woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:262/1096)

Niemiecka sałatka śledziowa 145

zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują się jak ryba w wodzie. Doceniają je również nasi zachodni sąsiedzi, komponując pyszna niemiecka sałatkę śledziową. Pięć składników, różne smaki, różne konsystencje... przepyszny efekt. Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias 2 małe czerwone cebule 2 małe ziemniaki jabłko ½ cytryny dymka do posypania sól i pieprz do smaku winegret: 2 łyżeczki musztardy(...)szorujemy i gotujemy w łupince w osolonym wrzątku. Po wystudzeniu obrać, pokroić w plastry i wyciąć foremką w kształcie gwiazdki kształty. Podobnie postąpić z jabłkiem. Zanurzyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny aby nie ściemniało. Cebule kroimy w plasterki i rozdzielamy na obręcze. Polówkę cytryny dzielimy na cztery części. Wszystkie składniki sałatki wykładamy na półmisek lub talerze i polewamy

Pyry na Gaz
Ciasto leśny dziad 147

cukru 3 łyżeczki żelatyny warstwa biała serek włoski 250 g pół szkl mleka cukier do smaku 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny warstwa czerwona 250 g musu malinowego (przetartego przez sito) 200 ml wody 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny dodatkowo jeżyny i maliny do dekoracji Pieczemy biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę, mąkę i proszek(...)Wstawiamy na chwilę do lodówki i kiedy masa juz lekko zacznie zastygać przykrywamy drugim blatem. Warstwa biała ; Rozpuszczamy nastepną partię żelatyny w 1/4 szkl wody, Serek rozbijamy z cukrem i mlekiem dodajemy sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę, Zastygającą wylewamy na ciasto i posypujemy jeżynami. Po zastygnięciu masy przygotowujemy ostatnią warstwę. Warstwa czerwona ; Mus malinowy zagotowujemy w garnuszku, dodajemy żelatynę

Gotowanie jest łatwe
LEMONIADA TRUSKAWKOWA, BEZ CUKRU 167

smaku, "plastikowe" jak mawiają moi domownicy... Najlepiej użyć schłodzone wcześniej owoce, lub dodać kostki lodu. Składniki: - 600g odszypułkowanych truskawek (lub innych owoców) - 1l zimnej wody mineralnej - ok.3 łyżki ksylitolu lub miodu - sok wyciśnięty z cytryny (nie trzeba) Kilka truskawek odłożyć do dekoracji (3-4). Pozostałe wrzucić do misy blendera, dodać ksylitol lub miód, wlać wodę i dokładnie zmiksować. Kto chce

Smaczne Zdrowe
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 232

kuleczki (jak najwięcej). Na patelni rozgrzać masło, włożyć batatowe kulki, dodać 50 ml wina, łyżkę miodu, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem Cayenne. Dusić do miękkości ok. 10 minut, wystudzić.Szpinak i krwawnik umyć, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, wystudzić, odsączyć(...)gładko. W takcie miksowania stopniowo dodawać płyn, w którym się gotowały, do uzyskania konsystencji puree. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny, przełożyć do rondla.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Szpinak i krwawnik zmiksować. W rondlu podgrzać śmietanę, dodać dwa odciśnięte płatki żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia (nie gotować). Dodać zmiksowany szpinak, skórkę z cytryny

SzczyptaSmaQ
zupa z młodych warzyw 121

kapusty - 200 g fasolki szparagowej - 1 spora cebula - pół selera - marchewka - pietruszka - pęczek koperku - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy - dwie łyżki soku z cytryny - jogurt naturalny do podania Wodę wlewam do dużego garnka, dodaję liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, marchew i pietruszkę pokrojone w plastry oraz selera. Gotuję na małym ogniu Cebulę kroję w piórka(...)dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki zaczną robić się miękkie dodaję rozdzielonego na różyczki kalafiora i posiekany koperek. Gotuję aż wszystkie warzywa zrobią się miękkie. Dodaję sok z cytryny, w  razie potrzeby ponownie przyprawiam solą i pieprzem do smaku.  Podaję z jogurtem naturalnym.  Smacznego

Cook&Love
Pierogi w TRUSKAWKOWE ŁATY Z JABŁKAMI I MUSEM JABŁKOWO-CYNAMONOWYM (wegańskie) – Foods by Ann 188

dodatkowo do połowy ciasta 50 g truskawki LIO shakes i 40 ml ciepłej wody Nadzienie: 5 jabłek cynamon, kurkuma Mus: 2 jabłka 50 ml wody 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soku z cytryny ew. wybrany słodzik Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto mąkę wymieszaj z oliwą, a następnie dodawaj stopniowo wodę wyrabiając ciasto. Następnie ciasto podziel na dwie(...)przygotować mus jabłka pokrój na ósemki, zalej wodą i gotuj około 5 minut. Następnie jabłka odcedź i zblenduj z 50 ml wody (najlepiej wody z gotowania jabłek). Do całości dodaj cynamon, kurkumę, sok z cytryny i wybrany słodzik wedle uznania. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego

Via Gusto
Boczniaki sauté i gremolata – jak smażyć grzyby żeby nie puszczały wody? 256

mediolańskiego osso bucco . Tutaj, podana ze smażonymi na maśle grzybami, przełamuje tłustość sporej ilości masła, podkreśla mięsny smak grzybów i cudnie odświeża. Średniej wielkości dojrzałą cytrynę myjemy gąbką najpierw w zimnej, potem w ciepłej wodzie a następnie parzymy świeżo zagotowanym wrzątkiem. Całą skórkę z cytryny cienko ścinamy ostrym nożem, starając się nie ścinać albedo, czyli białej i gorzkiej części skórki(...)się że po takiej ilości czosnku uzyskacie miano pogromcy wampirów – cytryna i natka prawie całkowicie neutralizują ten aromat. Odkładamy gremolatę na bok, pora na grzyby. Przyznaje się bez bicia, że boczniaków nigdy przenigdy nie myję – zawsze są u mnie poddawane mocnym temperaturowym torturom a mycie ich sprawia, że nasiąkają wodą – nie chcą się potem smażyć tylko duszą się w płynie

Karo in the Kitchen
Przepis #51 Lekka dietetyczna pianka z truskawkami na biszkopcie kokosowym - bez glutenu 107

Składniki: Spód - 40 mąki kokosowej - 4 jajka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżeczki słodzika lub cukru Pianka - 4 białka - 50 ml zimnej wody - 9 g żelatyny - sok z 1/2 cytryny - 4 łyżeczki cukru waniliowego - 20 g słodzika lub cukru Masa truskawkowa - ok 100 g truskawek ( u mnie były to zamrożone, które wcześniej rozmroziłam) - 3 łyżeczki żelatyny(...)stopni około 20-25 minut. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do wystygnięcia. Pianka Żelatynę łączymy z wodą i pozostawiamy na 5 min aby spęczniała. Między czasie białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem waniliowym oraz słodzikiem. Wlewamy także sok z cytryny. Następnie żelatynę rozpuszczamy i bardzo powoli wlewamy do białek cały czas miksując. Tak przygotowaną masę wlewamy

Health-Fit-Life
Lemoniada z rabarbaru 139

Orzeźwiająca, wiosenna i pyszna oczywiście lemoniada rabarbarowa - świetnie gasi pragnienie w coraz to cieplejsze dni :)   SKŁADNIKI 1 kg rabarbaru 1,5 l wody 5 łyżek brązowego cukru sok z 1 dużej cytryny (lub 2 małych) listki mięty  lód   PRZYGOTOWANIE Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia

Moje Kuchenne Rewelacje
Tort chałwowy 205

POSYPKA NA GÓRĘ TORTU: 2 łyżki posiekanych drobno niesolonych orzeszków ziemnych 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki pokruszonej chałwy PONCZ DO NASĄCZENIA BISZKOPTU: 1 szklanka wody (nie ciepłej) sok wyciśnięty z 1 większej połowy cytryny BOKI Z CZEKOLADY: 2 tabliczki czekolady (użyłam mlecznej) Oraz dodatkowo kilka truskawek do dekoracji Przygotowanie: Zaczynamy od biszkoptu. Najlepiej zrobić go sobie dzień wcześniej. Białka(...)miksujemy po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy 1 łyżkę mleka oraz pokruszona chałwę i miksujemy do połączenia składników. PONCZ DO NASĄCZENIA BISZKOPTU: 1 szklankę wody mieszamy z wyciśniętym sokiem 1 większej połowy cytryny. POSYPKA NA GÓRĘ TORTU: 2 łyżki pokruszonej chałwy mieszamy z 2 łyżkami posiekanych drobno niesolonych orzeszków oraz 2 łyżkami wiórek kokosowych. PRZEKŁADANIE BISZKOPTU: Biszkopt przekrajamy

