerwone młode buraki z botwinką. sok z ananasa, olej rzepakowy, sól pieprz do smaku. Przygotowanie : Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z tartym imbirem. Dodajemy wody, oleju, cukru, soli, pieprzu, soku z cytryny i wszystkie składniki mieszamy. Mięso myjemy i kroimy na kawałki 2  - 3 centymetrowe. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na  4 godz. do lodówki. Oliwki

Moniki Smakołyki
Babka cytrynowa z gotowanymi cytrynami 157

cytryny 7 dużych jajek dużych ze wsi 250 g cukru 250 g mąki pszennej tortowej 100 g mielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Cytryny zalałam w rondelku zimną wodą i wstawiłam do gotowania na średnim ogniu na około 30-45 minut. Muszą być miękkie. Można sprawdzić patyczkiem. Po ugotowaniu, przekroiłam na połówki i zostawiłam do wystudzenia. Zimne

Kuchnia u Krysi
MARYNOWANY ŚLEDŹ NA CARPACCIO Z JABŁEK, SALSĄ I SOSEM FRANCUSKIM 138

carpaccio z jabłek z salsą ogórkową i pysznym sosem francuskim. Bardzo smaczna i efektowna.  SKŁADNIKI :  3 filety śledzia ( matias ) olej Wielkopolski do sałatek 1 łyżka soku z cytryny 2 winne jabłka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka musztardy francuskiej mały zielony ogórek natka pietruszki  nasiona granatu do ozdoby(...)PRZYGOTOWANIE :  Śledzie należy wymoczyć 2 godziny w zimnej wodzie, następnie skrapiany sokiem z cytryny i zalewamy olejem Wielkopolskim. Odkładamy na 2 godziny do lodówki. Jedno jabłko kroimy w cieniutkie plasterki, drugie obieramy, łącznie z ogórkiem i kroimy w małą kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy.  Śmietanę mieszamy z musztardą i odrobiną oleju

Kulinarne Fantazje Marioli
Konfitura z mirabelek 314

kaszubskiej alei zebrałam w asyście córki wystarczająco dużo świeżych mirabelek, aby wykonać poniższy przepis. Składniki: 1 kg świeżych mirabelek 700 g cukru brązowego 1 laska wanilii 1/2 cytryny Wykonanie: Mirabelki namoczyć w wodzie, osuszyć. Wydrylować. Umieścić przygotowane owoce w misce, zasypać je cukrem i odstawić na minimum 1 godzinę. Umieścić całość w garnku, dodać wydrążone wcześniej nasionka wanilii, wycisnąć

Wino Francja Kuchnia
Śledzie w marynacie pomidorowej z żurawiną 168

Składniki: 500 g śledzi ze słonej zalewy 4 cebule 100 g żurawiny suszonej 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Śledzie płuczemy pod wodą, moczymy przez godzinę, ponownie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 cm kawałki. Cebulę kroimy w krążki i szklimy na oleju, dodajemy cukier, koncentrat pomidorowy

Smakowity Blog Kulinarny
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD 103

SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken breast 10-12 dried tomatoes 1 medium cucumber 1 bug avocado Sauce: olive oil lemon(...)oliwę, sok z połowy cytryny oraz przyprawy bez koperku. Zakręć słoik i wymieszaj wszystko jak w shakerze. Spróbuj – jeśli sos jest za kwaśny dodaj trochę wody lub oliwy, jeśli nie czujesz cytryny – wyciśnij jeszcze trochę soku do sosu. Teraz już “z górki” – wszystkie składniki umieść w dużej misce, na tyle dużej, żeby wygodnie można w niej było

Martyna Cooks
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD 130

SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken breast 10-12 dried tomatoes 1 medium cucumber 1 bug avocado Sauce: olive oil lemon(...)oliwę, sok z połowy cytryny oraz przyprawy bez koperku. Zakręć słoik i wymieszaj wszystko jak w shakerze. Spróbuj – jeśli sos jest za kwaśny dodaj trochę wody lub oliwy, jeśli nie czujesz cytryny – wyciśnij jeszcze trochę soku do sosu. Teraz już “z górki” – wszystkie składniki umieść w dużej misce, na tyle dużej, żeby wygodnie można w niej było

Martyna Cooks
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD 151

SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken breast 10-12 dried tomatoes 1 medium cucumber 1 bug avocado Sauce: olive oil lemon(...)oliwę, sok z połowy cytryny oraz przyprawy bez koperku. Zakręć słoik i wymieszaj wszystko jak w shakerze. Spróbuj – jeśli sos jest za kwaśny dodaj trochę wody lub oliwy, jeśli nie czujesz cytryny – wyciśnij jeszcze trochę soku do sosu. Teraz już “z górki” – wszystkie składniki umieść w dużej misce, na tyle dużej, żeby wygodnie można w niej było

Martyna Cooks
Orzeźwiający napój ze świeżego ogórka, z miętą i cytryną 133

pić chciało się niemal tak samo. Jednym z idealnych na taką pogodę trunków, był napój ze świeżego ogórka, z dodatkiem mięty i cytryny lub limonki. Delikatnie orzeźwiał i uzupełniał mikroelementy. Niektórzy dziwią się takim dodatkom do wody jak własnie ogórek, ale zapewniam Was, że to jest naprawdę smaczne :) Ogórek ma bardzo dużo witamin i mikroelementów, a przede wszystkim jest doskonałym(...)dłoniach, aby pobudzić wydzielanie olejków eterycznych. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić na plasterki. Wszystko przełożyć do dzbanka, dodać kostki lodu i uzupełnić wodą. Można dosłodzić miodem, jeśli ktoś nie wyobraża sobie niesłodzonych napojów. Kupując cytryny czy limonki, zwracajcie uwagę na to jak wygląda skórka. Nie kupujcie cytrusów (ani innych owoców) woskowanych. Jeśli skórka jest błyszcząca i lekko klejąca, to znaczy

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania