woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:270/1096)

Hummus – pasta z ciecierzycy, przepis klasyczny 123

Przydadzą się potem do rozrzedzenia naszej pasty. Jeśli z jakiś względów przegapiliście i pozbyliście się wody lub zalewy, możecie rozrzedzić hummus zimną wodą, taką schłodzoną w lodówce. Polecam też używać do zakwaszenia pasty, soku świeżo wyciśniętego z cytryny. Warto hummus zrobić samemu. Nie tylko jest tańszy od tego kupnego, ale też wiemy co jemy i możemy bawić się dodatkami(...)Wszystkie sk\u0142adniki blendujemy, do uzyskania g\u0142adkiej masy.\r","Je\u015bli hummus jest za g\u0119sty, dodajemy troch\u0119 lodowatej wody.\r","\r"]} Drukuj Hummus Składniki szklanka ugotowanej ciecierzycy 5 sporych łyżek tahini sok z połowy cytryny sól, pieprz, kumin do smaku, szczypta chilli 2-3 ząbki czosnku 2-3 chlusty oliwy zimna woda - opcjonalnie Sposób przygotowania Czosnek przeciskamy

Mieszam w Garnku
Koktajl pomarańczowo - gruszkowy z nutą imbiru 129

pomarańczy, gruszki i wyrazistego imbiru idealnie gasi pragnienie i jest świetną bombą witaminową dla naszego organizmu. Składniki: 2 pomarańcze 3 gruszki 1/2 szklanki niegazowanej wody 1 łyżeczka startego imbiru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu Wykonanie: 1.  Gruszki, pomarańcze umyć i obrać ze skóry. Pomarańcze pozbawić błon  i pestek, a gruszki gniazda nasiennego. Owoce pokroić(...)mniejsze części. 2.  Owoce przełożyć do blendera kielichowego, dodać wodę, starty imbir  i zmiksować do postaci koktajlu. Doprawić sokiem z cytryny, miodem, całość dokładnie wymieszać. 3.  Koktajl podawać schłodzony

Szalona Kuchnia Eweliny
Lody herbaciano-brzoskwiniowe (Ghiaccioli al tè e pesca) 120

alternativa salutare al classico gelato pieno di zucchero e panna. Buon appetito ;):) SKŁADNIKI 1 saszetka czarnej herbaty 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 brzoskwinia 200 ml wody **** INGREDIENTI 1 bustina di tè nero 1 cucchiaino di miele 1 cucchiaino di succo di limone 1 pesca 200 ml di acqua PRZYGOTOWANIE Do czajniczka wkładamy 1 saszetk(...)zaparzamy ok. 2-3 minut, następnie wyjmujemy saszetkę i herbatę odstawiamy do wystygnięcia. Do ostudzonej herbaty dodajemy 1-2 łyżeczki  miodu oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny; mieszamy. Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy na ma ł e kawałki . Przygotowujemy 4 foremki na lody. Wlewamy herbatę do połowy wysokości foremek, następnie wkładamy kawałki brzoskwini i na koniec

La grande e la piccola cuoca
Tiramisu na biszkopcie 220

łyżki mąki ziemniaczanej 6 dużych jajek 1 szklanka kawy cappuccino ( proszku ), np. o smaku czekoladowym 165 g cukru ( 3/4 szklanki ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody 1 łyżka soku z cytryny Krem: 3 żółtka 4 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone, schłodzonego 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki żelatyny

Opowieści z piekarnika
CYTRYNOWA HERBATKA Z CZYSTKA 97

wzmacniających układ immunologiczny u człowieka, poza tym nie stwierdzono działań ubocznych. Herbatkę z czystka mogą pic również dzieci, jest troszkę cierpka w smaku więc polecam ją pic z miodem, cytryną lub sokiem. Herbatę należy parzyć kilka minut w dzbanku, polecam zaopatrzyć się w piękny dzbanek do zaparzania w internetowym sklepie  eprezenty.pl(...)SKŁADNIKI : na 1 l dzbanek 3 łyżki ziół  1 litr wody 4 łyżki miodu 1/2 cytryny                                                          PRZYGOTOWANIE :  Wystarczy 3 łyżki ziół umieścić w dzbanuszku do zaparzania herbaty, zalać