Gotuj z Mąką
Napój Oczyszczający Z Ogórkiem i Cytryną 176

Napój najlepiej przygotować wieczorem i odstawić na noc do maceracji, rano jest gotowy do picia. Najlepiej pić go na czczo przed śniadaniem. Będziemy potrzebować: 1 litr wody źródlanej (niegazowanej) kilka gałązek mięty 1/2 cytryny 1 ogórek sałatkowy (średniej wielkości) dzbanek lub słoik Napój najlepiej przygotować wieczorem aby na rano był gotowy. Link do filmu z przygotowania: Napój oczyszczający z ogórkiem(...)razem ze skórką w cienkie plasterki, pokrojony ogórek daję do dzbanka lub słoika. Wypłukane listki mięty drobno kroję i dodaję do dzbanka. Wyszorowaną cytrynę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do dzbanka. Składniki w dzbanku zalewam wodą, dzbanek odstawiam na kilkanaście godzin, najlepiej zrobić napój wieczorem, to na rano będzie gotowy. Jeżeli odtruwamy organizm to napój najlepiej pić rano przed

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa fasolowa z harissą 120

biała część ziemniak – 2 sztuki seler naciowy – 4 łodygi liść laurowy – 2 sztuki pomidory – 1 puszka, 400g bulion lub woda – 1,5 litra kumin mielony – 1 łyżeczka skórka z cytryny i sok- z ½ sztuki harissa – 2 łyżeczki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Namoczoną fasolę ugotuj w niesolonej wodzie do miękkości. Pora pokrój(...)usmaż w garnku na oleju, aż zacznie się szklić, dodaj skórkę z cytryny. Ziemniaki pokrój w małe kawałki, selera w cienkie plasterki. Do pora dodaj harissę,liść laurowy, kumin, ziemniaki i selera i smaż jeszcze kilka minut. Dodaj ugotowaną fasolę, a następnie zalej wszystko bulionem lub wodą i gotuj pod przykryciem przez kilkanaście minut do momentu, aż warzywa będą miękkie

wiecejwarzyw.pl
Pasta z ciecierzycy z prażonym sezamem 137

połówki cytryny 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1. Sezam prażymy na suchej patelni do momentu aż zmieni kolor na brązowy. 2. W misce umieszczamy odsączoną z wody ciecierzycę, oliwę, sok z cytryny i czosnek. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy uprażony sezam, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy łyżką. 3. Podajemy z pieczywem

Szefowa kuchni
Sernik z czekoladą i bakaliami w karmelu 153

cytryny 3/4 szklanki rodzynków 2 łyżki śmietanki kremówki (opcjonalnie) wierzch karmel (rozpuszczone na patelni lub w rondelku o grubym dnie: 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka wody, 2 krople soku z cytryny) orzechy laskowe żurawina rodzynki Wykonanie Spód : masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jajku i miksujemy. Czekoladę stapiamy w kąpieli wodnej. Do miksowanej masy dodajemy kakao oraz

Raj dla Podniebienia
Babeczki z jajkiem w galarecie 128

najlepiej domowy z kurczaka jajka marchewka z rosołu koperek natka pietruszki żelatyna - stosuję proporcję 4-5 łyżeczek na 1/2 litra płynu sól pieprz sok z cytryny Wykonanie: Żelatynę namoczyłam w niewielkiej ilości zimnej wody. Rosół bardzo mocno zagrzałam, pilnując, żeby się nie zagotował i nie zrobił mętny, przecedziłam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Napęczniałą żelatynę rozpuściłam

Kuchenne zapiski Edyty