Kulinarne Fantazje Marioli
Marmolada z pigwy 101

nadaja sie na przetwory.I warto przetworzyc pigwe,bo smak i aromat ma fenomenalny. Owoc wymaga dlugiego gotowania,okolo 30-40 minut.Pod wplywem temperatury ciemnieje,dlatego warto dodac soku z cytryny,dzieki niej nabierze ladnej lekko pomaranczowo- brzoskwiniowej barwy.Ze wzgledu na duza obecnosc pektyn doskonale nadaje sie na dzemy,marmolady,galaretki.Doskonale laczy sie z innymi owocami np.jablkami.Jest smakowitym dodatkiem do mies(...)ciast i innych wypiekow.Skladniki:2 kg pigwy70 dkg cukrusok z 1 cytryny2 jablka125 ml wody lub soku jablkowego lub pomaranczowegoWykonanie:Pigwe umyc,by pozbawic kutnerowej,wlochatej otoczki.Obrac,pokroic w cwiartki powykrawac gniazda nasienne z komorkami kamiennymi.zetrzec na tarce jarzynowej na grubych oczkach.Podczas tarcia skrapiac pigwe cytryna,by nie zbrazowiala.Starta pigwe umiescic w plaskim szerokim rondlu i zasypac cukrem.Odczekac okolo 30 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Aksamitna zupa krem z dyni z nutą Curry & Cayenne 151

zaskoczyła swoim smakiem, ale smakowała nawet tym, którzy o daniach z dyni słyszeć nie chcą :) Składniki: 70 dag dyni 700 ml wywaru rosołowym (lub 700ml wody i 2 kostki bulionowe) 3 łyżki soku z cytryny 1 cebula 3 duże łyżki śmietany 1 duży ziemniak (lub dwa mniejsze) ½ łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól Pieprz Dodatkowo: Grzanki(...)kromki chleba + 30gr margaryny) lub groszek ptysiowy Dynię, cebulę i ziemniaka obieramy i kroimy w drobne kosteczki. Całość zalewamy ciepłym wywarem (lub ciepłą wodą i dodajemy kostki bulionowe), następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i gotujemy, do czasu aż dynia zmięknie (tj. około 15 minut od zawrzenia). Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotową, lekko przestygniętą zupę miksujemy blenderem, w dzbanku

Smakowy Raj
Nalewka z owoców czarnego bzu 161

łodyżek owoców czarnego bzu 2 szklanki wody 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 0,5kg cukru opcjonalnie cynamon, wanilia, sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Owoce dokładnie przebrać odrzucając ewentualne niedojrzałe kuleczki. Zalać wodą i gotować na średnim ogniu przez około 5 minut od zagotowania. Przecedzić przez sito pozwalając płynowi spłynąć samoistnie (najlepiej zostawić na kilka godzin). Nie dociskać. Powstały(...)wymieszać z wódką i spirytusem. W tym momencie można dodać cynamon, sok z cytryny lub wanilię. Całość przelać do dużego słoja lub butelki. Po tygodniu dodać cukier. Można go równiej rozpuścić w małej ilości wody tworząc syrop. Pozostawić do przegryzienia na co najmniej 2 miesiące

Pyry na Gaz
A u mnie jeszcze rabarbar. I tarta 181

odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać cukier, wyskrobane nasiona i laskę wanilii oraz startą skórkę z cytryny. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 5 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Budyń rozrobić w wodzie, dodać do rabarbaru. Całość zagotować, zdjąć z palnika i przestudzić.Kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Nakłuć wielokrotnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybka szarlotka z bezą 141

zdjęciu widzicie zwykłą z plackiem. Ciasto wykonałam w dużej formie prostokątnej 37x26 cm. W składnikach znajdziecie bułkę tartą, którą użyłam do posypania placka. Ma ona za zadanie zapobiec wchłanianiu wody z jabłek w placek. Jeśli chodzi o cynamon, zachęcam zacząć stosować nieco droższy cejloński, a dlaczego to zapraszam do mojego artykułu. LINK Składniki: ▸ 3 szklanki mąki orkiszowej ▸ 5 jajek(...)posypać odrobiną bułki tartej. 3. Białka ubijamy z resztą słodzika/cukru na sztywno nie przerywając, na koniec dodając mąkę ziemniaczaną.  4. Jabłka starte i odciśnięte z wody, mieszamy z sokiem z cytryny i cynamonem.  5. Na placek wykładamy jabłka, potem białko i na koniec przykrywamy drugim plackiem, nakłuwając delikatnie widelcem. Pieczemy ok 60 min w 180 stopniach. Zapraszam

Zdrowie i pysznie na talerzu
Orkiszowe crumble z rabarbarem i truskawkami 147

łyżka ksylitolu/erytrolu/cukru Trochę ponad 1/4 szkl. mąki orkiszowej (dowolny typ) 1 łyżka ksylitolu/erytrolu/cukru 15 g masła Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki. Wrzucamy na patelnię, dolewamy odrobinę wody. Dodajemy słodzidło, sok z cytryny i olejek. Podduszamy ok. 5 minut. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Truskawki kroimy w plasterki i również przekładamy do naczynia. Roztapiamy masło i łączymy z mąką

Czarnawisienka
Koktajl z papają i miodem. 100

Składniki : 1 dojrzała papaja ( około 50 dkg ) 2 pomarańcze 1 łyżka miodu 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki soku z malin 5 kostek lodu Dojrzewające owoce papai Sposób wykonania :   P apaję umyj, obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Pomarańcze sparz wrzątkiem, wyszoruj pod bieżącą wodą szczoteczką , obierz ze skórki, oczyść

Przepisy i porady kulinarne
Pierniczki brukowce 169

ewentualnie do podsypywania 1 łyżeczka sody 1 jajo 50 g masła , miękkiego dodatkowo 300 g gęstej marmolady do nadziewania lukier 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Do głębokiej patelni lub w rondla z grubym dnem wsypać 1 łyżkę cukru. Zrumienić na średniej mocy, nie mieszając. Gdy cukier się rozpuści i będzie miał złoty

Pełny talerz
Tęczowy deser owocowy 513

szklanki wody 1 mango duże 1 szklanka soku pomarańczowego ze świeżych pomarańczy 3 łyżeczki żelatyny pełne 1 awokado 1 łyżka miodu 1 garść melisy 1/2 cytryny Wiórki kokosowe zalewam szklanką gorącej wody i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie miksuję blenderem około dwie minuty. Wiórki przekładam na sitko i odsączam mleko. Do wiórek dolewam kolejną szklankę gorącej wody(...)miseczki. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach wody i rozpuszczam w mikrofali. Wlewam do mleczka i mieszam. Przelewam do trzech szklanek i stawiam po skosie. Wstawiam na godzinę do lodówki. Sok pomarańczowy też łączę z rozpuszczoną żelatyną i wlewam do szklanek. Wstawiam do lodówki na godzinę. Awokado obieram i kroję, skrapiam sokiem z cytryny, dodaję miód, liście melisy i miksuję blenderem

wesoła kuchnia
Kremowa tarta Pina Colada 148

mąki pszennej 130 g masła, zimnego 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Frużelina ananasowa: puszka ananasów ( masa netto 565 g ) 1,5 łyżeczki żelatyny ( 6 g ) 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Budyń kokosowy: 400 ml mleka kokosowego ( 1 puszka ) 5 żółtek 40 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej(...)pozostały w puszce.  Żelatynę zalać około 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na kilka minut do napęcznienia.  Do ananasów w garnuszku dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce zimnej wody. Podgrzewać na średnim ogniu do zagotowania. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia, następnie włożyć do lodówki

Opowieści z piekarnika